torstai 1. tammikuuta 2015

Toisin kuin hallituksen nappulat, Sauli puhui asiaa



Sauli Niinistö piti Tasavallan Presidentin arvolle hyvin sopivan, ajankohtaisen ja herättävän puheen. Hän puuttui niihin asioihin, joihin vastuullisen valtionpäämiehen pitääkin nykyisessä tilanteessamme puuttua. Jotenkin palautui mieleen UKK hänen nimittäessään Martti Miettusen "hätätilahallituksen" vuonna 1975, kun työttömien määrä oli ylittänyt 60.000 eikä talouden taantumalle näkynyt silloinkaan loppua. 

Syytkin olivat nykyisen kaltaiset; poliittinen järjestelmämme ei silloinkaan toiminut. Osmo Soininvaaraa lainatakseni "Politiikan pelisäännöissä on jotain vialla, kun niin hyvistä kyvyistä saadaan niin vähän irti". Ovatkohan ne kertaakaan vuoden 1961 Noottikriisin jälkeen todella toimineetkaan alkuperäisen perustuslain tarkoittamalla tavalla?

Urapoliitikkojen vastuuntunnon puutetta ja taipumusta opportunismiin hän ilmeisesti halusi myös korostaa leikkimällä Jean Claude Junckerin lausahduksella päättäjistä: "Me kyllä tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä miten tulisimme uudelleen valituiksi niin tehtyämme." Sehän kertoo niin kovin paljon myös poliitikkojemme todellisesta lojaliteetistä työnantajaansa, siis itseään ja puoluettaan kohtaan. Tässä järjestyksessä ja näihin rajoittuen. MOT.

Varmasti äänestäjät ovatkin, puolueiden ja poliitikkojen tekemättömyyteen kyllästyneinä ymmärtäneet todellisuuden jo kauan sitten ja yrittävät epätoivoisesti keksiä tapoja saada nämä vastuuseen tekemättömyydestään. On ollut Veret seisauttavia vaalivoittoja ja Jytkyjä ja ties mitä, mutta erityisesti jatkuvasti supistuvaa äänestysaktiivisuutta. Eikä mikään silti koskaan muutu. 

Muutosta ei poliittinen järjestelmämme kuitenkaan enää mahdollista. Se on järjestelmämme keskeisin rakenteellinen ongelma. Aina löytyy riittävästi brändaajia, imagostrateegeja ja vaalirahoitusta niin puolueille kuin niiden eliitille takaamaan riittävän monen eliitin edustajan valinnan. Ja sitten......porukka päättää ja sitten pulinat pois. Siksi sama meno jatkuu vuodesta ja vaalikaudesta toiseen. Eikä mikään koskaan muutu. 

Sauli Niinistö on ainoa poliitikoista, joka on henkilökohtaisesti kokenut Mitätöitävän äänestyslipun voiman.  Ja valitettavasti se on jo ainoa äänestyskäyttyäytyminen, jolla edes on mahdollisuus aikaan saada muutos.

Mikä muuten saa Saulin uskomaan, että ne samat poliitikot ja puolueet, joiden venkoilua ja tekemättömyyttä kansalaiset ovat vuosikausia joutuneet seuraamaan ja joihin he ovat niin totaalisen kyllästyneitä, olisivat enää edes kyvykkäitä tekemään niitä asioita, joita heidän pitäisi tehdä? Puhumattakaan siitä, että he olisivat oikeasti edes selvillä siitä, mitä asioita ratkaisemaan kansalaiset heidät ovat valinneet? Tai siitä, että olisi korkea aika antaa mahdollisuuksia muille, osaavammille, moraalisimmille, .... uusille. Vanhat koiratkaan kun eivät hevillä taivu uutta oppimaan ja se mikä ei ole omakohtaista arkipäivää kansanedustajalle, sitä ei vain ole. 

Yhtä kuitenkin ihmettelen. Onko Saulikin jo etääntynyt kansalaisten arjesta siinä määrin, että hänelle päättäjistä ja heidän uudelleen valinnastaan on tullut itse tarkoitus? Eivätköhän kansalaiset ainakin yritä valita parhaat edustajat, vaikka puolueiden viestintästrateegit julkimoita ja muita turhakkeita täkyinä tarjolle heittelevät?




8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Jean Claude Junckerin lausahduksella päättäjistä: "Me kyllä tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä miten tulisimme uudelleen valituiksi niin tehtyämme."+++

Tässä se juuri on tuo demokratian Akilleen kantapää: jos poliitikko sanoo niinkuin asia on, hän on hyvin pian entinen poliitikko. Lääkkeeksi tuohon esittäisin, että kansanedustajien valtakausi rajattaisiin kahteen, jolloin ainakin toisella edustajakaudella kansanedustaja voisi toimia parhaan kykynsä pohjalta. Tällöin myös karsiutuisivat pois nuo "ammattipoliitikot", jotka etupäässä ajavat omaa tai vaalikampanjansa rahoittaneitten tahojen asiaa.

tutkija Pohjanmaalta

fun kirjoitti...

Kyllä, Pohjan poika puhuu asiaa. Juuri noin se menee. Demokratia on oligarkkien ruokaa. Hehän elävät demokratiasta. Puolueet ja niitten koko organisaatio elää demokratiasta. Meillä äänestäjillä ja kansalaisilla ei ole juurikaan sijaa tässä "demokratia" nimisessä majatalossa.

Kun Sinä hakki pidät tätä edustuksellista demokratiaa niin erinomaisena, että siitä kannattaa jopa maksaa ja presidentti Niinistöä samoin niin eihän Sinulla pitäisi olla mitään valittamista? Juuri sitä saa mitä tilaa.

Minusta Niinistö on ollut aina hyvä mies kulloisessakin postissaan. Hänen erinomaisuutensa on perustunut aina varovaisuuteen. Hän vilkuilee taakseen vähintään yhtä paljon kuin eteenkin.

Hallituksen nappulat pitävät mainospuheita. Aivan samoja puheita, joita minkä tahansa tavaran kauppiaat meille pitävät. Nämä puheet menevät meille kaaliin kun meille on "hyvän" koulutuksen kautta luotu usko autoriteetin sanaan,-huonon arvosanan uhalla.

Yhteiskunnassa on tehty paljon työtä juuri tällaisen järjestelmien aikaansaamiseksi. Nyt on vaan niin, että tällaisien laskusuhdanteitten aikana systeemi ei toimi. Ei voida jakaa kuin mainoksia,-lupauksia paremmasta. Luvattua asiaa ei pysty kukaan äänestäjille lunastamaan.

Tämä kaiken pelastava Sote-uudistuskin on asiantuntijoitten mukaan oleva vielä nykyistäänkin byrokraattisempi ja kalliimpi järjestelmä. Silläkin on ratsastettu kymmenkunta vuotta. Puolustuvoimauudistus meni munilleen ennen kuin muste ehti kuivua sopimuspaperilta.

Niinistä on hyvän oloinen presidentti. Parlamentin pitäisi ottaa käsittelyyn presidentinvallan lisääminen suuremmaksi kuin mitä Kekkosella aikoinaan. Saulissa olisi yksinvaltiaan ainesta.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

PohjanPojalle kirjoittamani vasti kohdistuu luonnollisesti myös sinulle. Lähtökohtaisesti puolueiden tehtävä ei ole edistää jäsentensä etuja. Sitä varten on etujärjestöjä alkaen työnantajien, työntekijöiden, teollisuusalojen, maamiesten jne. jne.

Kansanedustajien tehtävä on yleisten ja yhteisten asioittemme hoitaminen, ettei meidän kaikkien koko ajan niitä tavitse hoitaa. Nyt olemme antaneet järjestelmämme kuitenkin rapautua tasolle, jossa täysin ulkopuolinen porukka - puolue - päättää, miten siihen kuuluvat kansanedustajat joutuvat asioistamme päättämään.

Sellainen porukka muodostuu hyvin nopeasti etujärjestöksi, kuten meillä onkin käynyt. Pienen yhteiskunnan kiroja vielä sekin, että yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen ei "kunnon ihmisiltä" oikein intoa riitä. Pelkän retoriikan taitamisen varassa onkin mahdollista edetä teatterin lisäksi vain etujärjestöissä ja politiikassa.

On helppoa yhtyä käsitykseesi siitä, miten Sauli toimii. Siitä huolimatta ei hänkään Putleriksi voi ryhtyä. Kaksi kautta riittää oikein hyvin, vaikka kyseessä olisi Jeesus Kristuksen, Mohammedin ja Budhan reinkarnaatio. Ja nykyinen parlamentti, tai oikeastaan puolueiden parlamentti, joka on juuri onnistunut keskittämään kaiken päätäntävallan itsellee, ei taatusti vallastaan vapaaehtoisesti luovu. Ja miksi luopuisi, hehän siitä päättävät.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Tuo kausien rajoittaminen kahteen on hyvä lääke urapolitikoinnin lopettamiseksi. Broilerpoliitikkojen sukupolvet ovat mielestä hyvin osoittaneet, että kansanedustajalta odotetaan arkipäivän ammattia ja osaamista ja erityisesti kypsyyttää, jotka useimmissa tapauksissa vain elämänkokemukset ja ikä voivat antaa.

