Olemme ulkoistaneet vastuun. Paitsi niiltä, jotka haluavat vastuun ottaa. Nythän vallan käyttäjät eivät ole valmiita kantamaan vastuuta. Tai ainakin hyvin harva on siihen valmiuttaan osoittanut.
Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja marisee ainoassa valtakunnallisessa, että ulkoasiainvaliokunta ei saa Tasavallan Presidentin ulkopoliittisista toimista tarpeeksi tietoa. Kannattaisiko katsoa peiliin ja selvittää missä vika? Jos puheenjohtaja kokee tarvitsevansa enemmän tietoa, kannattaisiko sitä pyytää? Ja jos sitä ei pyynnöstä huolimatta riittävästi anneta, vaatia sitä?
Onko todella niin, että olemme kehittäneet parlamentaarisen järjestelmämme pisteeseen, jossa intituutiomme ovat kadottaneet kyvyn vaihtaa tietoja ja mielipiteitä ohi valtiosäännön pykälien? Sillä ei kai avoimessa, demokraattisessa Suomessa lakeja ole tehty vaikeuttamaan kansanvallan toteutumista? Eikä laki varmaankaan kiellä sen paremmin tietojen pyytämistä kuin vaatimista? Eikä tietojen antamista, jos kansan edustajat katsovat tietoa tarvitsevansa?
Vai olisiko taas kyse pelistä? Valtapelistä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti