maanantai 9. marraskuuta 2009

Wahlroos möisi loputkin

Siis valtionyhtiöt ja valtion omistamat osakkeet. Olisiko hänen lausumansa takana oma intressi? Mutta hetkinen, onko vielä jotain myytävissä? Eikö viimeisen 19 vuoden aikana olekaan vielä aivan kaikkea myyty? Onko oikeasti jotain merkittävää vielä myymättä?

Pörssisäätiö jakoi puolueetonta tietoa sijoittajille 12. lokakuuta, 2006 otsikolla Valtionyhtiöt olisi – kansallistettava. Artikkelissa kerrottiin mm.


"Viidentoista viimeisen vuoden aikana tehtiin 58 valtionyhtiöiden omistuspohjaan liittyvää toimenpidettä. Niistä kaksi on otsikoitu ”kotimainen suunnattu anti” ja ”kotimaahan painottuva osakemyynti”. Näiden arvo oli 600,1 miljoonaa euroa.


Kansainvälisesti suunnatuksi anniksi tai osakemyynniksi luokiteltiin samaan aikaan 23 toimenpidettä. Näiden arvo oli yli kymmenkertainen, 6 661,5 miljoonaa euroa.


Pelkästään vuonna 2005 myytiin Sammon (430 miljoonaa euroa), Fortumin (770) ja Kemiran (92,6) osakkeita 1 292,6 miljoonalla eurolla ulkomaille.




Ajatellaanpa: ensin nuo yhtiöt perustettiin suomalaisten rahoilla, niiden tuotekehitys maksettiin meidän verovaroistamme - lopuksi ne myydään ulkomaille.”



Samana aikana ja vielä kolme vuotta sen jälkeen poliittinen johtomme kasvatti Suomen julkisyhteisöjen yhteisvelan 63 miljardiin, kuten eilen kirjoitin. Siis sen lisäksi, että valtio sai myyntituloa runsaat 7 miljardia omaisuuksiensa myynnistä se otti, tai ohjasi kunnat kansanedustajien päätöksellä ottamaan, käytännössä kahta vuotta lukuun ottamatta vielä 50 miljardia lisälainaa.
Oikeastaan olemme siis eläneet koko tämän ajan ottamalla velkaa velan päälle! Olemme myyneet kansallisomaisuudestamme suurimman osan ja lisäksi olemme kahdessa kymmenessä vuodessa viisinkertaistaneet velkamme.

Siis ihan oikeasti. Mitä on vielä myytävissä? Islanninko tie on Suomen tie? Vai Liettuan? Latvian? Viron?

Ja samaan aikaan tämä jumalainen johtomme katsoo, että meillä on varaa odottaa seuraavan hallituksen ikäviä päätöksiä. Euroopan paras suunnittelee ottavansa 50 miljardia lisää lainaa. Siis viiden vuoden kuluessa! Ja muistaakseni ministereistä joku lausui kuolemattomia suosituksia kunnille ottaa lisää lainaa.
Alan olla yhä vakuuttuneempi siitä, että poliittinen eliittimme ei yksinomaan jätä hommiaan hoitamatta vaan lisäksi hoitaa niitä tietoisesti omaksi edukseen, maan ja kansalaisten edusta välittämättä.

Näillä näkymin julkisyhteisöjen yhteisvelka ylittää 120 miljoonaa neljässä vuodessa. Jos, tai nykynäkymien mukaan kun, tuotantomme samaan aikaan ehkä pääsee takaisin vuoden 2008 BKT tasolle yltää velkaisuutemme 65 %. Siis jos hyvin käy.

Mikä erottaa eduskuntapuolueet Mafiasta?

12 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

hakki puhut nyt osin harakoita.
Mistä ihmeestä olet keksinyt, että noiden luettelossa olevien yritysten tuotekehitys on maksettu meidän verovaroillamme?
Mikä on se summa minkä valtio on erikseen siirtänyt budjetistaan esim.Fortumin tuotekehitykseen?Olisiko sittenkin niin , että ne varat mitkä sinne menevät ovat pois ainoastaan omistajilta ja valtio siinä mukana.Suomalaiset yhtiöt ovat muuten pienimpiä/köyhimpiä tuotekehittelijöitä ja siinä suuri syy tähänkin hitaaseen paluuseen kasvu urille.Ulkomaille myynti saattaa olla sienausta jos sitä verrataan vaikkapa ihan oikeasti verovaroilla ylläpidettävään toimintaan.Mikä muuten on ulkomaa?Eurooppa kun on nykyään kotimaa.Tuo velankasvuhan johtuu , kuten hyvin tiedät aivan väärästä yhteiskunnan rakenteesta.Kun kunnat olisivat hyvinä aikoina kuunnelleet ja purkaneet päällekkäisyyksiä ja valtioltakin olisi purettu byrokratiaa emme olisi niin syvässä kuluautomaatissa kuin nyt.Helsingin nerokkaat demarit (Bergholm) vaatii jopa lisää palkkauksia kaupungille tässä hirmuisessa tilanteessa.Visiot ihan vinksallaan jos uskoo homman hoituvan kuluja lisäämällä ja veroja korottamalla.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

En minä keksi, Pörssisäätiö kertoo.

"Tuo velankasvuhan johtuu , kuten hyvin tiedät aivan väärästä yhteiskunnan rakenteesta." Tiedän. Mutta se ei lämmitä kynsitulenkaan vertaa. Eikä esittämäsi keinotkaan ole huonoja, päinvastoin. Mutta eipä ole jumalainen poliittinen johtomme moiseen ryhtynyt. Ei edes moiseen. Näin ajetaan maa konkurssiin. Ja siihen ovat syyllisiä kaikki eduskuntapuolueet.

Rami kirjoitti...

Olen hyvin pitkälti samaamieltä edellä mainittujen mielipiteiden kassa. Mutta tällä vauhdinjaolla ei tarvita viittä vuotta 50-miljardin lisä velanottoon, vain kaksi!
Hallituksen harvoja viisaita toimenpiteittä on ollut lisävastuun kaataminen kunnille, jolla se on yrittänyt saada kunti tekemään kulurakenteiden järkiperäistämistä, mutta kunnissa ei ole ollut selkärankaa, kuin velan ottoon ja veron korotuksiin. Toisaalta tämä kaikki kirjoittelu ja keskustelu millä tahaansa foorumilla on täysin turhaa. Viime lamaa ennen, olin vielä niin naivi että luulin löytyvän politikkoja jotka pyrkii tekemään oikaisuja ennakolta. Muutama sellainen jos löytyy, niin ne kyllä lyödään lyttyyn.(Kuten: Esko Aho, Iiro Viinanen Ja Sauli Niinistö) Yksi parhaista lyömä aseista on leimata populistiksi. Elikä, tulemme edelleenkin menemää ajopuuna,päätöksiä ja muutoksia tehdään vain ja ainoastaan pakon edessä. ( lue = Siperia ) t. Rami

hakki47 kirjoitti...

Rami

sinähän se varsinaiseksi optimistiksi osoittaudut. ;-) Tervetuloa joukkoon. Nimilistasi on vaikuttava, joskin lyhyt.

Enkä ole oikein samaa mieltä tämän hallituksen viisaaksi mainostamastasi toimenpiteestä. Valtaosa kunnista on kepulaisia ja, valitan, juuri he ovat ymmärtäneet, että aina jostain löytyy tuki. Ei itse eikä oman kunnan tarvitse vaivautua. Kupataan rahat kasvukeskuksista.

Mutta myönnän toki, että Siperia on kelpo, joskin äärimmäisen karu opettaja. Ja sinne olemme olleet menossa jo jonkin aikaa. Vaan kohta olemma jo perillä.

Rami kirjoitti...

Vaikka kaupunkilaispoika olenkin, niin meillä on tästä maalaisuudesta edelleenkin aikamoinen näkemysero. En oikein tiedä miten sinä pitäisit infraa yllä, että me saataisiin metsät ja mineraalit yläsuomesta talteen ja on sitä teollisuuttakin yhteensä aika rajumäärä ylä-suomessa. Sinä pelkistät aika rajusti. Epäilen ettet ole käynyt Käpylän ravirataa pohjoisemmassa. Itse asiassa aika lapsellista ajattelua. Enkä ymmärrä miten juttuni luit, kun nimenomaan tähdensin, että itsensä likoon laittavia politikkoja on vähän ja kuntia on yritetty valtiovallan taholta pakottaa muuttamaan talouspolitiikkaansa???????

hakki47 kirjoitti...

Rami,

älä murehdi. Tunnen jopa susirajan. ;-)

Itsensä likoon laittavia poliitikkoja on paljon. Mutta yhteisten asioitten hoitamisen puolesta itsensä likoon laittavia todella vähän. Vaan kun ei sillä enää meidän tavisten kannalta enää ole väliä. Porukka päättää ja kansanedustaja tai kunnanvaltuutettu painaa sitä nappia, jota ryhmä on päättänyt. Sillä yksinkertaisella oikaisulla, olemme luoneet tilanteen, jossa meidän asioiden hoitamisen kannalta tyhmyyden tiivistyminen on varmaa. Jokaisessa puolueessa erikseen ja eduskunnassa tai valtuustossa yhdessä. Edustuksellinen demokratia edellyttäisi parhaita ja osaavimpia poikiaan ja tyttöjään päättämään, nyt ne tehdään ryhmätyöllä. Hevosia kameleiksi.

Olet varmaan havainnut, että poliitikoista kaikilla on lehtijutuissa nimen jälkeen lisämäärre? (kepu), (kok.), (sdp.) jne. Pitkälti samat puolueet toimivat eduskunnassa, joka kunnassa, kuntaliitossa, maakuntaliitossa, kuntayhtymässä.... Ja usein vielä yhdet ja samat henkilöt. Itse aika aika lapsellista ajattelua on kuvitella, että moinen monitasoinen, sisäkkäinen, päällekkäinen mutta riittävän epämääräinen järjestelmä voisi mitään hyödyllistä yleensäkään tuottaa. Rahaa ja resursseja se kyllä osaa tuhlata.

Rami kirjoitti...

No, henkilökohtaisesti -90-luvun taantuma, joka sekään ei minua ja perhettäni vienyt polvileen, koska olen aina katsonut vähän ympärilleni. Opetti entisestään olla luottamatta julkishallintoon, jote olen tässä vuosien aikana hajauttanut omat asiani niin moneen koriin, että varmasti joku pitää! Oma poikani opiskeli Teknisessä yiliopistossa, mutta näki suomen tilanteen, niin kaottisena, että siirtyi Australiaan nettipokeripelaajaksi ja tulee minulle kesäksi talonmieheksi saimaan saareen. Tämä hekilökohtaisista asiosta. Koska sinulla on kykyä ja näkemystä asioista, niin toivon, että olet pelannut myös vähän omaan pusiisikin, se oli hoksaavalle mahdollista, jopa lain ja asetusten puitteissa, mutta nyt se on myöhäistä. Ne järjestelyt olisi pitänyt aliottaa vähintään viisi vuotta sitten! t. Rami Ps. Nyrkki sääntö on, että tekee asiat aina erilailla, kuin massat. ( se ei ole busines, jonka kaikki tietää), (suuri ei ole välttämättä kaunista), (määrä ei takaa laatua) jne. ...

hakki47 kirjoitti...

Rami

Kuulun niihin, joilta viimeistään 90-luvun lama kaseerasi perheen, talon, autot ja työnkin. Hetkeksi. En ollut joutunut luottamaan julkishallintoon aiemmin ja opin 1990 ja 2000 luvun alussa olemaan luottamatta heihin piirunkaan vertaan. Itse asiassa kokemukseni osoitti saman kuin puolueista. Yksilöt saattavat olla miten hyviä tahansa mutta järjestelmä pitää huolen siitä, että suorite (mitattuna miten tai minä tahansa) alittaa huonoimman hallinnon edustajan suoritteen. Tosin kokemukseni karttuivat lähinnä KTMn ja TMn alueilta.

Omien ratkaisujeni vuoksi (juuri nyrkkisäännöstäsi johtuen) olen valitettavasti useimmiten ollut antavana osapuolena. Mutta kun kääriliinoissa ei ole taskuja kumminkaan, olen ihan tyytyväinen näkyvissä olevaan tulevaisuuteen.

Rami kirjoitti...

On hyvä, että olet hekilökohtaisesti tyytyväinen, se periaatteessa riittää! Kuitenkin, minun näkemykseni mukaan ihminen on velvollinen ja oikeutettu ensin ajattelemaan itseään ja elää tovossa, että tämän jälkeen on kykenevä jakamaan elämäänsä läheistensä kanssa. t. Rami

hakki47 kirjoitti...

Rami

Mutta eikö olekin ihanaa kun maailmaan mahtuu erilaisia ihmisiä? Ja kaikilla on arvo.

jokutoinen kirjoitti...

Ei velkaa ole ikinä edes tarkoitus maksaa kokonaan pois. Jota kuinkin kaikki paitsi Norja ovat ymmärtäneet, että niin kauan kun kaikki ovat velkaa kaikkialle, ei ole mitään hätää kenelläkään - raha vain siirtyy taskuista toisiin ja taas takaisin.

Jos kuitenkin päättäisimmekin maksaa, se ei olisi mikään ylitsepääsemätön ongelma. Esim. velan kasvu 100 miljardiin (jota on esitetty) on pähkinöitä.

2,5 miljoonaa työssäkäyvää 2500€ kuukausibruttotuloilla kuolettavat em. velan 20 vuodessa - korkoineen päivineen - siten, että heidän kokonaisveroprosentti nousee yhdellä prosenttiyksiköllä eli noin 22%:iin. Reilun 2000€ vuotuinen lisärasite per työssäkäyvä. Kerrassaan täytyisi kulutusta vähentää siis 40€ viikossa - eli jäisi yksi keskivertoravintolaillallinen väliin?

Aika huono syy mennä kiven alle itkemään.

Ja kyllä lisäarsenaalia aina löytyy jos niin päätetään. Esim. vierastyövoiman vastaanottaminen, eläkkeiden leikkaukset, palkankorotusten jäädyttämiset, uudet keppiporkkaverotusinnovaatiot, ehdoton työhönosoitus etc. Sitten on ihan tämä yleismaailmallinen työn tehon jatkuva kasvu... tehokkaammat hoitomuodot, parempi (=halvempi) tekniikka, täsmälääkitys ja -kuntoutus, jne. Oikein tiukan paikan tullen lopetamme toistaiseksi kulttuurin ja urheilun tukemisen sekä antamasta hoitoa itseaiheutettuihin vaivoihin. Konstit on monet, sanoi taikuri.

Itse kuvittelen saavani jäädä vielä joskus tulevaisuudessa ihan laillisestikin eläkkeelle, mutta sitä ennen pitää vissiin tyytyä makselemaan 30-40 vuotta hissukseen puies isojen ikäluokkien aikaansaamia pahimpia taloussekoilusikailuja. Pahimmassakin tapauksessa, sellaiselle, joka on tottunut elämään vähällä rahalla ja kykenee silti nauttimaan elämästä, vapaaherraksi kokonaan heittäytyminen ei ole mikään maailmanloppu. Koska jopa sodassa kaikki pyritään pitämään ruoan syrjässä kiinni, aivotoimintaa ja yleistä viihtyvyyttä haittaavasta orjatyöstä vapautumista täytyy pitää lähinnä saavutettuna etuna johon kaikilla ei ehkä koskaan tule olemaan mahdollisuutta. Voe, voe.

Rubenin sanoin: mielenrauhaa teille veljet ja siskot.

hakki47 kirjoitti...

jokutoinen

Eipä makseta tietenkään, ellei ulosotto uhkaa. Numeroitahan ne vain ovat, digiavaruudessa.

Mutta edellisestä kerrasta muistaen maksajiksi joutuvat yleensä ne, jolla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että yleensä velkaa yleensäkään otetaan, jotka siitä eivät juurikaan ole edes hyötyneet. Ja lyhennykset kiertävät niiden kautta, jotka koko sopan ovat toiminnallaan tai toimettomuudellaan aikaan saaneet. Ja muistetaan nyt sitten vielä sekin, että 19 vuoden aikana, jolloin tuo 63 miljardia syntyi olemme kahtena vuonna, vain kahtena vuonna hiukan lyhennelleet joka sekin lienee ollut mahdollista vain omaisuutta myymällä.

Ja kun en oikein ole Uuden talouden uskovaisia, enkä liioin usko markkinoiden näkyvän käden kaikkivoipaisuuteen, aion nauttia toivottamastasi mielenrauhasta, sillä minä olen jo meneviä miehiä.

Ja kuten sanot turhaa tässä on takkia repiä ja tuhkaa päällensä ripotella. Se on housuissa jo.