keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Kovin kummalliseksi on maailma mennyt Maidanin jälkeen




Kesällä neljäkymmentä vuotta sitten silloinen Tasavallan Presidentti isännöi Helsingissä maailmanpolitiikan kermasta koostunutta ETYK-konferenssi. Näyttävämpää liennytystapahtumaa saa Kylmän sodan ajalta hakea. Nyt Suomi toivottaa Venäjän parlamentin alahuoneen puhemiehen Sergei Naryškinin pysymään poissa juhlallisuuksista. Valinta on meidän poliittisen johtomme, vaikka kuinka yritämme venkoilla EUn selän taakse. Perustellusti vuoropuhelua Euroopan turvallisuudesta ja yhteistyötä olisi syytä jälleen käydä, vaikka sitten vain sellaisten Venäjän hallinnon edustajien kanssa, joiden nimet on luetteloitu ei-toivottujen listassa. Loppuvat meiltä keskustelukumppanit muuten.

Vai onko todella niin, että EU – vai NATO vai USA - jo kieltää keskustelun kokonaan Venäjän johdon kanssa, ellei Krimin miehitystä ensin pureta ja Itä Ukrainan separatistien sotilaallista ja poliittista tukemista lopeteta? Kun sitä on nykytilanteessa aivan turhaa Putlerin johtamalta Venäjältä odottaa onko niin, että toisaalta Venäjän ja toisaalta EUn, NATOn ja Yhdysvaltojen suhteiden huononemista halutaan - myös Suomessa ja meidän poliittisen johtomme toimesta - kiihdyttää? Onko meillä todella moiseen kumarrus/pyllistelyyn varaa?

Kun USA on nyt ilmoittanut varastoivansa 5.000 sotilaansa raskaan varustuksen Baltian maihin, Puolaan, Romaniaan ja Slovakiaan – näiden maiden, mielestäni varsin ymmärrettävästä toivomuksesta – se tuskin lisää kenenkään halua vuoropuheluihin? Putlerin regiimin lähtökohdista moinen on joka tapauksessa sapelinkalistelua ja sen suurvaltakunnian loukkaamista. Loukkaantunut karhu on toimissaan entistä arvaamattomampi ja kasvaen altis virheratkaisuihin. Kohtalokkaisiinkin. Meillä tai heillä Kreikan voi EUn – ja NATOn ja USAn kin johto toivoa taipuvan ja käyvän kyykkyyn, mutta että Venäjän ...

Ruotsi ja Suomi ovat ilmeisesti ajautuneet keskustelemaan, ellei nyt ihan valtio- tai puolustusliitosta niin ainakin paljon muustakin kuin puolustusvälinehankinta ja -koulutusyhteistyöstä rauhan aikana Almedalenin politiikkaviikolla Visbyssä. Tämänkinkaltaisia keskusteluja käytiin myös joskus kauan sitten, 1930-luvun lopun sodanodotustunnelmissa. Eivät johtaneet tuloksiin silloin, onko meidän etumme mukaista, että johtaisivat nyt?

Samalla on syytä muistaa erilaiset spekulaatiot keskusteluista, joita Moskovassa juuri käytiin Saulin ja Putlerin välillä. Eipä niiden todellisesta sisällöstä ole luotettavaa yhteenvetoa näkynyt, vaikka Suomen NATO-jäsenyydestä, ydinvoimasta ja Ukrainasta keskusteltiinkin. Vuoden alkupuolen harjoituksissa Venäjä kuulemma harjoitteli Itämeren suurten saarten – erityisesti kai Ahvenanmaan, Gotlannin, Bornholmin ja miksei vaikapa Saarenmaan – miehittämistä tai ainakin kontrolloimista? Ilmatilan ja merialueen loukkauksetkin jatkuvat edelleen.

Vähintään koko Eurooppa odottaa henkeä pidätellen, mitä Kreikan suhteen nyt tapahtuu. Perusteellisesti ovat sekä kansalliset että ylikansalliset – siis koko EUn - poliittiset päätöksentekijät sotkemassa sekä EUn tulevaisuuden toiminnan edellytykset että maanosan, jopa maailman talouden. Ja miksi? Virheellisellä, vaihtoehdottomalla ja puhtaasti protestanttisen ideologisesti perusteltavissa olevalla talous – ei sittenkääntalouspolitiikalla vaan valtapolitiikalla – joka keskittyy todistamaan samaa kuin keskiajalla, kun ruttoa estettiin itseään kuoliaaksi ruoskimalla.


PS.


Valio on sitten päättänyt luopua Fennovoimahankkeesta juuri kun Fortum esitteli uuden ”kroatialaisen” kotimaalaisen omistajan. Ilmeisesti Venäjän valtio pitää ydinvoimayhtiönsä Rosatomin projektia Hanhikivessä niin suuressa arvossa, että vaivautuu jälleen kerran sotkemaan Suomen suunnitelmat. Kaukaa ei liene haettu ajatus, että kroatialaisen pienyhtiön takaa löytyy yksiselitteisesti venäläinen intressi, raha ja isäntä. Joko suoraan tai monenkin mutkan takaa. Mihin moisella pyritään? Voisiko tavoitteena olla järjestelmällinen Suomen mustamaalaus ja syyllistäminen venäläisen yleisen mielipiteen – siis yksisilmäisten Putlerin opetuslapsien – silmissä? Ja mihin viholliskuvan kirkastamista tarvittaisi?


PPS.

Onko päättäjiemme nyt valitsema tapa se, jolla me jäämme jälleen kerran yksin?

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

tervetuloa takaisin linjoille :-)

Kirjoitat vaikeasta aiheesta. En tiedä mikä olisi viisasta. Olen jo aikaa sitten kallistunut EU-liittovaltion kannalle, tietäen tämänkin polun mahdottomuuden: kansallisvaltioiden liittovaltio, mitä siitä oikein tulee kun kaikki kansat vetäsivät eri suuntiin. Mutta tällöin olisimme Naton jäseniä ilman jäsenanomusta. Ja suomalaisilta poliitikoilta olisi merkittävässä mitassa vedetty valtaa pois. Hyviä pointseja molemmat. Mutta ilmeisistä haitoistaan huolimatta, tämä ratkaisu antaisi Suomelle aikaa selvitä näistä karikkoisista vesistä, joille olemme nyt tahtomattamme saapuneet.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Ei aihe mielestäni ole vaikea, asia on. Eikä oikeastaan sekään. Niin kauan, kuin Suomi - jopa EUn ja vaikka sitten NATOnkin jäsenenä - on itsenäinen valtio, se vastaa itsestään, kaikista teoistaan ja toimistaan. Typeryyksistään varsinkin.

Jos olisimme Euroopan Yhdysvaltojen osavaltio tilanne voisi olla hiukan toinen, mutta vasta vuosien kehityksen jälkeen. Sitä ei kuitenkaan vielä ole edes olemassa ja päätellen EUn poliitikkojen kyvyistä, sen tuleminen ei ole edes näköpiirissä.

Kommentoin Raimo Ilaskiven kirjoitusta Iltalehdessä; "Se, että Suomi itsenäisenä valtiona saa tehdä mitä tahansa, lienee itsestään selvää. Päätös venäläisten pakotelistalla olevien kieltäminen edustamasta Venäjää ETYKin 40-vuotis-pippaloissa menee täysin meidän suomalaisten piikkiin. Ja kun katsotaan kenen täällä, vastaus lienee sekin aika ilmeinen. Ensisijassa päättäjä lienee Tasavallan Presidentti, toissijaisesti ulkoministeri, siis tällä hetkellä Sauli Niinistö ja Timo Soini.

Mitä järkeä moisessa päätöksessä on, onkin sitten ihan eri juttu. EU ei ole ETYJ, eikä se ole EU. Ehkä etukäteinen, syvällinen paneutuminen Paasikiven ajatuksiin suomalaisten ulkopoliittisista kyvyistä olisi voinut hiukan panna ajattelemaan? Kirkasotsainen typeryys ei ole tavoiteltava arvo kriisiytyvässä Euroopassa."

Hakki kirjoitti...

Enpähän voi muuta kuin kiinnittää huomion siihen, että ihan itse, omilla päätöksillämme olemme jälleen kerran sotkemassa asiamme siten, että jäämme ihan yksin. Siis, jos paska tuulettimeen iskee. Ja Putler pyörittää tuuletinta.

fun kirjoitti...

Ehtikin jo ikävä tulla Sinua hakki! Ei saisi noin vain jättää ystäviään mitään selittämättä. Juuri noin, Suomi ajaa taas kerran itseään paitsioon luottaen EU:n apuun tai vähintäinkin sen aplodeihin.
Suomi on ajanut itsensä pahempaan poliittiseen tilanteeseen kuin koskaan sitten natsiliiton. Silloinkin oli sentään olemassa varteenotettava liittolainen. Nyt ei ole edes sitä.
Tiukan paikan tullen Suomi on taas kerran ypöyksin ja aivan omaa hölmöyttään.

EU:iin ei kannata luottaa, sillä sen hajoaminen on hyvin lähellä.
Nato on turva ainoastaan sen aikaa kun USA jaksaa olla kiinnostunut Euroopasta ja kokee Venäjän uhakseen.

Luulin minä Niinistön olevan huolellisempi siirroissaan. Näin halpaan ei olisi saanut mennä. Juuri tällaisia mokia Venäjän johto odottaa voidakseen koventaa otettaan.

Fennovoiman kautta olemme ajaneet itsemme myös paitsioon. Fortum kuvitteli pääsevänsä käsiksi venäläiseen vesivoimaan Fennovoiman osakkuudella pelaamalla. Venäläiset hallitsevat siirrot niin shakkilaudalla kuin kansainvälisessä politiikassakin. Fortumin ote lipsahti. Saattaa käydä niin, että Fortumilla on tekemistä sijoitustensa kanssa Venäjällä.
Ulkopoliittinen katastrofi on valis samalla kun Suomi sanoutuu irti Rosatomin Fennovoimayhteistyöstä.

Hybridisotaan valmistaudutaan, mutta kauppasota käy koko ajan taustalla. Ellei Suomi pidä Venäjää pitkässä juoksussa EU:ta tärkeämpänä kumppanina tulee pettymyksiä toisensa jälkeen.

Hakki kirjoitti...

Venäjän edustajien osallistumiskielto ETYJn 40-vuotispippaloihin, vaikka selkeästi Venäjän provosointimielessä kieltolistalta valitut, Suomen uskomattoman päätön ja tyhmän yksiniittinen linja Kreikan eurojäsenyyden jatkumisen osalta, uuden Petsamon Nikkelin rakentaminen länsirajallemme ja söhlingit sen aikaansaamisessa jo osoittavat, että olemme siirtyneet politikoinnissamme itsetuhoiseen vaiheeseen. Tuijottaessamme tiukasti omiin todellisiin ja uskottelemiimme etuihimme keskitymme sekä ajamaan itsemme nurkkaan ja hankkimaan itsellemme vihamiehiä sekä läheltä että kaukaa. Varsinaista yhteisten asioitten hoitamista. Viimeisenä kukkana Soinin/Stubbin hallitustiellä on ennen näkemätön ja kokematon tehtyjen päätösten salailulinja julkisuudelta.

Onko johdollamme ihan kaikki kotona? Olisimmeko sittenkin äänestäneet valtaan Kolmen S:n koalition, joka lopullisesti todistaa meille, ettei meillä ole tulevaisuutta. Ei Saksan vasallina, ei EUn-, EMUn tai NATOn jäsenenä, ei eikä ennen kaikkea itsenäisenä valtiona.



fun kirjoitti...

Noinhan asiat taitavat olla. Jos edellisen hallituksen sössimiset meni liian laajan pohjan tilille niin sitä ongelmaa ei ole nykyisellä hallituksella, mutta alisuorittaminen senkun jatkuu.
Eipä tässä mitään mehän olemme tienneet nämä onnettomat asiat jo kauan sitten.
Surullista, sillä vuosituhannen vaihteessa näytti mielestäni vielä ihan hyvältä.

Taitaa Kreikan kanssa käydä niin, ettei ylpeä kansa hyväksy EU:n ryhtiliikettä. Käsittämätöntä on myös, että sanovat EU:n nöyryyttävän kreikkalaisia? Halla-Ahohan sai taannoin melkoiset pyyhkeet kun aavisteli sotilasjuntan ottavan vallan taas kerran Kreikassa. No, nyt ollaan aika lähellä sitä tilannetta.

Kaikesta mitä Euroopassa nyt tapahtuu voidaan päätellä, ettei demokratia toimi tilanteessa, jossa politikoilla ei ole mahdollisuuksia ostaa ääniään veronmaksajien rahoilla.


Karl Fransen kirjoitti...



Hakki ja Fun.

Paljon on maailman tila muuttunut näinä viimekuukausina. Tilanteet joista viimeksi puhuitte ovat jääneet kauas, eikä uusissa tilannekuvissa ole odotettavissa, ei ainakaan positiivisessä mielessä, mitään uutta tai rakentavaa. Kreikka on polvillaan, eikä sen nousua ole nähtävissä enemmän muiden kuin heidän itsensä aloitteesta. Idealistit ovat joutuneet karvaan todellisuuden uhriksi, olipa kysymys Kreikasta tai muusta maailmasta. Jos asiaa katsotaan kokonaisuuden perspektiivissä, voitaneen sanoa, että olemme Luonto Äidin armoilla, jo pelkästään ilmaston suhteen, eikä sellaista mitä itse olemme tuhoamassa lyhytnäköisyydessämme voida odottaa korjautuvan ilman tekijänsä, aiheuttajansa, ihmisen muuttumista.

Tapahtumat, eikä vain ulkonaiset kahinat, mutta myös ihmisen henkisissä muutoksissa tapahtuvat, ovat pakottaneet menemään syvemmälle kuin mitä ”normaaliin” paikallaan polkemiseen tulee. Kreikkalaiseen idealismiin, mihin myös Läsimainen idealismi rakentuu, on joutunut vastakkain Realismin kanssa, aineellisen todellisuuden vaatimiin ikeisiin, eikä siinä tilassa jää mahdollisuutta minkäänlaatuiseen keinottelevaan ajatusrakennelmaan, olipa ne kuinka tahansa uusilta kalskahtavia. Idealismi kärsii kovia takaiskuja Realismin ottaessa vallan, siitä yksinkertaisesta syystä, että Idealismi on mahdollinen vain Realismin kantimissa – leivän – jota syömme.

Idealismin irvikuva, Demokratia, toisiaan vastustavien mielipiteiden typeryyden huipentumana on jäämässä varjoon. Edelläkävijänä Kiina on ensimmäinen joka on havainnut, että ainoa tapa pitää yllä järjestystä on uudelleen ohjelmoida sekainen ihmismieli. Ihmisen ajatus on kehittymätön näkemään oman turvallisuuden perusvaatimuksia, ja kehitysvaiheessa missä olemme, on mahdolista, jo pelkän jatkuvuuden takaamiseksi vain pakkotoimin.



fun kirjoitti...

Hauskaa lukea Karlin syvämietteisiä kannanottoja elämänmenosta. Maailman tila muuttuu todellla nopeasti ja aina vaan kaottiseempaan suuntaan. On ollut suuri ilo saada elää juuri tämä ajanjakso ihmiskunnan historiassa. Tuntuu siltä, että meidän aikanamme tai aivan sen jälkeen tapahtuu ihmiskunnalle jotain käänteentekevän mullistavaa.

Ihmiskunnan ihaanteena pidetty demokraattinen toimintamalli on tehnyt tehtävänsä. Egoistis-narsistiset piirteet ovat saaneet tehdä työtään demokratian sisällä. Valtaa on ostettu katteettomilla ja vastuuttomilla lupauksilla estottomasti seurauksista piittaamatta.
Länsimainen demokratia on tulossa tiensä päähän, - valitettavasti.

