maanantai 14. kesäkuuta 2010

Pankkijärjestelmä sanoi poks! Pelureiden Ponzi-pyramiidi.








Miten raha syntyy? Tässä siitä riemastuttavan tarkka kuvaus.


Milton Friedmanin opit saivat vapaan markkinatalouden esitaistelijan, USAn, elämään oppi-isän neuvojen mukaan. Velaksi. Ja rajusti. Ja kiinalaiset lainasivat ja lainasivat lisää kun pitivät valuuttansa aliarvostettuna vuosia ja kasvattivat siten vientituotteittensa kysynnän taivaisiin, joka puolella maailmaa. Ja kun oikeat rahat loppuivat alkoi tuotekehitys. Koska pankkiirit saivat tilin, siis bonuksensa kyvyistään myydä rahaa, vaikka velaksi, alkoivat rahanlainaajat luomaan uutta ”korvikerahaa”.


Maailman rahoitusjärjestelmän ja rahatalouden perustana on "oikeaa" rahaa, kuten käteistä ja milloin tahansa nostettavia pankkitalletuksia, vähän vaille 6 000 miljardia Yhdysvaltain dollaria vastaava määrä.


Eri tavoin sovittua velkaa ja muuta "korvikerahaa", kuten johdannaissopimuksin luotua likviditeettiä, on liikkeessä yhteensä yli satakertaisesti "oikeaa" rahaa runsaammin. Kaiken "korvikerahan" määrä on lähes 750 000 miljardia dollaria.”Näin TalousSanomien Jan Hurri. Ja tältä se pyramidi näyttää:



Onko sitten ihme, jos rakennelma on hiukan epävakaa? Ihme että edes pysyy pystyssä! Eikä taida enää kauan.


 


Miten tähän on tultu?


Pankkien konkurssit, esimerkiksi juuri jenkkilässä viimeistään Suuren Laman aikana aiheuttivat sen, että tallettajat – kaikki tallettajat - jäivät nuolemaan näppejään. Tätä ehkäistäkseen he mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yrittävät vetää rahansa pois uhanalaisesta pankista. Kun pankkitoiminta perustuu kuvitelmaan uskoon ja toivoon, eivät pankin hallussa olevat rahavarat tallettajien paniikissa kauan riitä. Ja jos tallettajat vielä olivat velkaa ao. pankille menettivät säästöjensä lisäksi vielä kotinsakin ja jäivät vielä velkaa konkurssipesälle.


Alkuperäisen ajatuksen pankkien toiminnan takaamisesta verovaroin oli estää talletuspako pankeista. Nimenomaan talletuspako talletuspankeista. Tallettajat tiesivät, että jos pankki menee nurin, he saavat määrättyyn summaan asti talletuksensa takaisin. Veronmaksajien antaman takuun vastineeksi talletuspankkeja valvotaan tiukasti ja niiden riskinottoa säädellään lailla. Pankkitoiminta oli vakaata liiketoimintaa, jota johtivat vakaat ja kokeneet miehet liituraitapuvuissaan.


Kaikki muuttui 80-luvulla. Rahoitusmarkkinoille tuli nuoria pelureita, joille vakaasti tuottava talletuspankkitoiminta ei antanut riittävästi jännitystä; syntyi varjopankkibisnes. Perustettiin investointipankkeja, luotiin rahastoja ja pankkiiriliikkeitä. Niillä ei kuitenkaan ole talletussuojaa. Rahoitusbisnes siirtyi kasvavassa määrin liikepankkien ulkopuolelle. Kun lainsäädäntö on tuolla harmaalla alueella löysempää, yhä pienemmillä pääomilla siellä otetaan yhä suurempia riskejä.” Näin Kalle Isokallio Iltalehdessä.


 


Ja kun rahaa kaupitellaan panokset ovat isoja, eikä pelisääntöjen noudattamisen julkista valvontaa haluta. Joten siirryttiin ”pankkibusineksestä” ”rahapelibusinekseen”. Ja nyt pankkijärjestelmämme on valtaosiltaan rahapelibusinesta. Sitä ei juurikaan valvota. Kun ei välttämättä olla edes yhtä mieltä säännöistä. Sielä on saanut pelata tehdä rahaa.


Ja mitä isot maat edellä sitä pienet perässä. Mutta mikä sopii maailman suurimmalle sotilasmahdille ja maailman väkirikkaimmalle kommunistivaltiolle ei sovikaan meille muille. Ei ainakaan, kun rahapelibusiness kauppaa luomaansa uutta rahaa, siis velkaa, rajattomasti toisilleen ja valtioille. Ilman vakuuksia. Tai oikeastaan pelkällä nimivakuudella. Valtioita kun johtavat poliitikot. Ja kuten Suomessakin, poliitikot tietävät rahan olemuksesta vieläkin vähemmän kuin me tavikset. Mutta käyttävät sitä rajattomasti. Ja surutta.


Niinpä meillä täällä Euroopassa on kasvava ja pullistuva velkakupla, joka vain odottaa kuka ja milloin sen pamahdutaa. Kokonaisuudessaan.


 


Mitä pitäisi tehdä?


Kun poliitikot eivät tiedä eivätkä uskalla tai osaa, astukoot taloustieteen nobelistit kehään. Jo heti yksyllä 2008 sakasalainen Der Spiegel kyseli viideltä. Ja TalousSanomat Vappu Kaarenoja 15.11.2008 julkaisi.



Nobelistien vinkit talouskriisin taltuttamiseen 


Edmund S. Phelps: Suomii pankkien palkitsemisjärjestelmiä, jotka palkitsevat lyhyen tähtäimen voitot.


Robert E. Lucas: Hyvä uudistus olisi kilpailuhenkinen pankkijärjestelmä, jossa talletukset ovat valtion takaamia.


Reinhard Selten: Finanssimarkkinoille uusia, mahdollisimman yksinkertaisia mutta tiukkoja rajoituksia, joista ei etsimälläkään löydä porsaanreikiä.


Joseph E. Stiglitz: Valuuttajärjestelmä tulisi korvata uudella järjestelmällä, joka kykenee auttamaan kehittyviä maita. Dollariin nojaava valuuttajärjestelmä on auttamatta vanhentunut, eikä eurostakaan ole dollarin paikan ottajaksi.


Paul A. Samuelson: Säännelty keskitien valtio.


 


Ja viime viikolla Jyväskylässä ”meidän” Bengt Holmström: Tehkää pankkijärjestelmästä turvattomampi


Hänen mukaansa pankkien katteeton turvallisuuden tunne vain kasvattaa riskinottoa ja lopulta heikentää pankkijärjestelmän vakautta. Pankkijärjestelmän vakaus kohenisi varmimmin ja tehokkaimmin pankkien vakavaraisuusvaatimuksia ja muuta sääntelyä höllentämällä, ei suinkaan kiristämällä. Turvallisuuden tunne on Holmströmin mukaan omiaan kasvattamaan riskinottoa, joka lopulta heikentää turvallisuutta.


Toinen suuri harha on Holmströmin mukaan se, että aina vain suuremmat ja suuremmat pankit olisivat entistä turvallisempia. Itse hän on täsmälleen päinvastaisella kannalla, hänen mukaansa rahoitusjärjestelmän keskittymien yhä suurempien toimijoiden haltuun on kasvattanut järjestelmän riskitasoa.


Talletussuojan kaltaiset yhteiskunnan takaukset voivat jopa lisätä yhteiskunnan pankkiriskejä.”


Samassa tilaisuudessa muut arvovaltaiset taloustieteilijät lisäsivät: Keskuspankkien olisi amerikkalaisen huippuyliopiston MIT:n ja Milanon yliopiston professorien mukaan asetettava ohjauskorot riittävän korkeiksi liiallisen lainakasvun ja riskinoton hillitsemiseksi. Rahoitusmarkkinoiden valvonnan ja läpinäkyvyyden turvaamiseksi tarvitaan heidän mukaansa suunniteltua pitemmälle meneviä toimia.


Dublinin Trinity Collegen professori Philip Lane totesi alhaisen korkotason rohkaisevan ylenmääräiseen riskinottoon ja ylivelkaantumiseen sekä lisäävän kriisien todennäköisyyttä ja edellytti, että ekonomistien on otettava uudelleen pohdittavaksi, mikä korkotaso on oikea.


 


Where´s the beef?


Ota noista sitten tolkkua. Mutta väittäisin, että elementit terveitten toimenpiteitten pohjaksi on jo riittävästi edelläkin kuvattu. Nyt tarvittaisi kansainvälinen poliittinen tahto. Vaan mistä kuvittelemme sen löytyvän? Ei tunnu kovin mahdolliselta maailmassa jossa ehkä kuudesosa elää suhteellisessa yltäkylläisyydessä, yksi kolmasosa absoluuttisessa puutteessa ja loput ovat sinne joutumassa.


 


Kun kukaan ei edellytä tavalliselta tossunkuluttajalta muuta kuin mielipiteitä, tässä minun.


Omat johtopäätökseni siitä mitä pitäisi tehdä.


Rahapelibusiness on erotettava pankkibusineksestä.


Talletussuoja on säilytettävä ”pankkibusineksessa”. Pankkibusineksen toiminta rahapelibusineksessä on kiellettävä. Pankkibusineksen säätely ja valvonta on vietävä uudelle, entistä tarkemmalle tasolle.


Rahapelibusinekselle” on luotava kansainväliset, nykyistä olennaisesti tarkemmat pelisäännöt. Järjestelmän on oltava täysin läpinäkyvä. Sen noudattamista on valvottava viranomaisten toimesta ja sen rikkomisesta on seurattava sanktiot jotka tuntuvat.


Pankkien ja rahapelibusineksien toimijoiden kokoa on tavalla tai toisella rajoitettava siten, että niistä ei tule liian suuria kaatumaan.


Palkkiojärjestelmiä on kohtuullistettava sellaisiksi, että ne palkitsevat vain pitkän aikavälin tuloksien perusteella. Niihin on rakennettava leikkurit, jotka leikkaavat viimeistään silloin kun palkansaajan vuosipalkka ylittyy.


Keskuspankkien on asetettava ohjauskorot riittävän korkeiksi liiallisen lainakasvun, erityisesti lyhytaikaisten lainojen ja riskinoton hillitsemiseksi. Pitkän aikavälin ”oikea” lienee jossain 4 – 6 % tasossa.


Ihan hyvä resepti varmaan pitkän päälle? Vaan miten nykytilanne hoidetaan muuten kuin taas meidän tavisten vyötä kiristämällä, julkisen sektorin kuluja kasvattamalla ja antamalla äänestäjä-ressuille uskoa siihen, että apparaatti toimii?


 


So what?


Mutta kun perusongelmat eivät ole pankkijärjestelmän ongelmia. Perusongelmat ovat länsimaisen demokratian toimivuuden ongelmat. Kun demokratia ei toimi voi markkinatalous toimia vain niissä puitteissa, joissa päätöksentekijät – nykyisin puolueet - antavat sen toimia. Ja jos väkeä alhaisella tarpeentyydytyksen tasolla on paljon, se tarkoittaa suurta kyllästämätöntä markkinapotentiaalia. Ja joka ikinen länsimainen tuottaja on valmis tarjoamaan.


Pahimmillaan voi vielä käydä niin, että maailman väkirikkain mutta yksi alikehittyneimmistä valtioista syrjäyttää, markkinavoimien vuoksi demokratian mahdollisten hallintomallien joukosta.


 


PS.


Judgement without information is called opinion.



 


 

26 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Niinpä, ja tosi kuin vesi ! Usko ja toivo menevät rationaalisen ajattelun edelle. Lottokin pyörii tällä uusioenergialla.

Mutta eikös vain kiila muistuta hakinkin edustukseen kuuluvien suurten ikäluokkien vääristämää suomalaista väestöpyramidia, tätä eläkepommin perustrotyylia ! :-)

hakki 47 kirjoitti...

Vox

Suuria ikäluokkia tuskin voi syntymisestään syyttää.

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä HAKKI XLVII !

Eipä voi syyttää, mutta kuten olemme huomanneet, syytetään silti. Ja jos ei suorastaan syntymisestä, niin olemassaolosta ja sen seurauksista kuitenkin. Itse toki kuulun vielä edeltäviin normaali-ikäluokkiin, koska olen syntynyt kesäkuussa 1945, mikä onnenkantamoinen suo minulle kaikki suuriin ikäluokkiin kohdistuvat parjaamisprivilegiot ! :-)

Sellainen yhteys näihin nurinkäännettyihin rahapyramideihin on toki, että suurten ikäluokkien luomisessa oli takana alitajuinen arkaainen ja todellinenkin hinku saada enemmän lapsia.Itse prosessi koettin lisäksi nautinnolliseksi. Siinä endorfiinit saivat vauhtia. Velatkin tuntuvat saatavilta.
Kuten rahalla pelaamisessakin lienee laita.
Rahapelureilla hinku kohdistuu suvullisen lisääntymisen sijasta mammonaan. Ahneutta tietysti pitää olla pohjalla, mutta toimintastrategia perustuu muuten kovaan uskoon ja reaalisuuden rajat ylittävään toivoon. Itselle on kaikki mahdollista !
Silloin ei pidetä tärkeänä, koituuko kolmannelle osapuolelle jotakin haittaa.

Finoxy kirjoitti...

Talletuspankkitoiminta ja sen antolainaus on erotettava omaksi yhtiöksi, joka ei saa olla osa muita palveluja myyviä yhtiöitä. Talletuksilla olisi täysi valtion takaus. Tietynlaisille kestohyödykkeille (esim. rakennus, istutusmetsä) antolainoille saisi ostaa valtiontakauksen.

Samalta tiskiltä saisi palveluja tarjota, mutta sijoitus ja vakuutus sopimukset tehtäisiin eri yhtiöön.

hakki 47 kirjoitti...

Vox

Jaa..a. Sitä ollaan sitä hätäisesti tehtyä ikäluokkaa. ;-)

Pitkään rajoitetut tarpeentyydytyksen mahdollisuudet vain odottivat purkautumistietään. Ihan kuin 1980-luvun lopun Suomessa. Olen ennenkin heittänyt esiin seuraavan kysymyksen. Onko länsimaiden etääntyminen reaalitalouden kytköksestä aiheuttanut ongelmat, joita yksi pallo ei enää kestä? Jos 90% liikkeellä olevasta likviditeetistä on muuta kuin valuuttaa? Loppu on vain johdannaisia, velkakirjoja, joiden todellisesta arvosta ei ota selville edes sen luojat.

Siinä sitä euforiaa ja endorfiinia tuleville sukupolville. Siis lastemme lapsille.

hakki 47 kirjoitti...

Finoxy

Varmaan sitten niin. Mutta kun en ole rahoitusalan ammattilainen menee yli. Mutta taitaisi olla syytä haudata ajatukset menneitten aikojen megatrendistä, jatkuvasti kasvavista finanssitavarataloista?

Vox Populi kirjoitti...

Finoxy

Mikäli amerikkalaisasuntolainoissa olisikin pitäydytty esittämissäsi raameissa, ei olisi mitään finanssikriisiä vuonna 2008 tullut. Ei ainakaan sellaisena kuin nähtiin.
Miksipä ei erotettaisi oikeaa pankkitoimintaa kaikenlaisesta kasinotalousmeiningistä ja lotonpeluussta sekä höttöarvopapereista.
Rehellinen toiminta ei kaiketi sitten kuitenkaan olisi riittävän stimuloivaa, ja niinpä tosi rahamiesten pelit käytäisiin muualla. Jäisikö silloin enää peruspankkitoiminnalle tarpeeksi pääomia ?! Palvelumaksua perittäisiin konttoriin jaloissa kannetusta hiekastakin. Ja jokainen nettipankin klikkaus maksaisi erikseen.

Hakki

Valitan, että vein huomion vakavasti otettavaksi tarkoittamastasi rahapyramidipohdinnasta ikäpyramidivertailuun. Mutta kun ovat niin samankaltaiset. Talousnobelistit jos jotakin oikeasti tietäisivät, olisi kai maailmakin toisen näköinen.
Minullakin oli vielä viime lauantaina 7,1 miljoonan euron optiopaperi kourassani, kunnes lottokone romahdutti paperin makulatuurin arvoon. Ellei lottokonetta ikävästi pyöritettäisi joka viikko, nousisi näiden miljoonaoptioiden määrä huimasti. Ja pian niillä käytäisiinkin kauppaa.

Suurin hätä oli kyllä juuri ohi, ja vanja vienyt voiton, kun Vox P sai alkusysäyksensä. Lienee tapahtunut suunnilleen vihollisuuksien loppumisen ja välirauhansopimuksen solmimisen välisenä kahden viikon aikana.

hakki 47 kirjoitti...

Vox

Tiedemiehet tietävät. Pelurit toimivat. Siksi tiedemiehet tulevat aina jälkijunassa.

Otan osaa jos hävisit. Mutta hae lohtua siitä, että väistämättä muut häviävät tulevaisuudessa vielä enemmän. Itse totesin jo 1970-luvun alussa, ettei spekulaatio(kaan) ole minun juttu.

erkki-pekka kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. - Olisi tarjolla muutama parannusehdotus lisää:
-1. Nimi PANKKI olisi lisäksi auktorisoitava. Ts. vain laitos, joka täyttää kirjoituksen kriteerit saa käyttää nimeä PANKKI:
-2. PANKKI ei saa rahoittaa valtioita eikä kuntia, koska valtiot eikä kunnat voi antaa reaalivakuutta pankille ( voiko ?)niinkuin meidän muiden täytyy.= Eri säännöt ja silloin ei markkina toimi vaan rahat valuvat johonkin huonosti tuottavaan esim. työperätön maahanmuutto.
EKP ja valtioiden keskuspankit (?)rahoittakoon valtioita ja keskupankit kuten Suomen pankit kuntia. Olisi silloin Suomen Pankillakin jotakin ihan tekemistä. (Hollannissahan on tietääkseni asia näin).
-3. Verotusoikeuden omaavilta instituutioilta, kuten kirkko, eläkevakuutusyhtiöt yms. pitää kieltää pörssikauppa. Koska niin kerätty raha ja esim. palkasta tai yrityksen tuotosta säästetty raha toimivat eri tavalla eivätkä lähde samalta viivalta.- Esim. Ilmarinen tai kirkko ostaa UPM:ää pörssistä. Eihän niillä voi olla minkäänlaista tietoa paperin tekemisestä eikä sen alan tulevista suhdanteista ja jos on, tiedon täytyy olla sisäpiiritietoa. Niinpä, kun ne ensin ostaa niin sitten ne muutaman päivän kuluttua taas hätäpäissään joutuvat myymään potin. - Tällaisessa pelissä häviävät kaikki eikä kuikaan voi luottaa pörssiin! - Tällaisten insituutioiden rahat voisi tallentaa esim. keskupankkeihin ja/tai EKP:hen esim. 2-3% korolla ja olisivat pois markkinoita sotkemasta, mutta kuitenkin yhteiskuntien/kuntien saatavissa.
-4. Johdannaisten yms."strukturoitujen" paperien käyttö kiellettävä PANKEILTA.
Tällaiset paperit voi jättää Lotto-yrityksille tai Casinoille ellei niitä sitten kielletä kokonaan. Jos pitää rahoittaa jokin kallis esim. voimala- projekti ja tarvitaan useampia pankkeja, pitää sitä varten perustaa "työyhteenliittymän" tapainen elin, joka valvoo projektia ja rahoitusta erityisesti.
-5. Pankinjohtajille ei saa antaa minkäänlaista bonusta tai provisiota, ainoastaan hyvä palkka. - Jonkinlaisia "hymypoikapatsaita" voisi antaa esim. pienistä luottotappioista, onnistuneista rahoitusprojekteista,hyvästä hengestä jne.

Vox Populi kirjoitti...

Erkki-pekan kirjoituksessa on ideaa, mutta reaalimaailmassa lienee niin, että pankeiksi karsiutuisi vain jnkl mikrolainapankkeja. Suuret rahat liikkuisivat muualla. Jo mitenpä pelaaminen kiellettäisiin. Kriminalisoimalla ehkä ?
Rikoksethan on nytkin kriminalisoitu, mutta ovat silti kannattavaa puhaa taitavissa aivoissa.
Toisaalta mikrolainapankeille tulisi pääomaa, koska Nobelin rauhanpalkintoja tippuisi tämän tästä.

hakki 47 kirjoitti...

erkki-pekka ja Vox

Ideoita todella erkki-pekalla on. Ja jollain tavalla meidän pitäisi saada järjesteltyä finanssiyhtiöt sellaisella läpinäkyvällä tavalla, joka mahdollistaa kontrollin ja niiden mitoittamisen sellaiseen kokoon, että ne eivät kaada koko rahajärjestelmää siksi, että jotkut tahtoo pelata. Valtaosa meistä haluaa elää.

hakki 47 kirjoitti...

EU-johtajat ehdottavat veroa rahoituslaitoksille YLE
julkaistu eilen klo 23:02, päivitetty tänään klo 07:17

"EU:n johtajat aikovat hyväksyä torstain kokouksessaan uuden veron rahoituslaitoksille. Myös rahoituslaitokset halutaan kansainvälisen talouskriisin kustannusten maksajaksi.

EU-maiden johtajat keskustelivat ehdotuksesta tapaamisessaan maanantaina. Veron yksityiskohdat on määrä ratkoa Euroopan komissiossa myöhemmin.

Euroopan unionilla on toiveena saada rahoituslaitosverolle huomiota ennen 26. kesäkuuta alkavaa G20-maiden kokousta. Maailmalla veroon suhtaudutaan kuitenkin vaihtelevasti. Esimerkiksi Yhdysvallat ja erityisesti talouskriisistä vain vähän kärsinyt Kanada eivät ole olleet verosta innoissaan."

Jonkinlainen vero, joka kerätään maailmanlaajuisesti erityisesti shorttaamisesta (?) lienee ainakin toivottavaa. Nyt pelaajia ja pelejä on yksinkertaisesti hallitsematon määrä.

erkki-pekka kirjoitti...

Hei Hakki 47
Jotakin on pakko tehdä ja vero voisi olla hyvä alku.
Nythän peli pelaa niin, että laaditaan koko ajan noita Kourin keksimiä johdannaisia, eli "strukturoidaan". Siis kerätään kasa arvottomia lainoja yms sontaa, tehdään niistä jokin hienon niminen "johdannainen", laaditaan hienot "kannattavuuslaskelmat", myyntiesitteet jne ja sitten myydään esim. toisille pankeille. Kukaan muu kuin "kasan" kerääjä ei tiedä mitä ko johdannainen pitää sisällään. Sitten jokin viaton suomalainen pankinjohtaja ostaa ko hyvätuottoista paperia todellakaan tietämättä yhtään mitään sen sisällöstä. Jos hän alkaa pelätä pahinta hän kiireesti myy sen kadun toisella puolella olevalle pankille vaikkapa pienellä tappiolla jne jne. - Jos taas ko "johdannainen" ei meinaakaan käydä kaupaksi laatii tavallisesti liikkeellelaskijan omistama luokituslaitos sille ainakin AAA-luokituksen. Luokituksenhan toki voi isolla rahalla ostaakin ellei itse satu olemaan luokittajan omistajana.( Euroopassa ei ole yhtään luokituslaitosata !). Siis PANKIN ei pidä = ei saa olla laatimassa,myymässä eikä ostamassa minkäänlaisia pimeitä johdannaisia. Ne on alunperinkin laadittu rikollisessa mielessä ja tarkoitettu vain hämäämään tyhmiä. Periaatteessa vain johdannaisen tekijä voittaa aina ja hänen "rikoskaverinsa" (?). (Tieto on valtaa tässäkin). - PANKKI ( auktorisoitu) ei saa olla mukana missään mikä ei ole täysin läpinäkyvää ja jos jokin menee pieleen, esim. pankin asiakas häviää ostettuaan pankin myymiä tuotteita pitää pankinjohtajan ja hallituksen korvata vahinkot! Esim. pankeilta pitäisi kieltää myös mm. osakerahastojensa myynti. Tai jos ne myyvät pitää takuutuotto olla vähintäin talletuskoron suuruinen. - Kaikki muuhan on vain spekulaatiota. Miksi PANKIN pitää olla sellaisessa mukana. Olen keskustellut monen varainhoitajan kanssa sekä suomalaisissa että ulkomaisissa pankeissa eikä yksikään ole pystynyt perustelemaan miksi minun pitäisi ostaa juuri heidän suosittelemaansa paperia!Siis koko rahasto on rakennettu pelkästään tuomaan ko pankille rahaa ja asiakas tarvitaan vain maksajaksi.- Kyllä kai nyt omaan ammattitaitoonsa pitää sen verran uskoa, että uskaltaa antaa minimitakuut ja jos ei uskalla niin PANKIN ei pidä olla sellaisessa mukana.
Ostin lapsilleni n. 15 v. sitten kahden rahaston osuuksia ihan vaan opetusmielessä. Lapset saivat käyttää parasta pankkinsa asiantuntijaa. Lupasin, että jos rahasto on plussalla v. 2015 niin maksan saman verran extraa kuin tuotto on. . Nyt toisen osuus on 40% tappiolla ja toisen 55 %. Plussalla kumpikin oli vain n. 5 kk startista.
Siis jollakin tapaa pitäisi päästä samanlaiseen tilaan kuin oltiin joskus 25-30 v. sitten, jolloin pankki oli vielä PANKKI. Silloin pankin johdollakin oli sentään vielä vastuu tekemisistään ja hallitus,tilintarkastajat ja omistajat seurasivat tarkasti heidän tekemisiään.

hakki 47 kirjoitti...

erkki-pekka

"Siis jollakin tapaa pitäisi päästä samanlaiseen tilaan kuin oltiin joskus 25-30 v. sitten, jolloin pankki oli vielä PANKKI. Silloin pankin johdollakin oli sentään vielä vastuu tekemisistään ja hallitus,tilintarkastajat ja omistajat seurasivat tarkasti heidän tekemisiään."

Nopeasti ei temppu ilmeisesti ole tehtävissä, kun kaikesta maailman likviditeetistä 90 % on muuta kuin "perinteistä" rahaa. Vero joka kohdistuisi ainakin lyhyisiin velkoihin voisi hillitä pelimiesten pelejä ja vaikuttaa ainakin hidastavasti? Mutta miten suljetaan tuo Kuorin Pandoran lipas. Onko enää olemassa muuta keinoa/muita keinoja kuin muuten väistämätön Luova Tuho?

Ja valitettavinta on, että tämäkin asia menee helposti kansallisten ja kansainvälisten poliitikkojen väliseksi mutapainiksi.

hakki 47 kirjoitti...

Vox, ensin pahoitteluni. Mokasin kommenttien hallinnan kanssa ja poistin vahingossa kommenttisi johon alla oleva oli vastineeni. Yritän se vielä jostain löytää.

Ei nyt ihan vielä heittäydytä toivottomiksi. Mikä ihminen on kehittänyt, sitä ei ole luotu, joten sen voi purkaa. Siis ainakin teoriassa. Mutta myönnettäköön, että kehittymisuskoni on tappiolla 6 -2 taistelussa Luovan Tuhon kanssa. Ja syykin on selvä. Päätöksentekijä ovat niitä samoja poliitikkoja, jotka ovat tähänkin asti jättäneet varsinaiset hommansa tekemättä ja antaneet tilanteen tähän luisua.

Huonon talouden syy on huonosti toimiva demokratia.

hakki 47 kirjoitti...

Vox, Löytyihän se vielä sähköposteista.

Näin Vox Populi kirjoitti.

"Viisaita sanoja, ja totta. Mutta ...

Kaikkein suurin pyramidihuijaus on tämä imaginaarirahan miasma, tämä suunnaton infrastruktuuri, johon mikään ei pysty.
Jonkun Madoffin 50 miljardia huijausrahaa on vain pieni esille nostettu katseenkerääjä.
Yhteiskuntarakenteeseen imeytetty harhaanjohtohöttö, joka oli vuoden 2008 finanssikriisinkin taustalla, on niin depersonifioitu, ettei syyllisiäkään löydy. Onhan taustapiruiksi mainittu presidentit Clinton ja Bush junior, mutta tuskin hekään ovat olleet muuta kuin käsinukkeja.
Tavallisen kuolevaisen on tietysti syytä pysyä kaukana kaikenlaisista rahastohuijauksista, hedgeistä ja muista silmänkääntötempuista.
Erkki-pekan ja finoxyn luonnostelemat reaalipankit antaisivat lähiturvaa. Oman pitäjän paikallispankki olisi jotenkin hahmotettavissa, ja sen johto katsekontrollissa. Mutta suurelta romahdukselta ei pieni ihminen näidenkään avulla voisi suojautua."

erkki-pekka kirjoitti...

Hei Hakki 47 ja Vox Populi
Luova Tuho tulee varmasti ellei mitään tehdä, mutta taidetaan olla myöhässä.
Kyllä pitää ihmetellä miten se Kouri keksi tällaisen "Tuho-madon" joka näyttää kaatavan kaiken talouden. Tosin sitä ennen kaiken maailman sorokset ja nallet ehtivät kupata köyhät.- Nyt "markkinat", joista kukaan - ei ainakaan poliitikot- tiedä mitä ne on, kaataa valtioita toisensa jälkeen. Kun pankkilaitosta 200 - 300 v sitten alettiin varsinaisesti rakentaa, tuskin kukaan uskoi että ne voivat olla joskus mahtavampia kuin suurimmat valtiot. Tosin kyllähän pankit jo heti alussa rahoittivat sotiakin.
Nykyinen kriisi lähti liikkeelle kun Dollari ja Kulta erosivat n. 50 v sitten. Seuraava virhe oli, kun perustettiin EMU-valuuttaunioni vain ns. markkinoiden varaan ilman "liittovaltion" voimasta keskuspankkia. EKP oli torso ja hampaaton jo syntyessään ja tulokset on näkyvissä.- 2008 marraskuussa lueskelin Stuttgartin kentällä lehdestä esim. että Deutsche Bankin pörssiarvo oli vain n.30% tasearvosta.
Silloin tajusin kuinka syvällä jo ollaan ja että sieltä ei enää voida noustakaan. Ts.
kaikki pankit on jo täynnä tyhjiä "johdannaisia", ilmaa. Siitä lähtien tilanne on vain pahentunut koko ajan. Toki toivon, että komission ja EKP:n yritykset valvoa EU-maiden budjetteja vahvistaisivat luottamusta systeemiin. Mutta ei se voi onnistua näin.
Sehän on vastoin markkinoiden tahtoa ja etua! Markkinat tulevat tekemään kaikkensa, että yritys epäonnistuu.- Nythän "markkinat" ovat suurempia ja mahtavampia kuin erilliset valtiot, joita ne pompottavat ja nyt tämä valta yritetään niiltä ottaa pois. Eihän sitä voida sallia.
Nyt olisi oltava lujana ja EKP:n tulee liittovaltion pankin tapaan ottaa kaikki valta itselleen. Pahimpien pelurien on vaan annettava kaatua ja siten putsattava kerralla koko pöytä. EKP ja valtioiden pankit painakoot rahaa sen verran, että talletuspankit voidaan pitää pystyssä. Investointipankkien ja muiden pelurien on kaaduttava.
Pelurit ovat ketjuttaneet jo niitä "instrumenttejaan" liian paljon ja peli on vihellettävä poikki. - Meidän arvon rakennusteollisuutemme on hoksannut samat pelin säännöt ja valtio ja verottaja on jo ajat sitten pudonnut kyydistä eikä mahda mitään tälle harmaalle taloudelle. Ellei peliä katkaista, parissa vuodessa sama peli leviää pankkijärjestelmästä ja rakennuksilta kaikkeen talouteen. - Seuraavassa vaiheessa sitten mennään kaduille polttamaan autoja ja ryöstelemään nalleja.
Pelkään, että viimeistään ensi vuonna ollaan todella syvällä.

hakki 47 kirjoitti...

erkki-pekka

Oletko aivan varma, että sukunimesi ei ole Nostradamus? ;-)Sanot: "Pelkään, että viimeistään ensi vuonna ollaan todella syvällä." Samaa sanoo mm. Soros KLn sivuilla. Ja perusteita riittää. Ei tarvitse kuin katsoa PIIGS maiden keskinäisiä velkoja ja saamisia.

Siitä huolimatta en oikein usko, että mistään löytyy sitä Messiasta, joka olisi valmis puhaltamaan pelin poikki. EU ja Rehn yritti mutta toivottavasti valmistautuvat jo seuraavaan erään? Aivan heti ei Molok rauhoitu. Eikä halvalla ollenkaan.

Siinäpä se: ei aikaakaan kun polttelevat autoja ja taloja. Ja epälukuisa määrä poliitikkoja käyttää tilaisuutta hyväksi.

erkki-pekka kirjoitti...

Hakki 47

Enpä ole Nostradamus, mutta matkustan 120-150Pv/v ympäri Eurooppaa ja tiedän, että 30% valmistavasta teollisuudesta Suomessa ja Euroopassakin on lopettanut 2 viime vuoden aikana, eikä se tule koskaan takaisin. - Nyt siis ollaan 500:lla päivällä. Talvella porukkaan liittyy 50% ahtaajista, kun lakkoilullaan siirsivät Venäjän liikenteen Balttiaan, Puolaan jne.( Ei tarvita enää rekka-parkkeja).
Mutta kyllä uskon, että Rehn, Merkel, Sarkocy & co:t ovat vihdoinkin tajunneet missä ollaan ja mihin mennään ellei tehdä radikaalia muutosta. EMU:sta ei voida tulla takaisinpäin, se vaan ei onnistu ilman sotia, siis on mentävä eteenpäin liittovaltion suuntaan ( = §/USA)ja kertakaikkiaan poltettava ne 90% pelipapereista. Arvottomiahan ne ovatkin. Kyllähän siinä nalle-paroilta, koureilta, soroksilta yms itku tietysti pääsee, mutta itsepähän ovat pelin suunnitelleet. Ja miksi meidän 99,9999999999% ihmisistä pitää elää 0,000000001%:n laatimilla säännöillä. - Eli valta takaisin valtioille!- Syylliset kärsikööt.
Uskon, että pystymme siihen. - Mutta kyllä edusmiehemme tarvitsevat kaiken tukemme siinä työssä. - Nyt tarvitsisi vain jollakin tapaa saada tieto asiasta kansojen päihin ja hyväksyntä myös. Ja kyllähän väki hyväksyy, kun joku kertoo ja piirtää asiat niin kuin ne on. - Median täytyisi joka maassa ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa kansojen valistus asiapohjalta ja unohtaa kaikki vanhaset, ruususet ja kanervat. - Medialla on nyt näytön paikka! -Poliitikoista ei "herättäjäksi" näytä olevan.

hakki 47 kirjoitti...

erkki-pekka

"Poliitikoista ei "herättäjäksi" näytä olevan." Kanssarikollisista harvoin on. Sillä juuri puolueita edustavat kansanedustajat olemme valinneet pitämään huolta yleisistä tai yhteisistä asioista.

erkki-pekka kirjoitti...

hakki 47
Siinäpä se! - Huonosti olemme onnistuneet.
Mutta seuraavat vaalit saattavat jo muuttaa tilanteen jos nimittäin menemme pohjille kuten ennustelin. -Monesti kun tilanne alkaa muistuttaa sotatilaa, kansat terästäytyvät ja kuuntelevat huolellisemmin edustajiaan ja asiantuntijoita.
Mutta toisaalta, lamastahan se alkoi Hitlerinkin nousu! - Huh!

hakki 47 kirjoitti...

erkki-pekka

"lamastahan se alkoi Hitlerinkin nousu", eikä yksin Hitlerin. Toivottavasti se ei ole silloin jo myöhästä. Turhaa se on kuitenkin. Tätä poliittista järjestelmää ei enää ole mahdollista sen sisältä korjata.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/18963/kansalaiset-ansaitsisivat-demokratian

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10390/poistetaan-puolueilta-oikeus-edustaa-meita

sivullinen kirjoitti...

> Tätä poliittista järjestelmää ei enää ole mahdollista sen sisältä korjata.

Olen täysin samaa mieltä tästä. Mutta tulevaa järjestelmää varten kannattaa jo nyt ruveta tekemään pohjatyötä. Toivotaan nyt kuitenkin että sellainen vielä tulee.

Neuvostoliiton romahdus taitaa olla meille läheisin esimerkki systeemin sortumisesta. Siitä saadut kokemukset pitäisi käyttää hyväksi. Omasta mielestäni monet neuvostomaat ovat nykyään jo vertailukelpoisia euroopan maiden kanssa, joten "itäinen organisaatio uudistus" näyttää aika onnistuneeltakin. ;)

> Mutta kun perusongelmat eivät ole pankkijärjestelmän ongelmia.
> Perusongelmat ovat länsimaisen demokratian toimivuuden ongelmat.

Tästäkin olen samaa mieltä. Pankkeja voidaan ruveta sääntelemään tarkemmin ja rahamarkkinoille perustaa vaikka minkälaisia valvojia, mutta niin kauan kun valtio on täysin mätä säännöt tullaan tekemään niin helposti kierrettäviksi että niillä ei ole mitään merkitystä, ja kansan ryöstö saa jatkua. Sitten kun kansa ei enää usko näihin "tiukennuksiin", alkaa Hitler keräämään ääniä.

Historia kertoo:
Luottamus valtion johdon talouden hoito kykyyn aloitti Ranskan vallankumouksen, ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjän tsaarin taloustaidottomuus johti kommunistien vallankumoukseen, Ruotsi(-suomessakin) on historian saatossa kapinoitu usein rahan takia. Kapinan seurauksena useimmiten on pistetty rahamiehet hengiltä: Temppeliherrat poltettiin roviolla, Kulakit lähetettiin siperiaan. Voisi luulla että nykyisiä pankkiireita pelottaa, mutta ei kai sitä ehdi pelätä kun on niin kova kiire rikastua.

ps. Näin prosessi minun mielestäni menee:

http://huomista-kohden.blogit.kauppalehti.fi/blog/20052/rikkaista-ja-koyhista

hakki kirjoitti...

sivullinen

Ensinnäkin tervetuloa Kauppalehden blogisfääriin. Varsinkin jos, kuten uskon, osallistut mielipiteiden vaihtoon, jota myös keskusteluksi voisi kutsua.

Toisekseen; olet varmaan ihan viksu kun noin monessa kohden olet kanssani samaa mieltä. ;-)

Mutta kolmanneksi; otan aikalisän miettiessäni mitä mieltä olen sinun näkemyksestäsi prosessin kulusta.

EIKKA kirjoitti...

PERKELETTÄ KAIKILLE TASA PUOLISESTI

EIKKA kirjoitti...

PERKELE