keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Yhteiskuntasopimuksen 4. hautajaiset



Vai pitäisikö Ahon ja Vanhasen vastaavat viritelmät vielä laskea mukaan? Saapa nähdä kuin meidän käy.

Hallitus saa nyt tehdä sitä, minkä uskoo osaavansa; leikata, säästää, rajoittaa sopimusvapautta ja kurittaa kansalaisiaan.  Miten sillä kansakunta kasvuun saatetaan jää nähtäväksi. Työnantajat saavat mitä halusivat; pakkolait ja liittokohtaiset sopimukset. Miten sillä kilpailukykya ja kysyntää kasvatetaan on vielä hyvinkin epäselvää. AY-liike sai kolhuja, mutta ilmeisesti kahmalokaupalla lisää jäseniä. Kuka tekee työt, sitten kun maa on konkurssissa? Ainoa takuuvarma häviäjä on Suomi.

Kansalaiset saivat edes realityshown vailla vertaa. Tästähän on hyvä ponnistaa. Yhteiskunnallinen eripura saadaan nyt entistä helpommin kärjistymään.

Ainakin hallituksen ja sen ministerien toimet ovat osoittaneet uskomatonta tietämättömyyttä, osaamattomuutta ja täydellistä realiteettien ymmärtämättömyyttä. Ideologia on korvannut järjen. Ilmeisesti yhden iltapäivän "yleislakko" ei riittänyt vakuuttamaan hallituspuolueita siitä, että kansakunta on todella vauhdilla jakautumassa.

Kohta varmaan rusikoimme toisiamme taas tosissamme.


23 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Hakki, tuo viimeinen kappaleesi ei ole kovasti mieltä nostattava. Alkaa vain valitettavasti tuntua päivä päivältä todennäköisemmältä.

Kansan johtajat ja sen hallintoalamaiset näyttävät etääntyvän toisistaan vauhdilla, joka ennakoi pikaista konfrontaatiota :(

Hakki kirjoitti...

Igor

Näetkö sinä jossain jotain, millä olisi mahdollista mieltään nostattaa? Kansallinen yhteenkuuluvuus on selvästi korvattu Ainoan Oikean Totuuden yksisilmäisellä ideologialla. Kohta meiltä tivataan; Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannata? Oletko meidän puolella vai meitä vastaan?

fun kirjoitti...

Venkuroiko tuolla kukaan muu kuin AKT?
Mielestäni hallitus, kansalaiset, poliittinen oppositiokin ja ay-liike pääosin ovat jokseenkin samaa mieltä maamme tilanteesta ja sen korjaamisesta.
Jos tilanne ajautuu nyt hallituksen yksipuolisiin lakimuutoksiin, jota suuresti epäilen, voidaan puhua poliittisesta avuttomuudesta tai peräti yhteiskunnan kiristämisestä.
Vaikea uskoa, että elämme järjestäytyneessä yhteiskunnassa.

Hakki kirjoitti...

Fun(deraaja)

Kieltämättä, on "Vaikea uskoa, että elämme järjestäytyneessä yhteiskunnassa."

Jotenkin tuntuu siltä, että olemme edelleen keskittyneitä etsimään syyllisiä. Mitä helvetin hyötyä siitä on; kenellekään meistä? Ratkaisuja, uusia avauksia ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta; niitä me tarvitsemme. Ja inhottavinta on ajatella, että ne kaikki odottavat vain meidän ikiomaa asennemuutosta. No joo, tarvitaan lisäksi sitä uskottavaa johtajuutta, resurssia jota meilläpäin ei enää ole.

Ehkä meidän vain pitää toivoa, että tämän hallituksen tulevaisuutta parhaiten kuvaa sen menneisyys, sen teot? Tähänkin mennessä kaikki sen esittämät ratkaisumallit on hiljaisesti kuopattu. Ellei kuoppaajina ole kätilöt, sitten joku muu.

Tai sitten yritetään taas toimia samalla tavalla millä sankarillisten poliitikkojemme ponnistukset ovat aiemmin meidät kuiville vetäneet. Meistä riippumattomista syistä kysyntä ja erityisesti meidän tuottamien investointihyödykkeiden EU- alueen kysyntä kasvaa tavalla, jota alueen oma teollisuus ei voi tyydyttää. Marginaalituottajaa huudetaan avuksi juuri silloin. Se ja ainoastaan se on tähän mennessä tilanteemme ajoittain pelastanut.

