tiistai 9. maaliskuuta 2010

Joku tolkku rahankäyttöön

 


 



Kumman haluamme säilyttää? Hyvinvointivaltiomme vai puolueitten johtaman politbyrokratiamme?



Sillä jommasta kummasta meidän on luovuttava. Rahat kun eivät riitä molempiin, lainaapa Euroopan 12. paras valtionvarainministeri vaikka tämänvuotisen 15 miljardin euron lisäksi, vielä toisen mokoman seuraavana. Sikäli jos moista enää on tarjolla vuoden kuluttua? Se 30 miljardia kun vastaa suuruusluokaltaan (31,2 mrd €) kaikkien tuloverojen määrää vuodelta 2008.


Toiseen ne kyllä riittävät, siis joku hyvinvointivaltioon tai puoluebyrokratian ylläpitämiseen. Ovat riittäneet jo kauan. Jo niinä aikoina kun kansantuotteemme oli vain pieni osa nykyisestä. Mutta silloin julkisyhteisöjen, valtion ja erityisesti kuntien käytettävissä ollut byrokratia, oli nykyistä huomattavasti pienempi ja halvempi.


Kuitenkin tämä hyvinvointivaltio tuottaa opetusta, terveydenhoitoa, sosiaaliturvaa ja turvallisuutta vähän laajemminkin. On tuottanut jo iät, ajat. Ja lähtökohtaisesti aina halvemmalla ja tehokkaammin kuin yksityisen sektorin palveluntuottajat. Se on helposti todettavissa jo siitä, että siirtyessään yksityisen sektorin palveluntuottajan palvelukseen, entinen julkisen sektorin osaaja/tekijä, olipa hän sitten lääkäri, hoitaja, opettaja, poliisi tai upseeri, pystyy hankkimaan itselleen paremmat tulot, miellyttävämmät työehdot ja hänet työllistävä yksityinen yritys voi vielä tehdä voittoakin.


Mutta mitä tuottaa puoluebyrokratiamme muuta kuin kuluja? Ja julkisten palveluiden tuottaja-osaajille pienempää palkkaa ja huonompia työehtoja? Jos siis politbyrokratiamme tarjoama johtamismalli on keskeisin erottava tekijä kalliin julkisen palvelun ja halvemman yksityisen palvelun välillä, kannattaisiko miettiä mitä tälle erottavalle tekijälle pitää tehdä?


Sillä ainakin oma arkikokemus osoittaa, että kansalaiselle palvelun laatu ei ainakaa huonone siirryttäessä julkisesta  yksityiseen.


 



Tarvitsemmeko todella:


 



  • Ministeriöt

  • ELYt ja AVIt

  • Maakuntahallinnon

  • Seutuhallinnon

  • Kunnanhallinnon

  • Kuntainyhtymät


Ja mitä lie sektorivirastoja vielä tähän päälle? Meitä on vain 5,3 miljoonaa! Mutta hallinto, joka riittää 20 miljoonalle.


Eikö kunnallinen itsehallinto olisi syytä korvata esimerkiksi nykyisiä maakuntarajoja noudattelevalla seutu - itsehallinnolla? Suurimmat kaupungit muodostaisivat oman seutunsa. Lopputuloksena noin 20 - 30 itsehallinnollista seutukuntaa, jotka myös taloudellisesti muodostaisivat terveen hallinnollisen yksikön, terveydenhoidon, sosiaalitoimen ja opetuksenkin kannalta.


Saataisi tämä historiallisen tilkkutäkin leikkely kuntoon ennen konkurssia.


 

21 kommenttia:

Olli J. Ojanen kirjoitti...

Suomalaiset ovat surkastuneet kansalaisista kuluttajiksi. Siksi paikallisen itsehallinnon menettäminen ei tunnu kiinnostavan ketään.
Alueelliset tai paikalliset hallintokoneistot ovat vauhdilla supistuneet jo vuosikausia. Sensijaan valtion keskushallinto on samana aikana kasvanut. Keskushallinnon "työ"paikkojen määrä on kasvanut nelinumeroisin vuosikasvuin. Siellä olisi ensisijainen vähennysten tarve.

Tobe kirjoitti...

Kannatan seutukuntamalliasi.Pannaan vaalitkin toimeksi samalla jaolla.
Hallinnon alasajo olisi nyt se suuri kansallinen pelastustehtävä.Olen aina ihmetellyt miten Sveitsi jossa sentään kantonijärjestelmä pärjää niin pienellä virkamiesmäärällä? Saamani tiedon mukaan vain 20% Suomen määristä.Maa on valtava jos huomioidaan vaikea kulku vuorten taakse.Hyvin eriarvoisia seutuja täynnään.Suurin osa asumatonta ja vaikeakulkuista.
Kuitenkin kaikki toimii ja virkakuntaa minimaalisen vähän.Demokratiakin toimii ja kansalta kysytään usein pienempiäkin asioita.
Seuraavisssa vaaleissa kilpailevat Kataisen malli, misssä lainataan se 15 miljardia ja Heinäluoman malli missä lainataan se 30 miljardia vuodessa.Missä on se malli missä lainaa maksetaan takaisin ja keskitytään työpaikkojen luontiin ja kannustetaan yrittämään, keksimään, innovoimaan jakopolitiikan sijasta.Tämä pelleily loppuu vasta kun riittävän moni kieltäytyy maksamasta veroja.Kaikki keinot on sallittuja politiikassa ja turha odottaa vaaaleja.Äänestä nyt ja etsi keinoja veronkiertoon.Sammutetaan valot noista virastoista!

