Näin otsikoi Tivi.fi juttunsa. Eikä taida olla syytä varoa yksin omalla nimellä julkaistavia blogeja. Myös kommenttien julkaiseminen omalla nimelläänon samaan logiikaan turvautuminen on yhtä vaarallista. Samoin Facebookkaaminen ja esimerkiksi lehtien keskustelupalstakirjoittelu. Ainakin omalla nimellä. Sillä sananvapauden haittavaikutukset saattavat yllättää.
Isoveli valvoo. Ja pienessä yhteiskunnassa Isoveli valvoo hyvin tarkasti. Hakijan nimi Googleen tai vastaavaan ja tiedät hänestä helposti enemmän kuin hän itse toivoisi tai muistaisi.
Se, että sananvapautta käytetään kansalaisen valvontaan ei ole uutta. Aikoinaan nimimerkkien tukkukäyttäjä UKK tai hänen perässähiihtäjänsä halusivat lopettaa UKKn ja kepun politiikkaa arvostelevat nimimerkkikirjoitukset lehdistöstä. Ja loppuivathan ne, finlandisierung onnistui. Samoin vaihtoehtoisten yhteiskunnallisten toimintatapojen esille tuominen. Leimakirvestä käytettiin sen jälkeen sumeilematta Ainoan Oikean Totuuden puolustamiseksi.
Aika moni meistä on ilmeisesti unohtanut, että minkä nettiin panet, se siellä pysyy? Niin hyvässä kuin pahassa. Vain vuosissa mitattava aika voi sinne kerran jätetyn lauseen, mielipiteen tai kritiikin haivuttaa. Työtä hakevan tekijän kannalta nuoruuden "synnit" ja "maksetut oppirahat" saattavat tulla vastaan viel vuosien kuluttua, odottamatta, unohdettuina, ehkäpä vielä yhteydestään irroitettuna erityisesti massatyöttömyysaikoina.
Aivan samoin kuin sananvapaus on demokratian toimivuuden edellytys, median lähdesuoja on sananvapauden edellytys, myös nimimerkkikirjoittaminen on demokraattisen yhteiskunnan perusoikeus. Ja mitä pienempi yhteiskunta sitä tärkeämpi oikeus se myös on. Sekä yhteiskunnan toimivuuden ja kehityksen että yksilönkin kannalta.
8 kommenttia:
Kirjoitat oikeaa asiaa. Olen nuoremmille paasannut tuosta jatkuvasti.
Meillähänon periaatteessa nuielkipiteen vapaus mutta kannattaa olla varovainen sen käytössä. Kas kun ongelma ei ole oikeudellinen. Kyse on raa'asta vallankäytöstä. Jos olet jossain sopivassa asemassa jossain sopivassa työpaikassa sinun ei ole työnantajan mielestä sopivaa kirjoittaa. Jos taas olet yrittäjä on sinulla teoriassa enemmän vapautta mutta vallankäyttäjänä saattaakintoimi asiakkaasi.
Olen menneellä viikolla järkytyksellä joutunut toteamaan tuttavapiirissäni yhden tuollaisen tapauksen. Keskijohdossa menestyksellä työtään parikymmentä vuotta tehneelle keski-ikäiselle huippuasiantuntijalle tarjotaan yrityksen ylimmän johdon toimesta vuoden palkan kokoista pakettia jos lähtee pois. Perusteena esitettiin hänen vapaa-aikanaan osallistuminen käytännössä poliittiseen toimintaan rinnastettavaan kansalais- ja yhdistystoimintaa ja siinä yhteydessä julkisuuteen annettuja lausuntoja.
Lisäksi olen viimeaikoina joutunut todistamaan erään toisenkin vastaavanlaisen paketin tarjoamiseen. Siinä tarjottiin selitykseksi huonoja työsaavutuksia. Epäilin siinä pärstäkerrointa.
Tulipa fredilainen erhekirjoitus "nuielkipiteen vapaus" kun tarkoitin tietenkin käsitettä "mielipiteen vapaus". Ehkä se juuri kuvasi alitajuista käsitystäni että mielipiteen vapauden sijasta meillä onkin vain nuielkipiteen vapaus :)
hakki
koettu on. :(
IsoIgor ja hikkaj
Oletteko kumpikaan kiinnittäneet huomiota siihen, minkä puolueen edustajat erityisesti "vaativat" nimimerkkikirjoittelun kieltämistä? Tai minkä puolueen edustajat ylpeilevät suomalaisella rehellisyydellä tai reiluudella seisoa sanojensa takana? Ja väittävät nimimerkkikirjoittelun vähentävän sanotun luotettavuutta?
Minä olen.
En ole erityisemmin kirjoituksissani viitsinyt painottaa noiden ilmaisuvapaden rajoittamista kannattavien puoluetaustaa.
Jos nimittäin haluaisit suunnata tässä asiassa keihäänkärkesi esimerkiksi Keskustapuolueeseen niin se on yksipuolista.
Kokoomuksen ministeri-kansanedustaja Suvi Linden on taas palkittu Effin toimesta Isoveli palkinnolla
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2009-02-19-Isoveli-palkinnot.html
Minun pitkäaikaisen vuosikymmenien analyysini mukaan tuo kirjoittamisen vapauden raajaminen on ollut vallassa olijoiden mielipuuhaa puolueista riippumatta. Ehkä se on vain viime aikoina eniten koskettanut Kepua vaalirahoitus- ja lautakasasotkujen kanssa niin siitä on saattanut jäänyt kuva että vain Kepu rajoittaisi erityisen halukkaasti sananvapautta. Kyllä se halu nousta arvostelun yläpuolelle koskee ihan yhtä hyvin demareita ja kokoomukselaisia.
hakki
Eikös se ole se puolue joka pettää aina? Kokoomuksen tätijaostokin on kieltämättä kunnostautunut asiassa merkittävässä määrin.
Kepu on kyllä jännä puolue. Paavo Väyrynen olisi erinomainen ehdokas Suomen historian limaisin poliitikko -kisaan jos sellainen järjestettäisiin, mutta ihailijoita riittää. On niitä hyviä kisaehdokkaita toki muissakin puolueissa, mutta Väyrysessä on jotain vallan täydellistä.
Mies leikkii pokkana puutullineuvotteluja Venäjän kanssa kun venäläiset ja kiinalaiset tappelevat niistä tosissaan. Panoksena on kuinka paljon kiinalaiset joutuvat maksamaan Siperian metsien tasaiseksi panemisesta eikä kumpaakaan suurvaltaa ihmeemmin kiinnosta mitä nappikauppaa harjoittavassa Suomessa asiasta ollaan. Jos Kiina voittaa, Väyrynen kerää kunnian, ja jos Venäjä voittaa, venäläiset ovat roistoja ja Väyrynen sankarillinen isänmaanystävä. Itse kiistan voittajasta ei ole tietoa, mutta Väyrynen voittaa joka tapauksessa.
IsoIgor
"Minun pitkäaikaisen vuosikymmenien analyysini mukaan tuo kirjoittamisen vapauden raajaminen on ollut vallassa olijoiden mielipuuhaa puolueista riippumatta." Näin varmaan onkin. Ja siitä taas seuraa, että voittaja on...vuosikymmenien asiaa seurattuani... kepu. Maailman suvilindeenit tulevat ja menevät mutta Kepu ei muutu koskaan.
Satunnainen raportoija
Kymmenen pistettä. Mutta turha on Väyrystä moiseen kisaan ilmoittaa, turhaan edes moista kisaa erikseen järjestää. Eikös kohta taas ole puoluekokous?
Lähetä kommentti