Kovin olen ihmeissäni.
Yhdysvaltojen presidentin twiitejä julkistetaan raakaversioina ja markkinoidaan vaihtoehtoisina totuuksina. Ja paskat.
Mies joko valehtelee tai ei vain tiedä, tai ei vain ymmärrä mitä maailmassa tapahtuu.
Itse kieltämättä veikkaan jälkimmäistä. Kun sanojan viestiin ei enää voi suhtautua "vakavasti" - uskoa, että sanoja edes tietää mistä puhuu - mitä meille taviksille jää jäljelle?
Keisarin uudet vaatteet? Vaiko usko, toivo ja rakkaus?
10 kommenttia:
Hakki,
meille ei jää kait sitten mitään muuta mahdollisuutta kuin seuraavissa vaaleissa jättää äänestyslippu, johon on kirjoitettu tuo JOKU MUU. Sillähän homma korjaantuu, tai sitten ei.
Kieltämättä oudossa tilaneessa USA nyt on. Jos Trump epäonnistuu, niin vanhaan menoon ei kuitenkaan enää ole paluuta. Pullon henki on päästetty lopullisesti vapaaksi. En ole tämän mielipiteeni kanssa yksin, mutta USA voi ajautua sisällissotaan.
Riittävän vähälle analyysille ja analyysin synteesille on jäänyt se seikka, miksi Brexit tapahtui, miksi Trump valittiin ja ..... miksi Le Pen valitaan Ranskan seuraavaksi presidentiksi. Eliitti ei alennu aihetta arvailemaan, mutta kyseessä on taviksen hätä kun globalisaatio, automaatio, digitalisaatio ja tekoäly vievät työpaikat, ja tuolle väärinäänestävälle, pupulistiksi haukutulle, jää vain luu käteen. Vallankumoukset ovat lähteneet usein siitä, että eliitin ja populistin (population) välinen kuilu on kasvanut liian suureksi. Elämme ahneuden aikakautta ja tuo yhteiskunnallinen kuilu on repeämässä äärettömän suureksi.
Kysyin kohta Brexitin jälkeen eräältä Lontoon liepeillä asuvalta ystävältäni, näkyykö se EU:n tuoma hyvinvointi Isossa Britanniassa. Vastaus oli, ei näy ihan suurimpia kaupunkeja lukuunottamatta. Eikä näy vapaakaupan onni myöskään USA:n pikkukaupungeissa. Eikä tämänhetkisen naapurimaani Ranskan kaupunkien laitamilla, jossa on vain köyhyyttä, kurjuutta ja epätoivoa.
Jan Hurri Talsassa kirjoitti jokin aika sitten aiheesta hyvän artikkelin
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005049412.html
Hakki, mihin unohdit tuosta otsikon listauksta Käteinen? Ihan kauhistuin iltapäivällä lukemaani, mutta ehkä tuokin nimi on vain jatkumoa tässä meneillään olevassa järjestelmien alasajossa.
tutkija Pohjanmaalta
Tää on jo aika koominen tilanne. Yhdysvaltojen presidentti trollaa minkä ehtii ja media reagoi kuin ei olisi moisesta koskaan kuullutkaan.
Se epämääräisestä viittauksesta Ruotsin suuntaan noussut kohu on jo kehittynyt niin pitkälle, että media juhlii saatuaan Foxin kiinni valeuutisesta, vaikka alkuperäinen idea oli kostaa Trumpille sen puheet valeuutisista, ja Rinkebyn mellakat ylittävät taas vaihteeksi kansainvälisen uutiskynnyksen, niin ettei tarvitse Googlella katsoa mitä Ruotsissa oikeasti tapahtuu.
Iltalehden nettiversion etusivu oli äsken aika kuvaavan näköinen, koska siinä oli ensin monta otsikkoa Trump vs. Ruotsi -ottelusta ja sitten uutinen siitä, että poliisi on ampunut varoituslaukauksia Rinkebyssä.
Sosiaalisessa mediassa harrastettu aivoton räkätys on päässyt vapaaksi ja alkaa kohta varmaan johtaa maailmaa.
Tän asian käsitteleminen ei lupaa ollenkaan hyvää, koska siinä näkyy olevan tärkeintä, ettei muissa vain löydy mitään vikaa, ja Trump on kuitenkin luonnollista jatkumoa politiikan kehittymiselle.