Tobe kirjoitti...

Sveitsi!
Eräs matemaatikko laski kuinka suuri maa Sveitsi olisi jos kaikki vuoret ja rypyt silitettäisiin tasaiseksi?
Tokkopa heti uskotte, mutta totuus oli, että melkein yhtä suuri kuin entinen Neuvostoliitto.Ainakin nykyistä Venäjää suurempi.
Puheet suurvalloista ilman Sveitsiä on siis syytä unohtaa....entäs sitten Nepal?

hakki kirjoitti...

OrNot

Et kai todella usko, että tämä seutukuntamalli sopisi puolueille, erityisesti kepuleille? Menee kunnalliset, maakunnalliset, kuntayhtymien ja ministeriöidenkin suojatyöpaikat. Kaikki kymmenet tuhannet. Eli puolueitten etujärjestöluonne häviää, kun ei enää voida taata palkkiovirkaa ilman työtä tai vastuuta. Ja seuraavissa vaaleissa jää sille puolueelle Musta Pekka, joka julkisen sektorin putsasi. Kasvanutta työttömien armeijaa on minkään puolueen kovin hankala kääntää vaalivoitoksi.

Siksi ainoa tapa on palauttaa yksilöllinen, kansanedustaja-lähtöinen päätöksentekomalli Eduskuntaan. Ja sen voi tehdä vain JOKU MUU. Ei mikään eikä kukaan muu.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

Viime kuntavaalien alla keksin kuinka Joku Muu tunnistetaan ehdokkaiden joukosta.

Kuuntelin nimittäin ehdokkaiden vaalipuheita ja deekun oloisesta perussuomalaisesta Kokoomuksen pukujuppiin saakka kaikki olivat kovasti huolissaan sairaista, invalideista, vanhuksista ja muista heikko-osaisista. Vihreiden ehdokkaalla näkyi olevan kumpikin jalka amputoitu polven alapuolelta, joten ajattelin, että hän varmaankin on tosissaan ja äänestin häntä.

Ei riitä, että ehdokas puhuu kauniista asioista. Hänellä on myös oltava oma lehmä ojassa.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Voi kunpa se olisikin noin helppoa. "Hänellä on myös oltava oma lehmä ojassa." Oman lehmän oleminen ojassa saattaa hetkellisesti auttaa varsinkin jos haluat jonkun hoitamaan jalattomien etuja. Mutta kun Eduskunta ei ole, päinvastaisista uskomuksista huolimatta, ensisijaisesti etujärjestöjen vaan puolueiden temmellyskenttä. Edustajien pitäisi hoitaa meidän kaikkien asioita myös niiden, joilla on kaksi jalkaa ja korvaa ja vielä kädetkin.

Siksikin olisi tärkeää, että puolueapparaattien ote valitsemistamme kansanedustajista saataisi kirpoamaan vaalien jälkeen. Eli siksikin olisi tärkeää, että perustuslain 29§ rikkominen sanktioitaisi ja sen noudattamista myös valvottaisi. Sillä estettäisi nykyinen tilanne, jossa kansanedustajat ajavat puolueiden, ei kansalaisten etuja.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Mieluummin ääni jalattomalle kuin invalideista lämpimikseen puhuvalle ehdokkaalle, joka keskittyy valituksi tultuaan ihan muihin asioihin. Aika turha siihen äänestyslipukkeeseen on kirkkovenettä piirtää, koska ei sitä kuitenkaan valita saipa se kuinka paljon ääniä tahansa.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Juuri siksi se onkin ainoa hyvä valinta. "Koska ei sitä kuitenkaan valita saipa se kuinka paljon ääniä tahansa." On nimittäin turhaa kuvitella, että nykyisiä eduskuntapuolueita äänestämällä mitään muutosta saataisi aikaan. Ja on aivan turhaa rakennella pilvilinnoja, että joku vanha tai uusi puolue saisi niin suuren äänivyöryn, että sen puheenjohtaja sitten, valkealla oriilla ratsastaen tulisi ja veisi meidät onnelaan.

Ainoa tapa on, että nykypuolueita edustavat mutta meidän valtuuttamat edustajat saadaan ymmärtämään, että he vastaavat meille. Ei puolueille. Ja sen tiedon voi antaa vain JOKU MUU.

Tobe kirjoitti...

En todellakaan usko enää mihinkään.Nähtyäni liiankin läheltä noita nuorisopoliitikkoja joiden ainoa homma on profiloida itsensä sellaiseen rakoon mistä äänet tulee heille.
Heillä ei ole selkärankaa-ei ideoita-ei näkemystä, mutta juttua tulee kuin sudelta kuraa.
Puolue valitaan tottakai niin, että oma nousu on mahdollinen.
Nuo tyypit eivät tule koskaan muuttumaan ja siksi Könkkölät ovat toki ihan oikeita vaihtoehtoja, koska taitaa se kynnyksen korkeus olla heille tutumpi kuin puhegeneraattoreille.Kaikissa puolueissa samoja pellejä, mutta sirkushan se taitaa ollakin.Kuka ajaa yrittäjän asiaa.Kuka ajaa uutta työtä yhteiskuntaan.Myönnän, että sen täytyy olla joku muu.Vaikka Vasurit kuinka valehtelisivat pienyrittäjän puolesta puhuvansa, ei heidän päätöksissään tukea tule.Lisää byrokratiaa siellä päässä kehitellään-ei muuta.Siirryn suoraan toimintaan jollaiseksi myös nukkuminen lasketaan.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tobe

Jep. Tehokasvatetut broilerit hiiteen ja tilalle vapaana kasvaessaan oikeaa elämää nähneitä luomupoliitikkoja.

hakki

Vihreä liitto ei ole puolue eikä sillä ole puoluekuria ja siihen kuuluu valokeilaan tunkevien kylähullujen ja ammattijulkkiksien lisäksi muitakin.

hakki kirjoitti...

OrNot

Nukkuminen ei ole suoraa toimintaa. Se on tekemättömyyttä, passiivisuutta. Ja vielä enemmän se on itsepetosta. Itse asiassa, jos muutosta haluaa, mikä tahansa henkilö/puolue-yhdistelmä on itsepetosta. Jos on tyytyväinen nykymenoon ainoa vaihtoehto on.... tädää!!

noh kirjoitti...

ehkä se budjettialijäämä on kuitenkin se fiksuin luku kun seurataan valtion taloudenkuntoa. Valtionvelka ei ole niin yksinkertainen luku kuin luulisi. Esim. 15 mrd eurolla maksetaan myös vanhoja erääntyviä lainoja pois, ja koska paljon valtionvelasta on lyhyttä velkaa ensivuonnakin tarvitaan uutta velkaa jotta voidaan maksaa tänä vuonna otettu laina.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Heittäydyttyään Matti Vanhasen hallitukseen ja taipuessaan luopumaan korkeista periaatteistaan ja valittuaan vallan säilyttämisen, siitä tuli aivan samanlainen puolue kuin mitä ne muutkin ovat. Ja jos kuvittelet, ettei siellä ole puoluekuria näet unia tai uskot lentäviin lehmiin. He voivat väittää, että heillä ei ole, mutta nyt he jo pettävät itseäänkin. Viimeisin vahvistus on ydinvoimakanta. Nyt meillä on kaksi lypsäjää, Kepu ja Vihreät. Kalliiksi tulee.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Sinnemäen ja kumppanien klikki sinne hallitukseen on pesiytynyt eikä Vihreä liitto. Iki maailmassa en niitä hörhöjä äänestäisi.

hakki kirjoitti...

noh

En ole taloustieteilijä, enkä kansantaloustieteilijä ollenkaan. Pilkun toiselle puolelle ei kai tässä ole tarvetta lähteä? Siis vaikka oikeassa oletkin?

Tobe kirjoitti...

Oleellista on sittenkin ainoastaan terveys...ennekaikkea oma sellainen.Jaksaa sitten kiukutellakin enemmän kun ei muuhun pysty.
Odotin Vihreältä liitolta jotakin enemmän.Nyt se on entisten stallarien ja Koijärveläisten kasautuma lisättynä vähemmistöillä ja ideologiana puhdas unelma onnelasta missä kaikki elää helppoa kevyttä elämää ja sähköä riittää.

hakki kirjoitti...

OrNot

Et tainnut olla ainoa? Periaatteet on raiskattu, aate on muuttunut vallanhimoksi ja runotyttö on vielä huomattavasti enemmän pihalla, kuin yksikään tuntemistani työministereistä. Mutta varmaan Mauri antaa tarvittavan tuen.

Tobe kirjoitti...

Signe Mäki on oppinut vastaamaan mihin tahansa kysymykseen poliitikoille luontevalla tavalla.Vastuu jää kuulijalle.
Hän on Työministeri, jonka vastuulla on mielestäni TYÖpaikat.Hänellä on osavastuu myös kilpailukyvystä. Onko hänellä edes oikeutta äänestää vaikkapa ydinvoimaa vastaan tekemättä ministerinä rikosta omaa asemaansa vastaan? On toki jos osoittaa muita keinoja kehittää työtä Suomeen. Työministerinä on hoidettava työtä juuri nyt, eikä sitten kun siinä virassa istuu vaikkapa taas kerran Tarja Filatov.Auta armias ettei niin tapahdu.

hakki kirjoitti...

OrNot

Alle väännän sinulle oikein rautalankamallin ministerin vastuusta:

Tobe kirjoitti...

Näen ainoastaan tortunmallisen hässäkän.Missä rauta..missä malli?

hakki kirjoitti...

OrNot

Näit oikein, tortunmallisen hässäkän. Siinä rauta, siinä malli.