maanantai 22. maaliskuuta 2010

Sitä saa mitä tilaa

Noin 15 vuotta on mennyt siihen, että järjestelmän sisällä toiminut "palkkarenki" sanoo asian, joka oli itsestään selvä jo 1995. "Suomessa innovaatioympäristöjen kehittäjät ovat unohtaneet yhteisten palvelujen merkityksen aloitteleville yrityksille. Meillä on systeeminen johtamisongelma. Meillä johdetaan kiinteistöliiketoimintaa, mutta säästetään palveluissa ja innovaatioekosysteemien ylläpitämisessä" sanoo Tekesin Tokion yksikköä vuodesta 2004 lähtien johtanut ja Tokion yliopistossa väitöskirjansa tehnyt kauppatieteiden tohtori Jukka Viitanen, 43.


Ja keskityttäessä kiinteistöbusinekseen jalostetaan lähinnä kiinteistöjä. Ja niissähän piisaa. Mutta sitä saa mitä tilaa.

4 kommenttia:

Seppo kirjoitti...

Esimerkiksi Technopolis on kiinteistösijoitusyhtiö, jota sanotaan teknologiayritykseksi, jopa high-tech- sellaiseksi. Lisäksi se on rahoitettu pörssiyhtiöksi julkisilla poliittisila aluetuilla ja KEVA:n suosiolla.

hakki kirjoitti...

Seppo

Tuskinpa Technopolis on ainoa lajiaan? Ja meidän supisuomalaiseen, rakentavaan tapaamme täytynee todeta, että olisi ne rahat voinut huonomminkin käyttää? Vaikkapa soffa-tuotannon markkinoinnin innovoinnin tukemiseen? Tai maataloustukeen?

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Valitettavasti näinhän asiat ovat - jopa kauempaa kuin vuodesta 1995. Virallisia tukiläheitä ja päällekäisiä byrokratioita riittää. Toinen mahdollisuus on business angel, mutta yleensä sellainen "enkeli" syö koko yhtiön.
Varminta tuen saannille on, että; 1. yritys on iso ja pitkään toiminut.
2. Yrityksellä on käytettävissään henkilö, joka osaa laatia anomukset ja hän myös
3. osaa kirjoittaa byrokratian vaatimalla jargonilla raportit.
4. Varmimmaksi vakuudeksi yrityksen on oltava hyvin tuloksellinen. Näiden perusedellytysten lisäksi on
5. yritykselle hyväksi, jos sen toiminnalla on alueellista/poliittista "nostetta".

Jo kolmella ensimmäisellä ehdolla yleensä jotain ja jostain saa, oli se sitten kiinteistö- tai aito kehityshanke. Jos kaikki viisi ehtoa täyttyvät ei kehitysasialle juuri rahallista kattoa ole.

Pienyrityksen osalta 3. ehto on perusedellytys. Sen lisäksi on välttämätöntä että joko 4. tai 5. ovat olemassa. Näin pienikin yritys voi saada jonkin avun. Jos pienyritys käyttää jargonin osaavaa konsulttia, menee koko tuki lähinnä konsultin palkkioihin.

hakki kirjoitti...

PLM

Noin se juuri menee. Näin tuet löytävät tiensä eniten "tarvitseville". Ei siis niille, joille tuki on ensisijassa tarkoitettu.