Muutama päivä sitten, kohta onneksi jo entinen pääministerimme tokaisi, että toista pankki- tai talouskriisiä Suomi ei enää kestäisi. Tänään Kauppalehti uutisoi: Katainen - Meitä uhkaa uusi pankkikriisi.
”Julkisyhteisöjen EMU-velka kasvoi vuoden aikana 12,2 miljardilla eurolla 75,2 miljardiin euroon. Vuonna 2009 velan suhde bruttokansantuotteeseen nousi edellisvuoden 34,2 prosentista 44,0 prosenttiin.” kertoi Tilastokeskus .
”Veroja ja pakollisia sosiaaliturvamaksuja kerättiin yhteensä 73,6 miljardia euroa, mikä on 7,7 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vuodesta 1975 lähtien verokertymä on alentunut edelliseen vuoteen verrattuna vain kuudesti, eikä kertaakaan yhtä paljon kuin nyt. Tiedot käyvät ilmi kansantalouden tilinpidon vuotta 2009 koskevista ennakkotiedoista.”
Julkinen velka on tulevaisuuden veroa. Siis veroa. Jos nyt sitten oletetaan, että velanotto ja siten velankasvu voisi tässä laajuudessa vielä pari vuotta jatkua, kolistellaan jo 100 miljardin rajaa. Siis kansalaisten viivästynyttä / viivästettyä verovelkaa.
Ilman lisävelanottoa emme olisi viime aikojen myrskyistä selvinneet. Mutta emme vielä ole selvillä vesillä, sen paremmin oman kansantaloutemme tuloksentekokyvyn, kansalaisten veronmaksun kuin euronkaan osalta. Siksi olisi toivottavaa, että ainakin nuo lisämiljardit on käytetty tuottavasti. Investoitu siten, että ne jollain aikavälillä edes alkavat tuottaa.
Perinteisesti ilmeisesti tämäkin hallitus on panostanut infran rakentamiseen. Rakentamisen tukeminen pitänee sekä rakennustarvikkeiden että työntekijöiden palkat korkealla. Kun rakennustyöntekijöistä ilmeisesti ainakin puolet on ulkomailta ja osa tekeevielä töitä harmaan talouden puitteissa, ei sitä kautta tilevaa ruisketta ainakaan verotuloihin tai muihinkaan sosiaalisiin rahastoihimme ole tiedossa. Mutta kiinnostaisi todella tietää mitä infraa ja millä määrin on rakennettu?
Sitten on jouduttu antamaan erilaisille toimijoille tukia. Investointitukia, korkotukia, kansallisia lisämaataloustukia, maaseututukia, innovaatiotukia, kehittämistukia jne. jne. Kuinkakohan paljon, keille ja mihin? Valtaosahan niistä taitaa tässäkin hallituksessa mennä Kepulandiaan? Sieltä ei ole koskaan mikään tullut takaisin.
Kuinka paljon lisävelasta on jouduttu panemaan huolehtimaan siitä, että julkinen sektori pystyy maksamaan palkat valtion, kuntien ja kuntasektorin muille toimijoille? Eli kuinka suuri osa näistä rahoista menee nykyisen rakenteen ylläpitämiseen. Siis rakenteen, joka mahdollistaisi kuulemma 4 kertaa suuremman valtion hallinnoimisen?
Nyt sitten tämä hallitus viime metreillään kertoo, että kusessa ollaan ja rahat on loppu. Ihanaa Leijonat ihanaa, teidän jälkeenne vedenpaisumus.
PS.
Sitten jotkut näistä samaisista veijareista ovat huolissaan Kreikan sisäpoliittisista tavoista. Oma malka...?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti