torstai 26. marraskuuta 2015

Sipilän jälkeen kaaos ja kapina?

Alkaa olla valitettavan selvää, mihin Sipilän hallitus Suomea ajaa. Kaaokseen ja kapinaan. Sillä on siihen yhtä hyvät mahdollisuudet kuin Putlerilla Euroopan suhteen. Ja keinotkin ovat hyvin saman kaltaisia. Kasvatetaan yhteiskuntien ja yhteisöjen sisäistä eripuraa. Toistetaan omia totuuksia julkisessa mediassa niin kauan, että ne muuttuvat riittävän monelle totuuksiksi, vaikka eivät sellaisia välttämättä olekaan. Ainoa ero on, että Sipilä hajoittaa sisältä, Putler ulkoa.

Juha Sipilä tuskin on oikea mies kertomaan  mitkä ja kenenkä toimet ovat isänmaan etu. Samoin se, että tästä on järki kaukana. Sen verran naiivia, hapuilevaa, poukkoilevaa ja yksiniittisen etujärjestölähtöistä on toiminta viimeisen puolen vuoden aikana ollut. 

On tullut selväksi, että Sipilä ajaa kepun ja yritystoiminnan etuja. Yksinomaan, mainitussa järjestyksessä ja jälkimmäisen osalta siinä muodossa kuin hän onnistuneena yrittäjänä asian kokee. Vielä ei ole ilmennyt, että hän omaa etuaan ajaisi. (Kyllä senkin aika vielä koittaa?) 

On niinikään tullut selväksi, että syyllinen kilpailukyvyn nykytilanteeseen hänen mielestään on ay-liike, eivät suinkaan elinkeinoelämä eivätkä poliittinen järjestelmä. Korjaustoimenpiteiden maksajiksi on siksi pantava palkansaajat, kuten aikoinaan edeltäjänsä Esko Ahon vahvan markan puolustajatkin tekivät. Eikä pahitteeksi ole kurittaa tai ainakin pelotella kaikkia muitakin, jotka eivät onnistuneiksi yrittäjiksi ole heittäytyneet.

Mutta se kyllä ihmetyttää perustuuko hänen taistonsa yksikkötyökustannusten pienentämiseksi ja tapa jolla hän sitä ajaa muuhun, kuin edeltäjiensä epäonnistuneisiin yhteiskuntasopimus-aivoituksiin? Kaiken eisille tulleen osalta tämä yrittäjäguru on lähtenyt perse edellä puuhun. Yritys yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseen kepulaisilta lähtökohdista. Se tarkoittaa palkkatyöntekijöitten kyykyttämistä ja maatalous"yrittäjän" ja kepulaisten puolueaktiivien lisätukemista. 

Toimillaan, siis hallituksensa toimilla hän on kieltämättä saanut aikaan liikettä esimerkiksi työmarkkinoilla, mihin varmasti on syytä. Mutta onko jatkuva vastakkaisasettelun korostaminen ja kärjestäminen todella tarpeellista? Voiko kukaan kuvitella, että yrittäjät jatkossa tekevät yrityssektorin työt? Nyt vaikuttaa siltä, että sota on julistettu kaikille muille kuin yrityssektorin yrittäjille ja yritysten ylimmälle johdolle. 

Ei kansallisesta kriisistä selvitä sillä, että työmarkkinoiden valtaosa ajetaan kapinaan tai ainakin aktiivisesti vastustamaan johdon toimia. Yhteiskunnan kehittäminen edellyttää laajapohjaista yhteistyötä. Ei kansalaisten kyykyttämistä, syyllistämistä ja tarkoituksellista köyhdyttämistä.

7 kommenttia:

fun kirjoitti...

Niinpä niin, tähän on tultu. Punatauti ei raapimalla parane. Pitää olla oikeat voiteet niinkuin palovammoihin yleensäkin.

Sipilä tekee sen, minkä olisi odottanut aikaisempien hallitusten tekevän. Kipeäähän tuo tekee, mutta kuka kertoisi paremmista ratkaisuista. Tuskin sentään elvytykseen uskojia kovinkaan paljon löytyy ja jos löytyy niin ajattelevat, että porvari konkurssin viimekädessä maksaa.

Vahvan markan politiikkaa ajettiin todella Esko Ahon hallituksen aikana, mutta Mauno Koiviston käskystä. Keskusta ei Ahon takana kovinkaan tukevasti seissyt. Paavo Väyrynenhän leimattiin isänmaan petturiksi kun uskalsi keväällä vaatia devalvaatiota, joka syksyllä tehtiinkin.
Paavo Lipponen oli toinen demari, joka vaati kovaa talouskuria. Tämä Paavo ajoi kokoomuksen ohi oikealta.
Vaikea löytää pahempia syypäitä nykytilaan kuin demarit.

"Onko vastakkainasettelun jatkuva korostaminen ja kärjistäminen todella tarpeellista...? Sitä voi kysyä keneltä tahansa,-vaikka Sinulta hakki. Jokaisella on oma poteronsa, jossa on hyvä makoilla vaikka poliittinen syksy valuttaisi sen vettä täyteen.

Maahanmuuttajat pitää saada nopeasti työelämään. Tullaan tekemään poikkeuksia palkanmaksusta ja työsuhteitten ehdoista, joka antaa heille oikotien halpatöihin.Samalla kantaväestön työttömyysjonot pitenevät ja kassat hupenevat.
Sopii kysyä kenen etu ja kenen tappio tällainen tilanne olisi?
Maahanmuuttajien tehtävä on alentaa työvoimakustannuksia. Se tullaan näkemään aivan lähiaikoina. Silloin voidaan uudistaa kysymys siitä, kuka kärjistää tai asettaa ihmisiä vastakkain?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Mulla oli kyllä odotukset korkealla riitelyn suhteen, koska eihän meidän työmarkkina- ja muut etujärjestöt paljon muussa olekaan hyviä, mutta Sipilän takia ne ovat ylittymässä.

Tyyppi ei ollenkaan tajua, että riita syntyy kyllä itsestäänkin ja pääministerin kannattaisi yrittää olla ensisijassa erotuomari tai muuten se menee kokonaan hänen syykseen.

Postilakko tulee vielä lisäämään riitelyä, koska se antaa monelle ammattikunnalle kimmokkeen mennä myös lakkoon heti kun siihen vain löytyy syy, koska onhan se nyt aika hienoa panna muiden hommat sekaisin.

Meillä ei vain osata hoitaa näitä asioita niin kuin Ruotsissa, missä on tavattu miettiä, mistä saataisiin lisää yhteistä jaettavaa, vaikka maaahanmuuttopolitiikasta näkyykin, että on järki hiipumassa sielläkin.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

"Tyyppi ei ollenkaan tajua, että riita syntyy kyllä itsestäänkin", valitettavasti juuri näin. "Management by perkele" ei politiikassa yleensä saa aikaan muuta kuin apatiaa, vastustusta, eripuraa ja lopussa "kiitos" seisoo. Se saattaa vielä vanhassa maatalousyhteikunnassa alueen varakkaimman isäntämiehen pelloilla toimiakin. Siitä on onneksi jo kauan. Eikä Nallestakaan maan ainoaksi patruunaksi ollut.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Mistä lie johtuu, että mieleeni ei koskaan ole tullut tuo maahanmuuttajien keskeisin motiivi, alentaa työvoimakustannuksia? Sen verran sosialistinen, sanoisinpa jopa kommunistineen tuo ajatus on. Vaan kieltämättä, sehän on vain näkökulmaero. Sen toki ymmärrän ja siihen jopa vahvasti kannustan, että maahanmuuttajat - pakolaiset, ammatilliset, korkeakoulutetut, luku- ja kirjoitustaidottomat, kaikki - on saatava nopeasti tuottavaan työhön.

Myönnän toki, että yhteiskunnan kehittämisessä valitsisin mieluiten narulla vetämisen kuin sillä työntämisen. Tämä taitaa kyllä ylittää nykyisten poliittisten ihmelasten kyvyt. Päätä seinään ja siitä läpi - kunnon poikamainen "perkeleellä" manageroimisen tapa taitaa olla ainoa mitä poliittinen päätöksentekijä ymmärtää.Ehkäpä siihen sisältyy riittävästi nuoruuden ehdottomuutta ja dramatiikkaa. Ei ihme että jatkuvasti toistemme kanssa tappelemme.

Jos yleisellä tasolla kuvailisin, mitä mielestäni meillä on tapahtunut. Puolueiden muututtua yhdeksi etujärjestöjen ryhmäksi muiden joukossa ja niiden keskityttyä jäsenkuntansa etujen ajamiseen - muiden kustannuksella - unohtui yhteiskunnan etu ja alkoi yhteisöllisyyden rapautuminen. Pienelle perifeeriselle maalle se on tuhoutumisen resepti. Kun päätöksentekijät ovat jo vuosikymmeniä keskittyneet oman napansa kauneuden korostamiseen ja jättäneet hoitamatta leiviskänsä - yhteiskunnan yleisten ja kansalaisten yhteisten asioiden hoitamisen - on lopputuloksena yhteiskunnallinen umpisolmu.

Siihen sitten toivotaan joku messias, joka historiallisella miekaniskulla pulman selvittää. Valitan, en näe sen paremmin Sipilällä, Soinilla, Stubilla kuin myöskään Rinteellä, V. Niinistöllä, Räsäsellä kuin Haglundillakaan riittävän kykyjä moista tekemään. Täytynee sitten tyytyä Putleriin?

Toisena vaihtoehtona on jatkaa nykyisellä tavallamme, antaa mädäntymisen rauhassa vain jatkua ad infinitum, hoitakoon muut.

Taisin joskus aiemmin kirjoittaa siitä, että Suomen itsenäisyys on vain välivaihe historiassamme. Niin se on ja itse olemme soppamme sotkeneet.


PS.

Mitä taas tulee vaihtoehtoisiin ja ongelmiemme syyt korjaaviin toimintatapoihin, katson tavallisen tossunkuluttajana ja nykyisin eläkeläisenä esittäneeni niitä vuosien varrella ihan riittävästi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Mä luovuin kaikesta toivosta siinä vaiheessa kun Microsoft-maailma alkoi varautua vaikeisiin aikoihin panemalla päivityksenä jakoon niitä varten suunnitellun käyttöjärjestelmän.

Se on niin kallis tempaus, että sen täytyy olla investointi, koska ei liikeyrityksellä ole varaa tällaiseen hyväntekeväisyyteen.

Kerran sen voi tehdä jos firmalla on varaa, mutta kuluttaja alkaa haluta lisää ilmaisia käyttöjärjestelmiä ja se on huono juttu kun joutuu kilpailemaan Linuxin kanssa.

Poliitikot ovat sitä tauhkaa, mitä kansa valitsee, mutta menestyvän suuryrityksen johtoon ei ihan niin helposti päästä, paitsi jossain suomalaisessa valtion yrityksessä.

Tästä päästään taas Postiin, joka ei näemmä välitä ollenkaan mitä sisäisestä tappelusta seuraa kansantaloudelle.

Nyt on selvästi kajottu demarien suojatyöpaikkoihin, koska vuokratyövoimaan siirtyminen on ollut ay-liikkeelle aika yks vitun hailee koko sinä aikana jona se on koskettanut vain muita.

Itse liityn mieluummin vaikka Kokoomukseen kuin liittoon, koska porvari ei puukota selkään solidaarisuuden nimissä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo tapaus Posti on tosi itella juttu. Rettelöivät palkanalennuksesta ja kohta huomaavat, että mamut jakavat postia puoleen hintaan.

fun kirjoitti...

Sipilä tuntuu nostaneen omassa kotikunnassaan kapinahenkeä. Harvoin politiikko onnistuu niin huonosti, että omassa kunnassa kansa nousee vastustamaan oikein mielenosoituksella.

Juuri äsken seiskan uutisten jälkeen haastateltiin komisaari Qataista. Kertoi saaneensa uuden pestin. Jakaa nyt EU:n riskirahaa alotteleville-ja vaikeuksissa oleville yrityksille. No, riskirahaahan on poika tottunut jakamaan jo ministeriaikanaan ja epäonnistunut surkeasti.

Toinen Qataisen kertoma koski aiemmin mainitsemaani LOHAS-ilmiötä. Sellaiseksi minä sen otin, sillä Q kertoi EU;n keskittyvän kestävään kehitykseen. Päätetty on tehostaa kierrätystä ja aloittaa helposti korjattavien laitteitten valmistus. Hyvä asia, mutta kun tälle tielle mennään joudutaan vääjäämättä puuttumaan työaikalainsäädäntöön ja työttömyysturvaan, sillä tämän jälkeen töitä on yhä harvemmille. Tämä LOHAS-ilmiö nimittäin on päinvastainen asia kuin Q:n aiemmin lanseeraama elvytysohje, joka yllytti ihmisiä kuluttamaan.