keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Markkinoilla menee nyt hyvin, hallinnossa vielä paremmin


On positiivisten uutisten päivä. Joskus on syytä nousta siiville ja katsoa isoa kuvaa, kokonaisuutta. Tein niin tänään aloittaakseni uuden, positiivisen ajattelu asenteen. Pystyäkseni sen tekemään olin pakoitettu katsomaan menneeseen, kuinka hyvin asiat olivat ennen ja parantuneet sen jälkeen. Muutos on ainoa positiivinen vakio.

Julkaisin artikkelin ensin blogissani Aamulehdessä. Eiköhön tämä vielä Demariinkin ennä?



Häntä pystyyn

ei hätä ole tämän näköinen. 
Jo kolme vuotta on kestetty vilua ja nälkää ja kaikki tänne kirjoittavat lienevät elossa edelleen. Useimmat meistä ovat kestäneet jo paljon kauemminkin. Maailma pyörii radallaan ja aurinko nousee ajallaan. Kevät etenee ja kohta on taas syksy. Positiivista asennetta tässä tarvitaan, iloa rintaan ja sen alle.
Palasin menneseen. Sehän tässä blogaamisessa hauskinta ja oppimisen kannalta parasta onkin. Kuten Konfutse lienee joskus sanaillut; "Haaleinkin muste on parempi, kuin paraskaan muisti." Näin yksittäisen ihmisen tasolla olen samaa mieltä, vaikka Konfutse varmaan aikoinaan siitä lähinnä virkamiesoppilailleen luennoi. Siitä syntyi byrokratia.
Tässä alla kolme viimeistä postaustani täällä (Aamulehdessä) vuonna 2010, kolme vuotta sitten. Olen poistanut kommentoijien nimet ja toivottavasti muutkin viittaukset heihin. Mitä on muuttunut kolmen vuoden aikana? Eipä juuri mikään?

Totuus maailmantalouden tilasta

Kun pankeille annettiin mahdollisuus vapaaseen, luovaan tuotekehittelyyn maailman talous oli vähällä kaatua. Tarvittiin tuhansia miljardeja palauttamaan markkinoiden usko valtioiden ja niiden talouksien kykyyn selviytyä. Ja lähes tuhat miljardia kaavittiin nopeasti kasaan kun Kreikan valtiontalous oli ajatua vararikkoon. Ensi oli kaatua kaikki, jälkimmäisessä vain Eurooppa.

Kumpikaan tilanne ei vielä ole ohi. Takaisin siihen onnelaan, jolloin poliitikot saattoivat keskittyä jakamaan rahaa toisilleen ja puolueilleen, ei ole vielä päästy. Toivotavasti ei päästäkään. Vaikka eipä sitä täällä Suomessa kukaan noteeraa. Eivät ainakaan poliitikot. Onneksi rahaa on riittänyt. Jollain on ilmeisesti todella iso kirstu piilossa. Jossain.

Minä löysin sen. Sen kirstun. Loppumattoman runsaudensarven. Haluan jakaa tiedon sinullekin.
 Miten teet rahaa - resepti.

PS.

Ei siis ihme, että meidän eturivin kansantaloustieteilija Bengt Holmström vaati perussyiden nopeaa selvittamistä ja uuden järjestelmän kehittämistä.
Kommentit
kommentoi_ 10. kesäkuu 2010 18:57
Mikään ei pelasta ENÄÄ JO VAJONNUTTA MAAILMAN TALOUTTA. Nyt alamme sitten jokainen olla omillamme ja yritämme myös elää tässä kaaoksessa, mikä ei aivan vielä ole täydessä "kukoistukssaan"? Siis romahtanut talous!
 kommentoi_ 10. kesäkuu 2010 19:09


Vanha tarina kertoo Ranskan vallankumouksta edeltävien aikojen maan valtionvarainministeristä. Kuningas Ludwig (oliko nyt 16.) kysyi ministeriltä: Mitä aiotte tehdä budjettivajeelle? Ministeri vastasi: En mitään, ongelma on aivan liian paha ja vaikea.

Eagles fly singly kommentoi_ 10. kesäkuu 2010 19:35
Poista kommentti
On se vaan niin kiva nähdä positiivisen ajattelun helmiä. Tampereelta, tottakai. ;-)

Meidän tavisten oikeus demokratiaan

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Eurooppa ajautui ja erityisesti Saksa ajettiin kaaokseen. Demokratiaa ei saatu juuri missään toimimaan. Valittujen edustajien ja puolueiden katsottiin olevan korruptoituneita, keskittyvän omien asioittensa ja etujensa ajamiseen. Tyytymättömyys kansanvaltaan kasvoi kasvamistaan, eikä tämän useimmille uuden hallintomallin toimivuuteen kansakunnan ja kaikkien kansalaisten onnen takaajana kohtakaan enää uskottu.

Vaatimukset Vahvasta Johtajasta
, kansakunnan isähahmosta, messiaasta, joka valistuneena diktaattorina olisi kansan pelastus, kasvoivat. Ja monissa tapauksissa populistit onnistuivatkin ajamaan Führerinsä valtaan. Ulkomuistin perusteella, eikä suinkaan aikajärjestyksessä Venäjä, Saksa, Italia, Puola, Espanja, Portugalia, Eesti, Latvia Liettua, Kreikka, Tshekkoslovakia, Unkari......Eikä sen jälkeen veretöntä paluuta demokratiaan enää ollut, eikä voinutkaan olla. Eivät diktaattorit vallastaan vapaaehtoisesti luovu.

Kuten monessa aiemmassa tämän blogin artikkeleissa olen kirjoittanut olen vakuuttunut siitä, että Eurooppa on jälleen samalla tiellä. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus jatkaa kasvuaan, työ häviää muualle, työttömyys kasvaa, taloudellinen jako rikkaisiin ja köyhiin on jo tapahtunut. Eikä näkyvissä ole sen paremmin mekanismeja, mahdollisuuksia kuin poliittista tahtoa muuttaa kehityksen suuntaa. Paitsi populisteilla.

Jo 1920-luvulla huonosti toimiva demokratia aiheutti huonosti toimivan markkinatalouden, mistä seurasi huonosti toimiva talous. Viimeisenä pisarana oli Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt maailmantalouden lama, joka vielä pitkittyi kun sitä ensi yritettiin sammuttaa väärin. Nyt näyttää tapahtuvan samanlainen kehitys, mutta toivottavasti sammutusyritykset tällä kertaa onnistuvat, sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Rauhan säilyminen sen paremmin Euroopassa kuin maailmassakaan ei ole itsestäänselvyys. Ei edes, vai pitäisikö sanoa varsinkaan tässä globaalissa maailmankylässä. Sen järkkymisen ensimmäiset merkit ovat kansallisvaltioiden lisääntyvät protektionismin ja isolaatiovaatimukset, työttömyyden ja eriarvoistumisen seurauksena kasvava suvaitsemattomuus, kansalaisten arvojen koveneminen ja johtajuuden puute. Juuri nyt kun demokraattista johtajuutta eniten tarvitaan on yhä ilmeisempää, että kansalaisten demokratia ei Euroopassa toimi. Puolueiden demokratia ehkä. Mutta se ei riitä.

Nyt demokratia pitäisi palauttaa kansalaisille.
 Puolueilla pitäisi olla sen verraan järkeä, että lopettaisivat tuijotamasta omien etujensa napaan. Sillä heillekään ei mahdollisessa myllerryksessä hyvin käy. Mutta taatusti huonoiten käy meille taviksille. Vaan yhtä vähän kuin diktaattorin luopuisivat mistään vapaaehtoisesti en jaksa uskoa, että puolueetkaan. Mutta vielä on aikaa muuttaa suuntaa. Sen voivat kuitenkin tehdä vain me tavikset.
PS.

Tällaisia mietteitä tänään ainoan valtakunnallisen 2. sivun ja KL.n STT uutisen johdosta, joka kertoi, ettäVanhasen RAY-lisäselvitys julistettiin salaiseksi. Mutta eivät asiat ainakaan peittelemällä ja nukkumalla parane.





Kommentit

kommentoi_ 9. kesäkuu 2010 14:37
Poista kommentti
Kyllä puolueet , jotka ovat hallituksessa tietävät missä mennään.

Nyt ne keskittyvät johtamaan kansakunnan ajatukset ihan muuhun ja siirtävät totuutta niin kauaksi kuin mahdollista. Pakokauhu saattaa olla ovella. Niin kovaa nyt mennään tuohon mainitsemaasi suuntaan.

Vanhasen pako hallituksesta on yksi niistä. Samoin salailu raha-automaatti asiassa ja 16 vuotisten äänestys kunnallisvaaleissa. Laajemmin ottaen fasismin nousu esim. Unkarissa. EU:n rahavaikeudet ja IMF:n rahojen loppuminen. Hiljaisuus eläke ikä keskustelussa.
Eagles fly singly kommentoi_ 9. kesäkuu 2010 14:57
Poista kommentti

Vaan miten saada ihmiset uskomaan siihen, että pahimmillaan kello voi lyödä milloin tahansa? Sillä vielä on aikaa muuttaa suuntaa. Sen voivat kuitenkin tehdä vain me tavikset. Ja valtaosa nukkuu.
kommentoi_ 9. kesäkuu 2010 20:11
Poista kommentti
Nimim. Efs: "Mutta vielä on aika muuttaa suuntaa. Sen voivat kuitenkin tehdä vain me tavikset."

Millä tavoin? Nokkela analyysi sinänsä, joka voi joiltain kohdin osua oikeaankin.

Silloin 20-luvulla oli oli suurella joukolla ihmisiä nykyistä suurempi usko demokratian mahdollisuuksiin. Taisivat hieman pettyä ja turvautuivat 
ääriliikkeiden "tarjouksiin."


Olemme euron vakuutena

Ei hyvältä näytä. Ei todella. Ei euron, eikä EUn tulevaisuus. Ja se taas tietää äärimmäisen rankkaa tulevaisuutta koko Euroopalle. Myös meille.

Jos Kreikka eroaa tai erotetaan eurosta se devalvoi. Eihän ole muuten mieltä edes erota, ei edes erottaa? Se taas kurittaa, ehkä jopa kaataa pankkeja ja muita rahoituslaitoksia Euroopassa - Saksassa, Ranskassa, Tanskassa mutta myös Suomessa. Se taas lisää euro-spekulaatioita edelleen. Ja sitten seuraa seuraava valtio. Valinta on vapaa. Ja kierre vain jatkuu.

Jos Kreikka ei eroa, kuinka pitkään riittää sieto niillä euro-mailla, jotka kuvittelevat hoitaneensa oman osuutensa hyvin, tai ainakin paremmin? Meillä, jossa jopa valtionvarainministerin suulla on uskoteltu, ettei tämä meitä koske, asialla ei juurikaan ole väliä. Mittatappio, mikä mittatappio.1 % porukasta. Vaan miten suhtautuvat germaanit, fransmannit, polakit, britit tai vaikkapa svedut?

Sillä ongelma ei enää ole yksin luottamuspula valuuttaan, euroon vaan luottamuspula Euroopan Unioniin. Uuteen, yhteisvastuullisen, demokraattiseen ja rauhan Eurooppaan. Hoipummeko nyt kohti lamaa ja vieläkin ikävämpiä aikoja, kuten Euroopan kansat 1930 luvulle tultaessa?

Miten tähän on tultu? Holtiton julkisen velan kasvattaminen ja rahoittajien holtiton lainananto valtioille? Poliittinen järjestelmä, joka perustuu jatkuvan kilpailun ja kasvun kuvitelmalle? Kansalaisten tahdosta ja reaalimaailmasta irtaantuneet poliitikot? Yhteiskuntien kontrollista irtaantuneet ja maapalloistuneet rahoitusmarkkinat ja niiden ”luova tuotekehittely”? Huonon talouden perussyy, olipa kyseessä sitten Kreikka, Suomi tai EU on kuitenkin huonosti toimiva demokratia.

Ja miten tästä pois?
 Riittävätkö Rehnin reseptit? Pitäisikö yhteiskuntien otetta ”rahasta” olennaisesti kasvattaa? Säädellä, rajoittaa, valvoa? Vai pitääkö lähteä vielä syvemmältä? Korjata toimimattoman demokratian virheet? Nyt kun vielä ehkä on aikaa?

Yksi asia on kuitenkin varma.
 Pelkillä uusilla monikansallisilla lisätukipaketeilla, olipa niissä ennen pilkkua miten monta numeroa tahansa, ei pysyvää ratkaisua saada aikaan. Sen osoitti viimeistään huolimaton (?) lausunto Unkarista. Me tavallisetkin tossunkuluttajat alamme vähitellen ymmärtämään, että taaloina, euroina, puntina ilmoitetut numerot ovat vain jälkiä paperissa ja yhä useammin vain bittejä virtuaaliavaruudessa. Valuutoilla ei enää ole reaalivakuutta Ei kultaa. Ei muita metalleja. Ei timantteja. Ainoa reaalivakuus olemme me. Me tavikset. Tiukan paikan tullen.
Kommentit
      kommentoi_ 6. kesäkuu 2010 20:52
Justiinsa kun luin tätä ja mieleeni tuli, että talous pitäisi asettaa laskuun eikä nousuun, niin juuri sanotaan television uutisissa sama asia.

