keskiviikko 4. syyskuuta 2013

NOKIA - viel´ uusi päivä kaiken muuttaa voi



Yön yli nukuttuna.

On kai aika selvää, että sen paremmin Ballmerin kuin Elopin ei välttämättä kannata eksyä yksin pimeälle kujalle jossa ex-nokialaisia liikkuu? Ja aika moni meistä suomalaisista katsoo varmasti kuuluvansa ex-nokialaisiin, vaikkemme ensimmäistäkään päivää ole yhtiössä töitä tehneet.

Luottamus näiden herrojen osalta on siirtynyt pitkälle negatiivisen puolelle. Ja luottamus voidaan meillä menettää vain kerran. Sen luotettavuuden piikkiin menee kaikki se, mitä nämä herrat ovat aiemmin tai nyt luvanneet tai sanoneet. Jos asiaa ei ole monin erilaisin, toisiaan täydentävin tavoin kirjallisesti sovittu ja reaalivakuuksin vielä varmistettu, siihen on syytä viimeistään nyt suhtautua mitä suurimmalla varauksella.

Tästä ajatuksesta lähtien käy tavallaan sääliksi niitä suomalaisia, jotka myytiin Microsoftille. NSNään, HEREen, Advsnced Technologies -yksikköön, tukipalveluihin ja hallintoon NOKIAlle jäävillä taitaa sittenkin olla turvallisempi tulevaisuus? Ballmer lähtee vasta vajaan vuoden kuluttua ja korvaajaksikin saattaa vielä nousta tuo Eloppi.

Suomen kannalta huolestuttavinta on, että viimeistään nyt myös koko suomalainen ICT – teollisuus on – ainakin hetkeksi – kokenut suuren menetyksen. Eikä meillä nykyisessä globaalitaloudellisessa ja Saksan määräämän rahapolitiikan ympäristössä olisi varaa enää joutua kirjaamaan ensimmäistäkään menetystä. 

Niistä suurin ei pidemmällä aikavälillä suinkaan  ole kännybisneksen myynti vaan uhka osaamisen katoamisesta ja tulevaisuususkon häviämisestä Suomesta. Siis käänteisesti sama, minkä avulla Nokia osaltaan Suomen 1990-luvun lamasta nosti.

Kuten päivän lehdet aivan oikein kertovat, Nokia oli toissapäivänä mikä oli ja tästä eteenpäin on uusi ”streamline”ttu, ”lean and mean” NOKIA, joka on ostanut itselleen uuden tulevaisuuden. Toivottavasti Siilasmäen johtaman hallituksen tekemän päätöksen takana on muukin konkreettinen visio ja strategia, kuin keskittyminen menneen kunnian muisteluun NOKIAn perinneyhdistyksen tupailloissa.

Kuten muistaakseni joku Wallenberg jossain joskus sattuvasti totesi ”miljoonen är också pengar”, voivat nokialaiset nyt hetken hengähtää helpommin. Mutta todella vain hetken. 5 500 miljoonalla voi rakentaa aika paljon. 

Suunnan valitseminen on nykyisin entistä vaikeampaa ja sen on perustuttava realistisiin arvioihin, selkeään visioon ja määrätietoiseen – ellei peräti häikäilemättömään mutta joustavaan – toteutukseen. Ja sa avainsana on toteutus, tekeminen. Nyt ei sovi jäädä makoilemaan. 

On varmaan hyväksyttävä, että kännystä ei enää tule NOKIAn kivijalkaa? Ei Jollan kanssa eikä ilman sitä. Tuskinpa enää tässä vaiheessa edes kannattaa lähteä tablettien, älykellojen ja muiden niitä vastaavien kilkattimien perään? Ne junat saattavat jo olla liian pitkällä? Vaan mihin sitten?

Toivottavasti Suomeen ja vielä siten, että se tai ne suunnat tuovat maahan mahdollisimman paljon kannattavaa työtä. Toivottavasti jotain, joka käyttää hyödyksi kansallisia voimavarojamme ja vahvuuksiamme. Jotain, jonka varaan myös yhtiön tulevaisuutta voi jatkossakin rakentaa. 

Kun on lähes varmaa, että yhtä kiistatonta uutta kivijalkaa ei heti löydy, miten olisi kokeilla monia? Samanaikaisesti? 

Pientä ja erilaista, mahdollisesti toisiaan tukevaa ja jo osattuun pohjaavaa mutta lukumääräisesti paljon. Monia.  Kun uutta suuntaa haetaan lukumäärä on laatua. Jokaisella uudella iduilla tuotteeseensa, sen tarpeeseen ja tulevaisuuteen komittoituneita "tulisieluja" joiden menestystä arvioidaan lähinnä niiden kyvyllä luoda kannattavaa uutta liiketoimintaa, uutta kivijalkaa? Eikä mikään estä ostamasta jo kehityksessä vähän pidemmällä olevia yrityksiä maailmalta. 

Kuten Suomi maailmalla on Nokiakin nyt taas "pieni". Olisiko pienessä myös Nokian turva? 


4 kommenttia:

Igor kirjoitti...

En ole lukenut kenenkään Nokia kaupasta kirjoittaneen tarkastelleen sitä yksityiskohtaa, että Microsoft jonkun ilmoituksen mukaan osti Nokialta ainoastaan Lumia puhelimiin liittyvän liiketoiminnan. Jäin miettimään mitä nyt sitten tapahtuu Nokian edullisen Intiassa valmistettaville Asha sarjan puhelimille? Nehän eivät käytä Microsoftin Windows käyttöjärjestelmää vaan ihan omaa kehitelmää Series 40 Asha. Niistähän oli alun perin tarkoitus kai tehdä halpoja kehitysmaaympäristöön soveltuvia älypuhelimen tyylisiä. Suomessa hinnat alkaa alle 100 eurosta. Minun useammalla tutullani on sellaiset ja ihan monipuoliset ja suurin osa normaaleja älypuhelintoimintojakin löytyy vaikka ei ehkä samanlaista määrää kaikenlaista tarpeetontakin kuin esimerkiksi Androidiin ekosysteemistä löytyy.

Hakki kirjoitti...

Igor

Muistan kuitenkin jostain törmänneeni tietoon, että Ashat ja vastaavat "peruspuhelimet" sittenkin menivät saman tien. En kuitenkaan muista mitä tarkemmin artikkelit käsittelivät. Tai missä olivat.

Itse taas olen ihmetellyt, mitä tarkoittaa se kauppaehtoihin kuulunut l,5 mrd laina Nokialle. Sehän voisi viitata siihen, että kassan pohja olisi yks,kaks,yllättäen tullut näkyviin. Moni muukin on viitannut siihen, että kauppa on tehty suuressa kiireessä.

Toinen itseäni ihmetyttävä asia on tapa, jolla esimerkiksi Suomen Kuvalehti julkisti Nokian roolia ja merkitystä Windows Phonen kehityksessä. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/microsoftin-uhkapeli-nokia-oli-riippakivi-joka-hidasti-kehitysta

En voi oikeastaan kuin uudistaa edelliseen linkkiin kirjoittamani kommentin; "Microsoftin ja Nokian liitossa on jotain hyvin pahalta haisevasti pielessä. Enkä tällä tarkoita Elopin aktiivista roolia Nokian tuhoamisessa. Missä liitto on itse asiassa päätetty ja mitä on sovittu? Jorma Ollila saattaisi osata vastata, vaan tuskinpa vastaa."

Kun tähän vielä liitän johtopäätökseni, että Elopilla todella oli tehtävä, jonka hän hoiti mallikkaasti loppuun asti, onkin oma ihmettelyni lopussa. "Jos kehittäisi ajatusta siten, että Elopin tehtävänä oli huolehtia homma kotiin mahdollisimman edullisesti niin kaikki mitä hän on sanonut ja tehnyt tulee ymmärrettäväksi ja jopa järkeväksi? Nokia MSn haltuun ja NSAn kontrolliin mahdollisimman halvalla ja mahdollisuus uuteen neljänteen ekosysteemiin nollaksi." http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/microsoftin-uhkapeli-nokia-oli-riippakivi-joka-hidasti-kehitysta

Siinä sitä on salapoliisitehtävää vielä vuosiksi. Ja mitä sekään kannattaa? Katse eteen .... päin.

fun kirjoitti...

Jos tässä ruvetaan jotan kähmintäteoriaa rakentamaan ei Ollilaa voi siitä sivuun jättää. Luulenpa vaan, että Nokian kassa oli tyhjä ennen Elopia ja juuri siksi hänestä, Microsoftin asiamiehestä,tehtiin toimitusjohtaja, joka varmisteli kaupan kohteelleen.
Mielestäni olisi Suomelle parasta keskittyä yritysmyynteihin. Ensin hyvä idea ja markkinoille. Kurssi ylös ja firma myyntiin.
Suomessa ei kannata tehdä sarjoja korkeitten kustannusten ja pitkien etäisyyksien takia, mutta ideoita täällä on toistaiseksi ollut.
Näitä kännyköitäkin voitaisiin aivan helposti tehdä Suomessa muillakin toiminimillä, mutta se ei todellakaan kannata.
Microsoftilla taitaa olla jokin mullistava innovaatio kännykkään. Halusivat valmiin valmistus ja jakeluorganisaation oman mullistuksensa markkinoimiseksi ja siihen Nokia sopi todella hyvin.

Hakki kirjoitti...

fun

Ei tässä kannata kähmäteoriaa rakennella. Eiköhän vain kannata keskittyä hyvväksymään realiteeti - mitä ne milloinkin ja kullekin ovatkin - ja rakentaa uusia mahdollisuuksia suomalaiselle työlle.

Juuri tuo viimeisen vuoksi en pidä yritysmyyntien alaa kovinkaan kestävänä busineksena, ellei niiden kehittämisen ja kasvattamisen vaatimaa aikaa saada edes hiukan puristettua, niin hyvä kuin idea muuten meille olisikin. 150 v. tai jopa 20 v. on vähän liian pitkä aika fokuksen säilyttämiseksi?

Sen sijaan olen monta kertaa blogaaja vuosieni aikana esittänyt monien pienien, uusien yrittäjävetoisten yritysten strategiaa. Helppoa ei työn kehittäminen tämänkään avulla ole, mutta todennäköisempää. Ja ainahan tuotoksen voi lopulta myydä, jos hinnasta sovitaan.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/05/pienessa-suomen-turva.html

Tässä on tietysti iso haitta. Poliitikot eivät pääse patsastelemaan suurten ideoiden kannustajina, eivätkä virkamiehet niiden hallinnoijina. Tällaiselle tavikselle riittäisi, että ne toimisivat kannattavasti, tuottaisivat tuotteita ja/tai palveluita, mieluiten vientiin ja tarjoaisivat työtä ja kehittymismahdollisuuksia.

Taitaa vain olla liian yksinkertaista?