lauantai 10. huhtikuuta 2010

Punamulta, sinipuna vaiko turkoosi?





 


Seuraava pääministeri on ilmeisesti henkilö, jonka Lahdessa valitsevat keski-ikäiset toimihenkilömiehet ja perämetsien isännät. Edelliset ovat kunnan ja valtion virkamiehiä, jotka saavat kiittää työpaikastaan sitä puoluetta, jonka puheenjohtajaa he tulevat valitsemaan. Jälkimmäiset niitä, joita Kepun on perinteisesti katsottu edustavan.


Olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa maamme vanhoillisin väestönosa, joka edustaa noin 3 prosenttia muodostuvasta bruttokansantuotteestamme ja jonka äänimäärä on noin 15 prosenttia kaikista äänioikeutetuista valitsee pääministerin. Näin olen tulkinnut kolmen muun hallituspuolueen aikoneen. Arvostelukyvyttömiä politbyrokraatteja.


Sitten noin vuoden kuluttua saa koko kansa taas osallistua irvokkaaseen ja turhaan näytelmään. Pääministeriksi valitaan joko Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen tai Kepun puheenjohtajaksi valittu. Ja toinen noista kahdesta on tukipuolueena. On siinä vaihtoehtoja meille kansalaisille. On todella. Punamulta, Sinipuna tai nykyisen turkoosituholaisen jatkaminen. Jompikumpi Kehittyvien Maaseutujen Suomen käskyläisistä jatkaa. Elleivät peräti molemmat.


Mikä siis muuttuu? Äänestysaktiivisuus saattaa kieltämättä jatkaa tippumistaan, selkeä merkki demokratiamme rappeutumisen jatkumisesta. Aivan liian moni kun kuvittelee, että äänestämättä jättäminen on kannanotto, jopa protesti. Sitähän se ei ole. Se on vähennyslaskun tulos. Äänioikeutut – äänestäneet = nukkuneet. Sitä mediassa taivastellaan ääntenlaskuilta ja seuraava aamu. Puolueitten edustajat valittelevat hetken, mutta tulkitsevat äänestäjien viestin positiiviseksi; asiat ovat niin hyvin, että kansalaiset eivät vaivaudu äänestämään.


Samalla jatkuu hyvinvointivaltion alasajo, palveluiden leikkaukset, verojen korottaminen, eläkkeiden pienentäminen, eläkeiän kasvattaminen, työttömyyden lisääminen, työttömyyskorvausten tason jäädyttäminen. Toki jatkuvat myös poliittiset virkanimitykset, kuntien ja valtion byrokrattimäärän kasvattaminen, maatalouden, maaseudun ja alueiden tukeminen, innovaatio- elinkeino-, investointitukien syytäminen Huitsin Nevadaan, puolueiden hallinnassa olevien kylpylöiden, kuntoutuslaitosten, nuorisosäätiöiden, sosiaalisen asuntotuotantoyhtiöiden, vanhusten palveluasuntotuotantoyhteisöjen, kansan- ja kansalaisopistojen tukeminen. Ja varmasti seuraavan eduskunnan aikana tarvitaan ministerien erityisavustajille ja kansanedustajille henkilökohtaiset sihteerit. Puoluetuki laajennetaan koskemaan kaikkia puoluerekisteriin kuuluvia puolueita ja luonnollisesti laajennetaan lakisääteisesti myös kuntasektorille. Ja median ja konsulttitoimistojen hinnankorotusten vuoksi sen tasoa täytyy taas kunnolla nostaa.


Mutta vaihtoehtoina ovat Punamulta, Sinipuna tai Turkoosi. Ja vaikka syntyisi Sateenkaari mikä muuttuisi? Mitkä ovat todelliset vaihtoehdot?


Ainoa todellinen vaihtoehto on poistaa puolueilta oikeus edustaa äänestäjiä. Osoittaa heille yksinkertaisen selvästi ja konkreettisesti, että heidän toimintansa ei tyydytä ajattelevaa, vastuuntuntoista äänestäjää. Osoittaa, että odotamme heiltä muutakin, kuin osaamista kehittää uusia vaalitukia, puoluetukia ja byrokratia kulueriä. Esimerkiksi moraalista ja eettista esimerkkiä ja toimintaa kansalaisten hyväksi. Jaa, että miten?


Yksinkertaisen selvästi ja konkreettisesti. Muista äänestää. Ja muistuta kaveriasikin. Ja kirjoittakaa lippuun mitä muuta tahansa kuin numeroita. Itse kirjoitan JOKU MUU. Tarkoituksella hylättäväksi joutuva ääni ei ole mitätön. Siihen pätevät samat lait kuin äänestämiseen yleensä. Muutama ei vaikuta mihintään, mutta massiivinen hylättyjen äänien määrä panee poliitikkojen ja puolueitten, joita he edustavat, puntit tutisemaan.




