3.10.2008 12.58 | hakki47 | Politiikka, Farssi, Kansankulttuuri, Työ & bisnes, Johtaminen, Poliittiset puolueet, Corruption, Crises
“Yrittäjäpuolueella” parituhatta ehdokasta otsikoi Kauppalehti tänään. Enpä tiennytkään, että Suomen Yrittäjät on jo rekisteröinyt itsensä puolueeksikin. Vaihtoiko Eero Lehtikin puoluetta?
Yrittäjinä kunnanvaaleissa ehdokkaaksi lähtevät sietäisivät mitallin. Heitä valtuustoista ilmeisesti puuttuu. Ellei sitten kunnanvaltuustoon hinkuamisen tarkoitus ole huolehtia omista kaupallisista eduistaan. Mitä pienemmästä kunnasta on kyse, sitä suuremmalla todennäköisyydellä itsensä jäävämisellä ei ole käytäntöön mitään vaikutusta.
Huomattavasti huolestuneempi meidän äänestäjien (ja veronmaksajien) pitäisi olla “kuntapuolueesta”. Tai oikeammin julkisen hallinnon palveluksessa olevien puolueesta. Luonnollisesti oman kunnan tai sen jäsenyyteen kuuluvien kuntainliittojen osalta erityisesti. Mutta myös niistä, jotka yleensä ovat julkishallinnon palveluksessa. Heidän kokous- ja äänestyskäyttäytymisensä lautakunnissa, valtuustossa ja hallituksessa saattaa olla muodollisesti laillista. Mutta vaikutusmahdollisuuksia ei voi käytännössä useinkaan rajata muodolliseen äänestyskäyttäytymiseen.
Hesari selvitteli kuntapuolueen kokoa pääkaupunkiseudulla. Lukuja en tarkkaan muista, mutta järjestys taisi olla Vantaa, Espoo, Helsinki. Vantaa muistaakseni yli puolet, Espoo noin kolmannes ja Helsinki sitä vähemmän. Ja nämä sentään ovat aika isoja kuntia.
Ja onhan meillä tässä yhdistysten luvatussa maassa sitten se kolmankin puolue, “järjestöpuolue”. Heillä on paljon yhteistä kuntapuolueen kanssa. Erityisesti kaksi tekijää tulee auttamatta mieleen. Harvan heistä tarvitsee itse hankkia palkkarahansa ja usein he toimivat kummallakin puolella.
Onkohan missään tehty kuntakohtaista selvitystä a) kuntapuoleen b) yrittäjäpuolueen ja c) järjestöpuolueen todellisista suuruuksista esimerkiksi viime kunnallisvaalien osalta? Jokaisen maamme kunnan osalta erikseen? Siihen kannattaisi veronmaksajan tutustua huomattavasti yksityiskohtaisemmen kuin veroluetteloon.
Ja edellämainitusta huolimatta en kannata äänioikeuden rajoittamista näiltä ryhmiltä. Mutta jääviyssäännökset tulisi kyllä ohjeistaa tarkasti. Ja antaa vielä suurennuslasi kaupan päälle.
Ai mutta pahus. Poliittisin perustein valittujen virkamiesten pitäisi ne valmistella ja poliittisesti valitun eduskunnan pitäisi asiasta ehkä säätää lakikin. Sorry.
Pysyvä linkki | 8 kommenttia »
perjantai 3. lokakuuta 2008
Jääviydestä ja päätöksenteosta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti