torstai 6. marraskuuta 2014
Kainuun toinen paskalaki; Talvivaara
Nyt pitäisi kai sitten perisuomalaiseen tapaan alkaa etsiä syyllisiä sille, että me kansalaiset jälleen kerran joudumme poliitikkojen päätösten maksumiehiksi? Kaikki me kai siihen joskus syyllistymme varsinkin, kun prosessi on pitkäkestoinen, monipolvinen ja täynnä erilaisia intohimoja ja intressejä?
Kaikkiaan kahdeksan artikkelia löysin tältä blogilta kirjoittaessani hakusanaksi TALVIVAARA. Kahdessa niistä paneuduin tavallistakin perusteellisemmin osin syihin ja syyllisiin. Ajallisesti ensimmäinen niistä sunnuntailta 11.11.2012 on Ei Talvivaara ole pettänyt kansalaisia. Sen ovat tehneet poliitikot. Ja muutamaa päivää myöhemmin Talvivaaran katastrofin vaihtoehtoista syntyhistoriaa?
Syyllisten etsiminen ei paljoa kansalaisia lämmitä. Arviot laskun suuruudesta vaihtelevat nyt 400 miljoonasta eurosta 2.000 euroon. Ja tavalla tai toisella me ilmeisesti maksamme laskut, tehdäänpä kaivokselle tai mitä siitä on jäljellä ihan mitä tahansa.
Sen sijaan saattaisi olla mahdollista ottaa opiksi, jos pystyisimme yksityiskohtaisesti selvittämään millä tavalla ja millä toimilla kaivosyhtiö itse, viranomaiset ja poliitikot ovat myötävaikuttaneet toiminnan syntyyn, itse toimintaan ja sen lopettamiseen. Tosin se edellyttäisi objektiivista syyn selvittämistä, mikä ei tässä tilanteessa taida enää olla ainakaan asianosaisten virkamiesten ja puolueita edustavien poliitiikkojen intressissä.
Monikin yksittäinen tapahtuma on saattanut vaikuttaa syymekanismin kokonaisuuteen, mutta vain yksi syymekanismi on todella tapahtunut. Se todellinen, tapahtunut syymekanismi pitäisi saada selville, jos aiomme huolehtia siitä, että tällaiset Lotto-voitot eivät toistu. Kun ei meillä oikein olisi tähänkään varaa.
Tehtävissä se on, mutta enpä jaksa uskoa tahtoon syytä selvittää. Varsinkaan näin vaalien alla.
Tunnisteet:
Corruption,
Crises,
johtaminen,
Poliittiset puolueet,
politiikka,
raha,
Työ,
Työttömyys,
Valta,
Yhteiskunta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
En viitsi kirjoittaa Talvivaarasta omaa kirjoitusta kun en riittävän hyvin tunne asiaa.
Mutta ymmärrän terveellä järjellä millloin eteeni on työnnetty idioottimaisen valheellisia selityksiä.
Talvivaaran perustaja-pääomistaja-kaivosinsinööri sanoo edellisenä päivänä, että rahat riittävät toiminnan jatkamiseen.
Mutta seuraaana päivänä saamme ilmoituksen etteivät rahat riittäneetkään ja yritys hakeutuu konkurssiin.
Jossain joko valehdellaan tai ollaan töysin lasku- ja/tai ammattitaidottomia.
Yrityksen rahat loppuvat yhdessä yössä. Kysymys kuuluukin mihin rahat hävisivät vai eikö niitä ollutkaan vaikka väitettiin olevan?
Kyllä yrityksen pääomistaja-vetäjän pitäisi olla sen verran ajan hermolla mikä tilanne oikeasti on.
On selvä, ettei ole kiva myöntää, että yritys jonka on itse perustanut ja pannut käyntiin ei menestykään. Mutta jotaun rotia pitäisi voida edellyttää pörssiyhtiöltä, johon lähes 80'000 henkeä on sijoittanut ropojaan. Tulee väistämättä mieleen Wincapita niminen pyramidihuijaus..
PHakki,
en ole jaksanut kovin paljoa seurata tätä surullista projektia. Mutta ... minusta siinä mentiin ihan alussa metsään a) menetelmä oli aivan uusi ja se oli toiminut vain laboratoriossa b) kaivoksen vesienhallinta oli täysin amatööritasoa (= kaivosinsinööritasoa). Lisäksi koko hommassa oli samat ainekset kun Valkon kuvaputkitehtaassa, koko projektiin liittyi enemmän politiikkaa kuin asiantuntemusta (ihan niinkuin Valkossakin). Nyt sitten homma kaatuu veronmaksajien syliin kun prosessia ei noin vain voida pysäyttää bakteeririkastusprosessin pitkäaikaisuuden vuoksi.
Tämän projektin vastuulliset pitäisi saattaa koko omaisuudellaan vastuuseen, poliittinen vastuu ei nyt riitä kun se ei ole vastuu lainkaan.
tutkija Pohjanmaalta
Igor
Kunhan kaikki, ja erityisesti puolueita edustavat poliitikot tästä tointuvat olen aika vakuuttunut, että Pekka Perä ei enää nauti sankariyrittäjän sädekehästään. Uskoisin sen kaulalla tuntuvan kiristyksen vahvasti ahdistavan.
Sen sijaan varsinaiset syntiset, ne virkamiehet, puolueita edustavat poliitikot ja kansanedustajat sekä kunnanvaltuutetut, joiden olisi pitänyt osata katsoa myös toimiensa ja suositustensa tulevia haittavaikutuksia pesevät kyllä kätensä.
Suomen aiemmin kalleimman poliitikon viiteryhmästä saattaisi riittää tietoa, jos viitsii tonkia.
PohjanPoika
Varmasti perussyy on juuri tuossa a) menetelmä oli aivan uusi ja se oli toiminut vain laboratoriossa. Vaan siitä huolimatta sitä ajettiin toteutukseen varsinkin Pohjan perillä.
Eikä se tietenkään ole ihmeteltävää, sillä Kainuussa ja Lapissa on kova työpula. Silloin poliitikkojen luontainen "positiivisuus" unohtaa varovaisuuden, koska ratkaisuja tarvitaan nopeasti ja sulka omaan hattuun mieluiten heti. Ja ainakin ennen kuin joku muu sen nappaa.
Virkamiehet, joiden pitäisi yksityiskohtaisesti seurata ja valvoa, että lainsäädännön yksityiskohtia ja mielellään myös todettuja hyviä käytäntöjä todella noudatetaan taas ovat nykyisin paljolti poliitikoille alisteisia. Eikä se TE- ja ELY-keskus laatikkoleikki ja valtion "tehostamisohjelmat" varmaankaan ole sen paremmin lisänneet tämän uuden teknologian kaivososaamista eikä valvojien mahdollisuutta todella valvoa. Ja paine on varmasti ollut jatkuvaa ja kovaa.
Tämän projektin todelliset vastuulliset ovat niitä, joita suojaa "poliittisen vastuun" fiktio. Vastuuseen voidaan saada vain sinttejä, esimerkiksi se kuorma-autoilija, jonka auto rikkoi myrkkyaltaan vesieristeen. Ja valitettavasti Pekka Peräkin taitaa kuulua tähän kategoriaan? Mutta kunnolla tonkimalla saadaan hänet ainakin syytteeseen rasittamaan jo muutenkin ylityöllistettyä oikeuslaitostamme.
Kyllä, kyllä..syyllisiä löytyy, mutta kaikki taitavat jäädä syyttämättä ja rankaisematta, sillä pääsyyllinen on yhteiskunnan poliittisesti holhottu järjestelmä.
Talvivaaran kaivoksen suunnittelu, rakentaminen ja toiminnan valvonta on ollut kiistatta ainutlatuisen tiukkaa ja laajaa maailmassa.
Perä on ottanut tietoisen riskin, mutta hänen toimiaan on koko ajan valvottu tiukasti ja lakkaamatta. Valvonta on ollut niin tiukkaa, että paikallisen ELY-keskuksen valvojat ovat virkavapaillaan olleet Talvivaaran palkkalistoilla.
Ympäristöministerit Lehtomäki ja Niinistö ovat olleet niin tarkkoina projektista, että ovat henkilökohtaisesti ahdistelleet Perää. Lehtomäen perhe jopa sijoitti melkoisen summan yhtiöön kun oli sisäpiirissä tietoa uraanin hyötyotosta prosessista.
Jopa ministeri Pekkarinenkin keräisi Kainuun ääniä ylistämällä kaivoksen erinomaisuutta.
Talvivaaran viranomaisvalvonta on siis ollut ainutlaatuisen aktiivista. Siitä huolimatta osa asiantuntijoista on alusta saakka epäillyt juuri niitä asioita, jotka osottautuivatkin kohtalokkaiksi.
Jos tästä onnettomuudesta joku vastaa niin se on yhteiskunnallinen valvonta. Ympäristöministeri ja paikallinen ELY-keskus ovat ne, joita syyttävän sormen tulee osoittaa.
Yrittäjävastuun ovat kanteneeet ne reppanat, jotka uskoivat Talvivaaran tarinoihin. Sijoittajat ovat menettäneet kaiken ja heitä on paljon enemmän kuin ne osakkeenomistajat, jotka olivat loppuun saakka mukana. Suurimmat häviäjät ovat hypänneet sivuun jo aikoja sitten ja saaneet sijoituksestaan takaisin sen mitä arvosta jäljellä oli.
Pyramidihuijaukseksi Talvivaara tulee osoittautumaan kun ja jos uuden kaivoksen luvassa päätuotteena tullaan mainitsemaan uraani! Uraanin louhintaan ei lupaa olisi saatu normaalivaltauksella, mutta nyt se saattaa olla mahdollist Talvivaarassa. Talvivaaran katastrofi on pehmittänyt mielet.
Fun(deeraaja)
Niin oikeassa olet, tai ainakin minä olen kanssasi samaa mieltä. Saapas nähdä kuin Kepun käy? Näin vaalien alla.
No kepu on ollut kovasti kannattamassa Talvivaaraa, mutta ei vihreätkään pieleenmenoon ihan syyttömiä ole. Ympäristöministeriön rahkeet eivät kestäneet pysäyttämään toimintaa kun näytti jo varmalta, että loppu tulee.
Talvivaaran kaatuminen saattoi olla, kevään vaalien ohella, syy Niinistön hallituskarkuruuteen.
Jokos lkasit sen talouselämä no 35. Syytä olisi, jos aikoo ymmärtää Saksan kummaa käytöstä energia-asiassa?
Fun(deeraaja)
En ole vielä kerennyt. Tämän ja eilisen päivän ajat vei "täydellinen" nettipimennys, kuten ehkä havaitset edellisestä kommentista.
Mutta ohjelmassa on.
Lähetä kommentti