Nyt kun saksalainen austerity-hurmoshenkisyys on ajanut maailman 2. suurimman kuluttajamarkkinan taantumaan - ellei peräti lamaan - se vaikuttaa täydellä painollaan ja globaalisti. Kun raha on velkaa, ja velkaa uskalletaan ottaa vain mahdollistamaan pelaaminen virtuaaleilla finanssimarkkinoilla niiden mahdollistamien suurien tuottomahdollisuuksien vuoksi, mistä ihmeestä kuvitellaan työtä synnyttävän kysynnän syntyvän?

Kieltämättä, pidän kapinaa nyt huomattavasti todennäköisempänä kuin järjen voittoa.

Ei tällä porukalla.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki ja muut,

minusta asia ei ole nyt niin kuin annetaan ymmärtää. Näen tässä taustalla Demarien veneenkeikuttelun joka tätä Suomi -venettä keikuttaa ammattiyhdistysliikkeen avulla. Demareilla on nyt valtaanpääsyn paikka jos/kun hallitus ei tästä osittain itse aiheuttamastaan päänsärystä selviä. Keikutellaan nyt venettä siihen malliin, että hallitus kaatuu ja saadaan uudet vaalit. Nykyinen tilanne on demareille herkullinen, Persut ovat pysyvästi vajonneet alle 10% kannatustasolle, Kokkarit eivät ole nyt juuri parrasvaloissa stubiloinnin vuoksi ja Kepulit saattavat vielä pahemmankin kerran kompastua sipilöintiin. Demarellle saattaisi hyvinkin sopiva uudet vaalit joskus ensi vuoden loppupuolella.

Suomen asiaahan tämä ei yhtään paranna. Meillä saa olla vallassa ihan mikä koaliitio tahansa, pelimerkkien määrä on se mikä se on, eikä Euron olosuhteissa taloudella ole mahdollisuuksia kasvaa. Pahaakin huonompi tilanne.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

En oikein usko edes demareista löytyvän todellisia veneenkeikuttajia. Eiköhän kansalaisten jo vähitellen olisi syytä katsoa totuutta silmiin; näistä hanttapuleista eikä varsinkaan tämän poliittisen järjestelmän tästä rakenteesta ei todellisia ratkaisuja ole odotettavissa. Miten ihmeessä saadaan edes äänestäjät ymmärtämään, että puolueet ovat nyt osa etujärjestökenttää? Ne ajavat yksinomaan ja ainoastaan omiksi äänestäjiksi kuvittelemiensa etuja. Yleisten ja yhteisten asioittemme hoitajaksi niistä ei vain ole.

Kepuleille tämä on yksinkertaista. Kaikki Kehä III ulkopuolella on tukijoukkoa, sen sisäpuolella vain harhaanjohdettuja tyhmiä myötäjuoksijoita. Ruåtsalaisille ja demareillekin jakolinjat ovat aika selkeitä, joskaan eivät samoja kuin edellinen. Mutta edes näitä äänestäneet eivät muodosta kansalaisten enemmistöä. Muiden rajalinjat menevät ties missä.

Mitä taas tulee ajatukseesi, että "Meillä saa olla vallassa ihan mikä koaliitio tahansa, pelimerkkien määrä on se mikä se on, eikä Euron olosuhteissa taloudella ole mahdollisuuksia kasvaa." olen kanssasi eri mieltä. Meillä on edelleen mahdollisuus itsenäiseen talouspolitiikkaan ja tarvittaessa vaikka euro-eroon. Tahdosta ja tekemisestä se vain on kiinni.

Mutta emme tarvitse välttämättä edes euroexittiä. Tarvitsemme uskottavan johdon. Ja tekoja, emme pelkkää paskapuhetta.

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän sellainen "uskottava johto" olisi? Saksaan tuli sekasorron seurauksena silloisille saksalaisille uskottava johto ja loput tarinasta tunnemmekin. Sellainen johto meillekin pitäisi tulla, mutta sitä ei enää valtaan päästettäisi.

Yhteiskuntasopimus meni haaveitten puolelle. Samoin käy Sipilän markkinoimat lakiuudistukset. Sipilä on uhkailija, tekoihin hänen kanttinsa ei yllä. Sipilällä on vastassa oman opposition, ay-liikkeen, ja kansallisen "demokratian" lisäksi ILO ja EU:n ay-kukkahatut.

Ellemme olisi EU:ssa ei meillä olisi euroa. Venäjä pitäisi meitä hikisessä kainalossaan ja kauppa kävisi siihen suuntaan kuin siima. Suomi kukostaisi tämän rapautuvan EU:n ETA-jäsenenä.
Syyllisiä ei pidä hakea? Käsittämätöntä, syylliset elävät vielä keskuudessamme heidät pitää saada häpeäpaaluun varotukene tuleville tunareille.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki ja muut,

Minäkin kiinnitin huomiotani tuohon käsitteeseen "uskottava johto". Onko sellaista mahdollista saada kun tilanne on se mikä on. Ihan ajatusleikkinä, mitäpä jos - kaikesta huolimatta - huutaisimme Väyrysen Suomen kuninkaaksi? Hänhän on EU- ja Eurokriittinen ja omaa hyvät suhteet Venäjään. USA:n manipuloimat EU:n Venäjäpakoitteet pois ja kauppa todella kävisi kuin siimaa. Talous kukoistaisi ja maassa olisi kaikki hyvin. Vai olisiko?

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Pohjan Poika

Olet ihan oikeassa, tilanteessamme uskottava johto vain haave, kangastus. Lyhyellä aiokavälillä en löydä politiikan "aktivisteista" ketään, johon uskaltaisin luottaa. Lähimmäksi pääsee Sauli Niinistö, mutta hänkin jää aika kauas. Sitä paitsi, Tasavallan presidentti ei ole aktiivipoliitikko, eikä Sauli ainakaan. Siitä ovat kauppakamaripojat huolta pitäneet.

Vai että huutaisimme Väyrysen ja vieläpä kuninkaaksi. Taitaisi ns. Ruuhka-Suomi viimeistään silloin irrota tästä tulevasta Maakuntien Suomesta. Saattaisi kyllä irrota jo ennenkin?

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Alan panna toivoni siihen, että analyysisi Sipilästäsi pätee. Siten toki konkurssi koittaa, mutta edes kunniallisesti, siis ilman verenvuodatusta. Ehkä konkurssia seuraa uusi huomen, luova tuho?

Anonyymi kirjoitti...

Käsittämätöntä on, ettei maan hallitus, eduskunnan enemmistön tukemana uskalla astua AKT:n varpaille. Tämäkö on sitä demokratiaa-kansanvaltaa? Jos näin on niin eikö olisi jo aika pyyhkiä persus tällä demokratian irvikuvalla. Kansa on valtakirjansa vaaleissa antanut, jos ay kävelee sen yli on todellakin kapinan paikka. Kansan on otettava valtansa takaisin eturyhmiltä!

Eipä hätää ystävät. Tuskin aikaakaan kun Suomen luottoluokitus tipahtaa. Odottakaas kun euron suhde dollariin lähtee liukuun. Bryssel ei jätä pulaan pientä Suomea. Seuraava maamme budjetti tyväksytään EU:n ytimessä, jonne toinen Paavo,-Lipponen aikoinaan niin ponnekkaasti pyrki.

Sunnuntaina vietetään hartaudella isänmaamme itsenäisyyden muistojuhlaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Taitaisi ns. Ruuhka-Suomi viimeistään silloin irrota tästä tulevasta Maakuntien Suomesta. +++

No mitä haittaa tuosta oikein olisi? Olisi ainakin mielenkiintoinen kokeilu. Nythän on niin, että keskus-periferiateorian mukaan ns. ruuhka-Suomi ja Maakuntien Suomi ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Maantieteilijänä olen sitä mieltä, että Maakuntien Suomi selviäisi kyllä itsenäisenäkin mutta ruuhka -Suomi ei.

Väyrystä kylläkin mollataan mennen tullen, mutta minulle ei ole ns. kristallisoitunut, mitkä ne hänen antimeriittinsä ovat? Stadilaista hänestä ei saa edes voissa paistamalla, mutta ihan kelpo isänmaallinen mies, vaikka maakuntien puoleen vetääkin. En minä hänestä varsinaisesti mitään vikaa löydä. Esim. EU:n ja Euron suhteen hän on ollut täysin oikeassa, samaten hyvien idänsuhteiden tärkeyden korostamisesta. Se että hän on ollut näissä kuvioissa mukana jo ns. suomettumisen vuosina, ei ole hänen vikansa. Tuolloin hän on "laulanut niitä lauluja mitä muutkin", muutoin ei olisi osallistuminen poliittiseen elämään noina yya-liturgian ankeina vuosina olisi ollut mahdollista.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Kansa on myös osoittanut oman vaihtelevaisen mielensä. Sen lisäksi se on myös perustanut, kasvattanut ja miehittänyt ammattiyhdistykset. Minä en kieltämättä pääministerinä vaatisi sotilaita kadulle ihan tässä vaiheessa. Nykyisen lainsäädäntömme mukaan siinä ne pakkokeinot taitavat olla? Pakkolakien jälkeen, kuka tietää. Demokraattisen valtion valtalailla se Hitlerkin valtaan nostettiin.

Olen kuitenkin kanssasi samaa mieltä; puolueita ja etujärjestöjä ei enää voi toisistaan erottaa. Ei tämä tällä sekasotkun asteella voi jatkua. Jotain tilanteelle olisi syytä tehdä. Olen tainnut jo muutamaakin keinoa esittää?

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

"No mitä haittaa tuosta oikein olisi?" Samaa mieltä taisi aikanaan varmaan myös olla Kim Il Sung? Mutta 5,6 miljoonaisen kansan hajoittaminen on seurauksiltaan sama kuin se jonka Marski kirjeessään Hitlerille elokuussa 1944 halusi välttää.

Minulla on kieltämättä ollut mahdollisuus, työtehtävissä luonnollisesti, tämä suurmies tavata ja hyvin pienessä mittakaavassa hänen kanssaan myös toimia. Mielestäni poliittiselta johtajalta on edellytettävä muutakin kuin vallanhimo, rajaton itseihailu ja olematon selkäranka. Tämä luonnollisesti vain mielipide, joski oman kokemuksen ja tulkinnan perusteella.

PS.

On mahdollista, joskin epätodennäköistä, että se Maakuntien Suomi itsenäisenä selviäisi. Väestön henkiset ja osaamiskyvyt ovat muodostuneet yhteiskunnallisen elinvoimaisuuden edellytyksisksi ja kehittymisen ajovoimiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ On mahdollista, joskin epätodennäköistä, että se Maakuntien Suomi itsenäisenä selviäisi. Väestön henkiset ja osaamiskyvyt ovat muodostuneet yhteiskunnallisen elinvoimaisuuden edellytyksisksi ja kehittymisen ajovoimiksi. +++

Riippuen tietekin käsitteen Ruuhka-Suomi maantieteellisestä rajauksesta, mutta kyllä käytännössä Suomessa kaikki raaka-aineet ja niiden jalostaminen teollisiksi tuotteiksi tapahtuu maakuntien Suomessa. Siitä se lisäarvo syntyy, jolla Suomea pyöritetään. Mitä henkisiin osaamiskykyihin tulee, maakuntien Suomessa esim. Vaasassa ja Oulussa on merkittävät yliopistokeskittymät, joista kyllä pesee enemmänkin jos tarvetta on. Sensijaan ruuhka -Suomen selviämisessä olisi ongelmaa kun siellä nyt lähinnä kulutetaan sitä mitä maakuntien Suomessa tuotetaan. Bruttokansantuotteen valossa asetelma ehkä näyttää toisenlaiselta, mutta tässä bruttokansantuotteessa on mukana kaikki se tyhjänpäiväinen virkatyö, jota nyt ministeriöissä ja valtion tutkimuslaitoisissa pyöritetään. Ruuhka-Suomen bruttokansantuote on pitkälti ns. tertiääristen lisäarvoa tuottamattomien elinkeinojen varassa, joiden ylläpito on ainoastaan mahdollista raaka-aineiden ja niiden jatkojalostamisen - so. maakuntien elinkeinojen varassa. Tämä on keskeinen ajatuskulku keskus-periferia -teoriassa (Walter Christaller https://en.wikipedia.org/wiki/Central_place_theory).

tutkija Pohjanmaalta

Anonyymi kirjoitti...

Kansako on miehittänyt ammattiyhdistykset. Olipa siinä väärä käsitys vasemmistopoliitikot sen miehittää jokavuosi uudestaan.
Olen koko työkauteni ollut SAK:n jäsen pelkästä pelosta. Meidän työpaikassa ei ollut ainoatakaan vapaamatkustajaa. Kaikki olivat SAK:n jäseniä tai vaihtoivat työpaikkaa, moni vaihtoikin.
Jos meillä olisi toimittu vapaasti työnantajan kanssa henkilökohtaisesti neuvotellen olisi osa porukasta lentänyt pihalle ja suurin osa työskennellyt paremmin ehdoin ja turvallisimmin mielin.
SAKilainen

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Suomessa, vanhan ystäväni mukaan, on vain puita ja päitä. Kehä III sisäpuolelta puita on enempi vähempi. Joskus aikoinaan, silloin kun teollisuuden masuunit maan vientituloista vastasivat esittämälläsi tavalla kaikki toimi. Mutta nyt näyttää malli muuttuneen. Emme enää ilmeisesti ole luononvaroista riippuvaisia. Kunhan päitä riitää. :-) Valitettavasti niistä on pulaa sekä etelässä mutta myös pohjoisessa. Suhteellisuus ei tässä auta, absoluutit ratkaisevat. Vaasaan olin aikoinaan kirjautunut minäkin, vaan ei sekään tilannetta muuksi muuta.

En kuitenkaan kannata maan kahtiajakoa, vielä vaikeammasta jaosta puhumattakaan. Eihän tämä kai niin tolkuttomaksi voi mennä. ..... Vai voisiko?

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Olen ollut 8 ammattiliittoa perustamassa, niiden työehtosopimuksia sopimassa ja paria niistä johtamassa 1960- 70 luvun taitteessa. Kieltämättä ne eivät olleet SAKkilaisia.

Jos sinä olet "koko työkauteni ollut SAK:n jäsen pelkästä pelosta" olen vahvasti sitä mieltä, että tarvitset ammatillista apua. Vielä nytkin, kun kyseessä näyttää olevat todellinen post traumatic stress.

Mitä tähän muuta voi sanoa, kuin kompata J.L.Runebergin Maaherraa; Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit ei hanki.

Ilmeisesti eivät ammattiyhdistykset olekaan meidän ongelmamme, vaan niitten munattomat jäsenet?

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, että noinko se meneekin, jotta "ei oikeutta kenkään saa, ken itse sit ei hanki...". Sekös se ay-liikkeen motto onkin? Minä kun olen erheellisesti kuvitellut eläväni oikeusvaltiossa. Täytyypä tässä vanhoilla päivillä alkaa riistämään heikompia.
SAKilainen

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Oikeudesta - omastakaan - huolehtiminen ei liene riistämistä. Oikeusvaltiossa se lienee osa siitä vastuusta, joka yksilöllä on omasta itsestä, yhteisölle? Porukan pelko kertoo sen sijaan ihan muusta.

Anonyymi kirjoitti...

Porukkaa johti työpaikalla melkoinen juntta. Muistan kuinka töihin otettiin nuori mies, joka sanoi ei tarvitsevansa sen paremmin kirkkoa kuin ay:täkää. Poika ei liittynyt osastoon, mutta eipä tullut työnteostakaan mitään. Vuoden kuluttua oli yksi muitten jäsenten joukossa.

Omastaanhan se työnantajakin huolta pitää, mutta teikäläisten mielestä se juuri riistämistä onkin. Yritä olla edes oikeudenmukainen!
SAKilainen evp.

Hakki kirjoitti...

Sakilainen

No mikäs siinä, jos jokainen puoltansa pitää. Eipä se välttämättä tarkoita, että kummankaan tarvitsee toistansa riistää. Molemmat kun tarvitsevat toisiaan.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

No niin. Nyt aletaan meilläkin tosissaan innostaa nuorisoa opiskelemaan pelien tekemistä, kun alalla on kupla ja tolkuton ylitarjonta jo valmiiksi.

Näitä pitää olla ainakin se yksi vuosikymmenessä ja aina valmistuu paljon porukkaa suoraan kortistoon.

Jos tätäkin mietittäisiin joskus järjen kanssa ja otettaisiin edes pikkuisen selvää asioista niin kansantalous voisi paljon paremmin.

http://yle.fi/uutiset/lentokonepelin_taustalla_kuuluu_neuvostoliiton_kansallislaulu__koodikoulu_kasvattaa_luovuuteen/8483668