Ihmiskunnan on muutettava ajattelutapaansa. Tällä mallilla ajetaan vääjäämättä ekosysteemejä tuhoon. Meitä ihmisiä on aivan liikaa. Vähintään puolet meistä pitäisi jäädä syntymättä, jotta jäljelle jäävillä olisi mahdollisuus pelastaa globaali maailma. Tällaiseen ratkaisuun ei päästä kansanvaltaisin menetelmin. Tarvitaan maailmanlaajuista totalitarismia, jonka tekemin elämää kunnioittavin päätöksin on vielä mahdollista pelastaa se mikä pelastettavissa on.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki,

Fun, nyt olet samalla ajatuspolulla kanssani. Kaikki ihmisen olemista kuvaavat indikaattorit ovat näyttämässä pörssijargonin mukaisesti kaakkoon. Olen taipuvainen ajattelemaan samoilla linjoilla kuin prof. Tere Vaden loppulamakäsitteensä kanssa
https://dl.dropboxusercontent.com/u/2109396/loppulama-kesae2011.pdf
ja niin, että kaiken edessäolevan tuhon takana on öljy. Sen merkittävin kausaali on väestöräjhdys, joka on aiheuttanut ilmastonmuutoksen, joka yhdessä demokratian kyvyttömyyden kanssa aiheuttaa ihmiskunnan massatuhon. Eräänä tuhon apparaattina on oleva malhusialainen katastrofi, ihmiskuntaa ylläpitävien mahdollisuuksien kadotessa. Näistä mahdollisuuksista, resursseista tullaan taistelemaan ja tämä kyllä vähentää ihmispopulaatiota.

Ei meistä, ihmiskunnasta, ole demokratian keinoilla tämän järjestelmän hallintaan, vaikka ehkä vielä olisi jotain tehtävissä. Demokraattiseen päätöksentekoon kun osallistuu tyhminkin älykääpiö. Tosiaankin, "On ollut suuri ilo saada elää juuri tämä ajanjakso ihmiskunnan historiassa. Tuntuu siltä, että meidän aikanamme tai aivan sen jälkeen tapahtuu ihmiskunnalle jotain käänteentekevän mullistavaa." Ilmastonmuutosilmiön suhteen on luettavissa aina vain huolestuttavimpia uutisia ja näyttäisi myös siltä, että kolmannen maailmansodan alkupaukkuja ollaan virittelemässä.

Maantiedettä kauan sitten opiskelevana pohdin ihmisen luontosuhteen kautta, että ihmiskunnan olemassaolossa täytyy piillä jokin miina, joka tuhoaa osan ihmiskunnasta. Nyt tänään tuo asia näyttää entistä selvemmältä. Ihmisen järjestelmät ovat parhaillaan suurimmassa koskaan tapahtuneessa ikävässä muutoksessa. Muutos on vain ihmisen aikaskaalassa niin hidas, että ihan tavallinen tavis ei sitä voi ymmärtää, havaita. Ja ne jotka ymmärtävät, eivät saa demokratiassa hätähuudon ääntään kuuluville.

tutkija Pohjanmaalta

PS.

He sahasivat oksaa, jolla istuivat
ja huusivat toisilleen kokemuksistaan
muistellen sitä,
kuinka he voisivat sahata nopeammin.

Ryskyen ja suurella melulla he putosivat syvyyteen,
ja ne, jotka katsoivat toisilta oksilta pudistivat vain päätään
ja sahasivat edelleen.

Bertolt Brecht

fun kirjoitti...

Brecht oli suuri näkijä. Suuret näkijät ajattelevat johdonmukaisesti tulkiten selviä merkkejä ympärillään.
Käsittämätöntä, miten kaikki elämä maapallolla perustuu lisääntymisen teesiin. Pieninkin mikrobi pyrkii aivan samaan kuin suurimmat elolliset. Päämäärä on sama kaikella elollisella. Ihminen on laji, joka on saavuttanut suvereniteetin. Ihmiskunnalla on mahdollisuus ratkaista elämän suunta maapallolla.

Mitä tapahtuukaan? Ensin haetaan jotain suurempaa. Yliluonnollista, johon voidaan uskoa ja luottaa. Kun tämä kehitysvaihe on ohitettu ihmiskunta heittäytyy oman egonsa vietäväksi. Uskonnot syrjäyttää demokratia ja itsevarmuuden tunne. Demokratiassa on sama heikkous kuin pariutumisprosessissa. Molemmissa pidemmän korren vetävät alitajuiselta pyyteeltään vahvimmat yksilöt. Valitsemamme päättäjät ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, jollaisia ei saisi päästää päättämään toisten asioista, sillä heidän tapansa toimia on patologisen narsistista. Elämässä parasta ei ole se mikä on mukavinta, vaan se mikä on kestävintä ja pysyvää.

Sallikaa tämä syväsukellus! Tein tämän Karl Fransenin mukaantulon kunniaksi.
Hakkia huudan apuun. Jotenkin tuntuu siltä, että hakki on antamassa periksi.

Karl Fransen kirjoitti...



Fun.

Puhua asiasta henkilöön kohdistuneena ja asiasta sujectisena kohteena, on aivan erinlainen asian käsittely muoto. Meille on annettu koulutuksen mukainen asioiden ja tilanteiden johdonmukainen tapa ajattella ja kaiken tuon aivoihin kerätyn tietomassan mukaisesti joudumme kertaamaan auktoriteettien ajatuksia sivuuttaen oman osuuden aivotoiminnassamme. Tällaisia ovat useimmat opetussysteemit, ja kun hyväksymme ulkopuolisen ajatuksen varauksetta, kiellämme oman intelligenttimme vapaan kehityksen, ja meistä tulee robottimaisia ihmisiä, kehnosti purrun ja huonosti sulatetun toistajia. Väitetään, että ”truth liberates, not your effort to be free” ja kuinkas muuten mitään uutta voisi syntyä. Ajatus ei useinkaan voi olla riippumaton, vaan on, melkein poikkeuksetta, sidottu oppimaansa eiliseen. Mutta kun tuo eilisen ratkaisu nähdään soveltumattomana tämän hetkiseen, ajatus joutuu etsimään uusia teitä, uusia ajatusliikeitä, katsoa asioita uudessa valossa, eikä johonkin täysin uuteen voida sekoittaa eilisen vanhaa tietoa tekemättä, mahdollisesta uudesta, vanhaa pot purria. Sitä tietoa, itsetuntemusta, ei kukaan voi antaa toiselle, ja siksi se on jokaisen itsekohtaisesti löydettävä. Se ei myöskään tarkoita, että alkaisi keräämään uutta tietoa ja varastoimaan sitä huomisen varalle ja siten tekisi, tai pyrkisi selventämään vielä ei-tapahtunutta eilisen tietomääritelmillä, vaan on ”saada lintu lennossa”.




fun kirjoitti...

Karl, tuo mitä sanot kommenttisi alussa on minunkin mielestäni juuri noin. Meiltä puuttuu kyky hahmottaa ajatuksia itsenäisesti. Turvaamme ajatusmalleissamme meille kerran opetettuun tapaan lähestyä asioita. Tuo auktoriteettiusko kuljettaa juuri eniten demokratiaa, sillä siinä järjestelmässä on tärkeää se, että ihminen uskoo mitä sanotaan. Medialla on keskeinen rooli ajatusten muokkauksessa ja pitkäkestoisella koulutusjärjestelmällä esille nostettujen asioitten omaksumisessa.

Vaikka meillä ihmisillä on yleensä vahva ego voidaan sitä johdatella omassa kehyksessään. Vakaumuksensa puitteissa ihminen liikkuu helposti asiakokonaisuuden laidasta laitaan. Poliittinen puolue on yksi vakaumuksen muoto. Vakaumuksellinen puolueen kannattaja sietää melkeinpä mitä vain, kunhan toleranssit liikkuvat puolueen rajaaman alueen sisäpuolella.

Meillähän on hyvin vähän tukea menneisyydestä kun ajattelemme ja arvailemme tulevaa. Oikeastaan menneisyydestä voidaan hakea apua kun analysoidaan ihmistä ja sen käyttäytymistä. Ihmisen käytösmallin seurantaanhan meillä on vahva kytkös. Ihmisen käytösmallit eivät periaatteessa ja perusteiltaan poikkea kovinkaan paljon minkään muunkaan elollisen toimintamalleista. Ongelma syntyy siitä, ettemme tiedä miten ihmiskunta reagoi ja sen toimintamallit reagoivat niin tavattomasti muuttuneeseen
ympäristöönsä.

Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että vanhaa kaavaa noudatetaan Euroopan kehityksessä. Lähes samanlaisia tilanteita Euroopan historiasta löytyy useita.
Toivottavasti historia otetaan huomioon, ennekuin ollaan taas syvällä kriisissä.

Karl Fransen kirjoitti...



Fun.

”Medialla on keskeinen rooli” samoin kuin kaikella demokratia käsitteeseen puidussa hassuttelussa. Jos lähemmin analysoi demokratian luonnetta, niin ei voi juuri muuta kuin ihmetellä sen perusrakennetta. Kuten tiedämme, demokratia perustuu ideologisesti mitä hienoimpaan ajatukseen, ihmisen vapauteen ilmentää itseään ja oikeutta kuvata kokemaansa mielipidettään siitä kuinka hän näkee ympärillään olevan maailman. Mutta, kuten aina tapahtuu, tuo mielikuva voi olla vain meidän jokaisessa rakentuneen kokemuksen tulostamaa johtopäätelmää, esiintyen itsetärkeänä heijastumana, mielipiteenä, jolle demokratia käsitteen tukemana annamme arvokuvia itsekukin oman taustansa mukaisesti.

Demokratia ei voi sisältää typeryyttä erillisenä viisaudesta, ja tuloksena on se mitä on nähtävissä jokapäiväisessä kanssakäymisessämme, eripuraisuutta äärimmilleen, hyväksikäyttöä typerimpien kustannuksella, jne. jne.........loputtomasti. Aina silloin tällöin typeryyden mitta tulee täyteen ja sitä joudutaan ”tyhjentämään”, mikä yksinkertaisuudessaan voi tapahtua vain sotien muodossa. Tällä hetkellä, kuten itsekin totesit, olemme lähellä vaihetta jota ihmisen äly ei pysty käsittelemään inttelligenttisesti ja isänmaan tunnuksen mukaisesti olemme pakotettu tappelemaan toismielisiä vastaan, niin sisäisesti kuin rajojen ulkopuolellakin.

Jos tilannetta arvioidaan tapahtumien mukaisesti, mikä Evolution tapahtuman ohjaamana voidaan nähdä hyväksyttävänä seurauksena, mitä sitten tapahtuikaan, luonnollisena muuttumisprosessina jota emme voi tuntea ja siksi ei ole vältettävissä, niin noin ajatellen, tapahtuipa mitä tahansa, mikään ei olisi kumminkaan ihmisen hallittavissa, vaan toteutuisi ja muuttuisi ilman, että kykenisimme siihen vaikuttamaan. Kehittyminen, halusimmepa sitä tai emme, on vuosimiljoonien, biljoonien vuosien tulosta siihen missä ollaan tällä hetkellä. Samaa skaalaa noudattaen tuhat, tai satatuhatta vuotta on pelkkä ”flash in the pans”, fragmenttinen luku ihmisen aikaan sidotussa kehityksessä ja siksi ei verrattavissa mihinkään ajatuksen ulkopuoliseen, ajattomaan, sellaisesta josta meillä ei ole, eikä voikaan olla, ei edes hajuakaan.

”Toivottavasti historia otetaan huomioon” ja ehkä tuo onkin ainoa mitä voimme tehdä - huomioida. Tekeminen, sikäli kuin selviämme tämän hetken kriiseistä jää nähtäväksi vasta huomenna.
PS. Herättele hakkia, vielä kun kesää on jäljellä!

fun kirjoitti...

Viisaita kirjoitat, Karl!
Hakki kehiin, muuten alustukset vanhenee!

fun kirjoitti...

Karl, meillä täällä Suomessa on menossa melkoinen hulabaloo moniarvoisen yhteiskunnan puolesta. Moniarvoisuuden perusarvo on maahanmuuton lisäämisen salliminen. Ystäväni Yhdysvalloista juuri kertoi, että heillä alkuperäiskansat eivät ole vieläkään toipuneet monikulttuurisuuden maihinnoususta. Reservaateistaan ovat kuulemma jo päässeet osittain vapaaksi, mutta monikulttuurisuuden huonot muistot kaivelevat vieläkin.
Suomalinen ystäväni Aslak, originaali lappalainen, pahoittelee myös monikulttuurisuuden leviämistä aikoinaan tänne lappalaisten maahan.
Sinulla on varmaan tietoa monikulttuurisuuden kohdanneista maoreista siellä Austraaliassa? Miten he ovat selvinneet omasta kulttuurisokistaan?
Täällä Suomessa tuntuu olevan vaikeuksia sopeutua muinaisten lappalaisten asemaan ja ruveta siirtymään ankeammille metsästysmaille, pois maahan muuttavien afrikkalaisten tieltä.

Karl Fransen kirjoitti...


Fun.
Kuten sanoit, ”moniarvoinen yhteiskuta” on probleema, eikä vain Suomessa, vaan kaikkialla missä on ihmisiä. Täällä Maorit eivät ole koskaan esiintyneet liian paljon poikkeavaksi muusta väestöstä, joten on hyvin vaikea, ainakin omakohtaisen kokemukseni puitteissa sanoa paljoakaan. Tunnen muutamia heistä, tosin pintapuolisesti, mutta ihmisinä en näkisi heidän olevan muusta porukasta eroavaa, paitsi ulkonäkönsä puolesta. Uudessa Zeelannissa käydessäni näin rotuerittelyä hyvin vähän jos ollenkaan. Austraalian Aboriginals ovat liian kaukana kulttuurisesti eurooppalaisista, mutta sielläkin tapahtuu keskinäistä sulautumista ja sanoisin maaseudulla vastakohdat eivät esiinny useinkaan.

Kulttuuriset ominaisuudet ovat kaikille ihmisille luontaisia asioita, eikä niitä voi vaihtaa johonkin ”parempaan” tapa-tottumus systeemiin, ja silloin kun sulautumista tapahtuu, se on useinkin kielteisien ominaisuuksien, kuten alkoholin ja muiden stimulaattioiden omaksumista. Austraalian alkuperäinen väestö oli hyvin hoikkarakenteista, jäntevää porukkaa, mutta länsimainen elintapa on tehnyt heistäkin ylipainoisia ja sairaaloisia ihmisiä. Toisin sanoen, huono seura tekee kaltaisekseen, eikä seuraansa voi valita nykymaailmassa, joten virran mukana heidänkin on oltava ja mentävä enemistön hyväksymillä arvoilla. ”Pienemmät jäävät isompien jalkoihin” mikä tapahtuu kaikissa luonnon olosuhteissa, eikä ihminen ole vielä ”löytänyt itseään”, ollakseen luonnon lakien yläpuolella. Olipa luonnon lait - meidän mielestä - kuinka tahansa arvokkaita tai primitiivisiä, olemme niiden hallinnassa.

Ystäväsi Aslak on samanlaisten yhtenäistymisvaikeuksien alaisena kuten me muutkin, mutta ehkäpä aika jonakin etäisenä kautenaan tekee meistä jokaisesta samanvärisiä ja kokoisia pulliaisia., ja kun eroavaiksuuksia ei ole, ei ole myöskään erottelua. Emme tiedä mitään varmuudella, mutta jos suunanmuutosto ihmissuhteissa ei tapahdu, ja jatkamme ”entisellä tyylillämme”, mitään muuta ei ole odotettavissa kuin Dinon kohtalo, ero on vain siinä, että me ihmiset koemme sen sisäisenä rappeutumisena. Alamäki ei voi vaihtua ylämäeksi sellaisina kuin olemme ja kuka halluaisikaan sellaista riesaa, olemmehan jokainen mukavuutta rakastavia, ja kun ajassa pääsee vain ”eteenpäin”, niin annetaan niiden mennä jotka mennäkseen ovat, eikö se olekin demokratian perussääntö?






fun kirjoitti...

Mielenkiintoista! Tämä kansojen sulautuminen kiihtyy täällä Euroopassa. Afrikasta ja Lähi-Idästä tulee väkeä massoittain Eurooppaan. Englanti ja Ranska tuntuvat saaneen jo tarpekseen maahanmuuttajia. Jos nämä kaksi suurinta alusmaaisäntää sulkevat rajat maahanmuuttajilta kasvaa paine muita maita kohtaan.
Mielestäni nämä entiset siirtomaaisännät saisivat ottaa entisten siirtomaittensa asukkaat omiin emämaihinsa, sillä heillä on suurin syy nykyisiinkin ongelmiin entisissä alusmaissaan. Jakoivathan he pelko karkeasi heimot, kansat ja sikäläiset valtiot omien intressiensä mukaan.
Suomalaiset ovat ymmällään syntyneestä tilanteesta. Kun Neuvostoliitto luhistui olin melko varma, että sieltä alkaa massavaellus mm. Suomeen. Näin ei silloin käynyt, mutta eipä tunnu Venäjän nykytilakaan olevan erityisen vakaa. Jos sieltä alkaa poliittinen epävakaus voimistua niin meillä saattaa olla noita vihreitä miehiä tulemassa pilvin pimein.

Maidan muutti maailmaa, niinkuin hakki otsikossaan toteaa. Toisaalta luulen, että asia oli päinvastoin. Kun maailma muuttui niin Maidan oli muutoksen välitön osaseuraus.

Muistan kouluajoiltani 1950-luvulta kuinka opettaja kertoi, että valkoinen rotu on roduista heikoin. Hän ennusti jo silloin, että mustat ja tumma rotu on elinvoimaisin ja valtaa aikanaan elintilaa itselleen valkoisilta. No, nyt tuntuu käyvän juuri niin. Euroopassa syntyvyys on kantaväestön keskuudessa juuri ja juuri korvaavaa. Maahanmuuttajat sitävastoin kolminkertaistavat itsensä elämänsä aikana. Muutajat ovat tottuneet primitiiviseen elämään, joten he elävät komeasti sosiaalituilla ja mm. lapsilisillä.
Maailma on huimassa muutoksessa. Australia taitaa olla sittenkin vakaimpia paikkoja maailmassa tällä kertaa.

Karl Fransen kirjoitti...





Fun.

Ehkä muistat kuinka Englanti joutui koville intialaisten pyrkiessä Englantiin kuusikymmenluvun aikoihin. Heillä, intialaisilla oli noihin aikoihin englantilainen passi ja sen mukaisesti olivat oikeudettuja asumaan Englannissa. Siitä syntyi aikamoinen sääntöjen muutos, jossa intilaiset ”jäivät toiseksi”. Passirajoitukset estivät massamuutoksen, josta muutoin, Englannista, olisi tullut intialainen saarivalta. Austraalialla on samaiset probleemat. ”Boat-People” Pacific alueelta pyrkii tänne lukemattomin määrin ja seurauksena on, että täkäläinen hallitus estää heidän tulon ja pakottaa, joko palaamaan, tai asuttaa heidät muihin maihin, Austraalian kustanuksella.

Elämme ”kansojen vaellusaikoja” ja siitä on paljon vaikeuksia koko ihmiskunnalle. Emme ole vielä nähneet muuta kuin ”top of the iceberg”, joten mitä seuraa, on arvaamatonta. Historiallisesti tämä kaikki on tapahtunut montakin kertaa, muttei koskaan näin laajuisesti, käsittäen koko maailman. Australia on ollut vakaa, muttei ole näinä muutoksien päivinä. Jos olet havainnut kadulla kulkiessasi, levottomuus on melkein jokaisen ihmisen kasvoilla. Sitä pyritään korjailemaan korkeammilla palkoilla, paremmilla asunnoilla ja ”terveemmällä ruualla”, josta kaikesta on tulostunut yli-lihavia, sairalloisia ihmisiä. Näyttäisi kuin aineellisen hyvinvoinnin seurauksena olisi henkinen pahoinvointi, tietenkin vain vastakkais-asettelun tuloksena. Olemme kehittymisen tiellä ja siihen kuuluu eroittamattomasti muuttuminen ja muuttumiseen, jos muuttumista pyrkii välttelemään, kuluu yhtä eroittamattomasti kipu. Niitä ei voi ottaa erillisinä, ja kuten tiedämme, olemme tehneet juuri noin, ottaneet ne erillisinä, ja siitä tässä sitten jokainen meistä joutuu maksamaan. Tämä ei ole mikään filosofinen sössettely, vaan - täysin luonnollinen seuraus tavasta jolla elämme.

Me , kalpea naamat, olemme tummia poikia heikompia. Se näkyy urheilukentällä ja kaikissa muissakin toiminnoissa missä tarvitaan fyysillistä voimaa ja kuntoa. Emme ole vielä henkisesti kehittyneitä nähdäksemme tasapainoisesti, muutenhan emme edes keskustelisi tällaisista aiheista, ne olisivat selviöitä. Ehkä voisimme sanoa, että samoin kuin urheilussa, meidän tulisi kohentaa henkistä kuntoamme ”harjoittelun” avulla. Mutta innostus sellaiseen ei voisi olla kilpailuun kahlittuna, kilpailussa on aina loosereita ja voittajia, sitävastoin henkisellä tasolla voi olla vain itsensä, ei voittajia, vaan kehittymistä, eikä sitä voi kukaan ulkopuolinen rajoittaa.




fun kirjoitti...

Mielenkiintoista kuulla asioita sieltä maapallon toiselta puolelta. Meillä Euroopassa tuntuu olevan pallo hukassa tässä maahanmuuttoasiassa. Meille se tekee kipeää varmaan siksi, että täällä EU sanelee kiintiöitä ja panee moraalisia paineita maakohtaisesti.

Tässä mittakaavassa muuttoliike ei ole tosiaankaan koskaan ollut. Nythän meillä on tietysti teknisesti paremmat laitteet massojen siirtelyyn. Aikaisemmin sodat taisivat olla se pääasiallinen geenipölyttäjä.
Erikoista aikaa elämme. Pikkusotia on paljon ja kansat liikkuvat. Kyllä tällä kaikella jokin "kosminen" tarkoituksensa on. Jonnekin tiedostamattomaan ihmiskunta on vaeltamassa. Vaellus tapahtuu ilmeisesti jonkun meille tuntemattoman paineen vaikutuksesta. Kyllähän sodat ja kansanvaellukset ovat aina evoluutiota vauhdittaneet. Ehkä kysymys on yksinkertaisesti jonkun ulkoisen ilmiön käyntiin panemasta reaktiosta?

Kaiken tämän liikehdinnän liitännäisenä nousevat äärilikkeet. Sehän on luonnollista. Työpaikkojen-ja sosiaaliturvan jakajia tulee lisää. Paikallinen väestö on huolissaan omista eduistaan. Eurooppa ei pysty Australian kaltaiseen suorasukaiseen toimintaan. Kaikki otetaan vastaan ja tulijoita kyllä riittää.

Kar Fransen kirjoitti...



Fun.

”Pallo on hukassa” täälläkin, eikä sitä enään edes etsitä ja lisäisin tuohon, että etsintää niillä kyvyillä mitä meillä on, siellä Euroopassa tai täällä ”down under”, ei tuntemiamme ratkaisuja ole edes olemassakaan ja siksi mennään suoraluontoisiin menettelyihin. Siinä ei voida katsoa moraaliarvoja ja jos niin tekisimmekin se voisi olla vain omaksi turmioksi.

Emme voi tuntea noita ”kosmisia tarkoituksia”, enkä katsoisi niiden selittelyssä, niin tai näin, olevan mitään paljastavaa uutta. Itsehän niitä tulkitsemme, kukin omien mielipiteiden höystämänä. Aina silloin tällöin pulpahtaa esiin jokin Bill Grahamin tapainen idean pölyttäjä, ja taas mennään perässä kuin lammasjoukko. Kaikenlaisia ihmehoitoja tarjotaan, mutta kuten usein käy, ne jättävät vain ihmettelyä jälkeensä, eikä niillä enempää kuin muillakaan selittelyillä päästä mielipidettä pitemmälle.

Kosmisista vaikutuksista tuskin voimme olla erillisiä, olemmehan osa tästä kaikesta, ja osan osa on olla mukana suuremmasta, tiesimmepä siitä tai emme. Tietämättömyys on mihin meitä ohjataan, ns. poliittisten ja uskonto-tietäjien kautta, ja siksi kunnes olemme heistä riippuvaisia, voimme mennä vain heidän kaitsemaan suuntaan. Kuten sanoit, vaellus tapahtuu jonkin tuntemattoman paineen vakutuksesta. Tuskin voisimme sanoakaan muuta kuin, että liikettä tapahtuu, kutsuimme sitä evolutioksi tai joksikin muuksi, se vain ”pyörii sittenkin”. Olet varmaankin havainnut kuinka asian sanaistaminen saa aikaan johtopäätöksen, ja kuinka johtopäätöksestä seuraa poikkeuksetta asiasta eteenpäin menon este?

En uskoisi täkäläisen valtioviisauden olevan mitenkään eurooppalaisesta erillinen, sieltähän me, Euroopasta, kaikki valkonaamat täälläkin olemme lähtöisin, lukuunottamatta alkuperäistä Australian kantaväestöä. He elivät kommunismin tapaisissa ryhmittymissä, kaikki oli yhteistä, ja eriheimot tappelivat keskenään, ihan kuin me valkonaamatkin. Ainoa erinlaisuus valkoisiin nähden oli, että he elivät maan karuisilla luontaistuotteilla ja tulivat toimeen ilman maanviljelyä, elämällä mitä ympäristö tarjosi, ja siksi eivätkä koskaan ylikansoittuneet. Euroopassa on paljon vaikeampi toteuttaa kovan käden otteita, siellä traditionaaliset käsitteet ovat jyrkempiä kuin täällä. Täällä eletään vielä tätänykyäkin pioneeri menttaliteetin valloissa, eikä siihen voi kuulua hempeämielisyyttä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Olisko Venäjän uhka nyt jäämässä pois muodista kun ISIS ei enää halua lisää taistelijoita Syyriaan vaan vapaaehtoisia kannustetaan tekemään iskuja kotipuolessa?

Suomestakin löytyy helposti kymmeniä terroristeja kun on löytynyt tähänkin asti.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1439270046326.html

Mä en koskaan edes ymmärtänyt miksi jotkut oli vaan iloisia kun ääriainekset saatiin lähtemään muualle tappelemaan, koska muutama sana kalifaatilta riittää aloittamaan sodan koko maailmaa vastaan.

Nyt se sitten on tapahtunut ja mites suu nyt pannaan? Norsun vitulle ehkä?