10 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Aion äänestää demaria ja uskoa että hän yrittää järjestää tulonsiirtoja hyväkseni niin kuin lupaa. Sitä ihmettä tuskin tapahtuu, mutta Kepu ja Kokoomus ovat siirtäneet sen verran miljardeja omilleen että yrittää pitää.

Suomi on selvästikin ajautumassa määrätietoisesti kohti konkurssia. Jokainen joka a) ei osallistu tuottavan työn tekemiseen ja b) nauttii jo valmiiksi suurista tuloista on oikeutettu vaurastumaan valtion kustannuksella, ja lysti maksetaan tietenkin ottamalla lisää velkaa. Verojahan ei ole varaa nostaa tai muuten kulutus romahtaa eikä myytävää kansallisomaisuuttakaan ole enää kovin monen hallituksen tarpeisiin. Ulkomaista halpatyövoimaa ei sovi verottaa ollenkaan, koska silloin se lakkaisi olemasta halpaa ja menettäisi merkityksensä.

JOKU MUU tulee aikanaan johtamaan sekasortoista kehitysmaata ja hänen talouspolitiikkansa tulee olemaan velkojen anteeksiannon mouruaminen.

Lähde SINÄ pakolaiseksi rikkaaseen teollisuusmaahan nyt kun vielä ehdit. Pahimman ruuhkan aikaan heräävä joutuu vain leirille UNHCR:n ruokittavaksi ja sieltä takaisin Suomeen jälleenrakennuspuuhiin jahka savu on laskeutunut.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Ensinnäkään ei tällainen elinkaariperheen vanhin voi noin vaan lähteä ulkomaille asumaan. Jos voisi, olisin ja lähtenyt.

Toiseksi "raukat vain menköön merten taa" sanotaan jo laulussakin.

Ja kolmanneksi, kun satuin liian läheltä seuraamaan edellistä lamaa, siis sitä, jolloin kansalaiset eivät laajamittaisesti kokeneet uskonpuutetta johtoonsa ennustin, ettei edes suomalaiset anna hassuttaa itseään kahta kertaa muutaman vuosikymmenen välein näin perusteellisesti.

Aion olla kiinnostuneena seuraamassa mitä tapahtuu.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

"Toiseksi "raukat vain menköön merten taa" sanotaan jo laulussakin."

Jepulis. Tosi mies korjaa sen minkä muut rikkovat ja maksaa sen päälle muiden ottamat velatkin, vaikkei itse siitä mitään hyödy. Kehtaa vielä pentele olla siitä ylpeä.

"Ja kolmanneksi, kun satuin liian läheltä seuraamaan edellistä lamaa, siis sitä, jolloin kansalaiset eivät laajamittaisesti kokeneet uskonpuutetta johtoonsa ennustin, ettei edes suomalaiset anna hassuttaa itseään kahta kertaa muutaman vuosikymmenen välein näin perusteellisesti."

Nythän kansa ei luota johtajiinsa, että siinä mielessä edistystä on tapahtunut. Tällä kertaa on kyllä vastapainoksi hassutettu kansaa enemmän kuin viime kerralla.

"Aion olla kiinnostuneena seuraamassa mitä tapahtuu."

Niin minäkin, mutta vastuuta en aio ottaa. Olen yrittänyt vaikuttaa äänestämällä ja äänestämättä jättämisellä ja kirjoitellut nettiin kai enemmän kuin Päätalo Iijoki-sarjaansa, joten olen todistettavasti hakannut päätä seinään turhan takia. Urheiluun, viihteeseen ja julkkiksiin aikaansa haaskaava kansanosa saa minun puolestani opetella vastuun kantamista, koska se on vastuussa kaikkein vahingollisimpien päättäjien vaalituloksista.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

On se niin väärin, että en ole kirjallinen vaikkakin verbaalinen. Ajatukseni eivät mene tekstinä perille yhtä hyvin kuin puhumalla.

Johtuen iästäni ja muustakin tilanteestani en voi muuttaa ulkomaille. En vaikka mieli tekisi. Toisaalta, kun olen syntyperäinen suomalainen saan varmasti mielenkiinnolla seurata mitä mielettömyyksiä puolueet, siis puolue-eliitti ja yksittäiset kansalaiset keksivät kansallisessa konkurssitilanteessa? Ei minunkaan moisesta tarvitse vastuuta ottaa. Eihän minullakaan ole yhtään enempää valtaa kuin kenelläkään muulla taviksellakaan. Sinullakaan.

Mutta mieti hyvä mies/nainen/ihminen ketä seuraavissa vaaleissa äänestät. Ja miksi.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Edellisestä lamasta on sulkeutunut ja sisäänlämpiävä Suomi muuttunut Eurooppalaiseksi valtioksi. Tätä eivät ole sen paremmin äänestäjät kuin kotimaiset politiikkommekaan huomanneet. Tämä tarkoittaa sitä että olemme globaalissa talouskilpailussa. Rauhaa rakastava naapurimme väsähti - suurista luonnonvaroistaan huolimatta - kisassa, koska koko maan kansantuote meni sota- ja asevarusteluun.

Oma maamme on maailmalla (ja Euroopassakin) aivan tuntematon maa, jonka tuotteet ovat tuntemattomia. Kaiken kukkuraksi maan raaka-aineresurssit ovat vähäiset. Politiikot sähläävät poliitikoimalla ja riitelemällä, milloin susista tai palkoista useiten kuitenkin aivan merkityksettömistä asioista. Kaikille on pääasiana oma etu.

Ennen liitymistä EU:iin korjatiin palkka-hinta-inflaatiokierre valuutan arvon muutoksella ja taas edettiin seuraaviin lakkoihin ja hintojen nousuun. Näin hitaasti on ulosmitattu kilpailusta niin tuotteet kuin tuotanto. Kaikki tietävät että edellisestä lamasta selvittiin onnenkantamoisella. Yksi yritys ja -tuote oli hetken globaali edelläkävijä kapeassa massakysynnän tuotesegmentissä. Nyt ei tätä etua ole, eikä mikään osoita, että josakin segmentissä hetkessä saavutettaisiin vastava edelläkävijän asema.

Muutamat harvat osaamiseen perustuvat tuoteet (Vaisala, Kone ym.) ovat niin pienissä segmenteissä että niissä ei synny sellaista liikevaihtoa, jolla saavutettaisiin vientiylijäämää. Se on nimittäin globaalissa taloudessa ainoa tekijä joka takaa kansakunnalle hyvinvoinnin. Sähläily kotimaan sisämarkkinoilla johtaa muutamien valmistajien kasvuun, koska ne pyrkivät monopoliin tai monopolistiseen asemaan. Tässä kasvuvaiheessa ne tuhoavat eri tavoin oman alansa pienyritykset. Lopulta joku saman alna suurempi tekijä ostaa yrityksen, nimen ja tuotemerkit sekä siirtää tuotannon sinne missä tuotanto ja logistiikkakustannukset suhteessa markkinoiden kokoon ovat edullisimmat.

Tätä kehitystä ei enää voi poliitikoinilla estää - ei edes maalaisliitto. On hyödytöntä spekuloida mikä puolue pääsee besservisseriksi. Olisi hyödyllisempää yrittää löytää niitä päättäjiä, jotka keskittäsivät resurssit sellaisen työn tekemiseen, jolla luotaisiin lisäarvoa vientituotteisiin ja tuotantoon. Tämän lisäarvon tuottaminen on välttämätöntä, jotta kyettäisiin jotenkin maksamaan niitä palkkoja, joista peritään "hyvinvointimaksut".

Enola G kirjoitti...

Pitkänlinjan mies tuntuu olevan realisti.
1990-luvulla elettiin lamaaikaa toisin kuin nyt
Suomenkohdalla kysymys on enemmänkuin rakennemuutoksesta
kuin lamasta. Jo 2000 luvun vaihteessa taloustutkijat
puhuivat vuodesta 2007 maailman talouden käännekohtana
Suomen poliitikot ovat harrastaneet poliitikointia ja
tekevät sitä edelleen.Ikäväkyllä poliitikoinnilla ei saada
aikaan muutoksia,eikä äänestyskäyttäytymisellä ole positiivista
vaikutusta Suomen talouden tilaan.
Niitä töitä ei ole nyt näkyvissä joista voitaisiin maksaa
sellaista palkkaa josta perittäisiin "hyvinvointimaksut"
Mistähän me saisimme tällaisia realisteja päätöksentekijöiden
joukkoon ei ainakaan poliitikoista tai tuskin mistään.

juhamatti kirjoitti...

Mielenkiintoisia kommentteja, mutta alkuperäisen kirjoituksen kysymykseen, mikä
seuraavien eduskuntavaalien jälkeen mahdollisesti muuttuu, voi kyllä todeta, että
oli värisuora sitten mikä tahansa, ei mikään muutu, kurjuutta jaetaan kuten nytkin,
tavallisen keskituloisen, ja sitä vähemmän ansaitsevan asema heikkenee, luultavasti
huomattavasti.

Jos ylipäätään valtion velkaantuminen aiotaan saada edes jollain aikavälillä, puhutaan useista vuosista, pysähtymään, se jo edellyttää rajuja säästökuureja. Joudutaan kajoamaan kansalaisten perusoikeuksina pitämiin etuuksiin,
työttömyysturva, päivähoito, eläke, sairaan/ terveyden hoito yms. asiat, jotka ovat
tällä hetkellä suurimmat menoerät niin valtion kuin etenkin kuntien budjeteissa.

