keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Suomi on seis



Olen sanaton ekonomistin arviosta. 

Uuden Suomen mukaan "Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus listaa suhdannekatsauksessaan kolme asiaa, joiden vuoksi Suomi pärjää nyt muuta euroaluetta heikommin.

Ensimmäisenä hän nostaa esiin teollisuuden rakennemuutoksen, erityisesti metsäteollisuuden ja Nokian alamäet.
Toisena Brotherus mainitsee Suomen työikäisen väestön määrän.
Kolmas Suomen taloutta kohdannut kolaus on Venäjän talouden horjuminen Ukrainan tilanteen ja pakotekierteen takia."

Eivät nuo suinkaan ole Suomen ongelmien perussyy. Ne ovat ajassa tapahtuvia yksittäisiä muutoksia. Muutoksia maailmassa riittää ja harva niistä on meistä itsestämme kiinni. Jotkut ovat meille suosiollisia, jotkut eivät. Niiden mukaan yhteiskuntien on elettävä. Siihen ei ole vaihtoehtoja, pienellä valtiolla varsinkaan. Meidänkin on aina yritettävä selviytyä jatkuvassa muutosten virrassa. Sitä varten meillä on hallitus.

Meillä on nyt ollut hallitusvallassa toimitusministeriö toisensa jälkeen viimeistään toukokuun puolesta välistä 2008. Kallin källistä alkoi toimettomien toimitusministöriöiden aika. Samaan toivottomien toimitusministeriöiden joukkoon kuuluu myös Kataisen I ja viimeinen.  Leimallisesti niihin kuuluvat puolueiden suoraan itse päättämien pääministerien toimitusministeriöt Kiviniemen ja Stubbin. Puolueet ovat omineet itselleen vallan, joka perustuslain mukaan kuuluu kansalaisille. 

Ainakaan viiteen vuoteen ei Suomea ole kehitetty arkielämän realiteettien perusteella. Viisi vuotta on enintään yritetty reagoida muutoksiin, yhteen toisensä jälkeen. Useimmiten aikaan saadut päätöksetkin ovat tainneet jäädä vain hurskaiden toivomusten tasolle? Ilmeisimpinä esimerkkeinä Kataisen I ja viimeisen hallituksen vieläkin toteutusta odottavat rakenneuudistukset. Näkemys ja visio Suomen suunnasta on puuttunut. Suomea on puhtaasti yritetty hallinnoida. Suomea ei ole johdettu.

Huonon talouden syy on huonosti toimiva demokratia. 
Miten puolueiden valta on kasvanut demokratian esteeksi? 
Kansalaisten demokratia on muuttunut puolueiden demokratiaksi.

Ja kun puolueet eivät enää osaa johtaa, niiden parasta ennen päivä on ohi. Tarvitaan jotain muuta, jotain uutta jos Suomi halutaan liikkeelle. Ettei meitä odota Loppulama. Ainakaan ennen muitakin.






PS.

Ystäväni pyysi, Ruotsin vaalien korkean äänestysprosentin innoittamana kysymään lukijoiltani, olisiko teidän mielestä pitkien listojen tie sittenkin meillekin sopivampi demokratian toteutustapa?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

+++ Ystäväni pyysi, Ruotsin vaalien korkean äänestysprosentin innoittamana kysymään lukijoiltani, olisiko teidän mielestä pitkien listojen tie sittenkin meillekin sopivampi demokratian toteutustapa? +++

No minä vastaan ja vastaus on EI. Senhän merkitsisi puoluevaltaa ja vaalilippuun olisi nykyistä tähdellisempää kirjoittaa JOKU MUU.

Takuuvarmasti puolueen asettamassa pitkässä listassa oli kärkiniminä noita missejä ja mannekiineja, bodaajia ja muuta turhaa porukkaa, jolla kyky toimia vaaativassa valiokuntatyöskentelyssä olisi lähinnä nollan luokkaa.

Sensijaan toivottava uudistus olisi määrittää kansanedustajalle pätevyysvatimukset, jolloin olisi ehkä jonkinlaiset edellytykset saada vaativaan tehtävään käsityskyvyltään terävämpää ainesta.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kiitti vastauksesta. Tiedät, että olen kanssasi samaa mieltä. Samasta syystä.

Mutta käsitykseni mukaan Ruotsin listojen kärkiniminä ole sen paremmin missejä, mannekiineja kuin bodaajiakaan. Se lienee meidän suomalaisten osana? Kyllä siellä kai ovat kärjessä ns. broilerit, politiikan ammattiuraa nousujohteisesti kapuavat turhakkeet? Vai?

fun kirjoitti...

Noinhan se on ymmärrettävä.
Mites mollaisi sellainen malli, jossa puolueet asettaisivat ehdokkaansa, mutta ehdokaslistoja olisi vain yksi ja ilman puoluetunnuksia?
Taitaisi olla melkoinen trolli malliksi. Siinä ei voisi sitten äänestää lainkaan puoluetta vaan ainoastaan ehdokasta.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Mielenkiintoinen ajatus, jota en ole tullut edes miettineeksi. Vaan enpä usko kaiken vallan haltijoiden moisestakaan innostuvan, kun eivät hyväksy edes perustuslain 29§ rikkomisen sanktiointia ja tulosajattelun ulottamista puoluerahoitukseen.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/03/tulosvastuuta-demokratiaan-ehdotus.html

fun kirjoitti...

Suomi on seis, mutta minne ovat ansiokkaat kommentaattorit kadonneet näiltä ansiokkailta blogisivuilta?