Jos tehtyihin yhteisiin sopimuksiin voidaan luottaa.
Vaikka me suomalaiset itsestämme suuria kuvitelmia aina aika ajoin elättelemmekin, on painoarvomme EU-kokonaisuudessa demokraattisesti noin 1 %. (Kriteerinä, kansalaisdemokratian perustein, väestön määrä.) Vaikka se olisi 2, 3, 4 tai vaikkapa 5-kertainen, vaikutuksemme yhteisön päätöksentekoon jää enintään marginaaliseksi.
EUssa leikitään vain yhdenlaisia leikkejä; seuraa johtajaa. Vähemmistöt eivät, ainakaan vielä, ole nyrkki taivasta kohden olleet yhdessä huutamassa "me vaadimme". Jos siis EUssa toimimme ja haluamme päästä vaikuttamaan väestöosuuttamme suuremmalla määrällä, se voi tapahtua käyttämällä vain sitä resurssia, joka meille kaikille on yhteinen. Päätämme.
Huonokin ratkaisu on parempi kuin ei ratkaisua ollenkaan. "Ei ratkaisua ollenkaan, kunhan viivytellään" on ollut strategiana EUn ja sen oman valuutan, EUROn kriisissä jo muutaman vuoden. Toivottavasti kaikki ovat havainneet, että viivyttämällä eivät EUn asiat ainakaan ratkea? Huonosta on menty kiihtyvällä vauhdilla koko ajan vain huonompaan.
EUn ongelmien keskeisimpänä perussyynä eivät sittenkään ole holtittomat pankkiirit ja vastuuttomat lainanottajat. Ne ovat seurausta, pelkkiä oireita. Perussyynä on huonosti toimiva demokratia. Sekä EUssa että sen jäsenvaltioissa. Se ilmenee valittujen poliitikkojen kyvyttömyydessä noudattaa yhdessä sovittuja kriteereitä myös silloin, kun niiden noudattaminen ei lupaa lisä-ääniä seuraavissa kansallisissa vaaleissa. Sen seurauksena luottamus sopimusten noudattamisesta on mennyt.
Kolmen AAAn euro-valtiot, Suomi siinä mukana, ovat kieltäytyneet siitä yhteisvastuusta, mitä eurobondit puhtaimmillaan edustavat. MUTTA. Komissio on laatimillaan kolmella vaihtoehtoisella mallilla osoittanut, että yhteisvastuullisuuden astetta voidaan bondeissa säädellä. Siis mikäli sopimusten pitävyyteen voidaan luottaa, kaikkinaisia yhteisvastuullisuuden riskejä voidaan hallita.
- Ranska ja Saksa ovat tuomassa uutta esitystä velkakriisin rampauttaman EUn pelastamiseksi. Kuvittelisin, että vanhat, heidän itsensä esimerkistä aikoinaan nollatuiksi tulleet valtion vakauskriteerit palautetaan, mutta nyt automaattisin ja tuntuvin sanktioin niitä rikkoville. Lisäävät olennaisesti luottamusta.
- Jo tehdyllä päätöksillä yhteisö on lisännyt mahdollisuuksiaan valvoa, ettei yksittäinen jäsen pysty muiden huomaamatta velkaannuttamaan talouttaan kestämättömälle tasolle. Ja jos siitä huolimatta niin tapahtuu, on sanktio tuntuva. Lisäävät olennaisesti luottamusta.
- Nyt tarvitaan enää lopullinen niitti. Uskottava ja kiistaton viesti markkinoille siitä, että Kolmen muskettisoturin sääntö toimii, NATOn lisäksi myös EUROssa. Ratkaisuna on tähän ovat eurobondit, yhteisvastuulliset mutta yksittäisten jäsenmaiden osalta säädellyt ja kriteerien rikkomisuhankin osalta sanktioidut eurobondit. Lisäävät myös markkinoiden luottamusta.
Olettaisi noiden kolmen kohdan pitävän huolta EUROn vakaudesta ja EUn kestävyydestä pitkällä aikavälillä? Siis mikäli tehtyihin sopimuksiin voi luottaa. Miten nykykriisistä selvitään, jos selvitään, onkin ihan oman tarinansa arvoinen juttu.
PS.
Riskinä on se hetki tulevaisuudessa, kun jopa toimivan ja yhtenäisen EU-kokonaisuuden luottamus markkinoilla häviää. Jos globalisaatio nykyvauhdilla etenee siihenkään ei kauan mene.
2 kommenttia:
Hakki
Eurobondien hyvänä puolena voisi pitää sitä, että yhteisvastuulle luotaisiin säännöt,
kun yhteisvastuuseen on kuitenkin ajauduttu.
Mutta voiko sääntöihin tai niiden noudattamiseen luottaa ?
Miksi juuri nyt ryhdyttäisiin noudattamaan sääntöjä ?
Jos Eurobondien seurauksena A-kirjaimet tippuvat tältä ydinjoukoltakin, ovat vastuiden ohella edessä korkeammat korot !
Eurobondit ovat pidemmän tähtäyksen keinoja.
Nopeimmalla tavalla luotaisiin luottamusta ja alennettaisiin korkoja, jos EKP ryhtyisi oikein kunnolla setelirahoitukseen, tai ainakin ilmoittaisi siihen tarvittaessa ryhtyvänsä, kun jokin eteläinen rahansa hassannut maa olisi oikein kusessa. Ostamalla "rajattomasti" köyhiksen valtionvelkakirjoja, köyhis saisi rahoitusta ja sen korko alenisi. Markkinavoimatkin ehkä tokenisivat. Siis nopeasti tapahtuvia hyviä asioita.
Huonoa olisi inflaation vaara. Joten tarkkana olisi oltava.
Ja sääntöjähän siinä rikottaisiin. Niin kuin on koko ajan rikottu !
Vox
Jos pitkän ajan tavoitteesta, EUssa yhdistyneestä Euroopasta ja sen valuutasta eurosta päästään yksimielisyyteen, sen on tapahduttava nopeasti. Aikaa on jo tuhrattu luvattoman paljon. Ja kuten olemme jälleen havainneet, aika on todella rahaa.
Luottamuksesta kaikki luonnollisesti on kiinni. Luottamusta lisää kummasti se, jos sen rikkomisesta saa sellaisen seurauksen, että se vie muiltakin halut sitä rikkoa. Samalla sillä syvennetään yhteenkuuluvaisuutta. Tähän mennessä olemme lähinnä toimineet päinvastoin.
Visio pitkän aikavälin yhdessä hyväksytystä toimintatavoitteesta on kaiken jo tuhlatun luottamuspääoman palauttamisen avain. Sen jälkeen on huomattavasti helpompaa tehdä käytännön ratkaisut nykyongelmien hoitamisesta.
Lähetä kommentti