Näin se vaan valitettavasti on, vähän yli 5- miljoonaisen kansan aikaansaama tulo
täällä jossain napapiirin tuntumassa ei yksinkertaisesti, vaikka mistä rautalangasta
mallin vääntäisi, riitä tämän kummmoisempaan tulokseen. OK, onhan näitä " Nokioita",
sunmuita menestystarinoita ollut, mutta ei ole tähän globaaliin markkinaympäristöön
sopivia innovaatiovetureita näkyvillä. Siis sellaisia jotka toisivat konkreettista
työtä ja toimeliaisuutta tämän meidän maamme alueella, täällä asuvien ihmisten
toimesta tehtynä. Työtä, jonka hyöty ja hedelmät jäisivät oman maamme hyväksi.

Poliittinen järjestelmä ei koskaan kykene luomaan mitään käsin kosketeltavaa,
aitoa ja todellista toimintaa. Se voi vain parhaillaankin pyrkiä lainsäädännön
keinoin edesauttamaan yhteiskunnan menestymistä. Eduskunnan täysistunnoissa ei
ole koskaan luotu toimivia työpaikkoja.

Äänestämällä sitten jotakin muuta, tai jotain muuta niin lopulta olemme kuitenkin yksin, yhteiskunta kykenee antamaan vain minimiavun, joka sekin tulee olemaan aina vain vähäisempää.

Itsensä työllistäminen yrittäjänä on edelleen mahdollista. Siihen tulisi kannustaa
enemmän. Poliitikkojen juhlapuheissa asia on usein esillä, mutta käytäntö on jotain
muuta.

hakki kirjoitti...

PLM

"Olisi hyödyllisempää yrittää löytää niitä päättäjiä, jotka keskittäisivät resurssit sellaisen työn tekemiseen, jolla luotaisiin lisäarvoa vientituotteisiin ja tuotantoon. Tämän lisäarvon tuottaminen on välttämätöntä, jotta kyettäisiin jotenkin maksamaan niitä palkkoja, joista peritään "hyvinvointimaksut". Aamen. Mutta valitettavasti tämänkään strategian onnistuminen on hyvin pitkässä narussa. Ellet uutta Johtajaa ole etsimässä, ei nykyrakenne mahdollista yhden henkilön onnistumista. Ei näillä puolueilla eikä heitä edustavien poliitikkojen toimintatavoilla.

hakki kirjoitti...

Enola G

"Mistähän me saisimme tällaisia realisteja päätöksentekijöiden joukkoon ei ainakaan poliitikoista tai tuskin mistään." Siinähän se ongelma on, emme mistään. Ja kuitenkin niitä henkilöitä on. On jopa nykyisissä puolueissa. Mutta rakenteet ja tavat toimia pitävät huolta siitä, että johdossa pysyvät "poliittiset broilerit", jotka ammentavat oppinsa ja kokemuksensa kaikesta 1960-luvun jälkeen syntyneet poliittisesta ammatista ja urasta. Ja siitä porukasta niitä realisteja ei löydy.

Ainoa josta saattaisi olla apua on JOKU MUU. Poistamalla valittujen kansanedustajien ja heidän edustamiensa puolueiden todellisen legitimiteetin, puolueitten on pakko tehdä muutoksia toimintatapoihinsa. Ja siihen riittää jo se, että neljännes nukkuvista kävisi jättämässä hylättävän äänestyslipun.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Edessä on aika, jolloin yrittäjyyteen ei tarvitse kannustaa. Kun työttömyyskorvaukset, eläkkeet, päivähoito, vanhustenhuolto ja muu vielä itsestäänselvyytenä pitämämme joko poistuu tai tässä vaihtoehdottomassa byrokratian kasvattamistouhussa ainakin olennaisesti kallistuu, muita vaihtoehtoja ei juuri jää. Olemme Lipposen I hallituksesta alkaen onnistuneet järjestelmällisesti ulkoistamaan ja tehostamaan teollisuutemme toimintaedellytykset ensin tytäryhtiötalouden tasolle ja vähitellen myyntikonttoritasolle. Päätösvalta, siltä osin kun sillä enää on merkitystä, on siirtynyt maan rajojen ulkopuolelle. Seuraavassa talouden kurimuksessa globaalit toimijat karsivat sitten myyntikonttoreitaan.

Lienee todettava, että saamme kohta olla kiitollisia itärajan yli tulevista teollisuusyrittäjistä kaakkois-Suomeen. Jopa siitä huolimatta, että Putin puolustaa kansalaisiaan olivatpa he missä tahansa.