Muut ovat kalastelleet suosiota misseillä ja urheilijoilla ja Trump asennoituu johtamiseen kuin usheiluun ja sen eukko on kuin missi. Muilla ei pitäisi olla tässä suhteessa aihetta muuhun kuin häpeämiseen.
Muut ovat myös ottaneet tavaksi luvata suuria, vaikka toteutumistodennäköisyys oliskin alhainen. Joku vuosi sitten meilläkin eduskuntavaalien teema oli 200 000 työpaikkaa eikä kukaan ollut vastuussa mistään kun tulikin vain yt-neuvotteluita. Trump ei eroa tässäkään suhteessa muista muuten kuin siten, että se on bisnesmiehenä parempi lupaamaan suuria. Puolue voi vaihtaa keulakuvia, mutta Trumpin on ollut pakko opetella säilyttämään oma uskottavuutensa.
Muilla ei ole syytä ulista myöskään populistisista heitoista, koska omakin politiikka on sitä, että kalastellaan suosiota populistisilla heitoilla. Toki menestyvä bisnesmies on tässäkin parempi.
Tässä on nyt käynyt niin, että poliitikot ovat luoneet mukavan pelin, jossa puupääkin voi päästä pitkälle, ja sittenkin tuli muualta parempi pelaaja, joka on ymmärtänyt pelin hengen täydellisesti. Se keskittyy nyt olemaan voittaja, koska politiikassa tulee toimia vaalivoiton jälkeen näin. Lupauksien toteuttaminen ei ole tärkeää, koska lupauksiin ei tässä pelissä suhtauduta vakavasti, vaan olennaista on nimen omaan vaalien voittaminen. Sitä kehitellään sellaista käsitystä, että voittamisella olisi jotain tekemistä johtamistaidon kanssa.
Näitä tyyppejä tulee politiikkaan vielä enemmänkin, koska sille ei ole mitään estettä ja muut kokevat tarvitsevansa näitä. Trumpiakin selvästi pidettiin aluksi esillä siksi, että se söi kannatusta Teekutsuliikkeeltä, jota pidettiin varallisena, koska se uskalsi kyseenalaistaa muiden harjoittaman politiikan. Ei vain kyetty näkemään sitä, että pelikenttä oli jo saatu sotkettua siihen kuntoon, että urheilijatyyppi, jolla on missi käsipuolessa, oli enemmän menestyjäainesta kuin asiakysymysten parissa näpertelevä liikehdintä.
Sitä saa mitä tilaa.
Jatkossa tulee vastaan vielä sellainenkin yllätys, että Trump tuntee muiden talouspolitiikan kuin omat taskunsa, koska se on ollut suorittavassa portaassa. Poliitikot vain tekevät päätöksiä ihmerikastumiskeinoista ja etsivät bisnesmiehiä toteuttamaan niitä, ja Trump on kokeillut sitäkin. Kaupungin talous tuhotaan jollain populistin järjellä ajatellulla casino-hankkeella ja se on sitten olevinaan sen vika, joka on voittanut kilpailun urakoista.
Se tietää, miten kansa saadaan kiinnostumaan hankkeista ja miten livetään vastuusta jos hommat menevätkin munilleen.
Tää tyyppi on kokonaan yhteiskunnan tuote ja yhteiskunnan olisi nyt syytä hävetä silmät päästään jos se haluaa, ettei tilanne kehity enää pahemmaksi.
Trumpin politiikka ei muuten ole muuta kuin Yes we can suunnattuna niille, jotka Obaman Yes we can suututti. Onnistumistodennäköisyyskin on luultavasti sama luokkaa eli olematon.
Kumminkin paras huijari voitti ja se on nykyään tärkeintä.
Jännittävintä tässä on se, ettei Obamasta oikein pidetty Afrikassa, vaikka se markkinoitiin mustana presidenttinä, mutta Trump näyttäisi kelpaavan. Siinä on niin kuin aitoa kehitysmaameininkiä.
PohjanPoika
Aika hyvin hoksattu, mutta en minä Käteistä unohtanut. Kirjoittaessani hän ei muistaakseni ollut asiaa edes vielä kieltänyt, vaikka on se sen jonkun italialaisen median toimesta esillä saattanut ollakin. Mutta kun olen nyt saanut elää edes jonkin aikaa siinä harhaluulosta, ettei moinen poliittinen ilmapallo enää meitä häiritse, en halunut tätä konkurssikypsää vetelystä esillekään nostaa. (Muistathan, että poliitikolle tärkeää on vain se, että puhutaan...)
JOKU MUUsta en ole mielipidettäni muuttanut. Se on ainoa rauhanomainen tapa, jolla poliittisen järjestelmämme toimivuutta on riittävästi mahdollista korjata. Tai ainakin ilman Soineja, Truppeja ja Käteisiä. Eli toteuttaa poliittisten puolueitten ja poliitikkojen todellinen tulosvastuu. Sillä ongelma on järjestelmän rakenteissa, ei ensivaiheessa ihmisissä.
Järjestelmän alasajosta tässä toki on kysymys, mutta se olisi ajettavissa alassa JOKU MUUn avulla, ilman sotia ja rumia haisevia ruumiita. Nekin lähinnä niitten, joiden ainoa syy on ollut olla kansalainen.
Hurrin artikkeliin on helppoa yhtyä, siksi olin itsekin sen tallentanut. Vain yksi asia siinä herätti vastustusta; "Kaletsy ei kuitenkaan moiti eliittiä talouden globalisaatiosta tai uuden teknologian kehittämisestä vaan siitä, että eliitti ei ole huolehtinut näistä koituneiden hyötyjen ja haittojen kohtuullisesta jakautumisesta eri kansanosien välillä." Näinhän on, mutta toisesta näkövinkkelistä vaalikarja on kyllä itse vähintään yhtä syypää. kun ovat antaneet eliitin mellastaa, eivätkä ole toimeen tarttuneet. Eikä muuta tarvitsisi, kuin riittävän monen kirjoittaa vaikkapa JOKU MUU tai vaippapa KUKA MUU TAHANSA. Kansa voi nousta barrikaadeille muutenkin, kuin perinteisillä verisillä tavoilla. Sellaisilla, jossa he itse saattaisivat säästyä hengissä.
Sain juuri päätökseen kirjan MIKSI MAAT KAATUVAT - vallan, vaurauden ja varattomuuden synty, aron Acemoglu ja James A. Robinson. Juuri usein käsittelemäämme problematiikkaan se esitteli huikeita näköaloja siitä, miten eliittien ja massojen eriarvoisuutta voisi vähentää ja yhteiskuntien "harmoniaa" ja hyvinvointia lisätä. Suosittelen.
A no nymous, kiitti todella mielenkiintoisista kommentsistasi
Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että Trump on yhteiskuntansa tuote. Ja tavat, joilla hän on itsensä tuotteistanut ovat pitkälti tiedossa. On jopa täysin mahdollista, että joku hänen kaltainen on aidon muutoksen välttämätön edellytys.
Yhteiskunnilla vaan ei ole sen paremmin kykyä hävetä silmiä päästään ja pahoin pelkään että nyt on jo liian myöhäistä. Suunta on ollut valitettavan selvä jo vuosia, eikä Trump ole kuin oire. Ei syy.
Maksajat ovat jo tiedossa.
Satumainen
Kieltämättä, Trump on kansallinen ja kansainvälinen trolli vailla vertaa. Trolli, joka repii kaiken sen rikki, mikä ns. länsimaisessa kulttuurissa on ollut arvokasta jopa ylevää. Trollina hän on kuitenkin niin läpinäkyvä bigot (kiihkoileva, yksisilmäinen, vain omaa voittoa ja etua tavoitteleva itsekeskeinen paskiainen) kuin vain osaa, että Putlerkin pystyy esiin tymään maailmanrauhan pelastavana enkelinä.
Der Untergang des Abendlandes on menossa ja se meidän olisi syytä ottaa omissa toimissamme huomioon.
Hakki
Trumpilla on kumminkin se etu, ettei se ole ainoa trolli. Se on saanut huonommat kimpaantumaan ja nyt ne ovat jo toistensa kimpussa.
Fox jäi kiinni valedokkarista ja yritti korjata uskottavuuttaan valeasiantuntijalla. Ruotsalaiset trollit näkevät siinä mahdollisuuden uskotella, ettei Ruotsissa tapahdu iltaisin mitään ihmeempää, vaikka koko maailma seuraa nyt sitä puolta ja tietää, että autot palavat aika herkästi. Lisäksi ruotsalaisien asenne hajottaa vasemmistoliberaalien rivejä, koska huutelu on aivan liian härskiä. Tiedotusväline ei pysty menemään mukaan ihan mihin tahansa vain sen takia, että ruotsalaisille tulisi hyvä mieli, koska sen täytyy yrittää säilyttää yleisönsä.
Ruotsin maine ihanteellisena kansankotina on nyt tuhottu eikä siitä selvitä jakamalla Nobelin palkintoja, koska niiden arvo laskee siinä samalla.
Trumpin vastustajien poliittinen jako on murtumassa ja niiltä jää koko ajan vähemmän aikaa Trumpin vastustamiseen, koska uusien rintamalinjojen kehittymiseen tarvitaan riitelyä. Samalla tulee selväksi, ettei paljon kenelläkään ole varaa loukkaantua valeuutissyytöksistä, koska käryämistä yritetään peitellä valehtelemalla härskisti lisää.
Pelkkä patologisien valehtelijoiden määrän paljastuminen kaunistaa Trumpin roolia, koska se ei vaikuta enää kovin poikkeavalta. Puheet ovat mitä sattuu, mutta niin ne ovat muillakin ja varsinkin äänekkäimmillä vastustajilla.
Kun politiikka on vielä vain populistien välinen urheilulaji, Trumpin voittajan status kasvaa koko ajan, koska se on selvästi hallitseva maailmanmestari.
Tää uusi ajatus antaa tiedotusvälineille porttikieltoja lehdistötilaisuuksiin on varmasti tarkkaan harkittu siirto ja lopulta vain kasvattaa Trumpin voittajan sädekehää. Venezuelassa on hyvin samankaltainen tilanne ja media on ottanut siihen sellaisen asenteen, että sitä pitää ymmärtää, joten se ei pysty ottamaan Trumpin suhteen kokonaan erilaista asennetta vaan päätyy puolustelemaan oikeuttaa päättää kokonaan itse, kuinka se suhtautuu tällaisiin asioihin. Se taas on huono lähestymistapa siksi, että se on Trumpin jäljiltä kaoottisessa tilassa ja tuskin kukaan enää vakavissaan uskoo, ettei valeuutisia muka olisi.
Sillä ei olisi nyt ollenkaan varaa esiintyä luotettavana valtiomahtina, mutta se yrittää kuitenkin, koska ei muuta osaa.
Yleisöllä ei ole nyt muita vaihtoehtoja medialla kuin Trump ja sen takia se varmaan pitääkin yhä samanlaisia tilaisuuksia kuin ennen vaaleja. Se järjestää uudempaa tuotantoa olevan tyytymättömyyden liikehdinnäksi, joka sulauttaa sen vanhojen kannattajien joukkoon.
Tuoreimmat bannit vaikuttavat siltä, että nyt yritetään suututtaa nekin tiedotusvälineet, jotka eivät vielä ole seonneet.
Trump on varmaan mielestään ehkäisemässä sotaa Venäjän kanssa, koska se vaikuttaa edelleen olevan hyvällä asialla. Valaistunut yksinvaltias tietää kaiken paremmin.
Kumminkin se on todistanut, että Göbbels oli pelkkää amatööri, koska sen oppeihin luottavat populistit ovat nyt pulassa. Ruotsin huolella rakennettu maine natisee liitoksistaan noin kolmen epämääräisen lausahduksen takia ja sivuseurauksena Foxin uskottavuus on jo tiessään.
Mä tajusin tässä asken, että tämä on mun muistini mukaan ensimmäinen kerta kun jenkkien pressanvaaleissa ei ollut mitään epäselvää. Aikaisemmin niitä on pitänyt tonkia vuosia ja usein on paljastunut, että väärä ehdokas voitti.
Tilanne saattoi mennä sekavaksi sen takia, ettei kansa yhtään tiedä, mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä, ja sen takia alkoi syntyä ufoteorioita venäläisien sekaantumisesta. Vilppiä on pakko löytää kun sitä on aina ennenkin löytynyt.
Lähetä kommentti