perjantai 28. joulukuuta 2012
Onko EUssa kilpailulainsäädäntöä?
Olen ymmärtänyt, että EUn jäsenmaita - siis kaikkia ja jokaista jäsenvaltiota - sitovat samat pelisäännöt kilpailussa kaupasta. En oikein jaksa uskoa, että EUn ulkopuolinen Etelä-Korealainen kansainvälinen monialayhtiökään siihen voi vaikuttaa?
Kuulemma STXn St. Nazairen telakka tuli kaupankäyntiin mukaan vasta joulukuussa ja hupsis, neljän viikon kuluttua sillä oli tilauskannassaan Suomen STXn tarjoama Oasis of the Seas luokan loistoristeilijä. Ostaminen on ostajan kannalta tarkoituksenmukaista vain, jos se voi luottaa saavansa saman paatin (tai saman asian ajavan paatin) Ranskasta. Ja kummankin telakan isäntähän on STX. Immateriaalioikeuksien omistaja lienee STX?
Suomen valtio ei ollut, eikä halunnut tullakaan STXn osakkaaksi. Jos tiedot STXn yhtiön rapakunnosta pitävät paikkansa, ihan hyvä niin. Sen sijaan Ranskan valtiolla on kuulemma 30 % osuus yhtiöstä. Olisiko samanoloisen prosessin seurauksena? Siitäkö löytyisi selitys sille, miten nopeasti suomalaisten piirustusten perusteella kauppa saatiin Ranskassa aikaseksi?
Jan Vapaavuori lupaa selvittää, mitä Ranskassa tehtiin, jotta tilaus sinne saatiin. Syytä onkin. Siitä taitaa nyt vihdoin riippua sekä tämän kauppakamaripoikien hallituksen että myös Vapaavuoren oma poliittinen tulevaisuus. Ja ihan hyvä niin.
Tunnisteet:
Corruption,
Crises,
International finance,
johtaminen,
Oppiminen,
politiikka,
raha,
talous,
Työ
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Yleensähän immateriaalioikeudet kuuluvat omistajalle eli STX:lle. Tuskin mitään laillista estettä on siirtää suunnitelmia ja osaamista Ranskaan Suomesta.
hhy6, kiitti kommentista.
Niinpä. Ei Suomella ole edes pitkään aikaan ollut merkittävää omaa telakkateollisuutta. Oikeuksien haltia käyttää niitä siten kuin hänelle parhaiten sopii. Niinhän se toimii.
Se siitä ajatuksesta, että omistamisen kotimaalla ei ole väliä. MOT.
Hiukan samanalaisia ihmetyksiä minäkin olen mietiskellyt. Samaa konserniahan nuo STX:t ovat niin miksi ei se osaamispääoma ja immateriaalioikeudet, jotka oli Suomen STX:llä ei olisi sillä Ranskan sisarfirmalla käytettävissä? Ihmettelin kansainvälistä kilpailuasetelmaa STX vastaan STX. Ilmeisesti asetelma olikin Ranskan valtion vedätys vastaan Suomen valtion vedätys. Mielenkiintoinen asetelma kansainvälistä kilpailun säätelyä ajatellen.
Igor
Jos tarjouskilpailut johtavat valtioiden välisiin kauppasotiin täällä Euroopassa, ne johtavat varmaan ihan oikeisiin sotiin muualla. Ja Turkki ja Kreikka olivat vuosia sitten toistensa hiuksissa mm. Kyproksen vuoksi, nekin saman liigan jäseniä. Seuraavana palautetaan monarkia ja kruunulle kaikki maaomaisuus?
Lähetä kommentti