Kumman haluamme säilyttää? Hyvinvointivaltiomme vai puolueitten johtaman politbyrokratiamme?
Sillä jommasta kummasta meidän on luovuttava. Rahat kun eivät riitä molempiin, lainaapa Euroopan 12. paras valtionvarainministeri vaikka tämänvuotisen 30 miljardin euron lisäksi, vielä toisen mokoman seuraavana. Sikäli jos moista enää on tarjolla vuoden kuluttua? Se 30 miljardia kun vastaa suuruusluokaltaan (31,2 mrd €) kaikkien tuloverojen määrää vuodelta 2008.
Toiseen ne kyllä riittävät. Ovat riittäneet jo kauan. Jo niinä aikoina kun kansantuotteemme oli vain pieni osa nykyisestä. Mutta silloin julkisyhteisöjen, valtion ja erityisesti kuntien käytettävissä ollut byrokratia, oli nykyistä pienempi ja halvempi.
Kuitenkin tämä hyvinvointivaltio tuottaa opetusta, terveydenhoitoa, sosiaaliturvaa ja turvallisuutta vähän laajemminkin. On tuottanut jo iät, ajat. Ja lähtökohtaisesti aina halvemmalla ja tehokkaammin kuin yksityisen sektorin palveluntuottajat. Se on helposti todettavissa jo siitä, että siirtyessään yksityisen sektorin palveluntuottajan palvelukseen, entinen julkisen sektorin osaaja pystyy hankkimaan itselleen paremmat tulot, miellyttävämmät muut työehdot ja hänet työllistävä yritys vielä tehdä voittoa.
Mutta mitä tuottaa puoluebyrokratiamme muuta kuin kuluja? Ja julkisten palveluiden tuottaja-osaajille pienempää palkkaa ja huonompia työehtoja? Jos siis politbyrokratiamme tarjoama johtamismalli on keskeisin erottava tekijä kalliin julkisen palvelun ja halvemman yksityisen palvelun välillä, kannattaisiko miettiä mitä tälle erottavalle tekijälle pitää tehdä?
Sillä ainakin oma arkikokemus osoittaa, että kansalaiselle palvelun laatu ei ainakaa huonone siirryttäessä julkisesta yksityiseen.
5 kommenttia:
Yksityisen voi aina vaihtaa-siinä se huima ero.Kun on kerran laskenut rihvelitaulullaan kuinka kallis tämä yhteiskunnan yläpito on ei voi kuin toivoa jotain uutta mallia missä yksilöiden vastuu olisi korkeampi.No sellainen mielipide ammutaan alas samantien porvarillisenä.Siinä se koko keskustelun ongelma onkin kun maataan juoksuhaudoissa vailla kykyä edes kyseenalaistaa nykyistä menoa.Aina lasketaan sen olevan jotain tulonjakopolitiikkaa.Muutostahan emme nykyisellä demokratialla saa ja diktatuuria kaipaavat vain äärivasurit.Ainakin siellä haikaillaan erilaisten ihanien DDR mallimaiden perään.Kyynelsilmin kuunnellaan Agit Proppeja ja ihmetellään samaan hengenvetoon Berlusconia , joka on sentään demokratian keulakuva heidän Hitler/Stalin /Honecker unelmiinsa verrattuna.Olisiko ideaa etsiä demokratiaan jotain uudistusta...re-demokratiaa? Remokratiaa.Remonttia nyt ainakin.
Vai onko meidän tyydyttävä siihen kuuluisaan Johannes Virolaisen lausahdukseen:\"Kansa on puhunut ja pulinat pois!\"
Se ei vaan johda näköjään mihinkään.Kansakaan ei enää puhu ja kansaa mediassa edustaa aina joku kansalaisjärjestö jolle ainakaan minä en ole antanut valtuuksia puhua puolestani.\"Kysykää minulta minun asioistani\" sopii minulle sloganiksi.
Nämä järjestöt ovat pahinta mitä demokratiassa on.he ovat poikkeuksetta jonkun puolueen haaraliikkeitä.Sitä samaa soppaa, mutta ilman mitään valintaprosessia.Niiden avustusten poisto voisi olla remokratian ensimmäinen askel.Ihmiset oikeisiin tuottaviin töihin.Maamme tarvitsee lisää työttömiä sinne missä ei synny mitään, jotta saisimme lisää ihmisiä sinne missä syntyy uutta työtä ja tuotantoa.Ugh.Olen puhunut.Liikaakin?Ja lopulta porvarina tuomitaan ja ei edes aloiteta keskustelua.Poteroon siis kaikki.Minä kaivan jo omaani.
\"Nämä järjestöt ovat pahinta mitä demokratiassa on. Ne ovat poikkeuksetta jonkun puolueen haaraliikkeitä.Sitä samaa soppaa, mutta ilman mitään valintaprosessia. Niiden avustusten poisto voisi olla remokratian ensimmäinen askel.Ihmiset oikeisiin, tuottaviin töihin. Maamme tarvitsee lisää työttömiä sinne missä ei synny mitään, jotta saisimme lisää ihmisiä sinne missä syntyy uutta työtä ja tuotantoa.\"
Näinhän sen pitäisi olla, mutta miksi ihmeessä tämä prosessi ei käynnisty? Onko syynä se, että nämä siivelläeläjät ovat jo saaneet niin suuren vallan, että vähäinenkään(järkisaneeraus = )yhteiskunnan TERVEHDYTTÄMINEN ei enää ole mitenkään mahdollista?
Hyvää Uutta Vuotta vaan OrNot ja PLM. Molemmat.
\"Onko syynä se, että nämä siivellä eläjät ovat jo saaneet niin suuren vallan, että vähäinenkään yhteiskunnan TERVEHDYTTÄMINEN ei enää ole mitenkään mahdollista?\" Tiedätte kumpikin mielipiteeni. Oikea vastaus on kyllä ja ei.
Liian moni menettäisi liian paljon. Ja väkivaltaisen vallankumouksen ainoa vaihtoehto on JOKU MUU. Eikä sekään anna taetta, mutta on viimeinen mahdollisuus.
Sitä samaa uutta toivotan ja samaan hengenvetoon voivotan melkein samaa tuskaa kuin ylläolevat.
Maan tapa on yksi käsite jonka alla saa tehdä mitä haluaa.Yhtä asiaa kuitenkin ihmettelen ja en sitä ihmetystä varmaan koskaan lopeta.Kuinka on mahdollista ettei kunnan tai valtion virkamieskunta koskaan aseta oman tehtävänsä merkitystä kyseenalaiseksi.
Puhuvat vaan kasvavista työmääristä ja kovasta paineesta ja vaativat samoja optiota sun muita kuin yksityinen puoli parhaimmillaan jakaa.Eivät edes huomaa, että ne heidän optionsa maksaa aina se vieressä oleva naapuri veroissaan kun sen yksityisen option jakaa yrityksen omistajat omistaan.Koko ajattelun lähtökohta on omituinen kun oma työ on tärkeä ja korvaamaton vaikka sitä ei millään markkinoilla mitenkään mitata.
Palaankin lempiaiheeseeni:\"Virkojen lopetusvirasto\"..sellainen jonka ainoa tavoite olisi etsiä ratkaisuja julkisen työntekijämäärän vähentämikseksi.Sellainen valtio joka ui syvällä peruskustannusten kanssa ei pysty palvelemaan kansalaisia niillä palveluilla mitä ihmiset oikeasti tarvitsevat.Paperinpyöritys pitää lopettaa ja lakeja oikaista jotta saamme säästöjä sinne missä pitää ja hoitavia käsiä sinne missä niitä tarvitaan...ihan sama hoitaako yksityinen vai yleinen. Saman se maksaa.
Muistuma! Onkohan Joensuun kaupungin esitteessä vielä ne kuuluisat sanat:\"Joensuun kaupunki on Joensuun suurin työllistäjä\". Ihmettelen etteikö kukaan edes huomannut miten typerä lause se oli.Miten mahdoton on sellainen maailma missä suurin osa saa ja kovin harva antaa.Amen.
\"Kuinka on mahdollista ettei kunnan tai valtion virkamieskunta koskaan aseta oman tehtävänsä merkitystä kyseenalaiseksi.\" Wikipedian testatuin tiedoin: \"An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.\" Eli Axel Oxenstiernan sanat: \"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.\"
Jos sinä olisit \"toisen palveluksessa\" eli palkkatyössä ja saisit siitä kohtuullista paremman elannon, en oikein jaksa uskoa että asettaisit kovinkaan helposti oman tehtäväsi merkitystä kyseenalaiseksi ja vapahtaisit meidät veronmaksajat aiheuttamistasi kuluista? Kyllä se on meidän tehtävämme \"työnantajina\" pitää huolta siitä, että et kukkaroamme enää rasittaisi, vaan keskittyisit sen kartuttamiseen.
Lähetä kommentti