Lisäksi pitäisi laittaa vielä este olla samaan aikaan muun julkisen yhteisön palveluksessa tai siinä luottamustoimessa tai ministerinä hallituksessa.

Muistuu kuitenkin mieleen aika, jolloin poliitikot eivät katsoneet olevansa pakoitettua lupaamaan äänestäjille muuta, kuin tekevänsä parhaansa. Nythän vähintään puolueiden on luvattava maat ja mannut niiä äänestäville. Eihän niillä ole muuta tarjottavana kuin lupauksia, joita toisaalta kukaan tolkullinen ei viitsi eikä oikeasti voikaan ottaa todesta.

Tässähän se kaameus onkin. Tarvitsisimme yleisten ja yhteisten asioittemme hoitajiksi osaaviksi, luotettaviksi ja vastuullisiksi osoittautuneita yksityisiä ihmisiä, emme puolueiden leipomia broilereita, joiden koulutuksen, työuran oppirahat ja vielä eläkkeetkin saamme veroillamme maksaa.

Juuri tämän vuoksi puolueiden valtaa suhteessa kansanedustajiin pitäisi voida vähentää jo ennen kuin kadutr verta virtaavat.

Yksittäiset kansanedustaja ehdokkaat eivät voi muuta luvata kuin tekevänsä parhaansa. Puolueet taas eivät voi sitä luvat, ainoastaan etuja.

Karl Fransen kirjoitti...



Hyvät Herrat.

Jos oikein ”rahvaasti” noita kysymyksiä käsitellään, niin yhteenvetona voidaan sanoa, olemme aaseja joita isommat aasit porkkanoilla houkuttelevat mihin tahansa suuntaan ”isommat” aasit meitä vähäisempiä haluavat johtaa. Kysymymys on toiveajatteluun perustuva itsepetos ja jos Darwinin kehitysteoria pitää paikkansa, meillä, tavoilla joilla kehitystämme ”teemme”, olisi noin 100000 vuotta aikaa päästä eroon ideologisista haihatteluista. Mielipide, jos vielä kerran saan asian esittää, on työkalu kaikessa teknillisessä prosessissa, sen ulkopuolella siitä ei koskaan voi tulla käyttökelpoista, olipa , kysymys sitten uskonnoista tai ns. politiikasta. Niillä on aivan samankaltainen rakenne, teitpä mitä tahansa niiden puitteissa voi olla vain uusi mielipide. Mielipide näissä kertomissanne asioissa on itse probleemojen aiheutta, ja jollemme sitä näe mielipidettä pitemmälle, on turhaa paloitella sellaista josta ei milloinkaan voi rakentaa yhtenäistä. “Back to the drawing board and start from the beginning”.

Hakki kirjoitti...

Karl

Usko minua, ihmiskunnan kehitys ei alkanut eilen, eikä päättynyt elämän siirtyessä vedestä maalle.

"A person with a new idea is a crank until the idea succeeds."

Mark Twain

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Opin tänään, että arabimaissa on huutava pula betoniin sopivasta hiekasta, ja uskoni suomalaiseen talousosaamiseen putosi taas hitusen lähemmäksi nollaa, koska täällä uskotaan yleisesti, että arabeille on vaikea myydä hiekkaa.

Eikö täällä ihan oikeasti osata ottaa asioista selvää vai onko tarkoitus palauttaa koko maa takaisin kivikaudelle?

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Tuo havaintosi istuu hyvin siihen mielikuvaan, joka minulle jäi havaittuani eilen Hesarin otsikon, jossa Mari Kiviniemi ylvästeli Pariisissa. Mari Kiviniemi: Suomesta puuttuu tekemisen meininki http://www.hs.fi/kotimaa/a1420179790118 Vain politiikalla on merkitystä.

Onneksi päädyin vielä kommenttejakin lukemaan ja havaitsin sieltä lähes ensimmäisenä yhden, joka panee tytteliä ja Kepun edes jollain tavalla järjestykseen:

"Ennakkokäsitykseni Kiviniemen toimesta vahvistuivat; "viihtyy Pariisissa", "työ on todella kivaa" ja "pomot työskentelevät eri rakennuksessa kuin rivityöntekijät".

Juuri tällaiseksi kuvittelinkin tämän apulaispääsihteerihomman.

Myös minä jaan Kiviniemen ihmetyksen Kepun suurista kannatusluvuista."

Tarkoitus on palauttaa koko maa takaisin kivikaudelle koska mitään muuta ei osata eikä uskalleta. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2014/11/nykyista-huonommin-ei-suomessa-voi-menna.html