Alkaa olla aika ilmeistä, että aatteen ja ideologian nimissä, globaalin markkinatalouden viimeisessä hurmoshengessä, Suomi valtiona ajataan alas.Tätä ainakin tukevat havainnot yhteiskuntamme tilasta ja sen muuttumisesta viimeisten vuosikymmenien aikana.
Kunnalliset palvelut kriisissä.
Perinteiset ”syömähampaamme” lähtevät maasta.
Työttömiä ja alityöllistettyjä yli puoli miljoonaa.
Julkiset palvelut kalliita ja tehottomia.
Suurin osa aiempien sukupolvien rakentamasta kansallisomaisuudesta on myyty ja tuotot syöty.
Julkisen sektorin yhteisvelka on kasvanut yli 60 miljardin, eikä sitä ole viimeisten 19 vuoden aikan voitu/haluttu kuin kahtena vuonna lyhentää.
Nyt tavoitteena ilmeisesti 123 miljardin velka ja vuoden 2005 BKT.
Nyt poistuvat työpaikat eivät tule takaisin.
Ainoat mitkä vielä maassa kasvavat ovat työttömyys julkisen sektorin maksama palkkapotti.
Miten tässä näin kävi?
Puolueet ovat rapautuneet etujärjestöiksi etujärjestöjen joukkoon ja keskittyvät ajamaan lähinnä omia, eli eliittinsä etuja. Siltä osin kun intressiä ja mahdollisuuksia riittää ajetaan lisäksi omien taustaryhmien etuja. Maanviljelijöiden, perheyritysten, päivittäistavarakaupan, metsänomistajien, ruotsinkielisten, suurituloisten jne. Ja jos sattumoisin kävisi niin, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen esimerkiksi demarit nousisivat hallitukseen, sama meno jatkuisi. Kohteet vain vaihtuisivat.
Taivastelen, ihmettelen ja hämmästelen kehitystä, jota ei tunnuta saamaan loppumaan. Miksi? Jokaisella meistä on asiasta varmasti mielipide, ja varmasti Suomessa on myös heitä, joiden mielestä ei ole ongelmaa. Oma listani tapahtumista ja ratkaisuista, jotka keskeisesti ovat myötävaikuttaneet demokratiamme rapautumiseen ja sen seurauksen yhteiskuntamme rapautumiseen ovat seuraavat:
Noottikriisi 1961
AY- työnantajan jäsenmaksuperintä 1968
Julkinen puoluetuki 1969
UKK-poikkeuslailla presidentiksi 1973
Neuvostoliiton loppuminen 1989
EU-jäsenyys 1995
Uusi perustuslaki 2000
Päätökset vaali- ja puoluerahoituksesta 2009
Väittäisin, että keskeisimmin juurin nämä tapahtumat ovat keskeisimmin vaikuttaneet nykyiseen poliittiseen tapaan toimia Valvontakomission poistumisen jälkeen. Eli Maan Tapaan. Unohtuiko joku?
14 kommenttia:
Ensimmäiseen luetteloon lisäisin tämän kansallisen lentoyhtiömme odotettavissa olevan katastrofin. Yhtiö menettää itsenäisyytensä vähintään, ehkä olemassolonsa kokonaan ja tulee fuusioiduksi isompaansa, Kyse on siitä, mihin. SAS näyttäisi olevan luonnollisin, mutta . . .
Tuon toinen luettelosi panee miettimään syvällisemmin syitä kehitykseen. Olemme menettäneet sitoutumistamme moneen asiaan. Yhteiskuntaamme. Ensin olivat ryhmäkohtaiset edut ennen yhteisiä. Sittemmin ovat tulleet yksilölliset edut aivan eturintamaan. Ja kehitys jatkuu . . . . Täytyypä miettiä lisää, pohde on hyvä!
Eekki
Finnair ei vielä ole 1. listan juttu, mutta kehityksestä päätellen kohta on.
Ehkä vain olen liian sinisilmäinen, mutta väittäisi, että aivan ensin oli framilla kansankunnan etu. Siis silloin kun kansallisvaltiota ei edes vielä oltu luotu. Viimeistään 1916 - 1917 ryhmäetua alettiin yhä useammin pitää jonkinlaisena johtotähtenä. Mutta johtuiko valittujen tasosta siitä ei silloin vielä juurikaan ollut haittaa. Nyt sen sijaan....
Eipä tottamaar ole Finnairin kohtalo vielä sinetöity.
Onpa vaan niin hyvä esimerkki siitä, miten (pien)ryhmän etu menee isomman edun ohi.
En tiedä onko Ay-maksu nyt niin paha asia.
Sen sijaan EU:hun liittyminen tulee olemaan lopullinen niitti.
Saasa nährä milloin siitä erotaan....
Hugo Holvi
Ay-jäsenmaksun työnantajaperintä on vähintään yhtä keskeinen vallan sementoija kuin puoluetuki. Automaattinen rahan saaminen juuri on se apparaatti, jonka varassa politbyrokratian eliitti väärinkäyttää kansalaisiltaan saamaansa valtaa. Olipa kyseessä ay- tai puolue-eliitti.
Sen sijaan EUhun liittyminen on tällä tietämyksellä siunaus, josta tulevat sukupolvet meitä kiittävät. Mutta on tietysti mahdollista, että maailma ja sen arvostukset, elämän realiteeteista nyt puhumattakaan muuttaisivat omaakin arviointiani.
Tuskinpa erotaan.
Kansaamme on istutettu synkkä virus tai sitten se on peräti geeineissä...mikä se on? Se on täydellinen työn ja talouden ymmärtämättömyys.
Työnteko vailla tulosta ei ole työtä vaan puuhastelua.Meillä on maa pullollaan virkoja joista ei ole kansakunnalle mitään hyötyä, mutta kansa ja virkamiehet itse eivät tee mitään turhan työn lopettamiseksi.Edes korkeasti koulutettut lentäjät eivät jousta toisiasioiden edessä.
Me veronmaksajta maksamme vuosittain Finnairin 100 miljoonan euron tappiot, vaikka ulkoistamalla ja sopeuttamalla saisimme 200 miljoona voitot.Ei Finnair lopu vaan halua maksaa ahneille liikaa.Markkinoilla on pakko sopeutua.Kajaanissa ei lakkoilla vaikka tehdäs loppuu ja ei kai kukaan siellä tosissaan usko veronmaksajien ylläpitävän kannattamatonta toimintaa.Oltuani juuri hiukkasen ulkomailla tajussin taas kerran kuinka syvällä meillä tuo valtio maksaa edelleen on...valtiohan on me veronmaksajat ja minä en usko että oikein asetettuun kysymykseen saa muuta vastausta kuin oikean....emme halua maksaa puuhastelusta.
Kysymys lienee todella aatteesta ja ideologiasta. Kaikki valtion omistus myydään, ulkoistetaan tai yhtiöitetään. Onkohan se kaikki niin siunauksellista kuin meille vakuutetaan.
Jokainen muistaa menneinä vuosikymmeninä valtionyhtiöt kuten Posti, Vr, Tielaitos, Imatranvoima, Neste, Valmet ja mitä kaikkia niitä nyt olikaan. Kaikki oli sukupolvien aikana kovalla työllä
aikaansaatuja yhtiöitä. Antoivat työtä, ei ehkä fortaalitalouden kannalta parhaalla mahdollisemmalla tavalla, mutta voitot jäivät pyörimään kotimaahan. Ja jos vaikka pyörivät vain omillaan työllistivät
väkensä maksaen veronsa kotipaikkakunnielleen. Kuulostaa neuvostosysteemiltä, mutta on kaukana siitä, yhtiöt olivat hyvin voivia, väki motivoitunutta ja tulostakin tuli, yhteiskunnan hyväksi.
Nyt yhtiöt myytyinä, pörssiin listattuina tuottavat lähinnä ulkomaisille eläkeyhtiöille, jotka piutpaut välittävät paikallisista ongelmista. Vain neljännesvuosi tulos ratkaisee- tulos tai ulos.
Entinen maineikas hyvin tuntemamme telakkajohtaja jonka etuniemeä suurin telakkamme käytti, totesi taannoin kysyttäessä fortaalitalouden sopivuudesta suurteollisuuteen jotenkin näin, ei tule mitään,
jos työtä tehdään vain kolmen kuukauden tähtäimellä, ei ole mitään mahdollisuuksia saada aikaan tulosta. Tähtäin on oltava useissa, ellei kymmenissä vuosissa. Mitäpä siihen lisäämään.
Hosumalla ei tule kuin niitä yhdenlaisia lapsia.
Olen Outokumpu Oy:n kasvattina sitä mieltä, että aika ajoi valtion yhtiöiden ohi. Tosiasiassa, niissä kaikissa kävi Finnairit . Mikäpä oli lokoisampaa, kuin kasvaa keskijohdon perheesä -50 ja 60-luvulla, kun firma toimi kehdosta hautaan periaatteella(omat kylpyammeet ja puhelimet). Mutta ay:n loputon ahneus, minimi työllä maksimi hyöty, on ollut tuhon tie!
Mikä muuten on kirkon rooli histori/tulevaisuus?
OrNot
Ei kai taviksen kannalta ole juurikaan "väliä" mitä mieltä kukin on kulloinkin trendikkäimmästä taloudellisesta viisaudesta? Riittää kun itsellä on turvallinen, hyvä olo ja käsitys siitä, että muilla ei ainakaan mene kovin paljon paremmin? Saattaa olla, että juuri tämän vuoksi talous on alue jossa agitaatio onnistuu helposti? Tieto korvataan uskonkappaleilla. Olisiko 1918 vuoden tapahtumista löydettävissä syytä?
Finnairin osalta viittaisin juhamatin kommenttiin. Kotimaisella, pitkäjänteisellä omistuksella on puolensa. Jos ei muuta niin se, että toimiala tai yritys ei päädy kvartaalitalouden ulkomaisen taulukkolaskentaporukan hampaisiin.
juhamatti
Jos minulta kysyt, ei ole kaikki niin siunauksellista kuin meille vakuutetaan. Se, että kaikki myydään ulkomaille tulee meille vielä kalliiksi. Hyvin kalliiksi. Kun kvartaalitalouden ja ulkomaisen omistuksen taulukkolaskentaporukka on ajanut omistuksensa alas, meidän on tultava täällä toimeen edelleen. Saadaan siis vielä perustaa korvaavat tilalle.
Rami
Valtionyhtiöiden aika on ohi. Mutta valtio-omistajan vaihtuminen kansainvälisen kvartaalitalouden taulukkolaskentaporukkaan ei välttämättä ole kenenkään etu, kuten OrNotille ja juhamatille edellä kommentoin.
Kumpaa muuten syytät valtionyhtiöden kohtaloa miettiessäsi enemmän, lokoisesti elellyttä keskijohtoa vai ahnetta ay-porukkaa?
Hakki,
ota uudelleen hampaisiisi eläkejärjestelmä.
KL 17.11. "Taantuma teki tepposet, eläkkeiden rahoitus kallistuu"
- "Eläkemenot kääntyvät laskuun 2030-luvun lopulla, jos työllisyys säilyy yhtä hyvänä kuin ennakoidaan."
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/11/27924&sort=false
US 17.11. "Yllätys monelle - eläke pienenee"
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77141-yllatys-monelle-elake-pienenee
HS 17.11. "Uudet eläkkeet alkavat pienentyä ensi vuonna"
"Kolmekymppisellä työntekijällä eläke jää aikanaan noin 16 prosenttia pienemmäksi kuin suurten ikäluokkien edustajalla."
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Uudet+el%C3%A4kkeet+alkavat+pienenty%C3%A4+ensi+vuonna/1135250817507
Tämäkö ei ole Ponzi-huijaus? Ainoa vaan, että huijattava ei saa edes itse päättää osallistuuko vaiko eikö vaan valtio pakottaa.
Eläkejärjestelmistä voisi esittää toisenoloisenkin näkökulman:
- harva järjestelmä on niin kansanvaltaisesti alunperin ja jatkuvasti valmisteltu
kuin työeläkejärjestelmä. Sehän on työmarkkinakentän vedolla synnytetty ja
sen toimesta ylläpidetty ja sen valmistelemana silloin tällöin muutettu.
- tätä työmarkkinakentän valmistelua, joka tietty kiistämättä huolehtii lähinnä palkkatyötä tekevien eduista, on kritisoitu perustellusti vain siitä, että ns muun sosiaaliturvan huolehtiminen jää toisille. Eli siis poliittiselle järjestelmälle, joka ei
ole pystynyt yhtä systemaattiseen huolehtimiseen kuin työmarkkinakenttä.
Tiedän kyllä, että työeläkejärjestelmä ei ole kokonaisuutena selitettävissä niin, että kaikki sen ymmärtäisivät. Tästä syystä tämän yrittäjiäkään ei ole julkisuudessa juuri näkynyt. Esim ay-kokouksissa kyllä enemmän.
Tänään on ollut SAK:n uho päivä. Jokohan keväällä etsitään torrakoita?
Mitä eläkkeisiin tulee, niin pitää muistaa, että valtiovalta on aina epäluotettavin sopiaosapuoli.
En tiedä onko eläke matematiikka vaikeaa, kun tavikset on tieneet 15-vuotta mutuna, että rahat ei riitä tuleviin eläkkeisiin. Eläke matemaatikot vasta pari vuotta. Näpsäkästi tässä on, kuitenkin pienen ajan sisällä tulevia eläkkeitä leikattu, ensin nostamalla eläke ikää ja ensi vuoden alusta elinkaarikertoimella.
Eikä, jo eläkkellä olevien kannata pelätä, ettei pääse osallistumaan talkoisiin, voin luvata, pääsette!
Lähetä kommentti