maanantai 3. marraskuuta 2014

Miksi taloudessamme on vakava kansallinen hätätila?Syy varmaan selvisi tänään? 

Olin luvannut vaimolle, että varaisin hänen uudelle autolleen ensimmäisen aikoinaan jo tilatun ja maksetun huolenpitosopimuksen mukaisen huollon. Autona on todella miellyttävä uuden ajan pikkuauto, jääköön merkki tässä yksilöimättä.

Maahantuojalle soitin kahteen otteeseen ja  keskus yritti minut yhdistää kolmeen eri numeroon, kolmelle eri henkilölle. Ei onnistunut, kukaan ei vastannut. Koska myös soittopyynnön automaattinen jättäminen oli mahdollista, Minähän jätin. Viimeksi maahantuojan keskus yhdisti minut ilmeisesti pääkaupunkiseudun suurelle myyjälle. Sielläkään ei kukaan vastannut. 

Onko ehkä niin, että säästämisinto yrityksissä on karsinut henkilöstömäärän jo siihen määrään, että tilauksia ei ehditä/ei oteta enää vastaan? Olisiko samalla niin, että yritykset eivät ole vielä kerenneet muuttaa toimintatapojaan vastaamaan tehtyjen säästöjen seurauksia?

Myös toinen esimerkki tulee vaimoni arkipäivästä, itsehän olen jo eläkkeellä. Yksi hänen yhteistyöyrityksistäään, joka viime vuosina on jatkuvasti killunut yt-menettelyjen kohteena ja kärkenä on niin kiireinen, ettei ehdi miljoonien tarjouksia tekemään. Toistuvista ja jo kuukausia sitten aloitetuista pyynnöistä huolimatta. 

Olisiko ehkä niin, että Peterin Periaatteen mukaisesti yritysorganisaatioissa ovat jäljellä enää ne sitkeimmät ne, jotka ovat jo aikaa sitten päätyneet pätemättömyytensä tasolle? Vaiko niin, että Murphyn Lain mukaisesti "Ei ole niin yksinkertaista työtä, etteikö sitä voitaisi tehdä väärin." Vai olisiko niin, että nyt vasta nautimme erityisesti työnjohdon ja yleensäkin johtamisen poistumisen seurauksista? 

Kolmas esimerkki tulee uutisista. "Suomen hallitus lähetti huolestuttavan kirjeen - aikaa perjantaihin asti". Aikaa siis on viikko. Voiko selkeämpää näyttöä enää löytyä sille, että sen paremmin hallitus, puolueet joista se koostuu ja sen puolueitaan edustavat ministerit ovat ihan oikeasti ihmeissään siitä, missä oikeasti ollaan? Siis pihalla kuin ne kuuluisat lumiukot.


Ministeriöillä, niiden virkamiehillä,  puolueista puhumattakaan ei enää ole mahdollisuutta vaikuttaa merkittävästi yhtään millään siiheen, mitä taloudessamme tapahtuu. Ratkaisuiden paikka on Arkadianmäellä. Tällä poliittisella järjestelmällä silläkään ei enää ole annettavaa, paitsi ehkä reality-TVssä?


PS.

Vai olisiko syynä todella vain se, että me tavikset emme vain välitä?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Hallitus on STT:n tietojen mukaan viime viikon lopulla lähettänyt ministeriöihin paimenkirjeen, jossa kaikilta ministeriöiltä pyydetään kasvua, työllisyyttä, kilpailukykyä ja julkisen talouden tasapainoa vahvistavia ehdotuksia 7. marraskuuta eli tämän viikon perjantaihin mennessä. +++

Tämä tällainen osoittaa, että hallituksela on jo "pasca housuissa" ja se sitten hosuu ja poukkoilee tällaisten asioiden kanssa. Vaalit lähenee, gallupit näyttävät kokkareille "väärin" ja Kepun Sipilä uhoaa, että ei enää enenaikaisia vaaleja, kuvitellen että galluptulos kantaa huhtikuulle saakka. Mielenkiintoista seurata kuinka tämä kupletti etenee mutta samalla äärimmäisen huolestuttavaa kun kyseessä ei ole teatteri vaan valtakunnan hallitus.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Paska on hallituksella todella housuissa. Valitettavasti sen vaihtuminen ihan miksi tai minkälaiseksi tahansa ei tule muuttamaan valtakunnan keskeisimmän resurssin olotilaa ainakaan paremmaksi.

Ei liene ihmeteltävää, että Sipilän aikaansaamassa nosteessa vanhat pääkepulit nousevat jälleen haudoistaan; esimerkiksi vaikkapa Juhantalo, Vanhanen, Väyrynen. He tulevat hyvin täydentämään kepulilauman nykyisiä isänmaan partureita Pekkarista, Anttilaa, Kääriäistä, Tiilikaista, Kaikkosta, Lehtomäkeä..... Siinä konklaavissa ei yksi Sipilä paljoa paina, josko ollenkaan?

Tämä toki vain yksi syy siihen, miksi taloudessamme vallitsee vaalien jälkeenkin vakava kansallinen hätätila.

fun kirjoitti...

Kevään vaalit muutavat vallitsevaa tilannetta siten, että raha alkaa virrata eri taskuihin kun nyt. Kepu pääsee paikkaamaan talouttaan puoluetukien yliroiskuvilla euroilla ja kokoomus senkun porskuttaa.
Olemme oman edustuksellisen demokratiamme vankeja. Seuraavat sukupolvet eivät pääse edes eläkkeelle. Palloilevat politiikkaa rahoittamassa kunnes kuolema heidät vapauttaa.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

"Palloilevat politiikkaa rahoittamassa kunnes kuolema heidät vapauttaa." Niin oikeassa olet. Puoluevalta on kaikkien tulevienkin ikäluokkien - suurten ja pientien - suurin verorohmu. Ja mikäs siinä, jos moisesta olisi positiivisia tuloksia maksajille edes nähtävissä. Nythän seurauksena on ollut olojen jatkuva kurjistuminen.