12.4.2007 20.42 | hakki47 | Työelämä, Uutiset, Talous
12.4.2007 Uutisblogin innoittamana.
Oman havainnoinnin perusteella väitän (ja on sitä varmasti tutkittukin): Karkeasti ottaen 10 % väestöstä omaa edellytykset yrittäjäksi, ja näistä noin 10 % omaa edellytykset kasvuyrittäjäksi. Viimeisen viidentoista vuoden aikana väestömäärämme on kasvanut alle 20.000 per vuosi. Ja kuten tiedetään väestö on ikääntynyt. Ikääntyneet eivät juuri kasvuyrityksiä perusta. Nettomääräisesti vuosittain on mahdollistunut 200 uuttaa kasvuyritystä.
1990-luvun lama korjasi noin 30.000 ”yrittäjäyrittäjää” pois yrittämästä. Lamalla tarkoitan tässä lähinnä ns. päätöksentekijöitä eli niitä virkamiehiä ja poliitikkoja, jotka toimillaan panivat omien virhepäätöstensä maksumiehiksi ne, joilla ei ollut osaa eikä arpaa ns. kulutusjuhliin pienyrittäjät ja kotitaloudet. Nettomääräisesti näitä poistuneita tuskin vieläkään on korvattu, vaikka laman voittamisen lääkkeeksi luotiin yrittäjyyden edistäminen. Sillä tiellä ollaan ilmeisesti edelleen. Yhteiskunta tukee starttirahoin, perustamislainoin, pienyrityslainoin jne. alkavia yrittäjiä. Mutta ei virkamies eikä kukaan muukaan voi komentaa yrittäjäksi eikä yrittäjää kasvamaan.
On turha kuvitella, että kaikki tuetut, alkavat uudet yrittäjävetoiset yritykset etsisivät ensisijaisesti kasvua. Valtaosa, oman näkemykseni mukaan noin 90 %, on muita kuin kasvuhakuisia. Ne yrittäjä on perustanut halusta tai pakosta mahdollistamaan oman ammatin harjoittamisen. Mukaan mahtuu myös varsin monia sivutoimisia yrittäjiä, jotka kokeilevat. Aikaa myöten heistä saattaa tulla kasvuyrittäjiä, mutta siihen kuluu helposti vuosia. Milloin Nokia katsoo syntyneensä?
Lisää aiheesta esimerkiksi:
http://hakki47.blogit.kauppale…ematiikka/
http://hakki47.blogit.kauppale…istajista/
Suomi on saanut nauttia erinomaisen suhdanteen kyydistä jo neljä vuotta. Miten työttömyys on kehittynyt näiden neljän vuoden aikana? Sikäli jos olen oikein ymmärtänyt työkykyiset ja -haluiset ovat pitkälti jo töissä. Ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Mutta jossain vaiheessa 5,3 miljoonasta ei enää revitä. Eikä maahanmuutto ole koskaan ollut maassamme suuressa suosiossa. Eiväthän nämä asiat hetkessä korjaannu.
Toisaalta:
Osaavaa työvoimaa ei koskaan ole sopivasti.
Sitä on joko liikaa tai liian vähän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti