Selvästi liikuttunut Jyrki Katainen ilmaisi TV-uutisissa eilen ihailevansa Baltian johtajia, jotka jopa terveytensä, jaksamisensa ja itsensä kustannuksella ovat laittaneet maansa matokuurille. Voiko Suomen hallituksen valtionvarainministeri ja toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja enää irvokkaampaa puheenvuoroa antaa uutisoida? Hänellä kun on ollut jo ainakin vuosi aikaa. Ei kai kansakunnan ajattaminen konkurssiin ole kunnioitettavaa tai ylevää?
Viimeistään vuosi sitten on valtion virallisten viisaitten täytynyt olla tietoisia siitä minne maa on menossa. Olettaisi, että silloin jo yli vuoden istunut valtionvarainministerikin olisi ajatellut asiaa tarkemmin kuin, ”ei koske meitä”? Olettaisi, että hän olisi ryhtynyt muihinkin toimiin kuin lisäämään valtionlainaa?
Jaa, aivan. Onhan hän. Antanut 50 miljardin blancotakauksen Suomessa toimivien pankkien luotonannon turvaamiseksi. Niin ja alentanut arvonlisäveron tuottoa elintarvikkeiden ja ravintolaruoan osalta, tilapäisesti, kun valtion verokertymä uhkasi kasvaa ylisuureksi. Ai niin ja kyllähän hän yritti lisätä puukauppaa myyntivoitonveron puolittamisella. Jopa taannehtivasti. Tämä Euroopan paras.
Valtionyhtiöt on suurelta osalta pantu lihoiksi ja syöty. Metsäteollisuuden toimintaedellytykset ovat menneet. Metsä-, metalli-, konepaja- ja elektroniikkateollisuus, kaikki alihankintoineen on muuttamassa ulkomaille. Telakkateollisuuden lopettamiseen riittää yksi päätös Seoulissa. Finnair mahdollisesti ulkoistetaan Skandinaviaan.
Kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat kunnat on ajettu turkoosin hallitusyhteistyön aikana kuilun partaalle. Kestämättömän kalliiksi käyvää aluepolitiikkaa jatketaan siitä huolimatta, että varoja siihen ei oikeasti ole. Ainoa vahvan ja jatkuvan tukiruiskeen saaja on kepulainen aluepolitiikka. Olipa se sitten nimeltään teollisuuspolitiikkaa, elinkeinopolitiikkaa, tutkimuspolitiikkaa, innovaatiopolitiikkaa, korkeakoulupolitiikkaa, maatalouspolitiikkaa tai mitä tahansa sisäpolitiikkaa.
Talouden ja yhteiskunnan säästöt ja leikkaukset ovat osaamattomissa käsissä itseään ruokkiva syöksykierre, oikeastaan lattakierre. Valitettavan usein se johtaa yhtäkkiseen pysähdykseen. Siitä pysähdyksestä syytän tätä hallitusta ja sen valtionvarainministeriä jo nyt. Ennen eduskuntavaaleja.
Sven Tuuva, missä olet? Emme elä pelkällä palvelulla ja päivittäistavarakaupalla.
PS.
Toivottavasti Jyrki Katainen ei odota ihailuani eikä kunnioitustani silloin kun seuraava hallitus ryhtyy toimeen? Keskittyisi silloin vastuunsa kantamiseen.
PPS.
Muistin virkistämiseksi meidän kansallisia saavutuksiamme ja suunnitelmiamme:
Sonera, Merita, Skanska, NCC, Enso, Finnlines, Destia, Autokatsastus, Silja, Hartwall, Masa Yars, Aalto amk, Arsenal, Imatran Voima, Neste, Metsähallitus ja mitä niitä nyt kaikkia onkaan, jotka eivät heti tule mieleen.
15 kommenttia:
Kiitos hyvästä kommentista.
Voi vain valittaen todeta että näin on.
