perjantai 15. elokuuta 2014

Troijan hevosista ja suvereniteetistä


Sodan ensimmäinen uhri on totuus. Lienee aika selvää, että Ukrainassa käydään sotaa. Sen aloitti Vladimir Stalinovytsh Putler käskemällä vaikenevat vihreät miehensä miehittämään Krimin. Tämä lienee myös kiistatonta, eipähän hän ole enää vähään aikaan aktiivisuuttaan asiassa kieltänyt.

Nyt kansainvälistä lehdistöä edustavat toimittajat väittävät Venäjän jälleen loukkaavan Ukrainan suvereniteettiä käskemällä panssarikolonnansa etenemään vielä nyt "separatistien hallussa" olevalle Ukrainan suvereenille alueelle.

Tämä kaikki tapahtuu Moskovan lähistöllä olevalta sotilasalueelta lähteneen noin 280 valkoisen kuorma-auton muodostaman "humanitaarisen avustusretkikunnan" publisiteettiverhon takana. Lisäksi tarkempi tarkastelu on osoittanut autot ainakin osaltaan Venäjän Armeijan ajoneuvoiksi. Krimin vaikenevat vihreät miehet ovat muuttuneet Luhanskin paidattomiksi ruskeiksi rekkakuskeiksi?

Viimeisen puolen vuoden aikaina Putler on aikaansaanut tilanteen, jossa hänen - ja nykytilanteessa siis Venäjän - tekoja ei taida kukaan pystyä ennakoimaan. Vielä vakavampaa; hänen sanaansa ei enää voida luottaa hänen väittäessä yhtenä päivänä yhtä ja toisena toista. Muistan hänen puolinimikaimansa toteuttaneen samanlaista strategiaa vajaat 80 vuotta sitten.

Eilen Putler puhui poikkeuksellisen sävyisästi rauhasta Sotshiin komennetuille Duuman kummankin kamarin jäsenille. Tänään hän tapaa Suomen Tasavallan Presidentin Sotshissa. Vaikka Suomen ja Venäjän presidentinkansliat eivät oikein ole yhteisymmärryksessä keskustelun aihepiiristä, lienevät keskustelut käynnissä ja saamme muutaman tunnin kuluttua kuulla kummankin lausunnot tilaisuudesta. Toivottavasti jotain tavanomaisista latteista ympäripyöreyksistä poikkeavaa.

Varmasti Sauli Niinistö on nyt ottanut (?) itselleen vaikeimman ja samalla näyttävimmän uransa tehtävän. Emmekä me tavikset voi muuta kuin toivoa, että tapaaminen johtaisi tilanteen lientymisen alkuun. Onneksi häntä ei lehtitietojen mukaan sentään kutsuttu keskustelemaan kahdenvälisistä, konkreettisista kysymyksistä. Mahdollista, joskaan ei toivottavaahan moinen olisi, meillähän on ilmeisesti EU-maista pisin yhteinen raja.

Minun on kovin vaikea kuvitella Sauli Niinistöä sen paremmin välistävetäjäksi, kuin itsekeskeisesti Suomen ja Vain Suomen etua tällaisessa asiassa ajavaksi opportunistiksi. Valitettavasti eteläisessä naapurissa ei hänen matkansa vilpittömyyteen ilmeisesti kuitenkaan kaikissa piireissä luoteta? Asialla taitavat ilmeisesti olla NATO-intoilijat, eivät vastuulliset EU-jäsenet? Toivottavasti vielä on varaa valtionpäämiesten ja diplomaattien keskustella.

Sotshissa ei lehdistö kuulemma saa esittää kysymyksiä, Mahdollisesti tarkempaa tietoa keskusteluista onkin odotettava vähintään Sauli Niinistön paluuseen ja luvattuun tiedotustilaisuuteen, jossa kysymysoikeutta ei kuulemma ole rajoitettu?

Oletteko muuten havainneet, että ulkoministeri Sergei Lavrov on ollut viime päivinä varsin hiljainen? Lomalla varmaan, kuten Brysselin virkamiehet ja Euroopan maiden poliittinen johto. Vai olisiko ulkopolitiikan ja  diplomaattien aika jo kulunut umpeen?

18 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Ukraina pyrkii näännyttämään separatistien hallitsemien alueiden väestön nälkään ja ruoka-apu tulee varsin ikävään aikaan kun separatistia alkavat olla heikoilla. Mikä pahinta, sitä on paljon.
Ukrainan toiminta on kansainvälisien sopimusten mukaan sotarikos, joten se ei voi estää avun antamista ilman pätevää syytä, mutta jotain pitää kuitenkin yrittää. Niinpä se turvautuu informaatiosodankäyntiin, jotta apua ei annettaisi vielä lisääkin. Kaikki omat ja lahjotut propagandistit painavat pitkää päivää.

Jos rekoissa on muuta kuin venäläiset ovat sanoneet niin olen syvästi hämmästynyt ja epäilen lavastusta, sillä venäläisillä ei ole mitään tarvetta piilottaa jauhojen sekaan aseita. Raja vuotaa kuin seula ja palkkasoturit ovat huristelleet sen yli varastetuilla panssarivaunuillakin kenenkään estämättä.

Koko kohina on länsimaiden osalta silkkaa idioottimaisuutta.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Venäjän koko ote ja toiminta tässä humanitäärisessä katastrofissa haisee taivaisiin asti. En yhtään ihmettelisi, jos Putler peittelisi sen avulla jotain EUn kannalta vielä hankalaampaa. Näin juuri siksi, että "venäläisillä ei ole mitään tarvetta piilottaa jauhojen sekaan aseita."

Tämä tilanne on kuin aikoinaan keskustelu Vanhasen tuppeen sahatuista laudoista.

Koko kohina on äärimmäisen vaarallinen Venäjän interventio itsenäisen valtion suverenisuutta kunnioittamatta. Näin ei Euroopassa voi elää.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Poroshenko tässä enemmän tuoksahtaa.

Jostain luin että se on keksinyt että separatistit pitää kukistaa ennen itsenäisyyspäivää, joka on 24. elokuuta.

Joka tapauksessa separatistien alueita on tasoitettu ballistisilla ohjuksilla jo parin viikon ajan.

https://www.youtube.com/watch?v=y9-8KvtfjZA
http://fi.wikipedia.org/wiki/OTR-21_Tot%C5%A1ka

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Hajun mieleisyys tai vastenmielisyys lienee paljolti kiinni myös siitä, kuka arvottaa hajun laadun?

Mitä nopeammin konflikti saadaan ratkaisuun, periaatteessa sitä parempi sen kohteeksi joutuneille siviileille. Sodissa käytetään sodan aseita ja ballistisia ne ovat kranaatinheittimetkin. Sisällissodat ovat tunnetusti verisiä ja kaikkia keinoja käytetään.

Toivotaan, että pääsevät tavoitteeseensa. Siinäkin on puolet liikaa.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Separatistien uusi komentaja uhoaa siihen malliin, että niiden rivien välistä tuoksahtaa selvä epätoivo.

Niillä on nyt muka 1200 Venäjällä koulutettua taistelijaa ja 150 panssaroitua ajoneuvoa reservissä, vaikka viime päivinä on tullut turpaan kunnolla.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-28817347

Separatistien entiset komentajat ehtivät jo lähteä karkuun ja muidenkin kannattaisi tehdä sama siirto, sillä ukrainalaiset ovat selvästi tulossa voimalla päälle.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

JuuTuubissa vaikuttaa tämmöinen tietolähde kuin Antimaidan. Sillä on Ukrainan sisällissotaan varsin poikkeuksellinen lähestymistapa, jossa pääpaino on sotilaiden haastattelemisella.

Mitä olen haastatteluja katsonut niin alkaa vaikuttaa siltä, että niin sodan osapuolet kuin ulkopuoliset tarkkailijatkin valehtelevat koko ajan mahdollisimman paljon. Missään muualla ei ole tullut vastaan vastaavaa käsitystä sodan kulusta.

https://www.youtube.com/user/2014AntiMaidan/videos

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Sodan ensimmäinen uhri on totuus. Kun sotaa nyt on käyty puoli vuotta on totuus jo maatunut, eikä enää löydettävissä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Musta alkaa vaikuttaa siltä että Ukrainan jakamisesta on sovittu etukäteen ja sisällissota on vain osa prosessia.

Talouspakotteet ovat vaikuttaneet teatterilta jo jonkin aikaa. Ne eivät koske energiasektoria, suuryrityksiä ja asekauppaa ja niissä on takaportteja. Venäjällä päätettiin vasta että tuontikiellossa olevia tuotteita saa tuoda Valko-Venäjän ja jonkun toisen maan kautta, mutta muuten kielto on hyvin jyrkkä.

Keskempänä Ukrainassa Oikea sektori on uhannut vallata Kiovan, joten pilkomista voi olla luvassa sielläkin. Tiedä vaikka Puolakin saisi vielä omansa pois.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Mahdollistahan tällä hetkellä on ihan mikä tahansa. Itse kuvittelen - tai toivon, että Putler on etsimässä kunniallista exitiä.

Mutta mitä pitemmälle exit siirtyy, sitä todennäköisemmin siirtyy myös hänen mahdollisuutensa rajoittaa NATOn "eteneminen" ja painoarvon kasvu Venäjän rajoille.

Palli saattaa alkaa nopeasti heilua, kun ns. pakotteet purevat kansalaisten näkyvän enemmistön arkipäivään. Sen seurauksia onkin sitten hyvin vaikea arvioida.

Kukaan ei kestä vuosikausia jatkuvaa konfliktia Euroopassa.

fun kirjoitti...

Mikäli muistan oikein niin meidän presidenttimme esiintyi julkisuudessa Krimin kriisin alkuaikoina. Muistini mukaan hän totesi, että Venäjä haluaa ilmeisesti Krimin lisäksi myös Itä-Ukrainan?
Viikon sisällä taistelut itäisessä Ukrainassa ovat siinä pisteessä, että jotain ratkaisevaa voidaan odottaa.
Jos Venäjä todella aikoo ottaa Ukrainan itäisen osan sen on tultava ottamaan se omilla joukoillaan, sillä separatistit eivät siihen pystyne?
Jos Venäjä sen tekee niin seuraukset ovat hyvin vakavat.
Tekee Venäjä tässä tilanteessa mitä tahansa alkaa Putinin suosio olla vahvasti laskussa ja sillä on omat seurauksensa. Putin ei vallasta suosiolla luovu.
Kävi miten tahansa niin voidaan todeta. että Venäjä on ajanut itsensä umpikujaan niin sisä-kuin ulkopoliittisestikin.
Suomen kannalta Venäjän tilanne tietää pitkää seestymiskautta ennen kuin siitä on suurempaa kaupallista hyötyä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Fergusonin kriisi kiinnostaa nyt oikeastaan enemmän, koska siitä saa vielä jotain selvää.

Tilannehan on kaikessa kauneudessaan se, että media yrittää pahentaa tilannetta minkä pystyy. Ei riitä, että ammuttu 190-senttinen huumehörhö kuvataan mukavaksi teinipojaksi, ryöstelijöitä ymmärretään ja mustia kansankiihottajia käytetään asiantuntijoina, vaan huumehörhön ampuneen poliisin asuinpakkaakin piti esitellä.

http://www.thegatewaypundit.com/2014/08/death-wish-media-draws-map-to-home-of-ferguson-police-officer-who-shot-mike-brown/

Sen jälkeen on sitten ihmetelty miksi toimittajat saavat oman osansa kyynelkaasusta ja kumiluodeista. Mitään selvää syytä siihen ei ole keksitty vaan poliisi on tullut hulluksi.

Viime yönä toimittajia jo ammuttiin kovilla poliisin suunnalta.

https://www.youtube.com/watch?v=F1YL2SJLj2M

Saas nähdä milloin media saa oman sankarivainajansa, jonka avulla se voi alkaa kehitellä sisällissotaa.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

"Tekee Venäjä tässä tilanteessa mitä tahansa alkaa Putinin suosio olla vahvasti laskussa ja sillä on omat seurauksensa.

Putin ei vallasta suosiolla luovu." Ja siinä se iso kruksi onkin. Muistaakseni Niinistö samassa yhteydessä puhui jotain nurkkaan ajetun karhun ja köyhän karhun eroista?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Kuluttajien toivomuksesta Venäjälle saa nyt viedä sellaista mitä kaupoista ei löydy. Enää ei tarvii viedä laktoositonta maitoa Valko-Venäjän kautta.

http://www.uusisuomi.fi/raha/71455-valio-mainittu-venaja-lieventaa-mustaa-listaansa

fun kirjoitti...

Minusta "troijan hevonen" suuremmassa yhteydessä on Putin. Hän olisi voinut toiminnallaan estää Ukrainan kriisin syntymisen. Sitä hän ei tehnyt,-päin vastoin.

Hänen toimintansa ovat tuoneet puuhevosen keskelle rauhallista Eurooppaa.

Tässä taitaa olla se asian ydin, jota ei tainnut ymmärtää Putinkaan. Omin toimin itsensä umpikujaan ajanut EU ei kestä minkäänlaisia ulkopuolisia häiriötekijöitä. Ukraina on kuitenkin sellainen jo nyt ja tulevaisuudessa ilmeisesti mitä suuremmissa määrin.

Euroopan ja samalla Suomenkin talous on kulminaatiossa, samoin kuin Ukrainan sotakin. Velkaantuminen ei ole pahin ongelma, vaan talouden stagnaatio.

Saatetaan päästä rämpimällä vielä kevään valtiollisiin vaaleihin valitsemaan vielä kerran vanhat tunarit valtaan, mutta sitten kyllä alkaa hurja yhteiskuntamuutos, jollaista ei ole nähty sitten sotavuosien.
Tätä "troijan hevosta" ovat työntäneet valtakuntaan etupäässä kokoomus, mutta kyllähän demaritkin ovat vetoapua antaneet.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Huomasin tänään Hesarista, että on merkkipäivä. Tasan 75 vuotta sitten tämän ajan esikuvat Hitler ja Stalin tekivät Molotov - Ribbentrop - sopimuksen, joka lopullisesti avasi ovet II maailmansodalle. Saapas nähdä minkälainen III tulee, kun - vai uskaltaisiko vielä sanoa jos - sellainen alkaa?

Kurjistuva talous on viime aikoina kai useimmiten ollut suurten sotien syy. Kun Eurooppa on ajamassa itsensä taloudelliseen umpikujaan tuijottamalla putkinäöllään poliitikkojen uskonnoksi julistamaa ainoaa oikeaa talousoppia - säästöt, tehostaminen, julkisen sektorin leikkaaminen, sisäinen devalvaatio - törmäämme Saksaa, ja mahdollisesti UKta lukuun ottamatta kauniisti päin seinää.

Meidän kontribuutiomme tähän tilanteeseen on vähäinen. Konkreettisin esimerkki se pieni Brysselissä kai nyt lobbaileva pätkäkomissaari. Ja vaikka suurin kotimainen syyllinen jälleen on konservatiivisten vanhasuomalaisten pohjalta kasvanut Kokoomus, aivan yhtä kamalaa jälkeä ovat jättäneet Kepulit ja Demarit.

Toivottavasti rämmimme vielä pitkään, mutta oma veikkaukseni on muutama viikko.

Hakki kirjoitti...


Ja sitten vielä tämä;

moldovalainen lehti kertoo, että sota alkaa 26.8. Transnistriassa, siis Kievin Ukrainan länsipuolella, jonne Venäjällä ei ole välitöntä maayhteyttä. Lyhin tie menee Mustan meren rantaa Krimiltä Hersonin ja Odessan kautta noin 350 km tai suoraan Kiovan Ukrainan matkan varrella pelastaen.

http://www.moldova.org/press-in-transnistria-foresees-war-in-the-region-on-august-26/

Minkä perusteella moldovalainen lehti antaa sodan alkamisen päivämäärän? Tuskinpa ne nyt ainakaan tätä siellä juhlivat?

Wikipedian anti 28. august
"1942 – Holocaust in Chortkiav, western Ukraine: At 2.30 am the German Schutzpolizei starts driving Jews out of their houses, divides them into groups of 120, packs them in freight cars and deports 2000 to Belzec death camp. 500 of the sick and children are murdered on the spot."

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Mitä enemmän näkee kuvamateriaalia paikan päältä, sitä enemmän tulee sellainen tunne, vapaa ja moniääninen mediamme jättää yhtä ja toista kertomatta.

https://www.youtube.com/watch?v=VayoSyshgZA

https://www.youtube.com/watch?v=nVBMqSxdQUk

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Vapaa ja moniääninen mediamme tekee ansiokasta ja valikoivaa toimitustyötään.