keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Itku pitkästä ilosta?




"Jos eurooppalainen identiteetti oli joskus hiljalleen muotoutumassa, nyt sellaisen perään on ihan turha haikailla. Kriisin jälkeisessä maailmassa on myös entistä vaikeampaa rakentaa unionia, joka nauttisi kansalaistensa laajaa hyväksyntää." Valitetettavan oikeaan osuva johtopäätös Hesarin  tämänpäiväisen pääkirjoituksen loppulauseena.

Huolestuttavinta tilanteessa on, että ensimmäisen kerran sodanjälkeisessä historiassa, Saksan koetaan jälleen osoittavan kaapin paikan Britannialle ja erityisesti Ranskalle ja Italialle. Ei silti, että tältä mantereemme pasifistimmalta valtiolta nyt pitäisi odottaa harkitsemattomuuksia. Mutta väittäisin, että vähintäänkin epäilyksen siemen "jostakin" on jälleen kylvetty ainakin Pariisiin, Roomaan, Lontooseen ja Washingtoniin. Vallasta ja kunniasta tässä taas on kysymys.

Jos näin on, mitä siitä seuraa meille suomalaisille? Ilmeisin on, että taantumassa ja surkastumassa olevassa Euroopassa kotimarkkinamme uhkaa jälleen olennaisesti supistua. Toivottavasti tämän 15 vuoden kotimarkkinayhteistyö on avannut uusia taloudellisia yhteistyömahdollisuuksia, jotka ovat käytettävissä myös uudenlaisessa Euroopassa.

Varsinaisiksi pelastajiksi saattaisivat kohota erityisesti BRIC - ja kehittyvät maat. Eivät automaattisesti, mutta keskittämällä liiketoimintayhteistyömme ao. valtioihin, erityisesti ensin mainittuihin, voisimme ehkä selvitä tulevasta taantumasta verraten kuivin kintuin? Se kuitenkin edellyttäisi yhteistä kansallista näkemystä ja ponnistelua yhteisen päämäärän puolesta. Onko sitä enää rakennettavissa?

Vakavimmat seurausvaikutukset liittyvät mielestäni kuitenkin turvallisuuspolitiikkaamme. Nyt olemme rakentaneet sen itsenäisen puolustuksen varaan EUn jäsenenä. Jos euro menee, menee myös EU. Pitäisikö meidän siinä tilanteessa liittoutua sotilaallisesti? Ja jos, niin kenen kanssa?

Ilmiselvinä vaihtoehtoina ovat NATO tai Venäjä. Jotkut elättelevät ajatusta Ruotsista, ehkä jopa kaikista Pohjoismaista liittolaisina. Mutta siihen luonnolliset reaaliset vaihtoehdot oikeastaan loppuvatkin. Enkä oikein usko Ruotsin ja Pohjoismaiden tuomaan lisäarvoon Suomen turvallisuuden osalta.

Uuden Suomen uutisoimaa Pertti Salolaisen vaadetta presidenttiehdokkaille, värin tunnustamisesta NATO kysymyksessä kommentoin seuraavasti: 

Menneitten miesten huolet

NATO-jäsenyyden autuaaksi tekevästä voimasta voisi hyvin jo jättää omaan arvoonsa. Niillä, sen paremmin kuin NATOn jäsenyydellä ei tositilanteesta Suomen kansan turvallisuutta lisätä, sen paremmin kuin tositilanteeseen joutumistakaan.

Ennaltaehkäisevä vaikutus on NATO-jäsenyyden kannattajien keskeisin ja mahdollisesti tehokkain peruste. Käytännössä sama turva saadaan EU-jäsenyydestä. Siis jos euro ja sitä kautta EU saadaan pelastettua.

Vaikka NATON 5 § - Muskettisoturien vala - pitäisikin, kansalla olisi kaamea kohtalo. Kaksi kertaa - vähintään - kulkisivat sodan myrskyt maamme halki vaikka "itsenäisyys" säilyisi. Uhrit olisivat pääasiassa siviiliuhreja. Emmekä silloin puhu kymmenistä vaan sadoista tuhansista. Siis, jos joku hyökkäisi, mistä ilmansuunnasta tahansa.

Suomen kansan paras turva on itsenäinen, uskottava puolustus EUn jäsenenä. Uskottavuuden tasosta päättäköön poliitikot, asiantuntijain ehdotuksesta. Jos aiotaan olla jatkossa itsenäisiä meidän mitoitettava puolustuksemme siten, että pystymme "kaikissa olosuhteissa" pitämään alueemme koskemattomana vähintään 6 kuukautta. Enempään meillä ei varmaankaan ole ennakoinnissa varaa. Tositilanteessa puolustetaan, kuten ennenkin, niin kauan kuin voidaan.

http://eaglesflysingly.blogspot.com/2007/09/ystavani-ei-vastannut.html

Enkä katso tilanteen meidän kannalta niin olennaisesti muuttuvan, vaikka EUtakaan ei olisi. Maatamme eivät NATO-maat havittele ja on meidän tehtävämme pitää huolta siitä, ettei maatamme voida myöskään Venäjän (lue Pietarin) uhkaamiseen, välietappina käyttää. Keskeisintä ei ole uhkaako NATO vai ei, vaan mitä venäläiset uskovat.

Jos puolustuksemme on uskottava ja politiikkamme ystävällinen, en oikein ymmärrä mitä merkittävää lisähyötyä he Suomen valloittamisella voisivat saada? Uskon, että siellä jo myös ymmärretään, että Suomi ei missään olosuhteissa voi eikä halua itse Pietaria, eikä edes NordStreamia, uhata.




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki

”Itku pitkästä ilosta - pieru kauan nauramisesta”. Näinhän vanha kansa asian ilmaisi. Jatkamalla lisäseurauksista otsikkoosi lienee tarpeetonta, housuihin se tulee kuminkin.

Asiat Euro-Unionin suhteen ovat palanneet menneen raameihin. Tuolloin Saksasta tehdään kaiken pahan alku ja vain siksi, että Saksa on maa jossa järjestys on asetettu keinotekoisen mielistelyn edelle ja siksi ei voi yhtyä kaikkien partnerien mielipiteisiin, teoista puhumattakaan.

Maailma on todennäköisesti tullut suurentelussaan tarpeeksi kauas nähdäkseen jatkamisen mahdottomuuden ja – toivottovasti - suuntaan kohti pienempää. Kuten tiedämme, pienempään suuntaan mahdollisuudet ovat paljon enemmän rajoittamattomat. Ehkä voitaneen sanoa tulleemme paljon puhumastasi vaihtoehtojen mahdollisuudesta. Ainoa probleema on saada ajatus katsomaan jotakin sellaista pienempää jonka se on unohtanut viimeiset pari sataa vuotta - suurempaa rakentaessaan. Ehkä voimme oppia paremmin tieteen ja teknologian käydessä edellä, aivan samoin kun suurempaa rakentaessamme ja siten – herättää – jos ei muuta, niin vähintään ideologisen pyrkimyksen johonkin sellaiseen jonka älymme pystyy hallitsemaan 3D tilassamme.

Hakki kirjoitti...

Karl

Pahasti näyttää siltä, että tälläkin kerralla yhdistynyt Eurooppa jää pelkäksi uneksi. Sitä pahempi meille. Aiemmin se kaatui siten, että sillä oli kuitenkin käsissään tulevaisuuden avaimet. Nyt se kaatuu tilanteessa, jossa se vääjäämättä on taantumassa ja jäämässä historian takamaaksi. Eikä menneeseen ole suoraan eikä kivuttomasti paluuta. Liian paljon on uskottu, toivottu ja rakennettu. Kuudenkymmenen vuoden rakennustyö tunaroitu kymmenen vuoden päättämättömyyteen.

Globaalille markkinalle, varsinkin globaalille finanssimarkkinalle pannaan piste. Schengenistä tulee taas tavallinen pieni luxenburgilainen paikkakunta, Brysselistä riitaisan Belgian pääkaupunki, Strasburista rankalais/saksalainen kaupunki Reinin varrella. Tullimuurit nousevat kansallisvaltioiden ympärille, viisumi vaaditaan taas maasta toiseen matkustettaessa sitten, kun matkustaminen tulee taas mahdolliseksi. Maahanmuutto Suomeen loppuu ja maastamuutto alkaa. Australia tai Uusi Seelanti kuulostaisivat houkuttelevilta. Kuten joskus 1960-luvun alussa.

"Aber immer mit der Ruhe." Taidan panna vihannesmaan kuntoon ensi kesänä. On sitten perheellä edes jotain suuhun pantavaa maahanmuuttolupaa odoteltaessa.