Vie uskottavuuden sinun kirjoitukselta tuo, ei koske suomea, siteeraus. Siitä on luvattu melko merkittäviäkin summia, jos joku löytää näytön tästä sanonnasta. Ei ole kukaan lunastanut. Mutta kummasti se skeida, vaan elää. Ei yksi ministeri, eikä yhdessä vaalikaudessa, voi saada ihmeitä aikaa. Toista se oli demareiden 12 vuoden hallituksessa istumisineen ja värisuorineen. Silloin katettua pöytää nyt syödään. Kyllä sinunkin pitäisi faktat otaa faktoina, eikä lähteä säveltämään ihan mitä sattuu! t. Rami
Ps. Toista se oli, kun Liikanen laati budjetin, jonka toteutukseen piti valtion ottaa 1/3 velkaa ja mies karkasi rintamalta!
Rami
Lainaus ei todellakaan ole sanatarkka, vaikka muistissani ja ehkä artikkeleistani sellainenkin löytyy. "”Katainen muistutti, että erona viime vuosikymmenen lamaan Suomi on nyt paljon vakaammassa tilanteessa niin julkisen kuin yksityisen velkaantumisen jäätyä paljon vähäisemmälle tasolle. Hän muistutti myös, että viime lamakautta pahensi vielä Neuvostoliiton romahtaminen. Sellaista ei voi kuitenkaan tapahtua kahdesti.” Pidän lähdettä aika luotettavana.
"Ei yksi ministeri, eikä yhdessä vaalikaudessa, voi saada ihmeitä aikaa." Pelkäänpä, että on saanut jo.
Mutta eikä tätä Mikkelin lahjaa kaikille suomalaisille rangaistukin kunnolla? Ensin EU-komissaariksi. Sitten Suomen Pankin mittääntekemättömäksi pääjohtajaksi. Vai muistako väärin? Toverituomioistuin tuomitsi? Toista se oli Olii Heinosen osalta. Hänhän ei vastannut kuin viestinnästä? Ja taisi olla jo Lipponen joka aloitti valtioyhtiöitten lihoiksipanemisen?
Pointtini tuossa edellä on, että kolmen suuren osalta ne on yhtä toivottomia joka ikinen. Ja kuunnellessani Sinnemäkeä ja Braxia, Thorssia ja Wallinia ei taitane olla tarvetta rajoittua edes kolmeen suureen.
Kataisen sanomaan sen verran korjausta, että vaihda suomi sanan tilalle, pankit on nyt vakaammassa......jne.
Äsken työn ohessa kuunneltuani eduskunnan kyselytuntia, niin kyllä totuuden nimessä on sanottava, että Katainen oli sentään uskottava, kaikkiin näihin muihin paskan jauhajiin nähden. Yksistään tahattomia tai tahallisia asia virheitä oli niin paljon, ettei sen pohjalle voi syntyä vuorovaikutusta. t. Rami
Rami
Uskottavuus on katsojan silmässä. Sillä ei ole, edes Kataisen osalta juurikaan tekemistä taidon tai osaamisen kanssa. Kyse lienee eniten katsojasta, eli sinusta? Mutta eikö toisaalta ole huolestuttavaa, että jokainen noista komelianttereista on joidenkin äänestäjien mielestä uskottava? Ei niitä kaikkia ole sinne protestina valittu.
Ja vielä suurempi ongelma syntyy siitä, että "valtiolaivaa" johtaa porukka, jolla tietämämme mukaan ei ole taitoa eikä osaamista hoitaa niitä tehtäviä, joista he vastaavat? Eikä demokraattinen dialogi voi heitä edes auttaa. Sitä kun ei ole. On ainoastaan puolueideologinen dialogi.
Suomea siis johtaa porukka josta tiedämme, että heillä ei ole sen paremmin taitoa kuin osaamista, mutta osan mielestä osa heistä on uskottavia.
Kyllä minä pääsääntöisesti politikkoja kuuntelen en katso. Varsinkin, kun digi-aikaan siirtymisen jälkeen meillä ei ole katsottu töllöä!
Kyllä minäkin olen protestoinut politikkoja ja polittista järjestelmää, mutta kyllä sinulla on yliverto ote siinä. Sinä jos pääsisit uudistamaa, et ilmeisesti jättäisi kiveäkään kääntämättä.
Minä kyllä lähden siitä, että kyllä näitä asioita on ennen meitäkin pähkäilty. Kuitenkin polittisia järjestelmiä luotaessa on ollut pakko otaa huomioon nämä meidän ihmisten perus hyveet, joita esiintyy kaikilla jossain määrin: ahneus, kateus ja laiskuus.
Tässä demokraatis/kaptalisessa järjestelmässä lienee tekemisen hyötysude luokkaa10-20%, mutta mikä on paradoksi parempaakaan ei toistaiseksi ole.
Voisitko esittää suuntaviivoja ja sgenarioita millainen olisi sinun parempi tuleva maailma? T.ahne, kateellinen ja laiska Rami
Ps. pakko meidän on hyväksyä puutteita myös ministereillekin, tosin ei kakkia.
Jyrkillä ja Kokkareilla on tuhannen taalan paikka nousta johtavaksi puolueeksi tässä maassa.Pojan hermo ei ehkä pidä?
Nyt juna vie äänestäjiä kohti niitä numeroita misssä puhutaan uskottavasti ja vastuullisesti, mutta onko pelottelu menossa liian pitkälle?
Kukaan ei äänestä täyden totuuden puhujaa.Unkarissa jäi Demaripoloinen aikoinaan kiinni kun oli jäänyt nauhoitus päälle ja kyyti tulee olemaan kylmää.Meillä kansa jotenkin rakastaa sellaista joka kertoo että tämä kurjuus ei riitä...tulossa on ihan kamalaa.Koivistosta lähtien juuri sellaiset saavat kansan innostumaan.Niinistöhän on perussellainen ns. ikuinen murehtija ja huolenkantaja...tasapainon vuoksi Stubbe taas hymyilee oli paikka mikä tahansa..onneksi ei sentään hautajaisissa?Hyvä Coctail kokkareilla!
Nii oikke juu.
Olisiko se ammattitaitoisten virkamiesten etenkin talouspuolen asiantuntijoiden vuoro?Olisiko virkamieshallituksessa järkee??Vai löytyykö meille mistään asiallisia johtajia?
Ja sitte tämän sanelevan EU:n hylkääminen?
tervessii vaa...
uutta Urkkia odotellessa...
Rami
"Ps. pakko meidän on hyväksyä puutteita myös ministereillekin, tosin ei kakkia." Eikä kaikissa? ;-)
Mutta asiasta. Totta kai olemme ihmisiä. Usko vaan, minäkin. Kaikkinen valoisinen ja mustempine puolinemme. Ei ihmisten perusluonne muutu vuodessa, ei kymmenessä, ei tuhannessa. Mutta järjestelmät, joita ihminen rakentaa ja joitten puitteissa toimii, ne muuttuvat. Ihmisten toiminnan seurauksena. Kaikki rapautuu aikanaan?
Saattaa olla niin, että suomalaisen parlamentaaerisen demokratian parasta ennen päivä meni viimeistään niissä UKK-vaaleissa, joita ei koskaan tullut. Oliko 1973? Itse väittäisin, että se meni jo hänen tilaamaansa noottikriisiin, oliko marraskuussa 1961?
Meidän demokratiassa vikana on vain ja ainoastaan se, että puolueista ja niiden tavoitteista on tullut itseisarvo. Ylitse sen mitkä ovat kansalaisten tarpeet hoidettaessa yleisiä ja yhteisiä asioitamme. Viimeksi sen ensimmäiset rapautumisen merkit näkyvät vihreissä, joita tänään kommentoin.
