perjantai 3. lokakuuta 2014

Kulttuuria eivät SoTe eikä asiakkaat kiinnosta?




Yritin tänään saada mielestäni tärkeän, "poikkitieteellisen" näkökulman Hesarin kulttuurisivulle. Juttu oli otsikoitu Brittiläinen museobrändääjä: Vaihtakaa Kiasman nimi, se kuulostaa naisten Viagralta ja alaotsikkona "Lontoon huippumuseot brändänneen Damien Whitmoren mielestä helsinkiläismuseot tarvitsevat näkemystä ja kävijöitä.

En ihmettele, että kulttuuritoimittaja ilmeisesti valitsi otsikoksi räväkän näkemyksen Kiasman nimestä. Ihmettelen kieltämättä sitä, että edustama asiaslähtöinen näkemys palveluiden ja erityisesti julkisten palveluiden kehittämisessä ei läpäissyt moderointia. Siinä varmaan taas yksi osoitus yhteiskuntamme ongelmista, korostuneesta sektoriajattelusta.

Kommentti ja muitakin viimeaikaisia yrityksiäni osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun alla. 






Kiasman nimen vaihtaminen oli tuskin Whitmoren keskeisin viesti, niin samaa mieltä kuin hänen kanssaan olenkin? Sen sijaan se, että palveluiden tarjoaja panee asiakkaansa tarpeet tarjontansa keskiöön ja sen lähtökohdaksi se on. Samaa lähestymistapaa noudattaen tulisi meillä käydä läpi vähintään koko julkisen sektorin palvelutarjonta SoTesta, opetuksesta ja vaikkapa poliittisten puolueiden "tarjoamista" palveluista lähtien.

Toteuttamiseen on toki monta tapaa, mutta varmaan parhaan yksinkertaistetun kuvauksen pragmaattisesta tavasta saa ruotsalaisten Modigin ja Ahlströmin kirjassa Tätä on lean - ratkaisu tehokkuusparadoksiin. Sen esittämiä periaatteita noudattaen meidän julkisen sektorin mitoittamisessa kantokykymme mukaiseksi olisi mahdollinen vaihtoehtona sisäisen devalvaation kansalaisille ja  yhteiskunnalle tarjoamaa tuhon tietä.







Mitä sitä nyt moisesta varottelemaan? Samaa tietä ovat menossa kaikki muutkin alat Suomessa. Itsensä vastuullisiksi nimittäneet puolueet pitävät huolta siitä, että sisäinen devalvaatio myös toteutuu. Näin Suomesta vihdoin tehdään se raaka-aine - ja työvoimareservaatti jonkalaista Saksa suunnitteli jo 1918 sisällissodan jälkeen. Ja mikä parasta, me teemme sen ihan itse.







Jo pitkään on ollut selvä, että parempien keinojen puutteessa tuo helikopteri on hankittava. Parempi keino olisi ainakin ongelmamaihin kohdistetut NEW DEAL - tyyppiset hankkeet, joilla aikaansaataisi ensin työtä, sitten kysyntää ja investointeja.


Ainakaan tilanne ei parannu toistamalla jatkuvasti jo tehtyjä virheitä, olivatpa ne kuinka fantastisia tahansa.







Vaikka syyllisten etsimisestä ei liene mitään hyötyä kenellekään voidaan hyvin väittää, että puolueiden irtaantuminen kansasta on syypää julkean sektorin tietoiseen kasvattamiseen. Puolueet ajavat kukin omaa, eivät suinkaan kansalaisten tai veronmaksajien etuja. Niistä on kustakin tullut omien broilereittensa edunvalvoja ja työnantaja. Kansalaisten ja kansakunnan tarpeet tai edut eivät siinä enää mitään paina.

On turha odottaa muutosta. Sitä ei tule. Poliittinen järjestelmämme ei sitä enää mahdollista.







Kuka kertoisi Mariolle miten kävi mustalaisen hevoselle? 

Saksaa lukuun ottamatta meille kaikille muille euromaille tulee käymään juuri siten. Muille EU-maille voi mahdollisesti käydä vähän paremmin, mutta vain sillä edellytyksellä, että he käyttävät tarvittaessa D - vitamiinia.






Umpihullua typeryyttä viilailla jatkuvasti alkoholilakia eduskunnassa. Toisaalta kun on korkeintaan lusikalla annettu ei voine muuta vaatia?





Ongelma vielä korostuu, kun virkamiehistä tulee poliitikkoja ja päin vastoin. Kun jokaista poliitikonplanttua odottaa nimitys virkamieheksi tai muunlaiseksi julkisista varoista (laajasti ottaen) palkkansa ja palkkionsa periväksi turhakkeeksi on turhaa heiltäkään apua tähän ongelmaan pyytää. Kuka sitä nyt omia etenemisenmahdollisuuksia ja suuria palkkatoivomuksia itse karsisi?







Äkkipikainen ja pitkävihainen on Äiti Venäjä, ainakin mitä tulee sen toimintatapoihin ylläpitää käsityksiään suuruudestaan. Kohteena ovat, kuinkas muuten pienet rajanaapurit, jotka eivät veli venäläisen mielestä ymmärrä omaa parastaan. Me kuulumme jälkimmäisiin.

Nykyiset poliittisen broilerjohtajat eivät ymmärrä, että ennemmin EU katoaa kuin Venäjä. Eivätkä liioin sitä, että jos jompikumpi meistä - Suomi tai Venäjä - täältä katoaa, se ei ole Venäjä.





Kannattaisi ehkä myös muistaa kenen poliisi Suojelupoliisi oli noina Pentin johtajuuden vuosina. Ei lainkaan hämmästyttäisi jos kävisi ilmi, että sekä annetut tiedot ja saatu rahasumma olisi palvellut "korkeampia päämääriä".




Juuri näin.

Suomen taloushistoria perustuu kartellien toimintaan. Siihen yhtenäiskulttuuri, pienuus ja kaksi raaka-ainetta - puita ja päitä - antoivat erinomaiset lähtökohdat. Valitettavasti Suomelle on käynyt kuten Nokialle. Emme ole osanneet siirtyä seuraavaan vaiheeseen, ainakaan ilman valtaisia, vielä edessäpäin olevia ongelmia. Poliitikkomme ovat myynet jo lähes kaiken - noin 60/70 vuoden aikana kerääntyneen - mikä myytävissä on, tuomatta mitään uutta tilalle. Syömävelkaa on surutta kasvatettu jo vuodesta 2008.

Jos Rinne aidosti on asiasta huolissaan, hän ei todellakaan ole tehtävänsä tasalla. Me olemme jo tytäryhtiötalous, ellemme peräti myyntikonttoritalous. 

Tätä uusliberalismia ovat ajaneet kaikki hallitukset vähintään Lipposen I alkaen. Jos demarit, kokikset ja kepulit eivät edes ole ymmärtäneet mitä ovat tekemässä, vahvistaa se vain käsitystä demokratiamme toimimattomuudesta. 

Todella, sitä saa mitä tilaa.





Onnea vaan ja menestystä vaikka tuskinpa se Helsingin, Vantaan ja varsinkaan Espoon päättäjiä kiinnostaa.





Ihmisen eskarissa ja viimeistään ala-asteella hankkimat taidot ja erityisesti saadut onnistumiskokemukset - tai epäonnistumisen kokemukset - vaikuttavat varmasti myös syrjäytymiseen. Yllätys, yllätys syrjäytyjistäkin suurin osa on poikia ja miehiä. Väitän, että selvästi suurin osa poikien syrjäytymiskehityksestä alkaa epäonnistumisen kokemuksissa oppimisessa tuossa lapsuuden vaiheessa.

Tampereen Olkahisen koulun kokeilusta luin vuonna 2007 keväällä ja kirjoitin saamastani käsityksestä artikkelin blogilleni yhtenä sen ensimmäisistä artikkeleista.


Pojat oppivat eri tavalla kuin tytöt ja koulumme on mitoitettu kilteille tytöille. Se syrjäyttää liian useat pojat. Ja ensimmäisen kommentoijan kirjoitukseen yhtyen, kyvyttömyys lukea, ymmärtää lukemaansa ja vaikkapa kirjoittaa aiheuttaa yhteiskunnallemme suurta vahinkoa. Varsinkin nyt, kun liian monien poikien ajasta aivan liian suuri osa kuluu netissä surffailuun ja siellä pelaamiseen.

Kyky ajatella kehittyy lukemisen myötä ja lukuinto syntyy lukemaan opittaessa. Tai sitten ei.





Nyt Obama tuntuu toimivan siten, kuin yrittäisi oikeuttaa Nobelinsa. Hyvä. Lännen Nopeimpien aika USA "poliisitoimissa" on toivottavasti ohi.

Kohteesta <
>


Varmasti Saksa näin menestyy ja Schäuble onkin Saksan valtionvarainministeri. Mutta EUn reunavaltiot ja kokonaisuus kurjistuvat kurjistumistaan. Saksa toimii kuten Venäjä, ensin vähän lupaillaan sitten kaikki vedetään takaisin ja kielletään. Kelpaa vaikka tarkastella aiemmat Talentumin ja Summan kirjoitukset 

Eipä meille jää muuta vaihtoehtoa kuin palauttaa oma raha, siis jos aiomme pitää Suomen edes jollain tavalla hengissä.




Ei kai siinä voi olla ihmettelemisen aihetta, kun aiheesta on ollut ristiriitaa, erilaisia näkemyksiä? Ihan hyvä niin. Syytä huolestumiseen olisi, jos he kaikki olisivat samaa mieltä. Silloin riittäisi yksi, jolle palkkaa maksetaan.




Liikasen analyysissä suhteessa muihin jää tässä vaiheessa vahvuutena olemaan vain pankkien tila. 

Aivan ilmeisesti hänelle rahapolitiikan keveys on muodostunut ja aksioomaksi. Siitä ei kuitenkaan synny kasvua ennen kuin syntyy kulutusta ja kysyntää. Sitä taas ei ratkaista pankkien tilalla.

Näin siis EKPn Suomen haarakonttorin johtaja, jota saamme osin kiittää edellisestäkin lamasta.





Lienee aika tavanomaista, että aselepo ei välittömästi ole täydellinen? Mutta rauhassa kannattaa varmasti seurata pitääkö edes se. Sen jälkeen voidaan alkaa neuvottelemaan rauhasta. Ehkä?

Jos tällä tavalla on saatu jälleen jarrumiehen maine, olkoon sitten niin. Noissa neuvotteluissa ja päätöksissä jokaisen valtion on katsottava myös omaa etuaan. Eikä Suomi siis edes ollut ainoa jarrumies. Jossain muuallakin on harkintakykyä.

Turhaa kiristää panoksia, kun ei edes aselevon jatkumisesta ole takeita. Lisäpakotteet kerkiävät  kyllä myöhemminkin. Sääli vaan, että jälleen kerran tämäkin "sotku" antaa Putlerille selvän kuvan EUn eripurasta. Hän ei ole moista tähän mennessä jättänyt käyttämättä Ukrainan, ukrainalaisten ja EUn vahingoksi.





Lienee aika tavanomaista, että aselepo ei välittömästi ole täydellinen? Mutta rauhassa kannattaa varmasti seurata pitääkö edes se. Sen jälkeen voidaan alkaa neuvottelemaan rauhasta. Ehkä?

Jos tällä tavalla on saatu jälleen jarrumiehen maine, olkoon sitten niin. Noissa neuvotteluissa ja päätöksissä jokaisen valtion on katsottava myös omaa etuaan. Eikä Suomi siis edes ollut ainoa jarrumies. Jossain muuallakin on harkintakykyä.

Turhaa kiristää panoksia, kun ei edes aselevon jatkumisesta ole takeita. Lisäpakotteet kerkiävät  kyllä myöhemminkin. Sääli vaan, että jälleen kerran tämäkin "sotku" antaa Putlerille selvän kuvan EUn eripurasta. Hän ei ole moista tähän mennessä jättänyt käyttämättä Ukrainan, ukrainalaisten ja EUn vahingoksi.




Tulevaisuudestamme ei voi kuin olla samaa mieltä, Se taas on seurausta toimintaan johtamattomasta näennäispäätöksenteosta viimeisten vajaan 8 vuoden aikana. Huolestuttavinta on se, että tämän ihmisen tiedolla, kokemuksella ja asenteella on mahdollisuus päästä päättämään kansakunnan ja kansalaisten tulevaisuudesta.




Sillä ei liene kovin väliä mistä poliitikot tykkää? Yksityisen sektorin kasvu - joka saattaisi olla meille siunaukseksi - on kasvamassa mittoihin, joka vie meidät USAn terveydenhoidon tasolle. Siis tasolle, jossa rikkaista ja varakkaista huolehditaan ja köyhä kansa kuolee pois. 

Toisaalta kyse on vain siitä, että ns. päätöksentekijät eivät ymmärrä asiasta eivätkä siitä, mitä heiltä odotetaan.




USA ei taitu vaan taipuu. Pensas Yrjö juniorin sota terrorismia vastaan oli sinänsä varmasti oikeutettu, mutta sillä ei, koston lisäksi, ollut USAlle juurikaan muuta merkitystä.

Vaan mistä ihmeestä he löytäisivät tasapainoisen roolin pitkän päälle? Vientiartikkelina demokratia ei toimi. QED.




Usko nyt, NATO ei vaadi jäsenen puolustusmenojen olevan 2%. Kyseessä on linjaus (guideline), tavoite jota jäsenen omien puolustusmenojen tasoksi toivotaan. 28 jäsenestä vain 4 täyttää tavoitteen.

Aseiden, järjestelmien jne. standardisoinnista, yhdenmukaistamisesta on tunnetusti hyötyä, meillä esimerkiksi Neuvostoliiton kanssa yhtäläisistä kaliibereista talvi- ja jatkosodissa.

Suomen mahdollisuutena on ollut ja on edelleen taipua, taipua muttei taittua, minkä jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth osaltaan toteutti mallikkaasti. Noin 800 miljoonainen NATO ei pode samaa ongelmaa?

Vielä kerran, jäsen käyttää rahat omaan puolustukseensa. Se ei siis ole jäsenmaksu.



Se mitä sanot ja miten sen sanot panee pohtimaan, että ilmeisesti meidän todellakin pitäisi liittyä NATOON.





Jäsenmaksu ei ole 2 % yhtään mistään, vaan NATOn jäsenilleen asettama tavoite valtion puolustusmenoiksi. Suomen nykyinen lienee noin 1,5 %? Jäsenmaksuksi verrattavissa oleva summa lienee Suomeen osalta noin 50 miljoonaa, joten Eestin osalta varmaan vastaavasti pienempi.

Jos haluat muuta yksityiskohtaista tietoa NATOsta suosittelen esimerkiksi http://atlanttiseura.fi/nato/





Lisää samaa mutta enemmän, sitähän tämä vetkuttelu on. Sillä ei aikaansaada työtä, ei kulutusta, ei kysyntää eikä investointeja. Eikö nyt ala olla jo aivan selvää, että nykylääkkeet eivät siihen tilanteeseen johda. Ne johtavat vain kurjuuden kasvuun, työttömyyden lisääntymiseen, yhteiskuntien fyysisen ja henkisen infran tuhoutumiseen. 

Tarvitaan kulutusta, investointeja kysyntää. Tarvitaan nousevaa inflaatiota, korkeampia korkoja ja työtä. Säästämällä ja leikkaamalla edessämme on Japanin 20 vuoden stagnaatio. Jos tervehtyminen edellyttää helikopterista heitettyjä seteleitä kaikelle kansalle, ryhdyttäköön siihen. Jos tarvitaan EKPn,  valtioiden kautta käynnistämiä NEW DEAL tyyppisiä avauksia vähintäänkin kaikissa ns. "ongelmamaissa" tehtäköön ne. Mutta jotain tarvitsee tehdä enemmän kuin vain alentaa korkoja. Mustalaisen hevoselle voi käydä vain yhdellä tavalla.


Ei kommentteja: