sunnuntai 9. elokuuta 2015

Mutta Sipilä - eihän keisarilla ole uusia vaatteita



Yksi keskeisimmistä yhteiskuntaongelmistamme on, että päätöksentekijämme eivät ymmärrä sen paremmin maailmantaloudesta, kansantaloudesta kuin kansan taloudestakaan tuon taivaallista. Eikä heillä ole tarvettakaan, poliittinen logiikka kun etenee muilla kriteereillä. Ymmärrys keskittyy omaan, puolueen ja omaksi koetun viiteryhmän äänestäjien etuun. Kokonaisuudesta ei välitä kukaan; sille ei lobbareita löydy.

Johtuen puolueiden ylikorostuneesta roolista julkisessa päätöksenteossa ei edes 4 vuoden välein toteutuvat vaalit tuo mukaan riittävästi uutta päätöksentekijäkuntaa tai uusia ajatuksia. Itse asiassa poliittinen rakenteemme perustuu omien etujen jatkuvuuden, muuttumattomuuden ja samanlaisuuden vaatimisen turvaamiseen. Viimeisimpänä konkreettisena esimerkkinä kepulien jo vuosia hellimä yhteiskuntasopimus.

Yhteiskunnan asiat olivat ehkä tehokkaasti hoidettavissa TUPO-aikakaudella ja jos tupoilu meni mäkeen aina oli mahdollisuus devalvoida ja panna kaikki kansalaiset ja heidän elintasonsa TUPO-päättäjien toilailujen maksumiehiksi. 

Nyt päätöksentekijöillä ei devalvoinnin pelastusrengasta enää ole. Sen seurauksena on ainakin vuodesta 2007 lähtien toimineiden puolueiden toimesta kasvatettu julkisen sektorin velkaa noin 7 – 10 miljardin vuossivauhdilla ja kiristetty verotusta paitsi yritysten pääomatulon verotusta. Ja päättäjien tekemillä tulkinnoilla tämä kaikki odotellessamme ”jo ensi vuonna” tapahtuvaa maailmankaupan elpymistä. Tätä on odotettu jo vähintän nuo kahdeksan vuotta

Olen näistä asioista ja niiden seurauksista viimeisten 8 vuoden aikana muutamankin artikkelin tälle blogille väsänyt. Jos olet kiinnostunut, hakusanat alv, yrittäjyys ja hallitusohjelma auttavat hyvin alkuun. En enää yksinkertaisesti jaksa - enkä viitsi - kaikesta uudestaan kirjoittaa ja sanomaani toistamaan.

Syy edellä esittämiini ajatuksiin on juuri äsken lukemani ja ensimmäinen edes jossain määrin tolkullinen arvio toisaalta yhteiskuntamme suuntaamisen kannalta välttämättömistä toimenpiteistä että arvio kepulien yhteiskuntasopimuksen haikailemisen tarkoituksenmukaisuudesta yleensäkään. Kyseessä on Uuden Suomessa blogaava, strategiakonsultiksi ja hallitusammattilaiseksi tituleeratun Minna Isoahon kirjoitus median Puheenvuoron blogissaan, jossa hän lyttää Suomessa vireillä olevan yhteiskuntasopimuksen. Ja kirjoittaa asiaa.


Joitakin helmiä:

Koko asetelma ja osapuolten antamat kommentit viittaavat väljähtyneeseen saamattomuuteen, turhaan näpertelyyn ja tuloksettomaan poteropolitikointiin.

Suomi on lobbauksen luvattu maa ja eri intressein toimivat tahot vaikuttavat päätöksentekoon omia tavoitteitaan edistäen. Yhteinen hyvä on vain pakollista retoriikkaa.

Kansantaloutemme ei kestä odottelua, joten ehdotan että hallitus ja eduskunta ryhtyvät viiveettä tekemään päätöksiä, joilla edistetään mikroyritysten työllistämismahdollisuuksia.




Hänen kolme kysymystä yhteiskuntasopimuksen osapuolille ovat painavaa asiaa ja jälleen osoitus siitä, että kansalaiset eivät todellakaan ole edes sopimuksen osapuoli, vaikka maksumiehiksi joutuvatkin. 

Hänen EHDOTUS SIPILÄN HALLITUKSELLE veisivät Suomea ainakin oikeaan suuntaa. Mutta poliittisen realismin nimissä jäänevät valitettavasti yhtä vähälle huomiolle ja ennen kaikkea johtavat yhtä vähäisiin toimenpiteisiin, kuin omani aikoinaan. Viimeisimmän hallituksen osalta:  


7 kommenttia:

fun kirjoitti...

Kävin lukaisemassa Minnan kolumnin. Hyvää siellä oli toteamus byrokratian kalleudesta. Samalla hän esittää kuitenkin lisää sääntelyä. Noin ei voida maata rakentaa.
Taisi olla ensimmäisiä erinomaisia blogejasi kun totesin, että palkkatasoa pitää laskea 20%. Noinhan se ei onnistu, mutta säästö voidaan koostaa osista niin, että työaikaa pidennetään arkipyhät poistamalla. Työn verotusta alennetaan tuloverotusta alentamalla.

Verotuksen tarvetta on pakko pienentää. Se tietää julkisen hallinnon pienentämistä.
Minun on turhaa näihin yksityiskohtiin kajota. Sinä, hakki, olet tehnyt asiasta ansiokkaita listoja.

Poliittisin päätöksin ei tulla pääsemään asiassa eteenpäin.

Hakki kirjoitti...

fun

Vain poliittisin päätöksin voidaan päästä eteenpäin, näitä ratkaisuja - riittäviä siis - on aika turhaa hakea kolmikannasta. Valitettavasti niitäkään ei kuitenkaan ole näköpiirissä ilman, että puolueet ja puolueita edustavat kansanedustajat ymmärtävät, että maailma on muuttunut. (Kuten itse artikkelissa mielipiteenäni totean.)

Suuret palkat eivät todellakaan ole ongelmamme. Jatkuvasti pienenevä palkasta käteen jäävä osa ja yhteiskunnan kulujen kasvu ja siten henkilöstösivukulut sen sijaan ovat. Samoin alkaa ehkä olla tulonjaon vinoutuma.

Verotusta voidaan pääsääntöisesti pienentää vain pienentämällä niillä katettavia kustannuksia. Se taas edellyttää ennakkoluulotonta prioriteettien arviointia ja rakenteiden muuttamista. Se taas ei nykyiseltä päätöksentekijäporukalta onnistu. Liian moni on vaarassa menettää liian paljon.He kun keskittävät huomionsa suoritteiden karsimiseen ja heikentämiseen, eivät rakenteiden ja prosessien uudistamiseen nykyisyyden vaatimuksia vastaaviksi.

Siinä olemme kyllä samaa mieltä, jos sanot, että nykyisten puolueiden ja niitä edustavilta kansanedustajilta on turhaa odottaa, ainakaan riittäviä ratkaisuja. Tuskin edes oikeansuuntaisia, siitä pitävät omat intressit ja edut huolen.

Sanot "Samalla hän esittää kuitenkin lisää sääntelyä." Aika vähäisessä määrin kuitenkin ja mielestäni oikeissa asioissa. Ilman revoluution mahdollisuutta ja halua kustannuksia lisäävien sääntöjen karsimisessa, kehittäminen on pitkälti kiinni sääntöjen rukkaamisesta ja täsmentämisestä. Sehän meillä "osataan". Kiitos vaan arviosta listojeni ansiokkuudesta.

fun kirjoitti...

Kyllähän keisarilla muut vaatteet uusia ovat, mutta kalsarit ovat vanhojen keisareitten kalsarit, eivätkä vanhat keisarit anna lupaa niitten vaihtamiseen.
Oppositio vastustaa uudistuksia, joita uusi hallitus vaatii. No, eihän siinä mitään, sukelletaan sitten kaikki ja syvälle, mutta sanotaan kansalle asia selvin sanoin.
Uusi budjetti hahmottuu, mutta velkaantuminen jatkuu. Keisarin kalsarit haisee pahaenteisesti.

Kiina devalvoi juaninsa toisen kerran muutaman päivän sisällä. Kauppasoden Kiinan valuuttapatteri on puhunut. Näillä devalvaatioilla kaadetaaan Eurooppaa. Venäjän talous on henkitoreissaan. Eurooppa yskii pahaenteisesti. Suomen talous on mennyttä kalua. On tullut aika keskittyä porotalouteen.

Me, hakki, olemme nähdet suomalaisen demokratian nousun ja tuhon. Tästä eteenpäin ei saa kysyä sopiiko palkanalennukset tai sosiaaliturvan leikkaukset. Ne ja paljon muuta on tehtävä. Jaarittelu on kestänyt aivan liian kauan,-olemme kuilun partaalla.

Vaikka kaikki kääntyisi parempaan ensi vuonna kestää syöksyn oikeneminen kymmenen vuotta. Venäjän talous ei oikene. Globaali taantuma vie energian hinnat pohjalukemiin. Raaka-aineita ei tarvita muuten kuin kierrätyksen kautta. Energian hinta on pohjilla ja pysyy. Uusi teknologia tuo markkinoille ennen näkemättömiä energiamuotoja. Jos Putin haluaa taata kansalleen edes siedettävän elintason hän antaa Krimin takaisin runsaine myötäjäisineen.

Tämä ennen näkemätön kansojen vaellus kuuluu oleellisena tähän resurssien uusjakoon. Kiihtyvät pakolaisvirrat Eurooppaan saavat aikaan väestömullistuksen, jossa maanosan kansojen väestöpohja muuttu täydellisesti kahdern sukupolven aikana. Työvoimaa on riittävästi, mutta työ siirtyy yhä enemmän Aasiaan ja Kiinaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Minä en valita, en edes urputa. Tällaista rauhanomaista draamaa ei ole yksikään ihminen maan päällä aikaisemmin nähnyt. Istun mukavasti oman amfiteatterini aitiossa ja katson sitä, mitä muut ei tunnu näkevän. Kunpa nämä köyhien pantinhaltiat näkisivät minkä onnettomuuden ovat palkanmaksajilleen järjestämässä. Huono-osaisten pahin vihollinen on se, joka sinnikkäimmin on pitävinään heidän puoliaan,-valitettavasti.

Hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Elämme todella valitettavan mielenkiintoisia aikoja. Olemme eläneet jo kauan. Valitettavaksi ajan tekee juuri se, että muut eivät ole tähänkään mennessä tuntuneet näkevän mitä aika tuo tullessaan. Ja sekin minkä he näkevät, he näkevät vääristyneenä ja virheellisenä. Niin paljon asioista, jotka olisi voitu ratkaista jo aikaa sitten, on jätetty hoitamatta. Eurokriisi niistä yksi.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2011/11/eu-euro-ja-eurobondit-pelastavat-suomen.html

Ja kun asiat pitkistyvät, ne myös mutkistuvat. EUn ja erityisesti Saksan itsekeskeinen, virheellinen ja ponneton toiminta on ajanut ensin Euroopan muut valtiot ja vähitellen koko maailman lamaan. Saapa nähdä milloin tästä noustaan? Vielä mielenkiintoisempaa on seurata miten. Tuskinpa ensivaiheessa kovinkaan järjestyneesti ja rauhallisesti. Onneksi jo ensimmäinen maailmansota oli kaikki sodat lopettava sota.

fun kirjoitti...

Juuri kuulin uutisen maahanmuuttajien vastaanottokeskuksen jonkuntason johtajalta, että heille tulevien pääasialliset kansallisuudet ovat somalialaiset, syyrialaiset, afganistanilaiset.... Sukupuoleltaan miehiä, joitten ikä on 20 - 35 vuotta. Maamme kaikki vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä ja uusia rakennetaan kuumeisesti
Mitä näistä suppeista tiedoista nousee mieleen?
No, ainakin se, että tämänikäiset miehet taistelivat meilllä Suomessa maansa ja vakaumuksensa puolesta. Olihan meilläkin käpykaartilaisia, mutta vähemmästä päästä.

Entäs, jos näistä asekuntoisisista miehistä kootaankin Isisin kolmatta rintamaa lopullista koitosta varten? Onko tässä maassa valmiuksia käsitellä asiaa tältä pohjalta?

fun kirjoitti...

Juuri kuulin uutisen maahanmuuttajien vastaanottokeskuksen jonkuntason johtajalta, että heille tulevien pääasialliset kansallisuudet ovat somalialaiset, syyrialaiset, afganistanilaiset.... Sukupuoleltaan miehiä, joitten ikä on 20 - 35 vuotta. Maamme kaikki vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä ja uusia rakennetaan kuumeisesti
Mitä näistä suppeista tiedoista nousee mieleen?
No, ainakin se, että tämänikäiset miehet taistelivat meilllä Suomessa maansa ja vakaumuksensa puolesta. Olihan meilläkin käpykaartilaisia, mutta vähemmästä päästä.

Entäs, jos näistä asekuntoisisista miehistä kootaankin Isisin kolmatta rintamaa lopullista koitosta varten? Onko tässä maassa valmiuksia käsitellä asiaa tältä pohjalta?

Hakki kirjoitti...

fun

Hyvin monimutkaisiin ongelmiin, tässä tapauksessa kansainvaellusten syihin ei löydy yksinkertaisia vastauksia. Ja meidän taivastelut eivät yhtään auta niitä ratkomaankaan.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/03/festung-europa.html