perjantai 18. tammikuuta 2008

1984 nyt

18.1.2008 10.15 | hakki47 | Työelämä, Politiikka, Teknologia, Uutiskommentit, Työ & bisnes

Nyt on kirjallisuuden juhlaviikko. Vuonna 1948, tasan 60 vuotta sitten, Georg Orwell kirjoitti kirjansa 1984. Isoveli alkaa kuitenkin valvoa vasta 2008, sukupolven myöhässä verrattuna George Orwellin “ennustukseen”. Ja tosi -tv:n ja reality shown kannattajille:

BIG BROTHER IS WATCHING YOU


Ihmiskunnan kuorossa löytyy varmasti ihmisiä, jotka toteavat kehityksen kehittyvän ja markkinoiden, kilpailukyvyn ja tehokkuuden vaativan. Mutta tätäkö me tarvitsemme? Haluamme? Tämänkö sallimme?

Kuten aina, ehdotuksessa on puolensa. On selkeästi aloja, joilla ruumiintoimintojen reaaliaikaisesta seuraamismahdollisuudesta on suurta hyötyä jopa kohteelle itselleen, työnantajalle ja yhteiskunnalle. Hyvinä esimerkkeinä lentäjät, astronautit ja palomiehet. Ja onhan niitä monia muitakin. Mutta valvontamahdollisuuden ulottaminen ns. tavallisissa töissä työskenteleviin on sen kuuluisan pikkusormen antaminen pirulle. Ja siihen käyttöön Microsoft ilmeisesti nyt hakee patenttia. Tämän mahdollisuuden sallimisesta on hyvin lyhyt hyppy siihen arialaiseen rodunjalostukseen, joka tuomittiin rikollisuutena ihmiskuntaa kohtaan kun Hitlerin porukka sitä yritti.

Ensin keksitään välineet, sitten annetaan mahdollisuus, sitten luodaan suositus, josta tehdään velvoite ja viimein siitä säädetään laki. Jonkin ajan kuluttua asia on osa jokapäiväistä käytäntöä, jonka kyseenalaistamisesta tehdään rikos, rikos puoluetta kohtaan.

Uuden yhteiskunnan ministeriöt Orwell jo nimesikin:


Ministry of Peace eli Minipax.


Ministry of Plenty eli Miniplenty.


Ministry of Truth eli Minitrue.


Ministry of Love eli Miniluv.


Ja Oseanian puolueen sloganitkin ovat muuttuneet todellisuudeksi.




  • WAR IS PEACE




  • FREEDOM IS SLAVERY




  • IGNORANCE IS STRENGTH


    Lisätietoja




“Microsoft haluaa tarkkailla työntekijöidensä ruumiintoimintoja.” Tietoviikko, Henna Savolainen 17.1.2008, 16:19.

Pysyvä linkki | 6 kommenttia »

Ei kommentteja: