maanantai 25. tammikuuta 2010

Haitista metsäteollisuuden tuotekehittelyyn

Suomen keskeisimmät raaka-aineet ovat puut ja päät. "Ja kummatkin ovat vajaakäytössä. Edelleen." totesi ystäväni tänään. Keskustelimme jälleen kerran niitä näitä Helsingissä, Meilahden Virkistyskeskuksessa. Kuten useimpina maanantai-aamuina.


Tällä kertaa sivusimme ajankohtaisena asiana myös Haitin kohtaloa. Jokaisen keskustelijan mieleen olivat syöpyneet rauniot, soraläjiksi muuttuneet rakennukset ja ennenkaikkea maanjäristyksen aiheuttama inhimillinen hätä. Vahvistettujen tietojen mukaan vähintään 150 000 ihmisen hengen vaatineen onnettomuuden mittasuhteet mykistävät.


Siksi vain sivusimme itse tragediaa. Mutta muutama sana puista ja päistä ja Haitista.


Metsäteollisuus on Suomessa niin suurissa vaikeuksissa, että on korkea aika luoda uusia vaihtoehtoja. Yhtä yksittäistä selviytymisstrategiaa on turha perätä. Tässä vaiheessa tarvitaan monien uusien vaihtoehtojen synnyttämistä, joista kilpailun avulla vuosien saatossa toivottavasti kasvaa uusi, taloudellisesti terve metsäteollisuuden uusi tukijalka.


Puukerrostalot.


Tässä joku aika sitten joku japanilainen yliopisto testasi erilaisia kerrostalojen runkoja erityisesti suhteessa maanjäristyksiin. Muistaakseni  turvallisimmiksi osoittautuivat puurakenteiset kerrostalot. YouTubesta siitä löytyi filmejä. Kuusikerroksinen talo 7,5 Richterin maanjäristyksessä.


Sieltäkö meillekin uutta potkua metsäteollisuudelle? Mutta ensin kannattaisi varmasti muuttaa omat rakentamismääräyksemme sellaiseen kuntoon, että omilta markkinoilta kerätään osaamista.


Onhan ajatuksesta kieltämättä aiemminkin näillä palstoilla keskusteltu. Onkohan kukaan vielä aloitellut kehittämistä. Sillä Suomi elää metsästä.


 

2 kommenttia:

Pohdiskelija kirjoitti...

Katsellessani maanjäristyksen aiheuttamia vaurioita telkkarista rakennukset olivat varsin matalia, yksi tai kaksikerroksisia. Sementtiä ja kiveä oli käytetty, mutta kiireessä oli radoitukset jääneet pois. tämäntapaiset kevyet rakennelmat voidaan rakentaa kunnolla raudoitetun, riittävän vahvan laatan päälle. Ensimäinen kerros voisi olla melko ohut mutta vahvasti raudoitettu valettu seinä. Näissä tiloissa voisi olla sisäänkäynti,varastot,jonkinlainen WC tila ja paikka jossa voisi peseytyä. Lopun alakerrasta voisi jättää työ-ja palvelujen myyntitilaksi, ammatinharjoittajia tarvitaan aina. Lämmitystä ei tarvittane sen enempää huoneiden kuin vedenkään lämittämiseen. Veden saatavuuden voisi varmistaa PVC muoviletkuilla. Jos joku viitsi ottaa lapion käteen niin letkut tai putket voisivat kulkea ojan pohjalla, joka tarvittaessa keräisi myös mahdolliset rankkasateiden tuomat vedet. Toisen varsinaisen asuinkerrokseen voisi rakentaa rungon vaikkapa 4x4:sta. Eristeitäkään ei tarvinne, vaan eristeille varatun tilan voisi käyttää seinärakenteen jäähdyttämiseen. Mikä sitten olisi seinän rakenne, ehken köyhän rintamiestalo lautaa ja panelia ja parempiosaisille suomalaista sorvattu pyöröhirttä.

Tämä on tietenkin käsitettävä jonkinlaiseksi vitsiksi, koska Suomalaisten on jo virkamies - ja poliittisella tasolla paljon siistimpää ottaa velkaa ja antaa apu rahana kuin tulouttaa raaka-aineen ja valmiin tuotteen välinen erotus yhteiseen kassaan.Tietenkin jos kysymyksessä olisi normaalisti toimiva yhteiskunta, presidenttimme ja ulkomaankauppaministerimme olisivat kiinittäneet asiaan huomiota.
Islannin luonnonmullistuksen yhteydessä asia lähti pikaisesti liikkeelle.

GranpaIgor kirjoitti...

En ole aikoihin ennättänyt kommentoida mutta oli tuossa sinullakin pitkä kirjoitustauko.

Linkkisi \"aiemminkin näillä palstoilla\" ei toiminut. OLisi vaatinut sisäänkirjautumisen.

Tuo puukerrostaloasiaa olen minäkin ihmetellyt jo vuosia. Jos olen ymmärtänyt oikein niin on se ollut enemmän tai vähemmän esillä Teknillisessa korkeakoulussa. Mutta ei taida oikein olla ottanut siipeensä kaupallisten toimijoiden tai tuotekehittäjien toimesta.

Isoilla rakennusalan firmoille taitaa kotimaiset rakennuskartellit riittää ;) ja sitten heidän koko bisneksensä ja tekniikkansa on rakennettu lyhytikäisten betonislummien rakentamiseen kalliilla. Ja tietenkin maapohjan arvonnousun jalostamiseen poliitikkojen myötävaikutuksella.

Ja sitten noilla johtavilla puumiehillä on ehkä aivotkin päiden sisällä puusta. Välillä on siltä tuntunut. Ja olisikohan tuo jo todentunutkin ;)

Ja sitten tuo havaintosi \"ensin kannattaisi varmasti muuttaa omat rakentamismääräyksemme\" on varmaan paikallaan sekin. Hankala kehittää pelkästään laboratorioissa jos se ei ole säädöksissä sallittua. Eikä jossain Haitissa mitään meidän laatutasoja tarvittaisi.

Käy niin kuin saunalle kiukaille. Ruotsalaiset myy maailmalle \"meidän\" saunoja ja kiukaita.

Olen tutustunut ruotsalaisiin tehdasvalmisteisiin omakotitaloihin. Suomessa ehkä tunnetuimpana Älvsbyhus-talot. En meinannut uskoa kuulemaani ja myöhemmin näkemääni tuotekehityksen ja tuotteistuksen tasoa vaikka olen suomalaisiakin talopaketteja seuraillut vuosien varrella.

Ai niin puukerrostalojen yhtenä esteeenä on meillä saattanut olla myös ennen sotia ja sodan jälkeen rakennetut pienet puukerrostalot. Helsingissä on hyviä esimerkkejä kaksikerroksisista kerrostaloista Kumpulassa. Niitä pidettiin jossain ymmärtääkseni vaiheessa \"köyhien\" asuntoina kun niistä puuttuivat nykyajan mukavuudet. Sittemmin ne on käsittääkseni saneerattu täysin nykyaikaisiksi.