Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Eurooppa ajautui ja erityisesti Saksa ajettiin kaaokseen. Demokratiaa ei saatu juuri missään toimimaan. Valittujen edustajien ja puolueiden katsottiin olevan korruptoituneita, keskittyvän omien asioittensa ja etujensa ajamiseen. Tyytymättömyys kansanvaltaan kasvoi kasvamistaan, eikä tämän useimmille uuden hallintomallin toimivuuteen kansakunnan ja kaikkien kansalaisten onnen takaajana kohtakaan enää uskottu.
Vaatimukset Vahvasta Johtajasta, kansakunnan isähahmosta, messiaasta, joka valistuneena diktaattorina olisi kansan pelastus, kasvoivat. Ja monissa tapauksissa populistit onnistuivatkin ajamaan Führerinsä valtaan. Ulkomuistin perusteella, eikä suinkaan aikajärjestyksessä Venäjä, Saksa, Italia, Puola, Espanja, Portugal, Eesti, Latvia Liettua, Kreikka, Tshekkoslovakia, Unkari......Eikä sen jälkeen veretöntä paluuta demokratiaan enää ollut, eikä voinutkaan olla. Eivät diktaattorit vallastaan vapaaehtoisesti luovu.
Kuten monessa aiemmassa tämän blogin artikkeleissa olen kirjoittanut olen vakuuttunut siitä, että Eurooppa on jälleen samalla tiellä. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus jatkaa kasvuaan, työ häviää muualle, työttömyys kasvaa, taloudellinen jako rikkaisiin ja köyhiin on jo tapahtunut. Eikä näkyvissä ole sen paremmin mekanismeja, mahdollisuuksia kuin poliittista tahtoa muuttaa kehityksen suuntaa. Paitsi populisteilla.
Jo 1920-luvulla huonosti toimiva demokratia aiheutti huonosti toimivan markkinatalouden, mistä seurasi huonosti toimiva talous. Viimeisenä pisarana oli Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt maailmantalouden lama, joka vielä pitkittyi kun sitä ensi yritettiin sammuttaa väärin. Nyt näyttää tapahtuvan samanlainen kehitys, mutta toivottavasti sammutusyritykset tällä kertaa onnistuvat, sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.
Rauhan säilyminen sen paremmin Euroopassa kuin maailmassakaan ei ole itsestäänselvyys. Ei edes, vai pitäisikö sanoa varsinkaan tässä globaalissa maailmankylässä. Sen järkkymisen ensimmäiset merkit ovat kansallisvaltioiden lisääntyvät protektionismin ja isolaatiovaatimukset, työttömyyden ja eriarvoistumisen seurauksena kasvava suvaitsemattomuus, kansalaisten arvojen koveneminen ja johtajuuden puute. Juuri nyt kun demokraattista johtajuutta eniten tarvitaan on yhä ilmeisempää, että kansalaisten demokratia ei Euroopassa toimi. Puolueiden demokratia ehkä. Mutta se ei riitä.
Nyt demokratia pitäisi palauttaa kansalaisille. Puolueilla pitäisi olla sen verraan järkeä, että lopettaisivat tuijotamasta omien etujensa napaan. Sillä heillekään ei mahdollisessa myllerryksessä hyvin käy. Mutta taatusti huonoiten käy meille taviksille. Vaan yhtä vähän kuin diktaattorin luopuisivat mistään vapaaehtoisesti en jaksa uskoa, että puolueetkaan. Mutta vielä on aikaa muuttaa suuntaa. Sen voivat kuitenkin tehdä vain me tavikset.
PS.
Tällaisia mietteitä tänään ainoan valtakunnallisen 2. sivun ja KL.n STT uutisen johdosta, joka kertoi, että Vanhasen RAY-lisäselvitys julistettiin salaiseksi. Mutta eivät asiat ainakaan peittelemällä ja nukkumalla parane.
17 kommenttia:
Luettelit sujuvasti joukon diktatuureja, mutta uskon että tiedät ettei asiaaa voi niputtaa ihan noin helposti.Konstantin Päts tuskin oli diktaattori samassa mielessä kuin vaikkapa Mussolini.Francon valtaannousun syy ei suinkaan ollut epädemokraattinen vallankumous vaan sellaisen hallituksen kaato, mikä ei ollut saanut kansalta valtakirjaa muuttaa yhteiskuntajärjestystä.Jatkossa hänkin toki otti vallan itselleen.Houkutus oli liian suuri ja mies liian pieni.Vanhanen jää historiaan miehenä, joka tuli valtaan sattumalta ja itselleenkin yllättäen.Taitaa olla Keskustan tapa tuo yllättyminen? Luulen, että hän (Vanhanen) ei ole koskaan viihtynyt virassaan? Mieshän on tyypillinen suomalainen nikkaroija pres, Koiviston tapaan. Hän haluaisi rauhassa puuhailla omiaan.Joutuukin brysseliin ihan vieraiden ihmisten keskelle.Ei oikein sanottavaa, koska asiat kuulemma puhuvat.Eivät ne puhu.Ihmiset ne puhuu.Hän on ollut helppo case Kokoomukselle, koska Vanhanen ymmärsi asemansa perustuvan Kokoomuksen antamaan mandaattiin.Olisiko hän ollut ulkoministeri jos Kokkarit olis napannut pääministerin pallin? En muuten usko.Matti on mediassa aina ikäänkuin hakusessa ja coctailien kanssa aivan toivoton.Pitkänä mies näkyy tv:ssä liiankin hyvin ja kehonkieli on karua.Vartalo huutaa:"Pakoon, piiloon!"
Hän ikäänkuin sanoohätähuutona katseellaan:"Mun pitäis korjata se terassin kaide.Onkohan sitä kakkosnelosta vielä siellä liiterissä?"
Kansalaisten tulisi jatkossa valita vain sellaisia ehdokkaita, jotka haluavat oikeasti kyseisiin tehtäviin.Jos jollain on pelkkää nostetta meidän on katsottava myös onko intoa ottaa virka vastaan.Nyt tuntuu ettei kukaan ihan kunnolla ilmoita tavoitteekseen pääministerinpallia.Emme saa ehkä koskaan tietää miksi Matti halusi pyörästä pois.Jos emme-minulle jää oma analyysini.
"Ero inhimillisistä syistä.Olen väärässä paikassa.En viihdy.Elämää on muuallakin!"Demokratiasta puhuit ja minä vain kansalainen Vanhasesta.Toisen kerran sitten isompia aatoksia.
OrNot
Kyllä voin ja tein. Sillä toiseen maailmansotaan mennessä demokratia mainituissa maissa oli hävinnyt. Ja kun valta turmelee niin ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Ja tappaa.
Vanhasesta ei kai nyt enää tarvitse välittää? Olisin ennemmin huolissani Jyrki-Boysta.
Taidanpa minäkin pelätä kuseeko Jyrki pöksyynsä kun oikein isoja asioita päälle kaatuu ja kaatuuhan ne.Kuka muukaan toisaalta voittajana noista alasajoista selviää....paitsi se se se joku muu joka nyt saa lähes 10% äänistä...meneekö protesti Persujen kautta.Gaudillo Soinin aika alkaa.Mitä sitten tapahtuu? No ei yhtikäs mitään.Nyt kun Vanhasella ei ole mitään menetettävää hän voi alkaa puhumaan totta tai jäädä vaitonaikseksi loppuelämäksi.Apropos? Miten meillä voi ollal ja on 20% kannatus puoluella jonka historiallinen missio on jo aikaa sitten kadonnut...nimittäin Keskusta maalaisliitto...kaikissa pohjoismaissa samat sakit on siinä 5% pinnassa eli puolet jostain Persuista.Minulla ei ole vastausta siihen.Vaikka kuinka ponnistelen en keksi yhtään syytä.Ehkä sittenkin...Paasikivi sen jo sanoi..kun kansa on tyhmä niin...ja jatkan itse... koko maa kärsii.
Toki SDP:n missiokin on toteutunut ja nyt se vain suojelee reviirejään...ei ihme, että Kokoomus pärjää kun muita ei oikeastaan ole.
Jotain uutta olis kiva saada ja se uusi ei ole Persu..ei pelkka kapinakaan mihinkään johda.Politiikka on täynnään niin paatuneita tyyppejä ettei mikään muutu vaikka itseni kokoksi riksdagin portaille pistän...saisinko edes muistolaattaa Jan Palachin tyyliin...ei siis sekään keinoa auta.
Hyvat Herrat,
Eiko olisi parempi katsoa kokokuvaa. Koko/laajakuvassa on aina loydettavissa yksityiskohdat, mutta yksityiskohta, niin paljon kuin haluattekin sita tutkia, ei koskaan paljasta itse yksityiskohtaa pitemmalle ja kuten tiedamme yksityiskohtia on miljoonia eika niiden sovittaminen yhtenaiseksi kokonaisuudeksi ole mahdollista ilman ristiriitaa. Olipa kysymyksessa demokratia tai mika tahansa idealismiin rakentuva kaava, ne ovat pelkkia ajatuksellisia kaavoja, mielipiteita, tapahtumahetkella todellisia, mutta kaksituhatta vuotta myohemmin niiden soveltuvaisuus on hyvin kyseenalaista, mika on nahtavissa kautta mailman; - ja kumminkin tarjoatte niita ihmisille "tuoreina ruokina".
OrNot
Jos vanhojen riitninkien mukaan mennään persut vielä marssivat pääkaupunkiin ja vaativat hallitusta luovuttamaan valta Ainoan Oikean Totuuden puhujille. Silloin viimeistään punnitaan poliittisen eliitin kyvyt. Eivätkä tähänastiset näytöt vakuuta. Juuri siksi JOKU MUU on ainoa vaihtoehto muutokselle.
Syy kepun suhteettoman suureen "suosioon" johtuu Kekkoslovakian ajasta. Viimeistään noottikriisen seurauksena. Sinä aikana erityisesti kepu miehitti valtion ja kuntien virkamiespaikkoja. Nyt sitten päälle kuntaliitot, maakuntaliitot, kuntayhtymät, maatalousteollisuuden koko ketju jne. jne. Nykyään kepu on pitkälti Kepulandian toimihenkilöliitto. He ovat kepulle velkaa työpaikkansa. Ja me maksamme siitä jumalatonta hintaa. Noin 100.000 - 150.000 sinänsä tarpeettoman kepulin palkan.
JOKU MUU on se uusi. Mutta vain sillä edellytyksellä, että me suomalaiset riittävässä määrin alamme työskennellä hänen äänivyörynsä aikaansaamiseksi. Se on enää ainoa rauhanomainen keino, joka meillä taviksilla on käytettävissä.
Karl
Olemme tästä jo monta kertaa keskustelleet. Ei väistämättömästä Luovasta Tuhosta kannata innostua. Hukkuvakin yrittää viimeisekseenkin vielä pinnalle.
Olisikohan suorasta demokratiasta demokratiavajeen paikkaamiseen.
Jatkoa seuraa.
Muutos 2011
Käsitykseni mukaan ei olisi. Voin toki olla väärässäkin. Mutta suora demokratia on aivan samanlaisilla savijaloilla kuin edustuksellinen demokratia, jos puolueet katsovat voivansa irtaantua kansan tahdosta ja muuttaa itsensä omaksi etujärjestökseen. Se meillä on tapahtunut hyväksyessämme sekä politiikan ammattina, urana että antamalla näitten broilereiden päättää kuinka suuren osan verovaroista he katsovat tarvitsevansa. Siitä heillä ja vain heillä on mahdollisuus päättää. Esteellisiä omassa asiassaan joka iikka.
Suora demokratia on nykyistäkin taipuvaisempi hullaantumaan ja huutamaan uuden Messiaan, Vahvan Johtajan pillin tahdissa valtaan uuden Kekkosen.
Ehkä nyt ei sentään eletä ihan samanlaisissa oloissa kuin ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksassa. Valtio oli ollut sodassa kaikkia muita vastaan ja hävittyään lyöty
polvilleen. Siitä seuranneeseen sekasortoon ei kansa osannut vaatia mitään messiaanista diktaattoria, vaan Hitler ovelana miehenä tukijoikkoineen osasi käyttää
tilanteen edukseen. Poliittista sekasortoa ja suoranaista terroria käyttäen onnistui
nousemaan yksinvaltiaan asemaan syrjäyttäen kaiken demokratian. Loppu onkin historiaa.
Nyt ollaan kieltämättä samankaltaisella kehityksen tiellä. Ehkä paljon parjattu EU on tässä tapauksessa vakautta, ainakin rauhaa ylläpitävä järjestelmä. Tuskin nyt sentään sotaan EU-ssa jäsenvaltioiden kesken kukaan uskoo.
Ongelmat EU-n sisällä, siis esim. vapaan liikkuvuuden mahdollisuus jäsenmaiden kesken luo ongelmia niin kauan kuin jäsenmaat ovat taloudellisesti/elintason mukaan niin erilaiset. Hankausta tulee, mutta ei kai sentään sotia.
Demokratian puutteen allekirjoitan, sekä johtajuudenkin puutteen, mutta mistä oikein kaivetaan ne työkalut millä nykymeno koko maailman laajuisesti oikeuden-
mukaissemmille raiteille käännetään. Siihen kyllä tarvitaan jo ihan oikeaa Messiasta.
Oma lukunsa ovat tietenkin kehittyvät valtiot, Kiina, Intia, Venäjä, myös Afrikan maita unohtamatta.
Lähi-Itä ikiaikaisine ongelminaan, kyllä päänsärkyä riittää, jopa ydinsota on mahdollinen. Uskontojen törmäys on ollut kauan nähtävissä, jopa meillä linnanmäellä.
No, äänestetään me tavikset sitten sitä JOKU MUUTA, tai muuta niin äänestetään.
Hyvat Herrat,
"Joku muu" on ammennettu samasta purtilosta kuin jokainen elava homo sapiance. Siksi on hullua kuvitella sisallon "jostakin muusta" olevan erillinen "meista muista". On helppo ratsastaa nimen alla ja sitahan politiikot juuri tekevat, mutta kun ottaa huomioon, etta nimilappu ei ole substanssia, ja etta substanssi ei ole muutettavissa pelkan nimilapun muuttamisella, niin olemme pakoitettu katsomaan kysymysta vallan erilaisessa valossa. Sita "valoa" ei voida myyda, eika edes antaa ilmaiseksi, tai vaihtaa poliittisiin mielipiteinsiin, mutta syntyy itsestaan, ilaman "vaihtoehtoja" silloin kun tajutaan ja lakataan etsimasta niilla "tyokaluilla" jotka me jokainen olemme saaneet "perintona" menneesta ja joilla "perinnoilla", mukaanluettuna myos Demokratia, pyrimme loytamaan jotakin sellaista mita kutsumme "Joksikin muuksi", tai uudeksi.
juhamatti
Taisi yo. listassa olla Saksan lisäksi muutama muukin maa?
"Sota joka lopettaa kaikki sodat" ja sitä seurannut muutaman vuoden nousukausi nostivat toivon pilviin. Kun toivo ei sitten konkretisoitunut suurelle osalle kansalaisia parempana elämänä, pettymys tyytymättömyys ja katkeruus saivat vallan. Ei euro eikä EU hetkessä toivottavasti häviä, mutta vaara on jo ilmeinen. Sen kertovat jo yksi keskustelupalstat. Ja jos ne häviävät, ne häviävät muiden kuin häviämistä toivovien mielestä vain isolla itkulla ja hammasten kiristelyllä.
Sen jälkeen voi tapahtua mitä tahansa. Myös Euroopassa jälleen.
Karl
Usko jo hyvä mies. JOKU MUU ei ole raavittu samasta purtilosta kuin me muut homo sapiensit. Häntä ei edes ole lihana ja verenä olevana elävänä oliona. Hän on vain kansalaisen tarkoituksellisesti vaaliuurnaan jättämä ja taatusti hylätyksi joutuva äänestyslippu. Substanssina sillä on kyky esittää kiistämätön protesti poliittiselle järjestelmälle. Ja riittävässä määrin esiintyessään se kyseenalaistaa tai jopa poistaa puolueiden vallan perustan.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10390/poistetaan-puolueilta-oikeus-edustaa-meita
Minä en, sottaisen vallankumouksen lisäksi, ainakaan keksi parempaa keinoa palauttaa valta kansalaisille. En edes muuta keinoa, koska aivan yhtä vähän kuin diktaattorit luopuvat vapaaehtoisesti saamastaan vallasta, siitä luopuvat puolueetkaan. Jos löydät em. linkistä ja sen analyydistä ajatusvirheen, kerro ihmeessä. Jatketaan siitä.