Siis antaa mennä alaspäin. Verotulot pienenevät ja on pakko pistää lomille virkamiehet tai laskee palkkoja kun kuntien kassat tyhjenevät.

Jäljelle jäävät vain oikeat pääomat niinkuin osaaminen ja rakennukset, joissa voidaan alkaa oikeita kansaa elättäviä toimintoja ja tuotteita sellaisilla hinnoilla, että ne revitään käsistä ja valtavat markkinointikulut saadaan säästöön.

Kun ulkomaalisia saadaan kahdella eurolla hommiin niin on vissiin jo aika ja pakko alkaa ajatella , että se voi olla hyvä linja. Jos siis joku ei pudota palkkaansa suosilla niin sitten itkien. pakko on kuitenkin pakko.

Sille ei enää voi mitään.

Tämä tarkoittaa , että me tavikset , jotka takaamme koko homman voitaisiin alkaa ajatella ihan itse ja sanoa eduskunnalle, että menkää vaikka ongelle siksi aikaa kun saadaan hommat käymään.

Ja jos joku tehtan omistajakunta ei suostu pudottamaan omia osuuksiaan , että kauppa käynnistyy automaattisesti niin ovat kiinni ja lähtekööt maasta. laki pannaan , että rakennukset ja koneet jää tänne.

Ainakin rakennukset. Omistajat voisivat antaa tilinumeronsa , jonne lähetetään rahaa sitten kun homma toimii ; ei ennen...

Nykyinen valtakunnan talouden johto ei toimi . Se on jo pakko tunnustaa ja ammatiyhdistys voi kanssa lähteä ongelle , muiden päivähoitolaisten kanssa.
Eli siis markkinataloutta ei hyljätä vaan aletaan käyttä sitä hyväksemme . Katotaan jokaiselle tuotteelle sellaiset hinnat, ettei tartte muuta kun painaa hommia ja välikädet poistetaan ja sitten anetaan vaan painaa hommia.
Jos joku sanoo, etteihän sillain tulla toimeen, niin tullaanko nyt sitten. Ja jos ajattelette mitä oikeasti tuollaisessa tilanteessa tapahtuu niin huomaatte, että kokonaisuudessa elinkustannukset putoavat alas hyvin nopeasti. Vähempi raha kun laittaa kauppiaatkin myymään puolilla hinnoilla.

Ja pankeille voidaan sanoa , ettei osto ja myyntiliikkeet ole ennenkään saneet sanella ehtoja. jos ei kelpaa niin liike kiinni. Ihan normaalisti markkinatalouden ehdoilla. jos tulee tappio niin konkurssiin . Ei mitään apurahoja.

Ja nythän valtiovarain misteri on jo ongella tässä vaiheessa, niettä eitule poliittistakaan apua.
Eagles fly singly kommentoi_ 7. kesäkuu 2010 06:52


"Nykyinen valtakunnan talouden johto ei toimi . Se on jo pakko tunnustaa ja ammattiyhdistys voi kanssa lähteä ongelle , muiden päivähoitolaisten kanssa." Tätä menoa ne kyllä vielä lähtevätkin. Mutta karkuun. Tulevat taas takaisin kun yhteiskunta on raunioina ja sanovat: mitäs me sanoimme?
 kommentoi_ 7. kesäkuu 2010 13:03
Poista kommentti
Mites olisi EURON kelluttaminen?

Eagles fly singly kommentoi_ 7. kesäkuu 2010 13:10
Poista kommentti
Eiköhän tuon arvo pitkälti ja ainakin teoriassa määräydy jo markkinoilla? EKP velkakirjastrategia sitä kyllä aika paljon vinouttaa.




Mielenkiintoinen kavalkaadi? Olemme siis valuuttamme ainoa vakuus, Demokratia olisi vielä palautettavissa meille taviksille ja Maailmantalous on loppumaton runsauden sarvi? Tuskin nyt ihan noinkaan? 
Jos tänne asti jaksoit lukea,
kerro mitä sinä "opit" tai
mihin haluat kiinnittää huomiotasi?
Kommentoi, sano jotain!




Ei kommentteja: