tiistai 17. maaliskuuta 2015

Anttila in memorian. Kauan eläköön kannattava krääsäkauppa.



Jos välillä kirjoittaisi jotain, jonka voisimme kaikki nähdä osana arkista kokemusmaailmaa. Kaupan elinkaari, satunnaisen havaitsijan silmin.

Muistatteko vielä ajan jolloin Kalle Anttila piti “krääsäkauppaa” Tennispalatsissa? Tavaraa oli niin paljon, että asiakkaita ei juuri väliin mahtunut. Valikoima oli valtava ja hinnat sellaiset, ettei kehdannut olla ostamatta. Ja aina se tuntui olevat tupaten täynnä. Jossain vaiheessa Kalle Anttila sen möi, joku aktiivinen kommentoi varmaan milloin. Taisi sitten aloittaa huonekalukaupan, ensimmäinen iso halli keskellä korpea Kehä III varressa, lentokentän kohdalla. Taisi valikoima- ja hintapolitiikka olla entisenlainen.

Aivan toisella alalla aloitteli jossain vaiheessa Seppälä. Housut, hameet, paidat ja puserot olivat tosi asiakasystävällisiä. Kauppa laajeni ja kukoisti. Ja jossain vaiheessa joku osti. Ja olihan siellä Etolakin, kaikkea muovista kaikkiin tarkoituksiin, teollisuuteen ja kotiin. Valintatalokin tulee mieleen.
Paljon myöhemmin ilmestyi Tiimari niminen “krääsäkauppa” yleiseen tietoisuuteen. Tuli tarpeeseen, taisi olla markkinoilla tilaa Kallen jäljiltä. Tavaraa tuotiin sieltä täältä, todennäköisesti spot-eriä, kaukomailta ja muualta, mistä halvalla sai. Ja toiminta kannatti ja kasvoi. Ja kasvoi.

Samoja uria ilmeisesti syntyivät Tokmanni, Robin Hood, Tarjoustalo, Hong Kong ja mitä niitä nyt onkaan. Kivoja halpakauppoja eri puolella Suomea.

Ja miten on nyt?

Anttila lienee osa Keskoa, halvasta krääsäkaupasta ei voi puhua. Seppälä on osa Stockmannia, halvasta imago lienee muisto kun halvan ja hyvän imagon toimialalla ovat ainakin jossain määrin ottaneet ruotsalaiset ketjut. Etola, edelleen samalla omistajalla, on muuttumassa hyvää vauhtia sisustustavarataloksi, samoin Tiimari mutta askartelutarvikkeet ovat vielä mukana. Hinnat tuntuvat olevan nousussa kummassakin. Kävin tänään HongKongissa. Sama meno tuntuu olevan sielläkin Tokmanni konsernin (?) muotoutumisen jälkeen. Kauppa sen kun siistiytyy, krääsä vähenee, laatu näkyy ja hinnat nousee. Valintatalokin on jo ties missä?

Yrittäjävetoiset yritykset syntyvät, kasvavat ja kuolevat. Muodonmuutoksia elinkaareen saattaa liittyä moniakin. Jossain vaiheessa yrittäjä luopuu, joissain tapauksissa joutuu luopumaan. Voi tulla rikkaaksi tai rutiköyhäksi. Jos myymään pääsi, möi ilmeisesti jonkun haluaman, kannattavan toiminnan? Yllämainituista kai kaikki tekivät ensimmäisestä luopuessaan mukavan tilin? Ja aika pitkään kantaa nimen mukanaan tuoma edullisen tavaran imago myös ostajaa.

Krääsäkauppaa kaivataan - toimialalla olisi taas tilaa yrittelijäille.

PS: Kikkakin sitä peräänkuulutti nimellä Retro-Elektro.



Näin kirjoitin lauantai 22. syyskuuta 2007

Krääsäkauppa kannattaa


10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

Tennispalatsin Anttilaa minäkäin kaipaan, aikanaan kävin sieltä mm. Helioksen hintoja halvemmat filmit ostamassa.

Toivotaan, että uusi omistaja palauttaa liikeidean juurilleen.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

A no nymous, kiitti kommentista

Olisiko tavallaan ehkä aika suomalainen halu, olla aina vaan fiinimpiä kuin oikeastaan onkaan? Ja aika suomalainen halu saada ratsastaa toisen työllä, eikä panna "tikkua ristiin" sen vahvistamiseksi, että ostetun/hankitun yrittäjävetoisen yrityksen substanssia ei norkita? Vai olisiko sittenkin niin, että meillä ei vain osata yhdistää ostettua ostajaan tehokkaasti? Vai peräti eri tilanteissa mitä milloinkin?

Joka tapauksessa, luovaa tuhoa työssään tämäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

eiköhän tässä Anttilan tapauksessa ole kyse osasta laajempaa kokonaisuutta. Tavaratalobusines nimittäin alkaa olla eilistä päivää kun nettikaupasta saa samat tavarat paljon edullisemmin. Ja erityisesti ulkomaalaisesta nettikaupasta, jolloin toimitukseen kuuluu myös AINA kotiinkuljetus. Ei kalliilla liikepaikalla olevalla kauppahuoneella ole enää juurikaan kilpailemisen mahdollisuuksia, etenkään kun niissä ei palvelua juurikaan ole. Tai jos on, käydään ensin niissä tutustumassa tuotteeseen ja sitten verrataan nettikaupan hintaa ja ostetaankin yhdellä klikkauksella sitten sieltä. Nykyiset "mummut ja vaarit" ostavat vielä varsinaisisita kaupoista, mutta me "nettilukutaitoinen nuoriso" emme enää.

Tässäkin suhteessa, elämme muutosaikoja, jolla voi olla järisyttävät vaikutukset koko yhteiskuntarakenteeseen. Kaupan siirtyminen nettiin ja etätyö sekä automaatio saattavat horjuttaa koko urbaania rakenelmaa ja tämän kautta voimme hekä siirtyä counter urbanization nimiseen sosiologiseen ilmiöön, jolloin muuttoliike alkaakin käydä kaupungeista takaisin maalle. Taajamista alkaa vähitellen kadota se ns. palveluvarustus, mutta tarvitaanko sitä kohta enää?

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika, some time no hear

Jotenkin minun on vaikeaa hyväksyä, että palvelu konseptina siirtyisi verkkokokauppoihin, vaikka uskon esittämäsi kyllä ymmärtäväni. Jos näin tapahtuu olet varmasti oikeassa kun sanot "elämme muutosaikoja, jolla voi olla järisyttävät vaikutukset koko yhteiskuntarakenteeseen. Kaupan siirtyminen nettiin ja etätyö sekä automaatio saattavat horjuttaa koko urbaania rakenelmaa". Ja voisin hyvin kuvitella, että ainakin kepulaiset olisivat hyvin tyytyväisiä, jos loppuosa ennusteestasi myös toteutuisi. Itse asiassa minäkin.

Voisin kyllä katsoa asiaa myös siten, että ns. virtuaalitodellisuus, jota esim. Skypetys, tekstailu ja whatsup mielessäni tällä hetkellä edustaa ei voi korvata toista ihmiskontaktia. Mutta varmasti eläminen yleens sekä ostaminen ja myyminenkin muuttuvat. Ja rajusti, haluammepa sitä tai emme.

fun kirjoitti...

Suomalainen kauppahan, niinkuin koko yhteiskuntakin on valtavassa murroksessa.
Anttilahan myytiin jollekin Englantilaiselle ketjulle? Tiimarihan meni konkurssiin?
Valintatalot muuttuvat Siwoiksi?
Kesko myy rönsyjään muualla kuin Suomessa?

Terveys-ja geriatriabisnes myydään pala palalta ulkomaille. Liittovaltiokehitys etenee yrityssektorilla päätähuimaavan nopesti.

Mikä on Suomen ja suomalaisuuden identiteetti nyt ja varsinkin tulevaisuudessa?
Bryssel säätää lait, NATO tulee vastaamaan puolustuksesta, EKP painaa setelit ja määrää finanssieleämän ehdot, maahanmuuttajat eloisuudellaan valtaavat paikallisen päätöksenteon.
Herää perusteltu kysymys; mikä maa tämä Suomi enää oikeasti on?

Onneksi vaalit ovat ovella ja valittavissa on vielä varteenotettava osuustoiminnallinen vaihtoehtopuolue,-ITSENÄISYYSPUOLUE!!!fun

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Eiköhän meillä ole jo aivan riittävästi puolueita? Olisiko ennemminkin jo liikaakin? Sen paremmin kansakunnan kuin kansalaisten yhteisten asioiden hoitaminen ei lisäpuolueilla ainakaan parane.

Tavalla tai toisella puolueiden ja heitä edustavien poliitikkojen peli on saatava puhallettua poikki. He itse sitä eivät tee, eivätkä sitä tule koskaan tekemäänkään. Ei heidän etunsa tai ansionsa ole vaarassa.

Kansalaisten edut ovat. Siksi se on kansalaisten tehtävä. Siksi minä kirjoitan lippuun JOKU MUU.

fun kirjoitti...

Unohdin sanoa; Lidl pelastaa suomalaisten kohtuuhintaisen ruokahuollon.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Kieltämättä, Lidlillä on ollut ruoan ja muun päivittäistavaran kilpailutilanteeseen sekä valikoman monipuolisuuteen, laatuun ja hintatasoon tervehdyttävä vaikutus. Oikein kauhulla ajattelen kepulien toimia, jos hallitukseen pääsevät. Sika - Anttilan törppöilyt hänen "vastuukaudellaan" panevat kylmät väreet kulkemaan.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/03/s-ryhma-raisio-atria-ja-viljelija.html

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/03/maan-tapa_21.html

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/08/kansallista-tukipolitiikkaa.html

Ja on niitä enemmänkin.

fun kirjoitti...

Niin ja tuo Stocca. Vaikeuksissa tuntuu olevan sekin. Kiinteistömassan arvolla pysyy vielä pinnalla, mutta niittenkin arvot laskee. Taitaa Englannista tulla Stoccallekin apuja. Meneeköhän lihoiksi vielä tänä vuonna?

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Mitä poliitikot eivät ole saaneet valtion omaisuudesta ulkomaille yksityistettyä ja start-up-yritykset suurella rahalla ulkomaisille myytyä, menee huonosti meillä vain siksi, kun eduskunnan puolueita edustavat kansanedustajat eivät hoida hommiaan siten, että maan lainsäädäntö loisi mahdollisuudet - anteeksi edellytykset - joissa elinkeinoelämä ja talous voisivat toimia.

Valitettavasti puolueiden mielessä kuitenkin on kaksi keskeisesti tärkeämpää asiaa. Jakovara ja verotus. Jakovara, että itsellä on selvä käsitys siitä, mionkä verotuksesta voi itselle ja kaadereilleen ulosmitata ja verotus huolehtimaan siitä, että edellistä on riittävän paljon.