Netissä on semmoinenkin kuin Kansan Vaaliliitto, joka tosin ei ole vielä puoluerekisterissä, kannatuskortteja pyytävät sivuillaan, toivoisi sille lisää hyviä ehdokkaita.
http://vaaliliitto.fi/
Lähinnä siksi että Muutos2011 tullaan haukkumaan rasisteiksi mikä vie ääniä sekä rahoittajia, paitsi jos innostuvat tarpeeksi haukkumaan jolloin saavat niitä.
Loppupelissähän on kumminkin ihan sama mitä kautta demokratia maahan tulee, jos tulee.
Toivoisi että nuo demokratiaa kannattavat olisivat yhteisillä listoilla vaaleissa, jotta olisi pieni mahdollisuus edes yksi edustaja jostain saada.
Demokratiaa ajavista puolueista
Lykkyä tykö vaan teillekin. Mutta vastaukseni on sama kaikille puolueille. Vanhoille, uusille, eduskunnassa oleville ja sinne vasta halajaville, rikisteröidyille ja rekisteröitymättömille. Jos kansalainen protestoida haluaa ainoa oikea protesti on jättää taatusti hylättävä ääni vaaleissa. Puolueiden kautta ei tasavaltainen kansanvalta ole enää palautettavissa.
Karlille kirjoittamassani vastineessa esitän myös perustelut miksi JOKU MUU on ainoa taviksien käytössä oleva keino. Otan mielelläni vastaan korjausehdotuksia.
Hakki
Olematta epakohtelias katsoisin asialliseksi menna syvemmalle tassa meidan aiheessa ja sen kasittelyssa. Silloin kun kysymykset ovat abstraktisista asioista, tulee lahtokohdan olla selkeapiirteinen ja laajaan perspektiiviin soveltuva Ensinakin kysymys "uskoa" johonkin ilman perinpohjaista tarkkailua kuinka uskomukset - kaikki - rekentuvat kasitteellisiin consepteihin, melkein poikkeuksetta jonkun "auktoriteetin" kuvauksesta mika on oikein ja mika ei. Meidat on yhteiskunta ohjelmoinut kunkin yhteiskuntamuoden, "arvojen" kaavaan ja tuon kaavan puitteissa teemme johtopaatoksemme ja niiden varassa sitten katsomme mailmaa. Kaikki mita me olemme tanaan on varastoitu muistin muodossa aivoihimme ja joista sitten rakennamme, pienin muutoksin, lisakasitteellisia "omia" muunnoksiamme siita mika on "oikein" tai "vaarin". Tuloksena on mielipide ja mita pitemmalle menemme mielipiteen rakentamisessa sita suuremmin se hallitsee ajatusmailmaamme ja samassa suhteessa pienentaa sita "ikkunaa" josta katsomme ulos.
Usein sellaista asennoitumista pidetaan "periaatteena", eraanlaisena peraksiantamattomana "principle" hyveena. Mutta tama meidan vahen tunnettu elamamme, fyysillista puolta lukuunottamatta, vaatii myos psyykillisen tuntemusta. Ajatteles, etta kaikki motiivit ja niiden vaatimien toimintojen luonnon maaraa kaikki se sisalto jolla meidan aivo on varustettu ja etta vain sielta tulevien impulssien mukaan voimme tehda, mita sitten teemmekaan. Menemalla muualle kuin tuon conditionin maarittelemaan suuntaan ei ole paljoakaan mahdollista. Tietenkin voimme tehda mitaan ja tulla "Ga-gaaksi", mutta sekin tahtoperaisena toimintona tuskin olisi mahdollista. Siispa, meidan tulee aina toimia, silla olemmehan elavia otuksia ja sellaisina vaadimme toimintaa. Mutta, kaikki toimintamme vaatii persoonatonta, selvajarkista ja puolueetonta katsomusta joka ei ole riippuvainen omista tai toisten mielipiteista, vaan suorittaa toimintonsa olevan hetken vaatimusten mukaisesti, ja loytaakseen uutta, sen tulee tapahtua ilman itsensa, tai ulkopuolisten rakentamaa painostusta.
Lähetä kommentti