Jos vaivaudut tutkimaan aiemmin kirjoittamaan havaitset, että toivoisin lähinnä paluuta sille pohjalle millä K.J.Ståhlberg hallitusmuotomme kirjoitti. Toivoisin, että päästäisi tästä kakaramaisesta julkkis-politbyrokratiasta takaisin toimivaan parlamentaariseen demokratiaan. Ensimmäisen asiaa kokonaisuutta käsittelevän ehdotuksen esittelin blogaajaurrani aluksi maaliskuussa 2007 otsikolla Tulosvastuuta demokratiaan. Ehdotus perustuslain muuttamiseksi.
Vaikka sen yksityiskohdat ovat matkan aikana muuttuneet, pohja on entinen.
.
Hugo Holvi
Virkamieshallitusta ei tule, ellei eduskunta toisin päätä. Et kai todella kuvittele, että puolueet jättäisivät monta hyväpalkkaista ministeripostia, valtiosihteeripostia, avustajapostia virkamiehille?
OrNot
Uskottavuudesta viittaan Ramin kanssa käymäämme kommentointiin.
Mitä taas tulee uskoosi kokiksien tuhansien taalojen paikasta, en oikein usko sen koskaan konkretisoituvat. Erityisesti tämä hallitus on osoittanut mitä täysin "oikeistolainen" hallitus saa aikaan. Ja perinteisesti suomalainen yhteiskunta ei kestä epätasa-arvoa. Onneksi. Ja valitettavasti.
Voi,voi tätä höpinää
Jokainen saa mitä tilaa
Olemme kasvattaneet asenteet siihen suuntaan että kustannukset pitää aina siirtää jollekin mieluummin valtio tai kunta.
Yksi periaatteellinen asia on massamme hämärtynyt lähtien kasvatuksesta - johtamiseen
ja se on vastuuntunto tekemistämme. Jo että tämä olisi mahdollista kohottaa tarttis saada sääntöja ja sen verran kuri että oppilaat kuulee koulussa mitä mahdollisesti kerrotaan. Tästähän pitäisi viisaus kasvaa tulevia tehtäviä varten aina pääministeriin saakka. Miten tähän pääsis että tervejärkiset ihmiset olisi valitsemassa tervejärkiset ja vastuuntuntoist edustajat.
svenna
Asiaa luonnollisesti puhut, henkilökohtaisen vastuun ottaminen ei meillä ole viime aikoina ollut erityisessä kurssissa. Halua käyttää valtaa, sitä on meistä jokaisella mutta halua kantaa vastuuta omista teostaan tai ratkaisustaan harvemmalla.
Ongelma lähtee kotoa mutta korostuu viimeistään joutuessamme "putkeen" tarha - eskari - ala-aste .... pelkkä puhe kun ei vaan osalle meistä riitä. Ja jos "tädeiltä" on rankaisun mahdollisuudet viety, on seurauksena liian usein se, että poliisi on ensimmäinen rajoja asettava viranomainen. Ja silloin se usein on jo myöhäistä.
Valitettavasti sekä äänestäjät, että valitus ovat yhtä vastuuttomia yhteiskunnassa. Parhaana tapana palauttaa vallan ja vastuun tasapaino poliittiseen järjestelmään ona palata juurille. Esimerkiksi kansanedustajiksi valitaan kansakunnan "parhaat". Tie takaisin voisi tapahtua esimerkiksi seuraavien linkkien viitoittamaa tietä:
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2007/03/08/tulosvastuuta-demokratiaan-ehdotus-perustuslain-muuttamiseksi/
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/11/04/poistetaan-puolueitten-oikeus-edustaa-meita/
MONTAKO LOPPUTILIÄ HUOMENNA?MONTAKO TÄNÄ VUONNA??
Hugo Holvi
Kenpä tietäsi sen
ken arvaisi huomisen
ei selville saada voi
kas sen aika vaan
tuopi tullessaan.
Mutta kysymykseesi vastaus.
LIIAN MONTA.
Lähetä kommentti