tiistai 6. toukokuuta 2014

Sokea opastaa kuuromykkää posliinikaupassa



Suomen talous ei nouse markkinoilla muun Euroopan tahtiin. Meillä yt:t, väen vähennykset, vientikysynnän väheneminen ja lopuksia katoaminen, yritysten supistuvat tulokset, ulkolaisten investointien vähäisyys Suomeen ja suomalaisten investointien keskittyminen ulkomaille ovat yhä arkipäivää. 

Puoluepukareista koostuva hallitus kiittelee itseään jämäköistä ratkaisuistaan tehostaa julkisen sektorin toimintaa, laskee pääomaverotusta ja lisää alv-prosentteja tasolle, joka käytännössä jo estää yksityisiltä kansalaisilta mahdollisuuden ostaa suomalaista työtä Suomesta. 

Työtä tapetaan tehostamisen, ulkoistamisen, yksityistämisen ja säästämisen nimissä. Paskaduunit teetetään jo nyt "mamuilla ja mutakuonoilla" unohtaen, ettei mikään työ ole paskatyötä. Pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajat muodostavat näkyvän joukon ainakin rakennusalalla, hoivatöissä, siivouksessa, linja-autonkuljettajina, takseissa. 

Todellinen työttömyys, joka kai pitkälti kohdistuu kotoperäisiin suomalaisiin huitelee edelleen yli 500.000 tasolla, vaikka virallisesti maaliskuulta näytetään lukua 252.000. Ennenaikaiselle eläkkeelle putken kautta tai ilman on viime vuosina siirretty kymmeniä tuhansia sinänsä työkykyisiä ihmisiä. Kun samalla 50.000 suomalaista nuorta puuttuu puuttu sekä työllisyys-, työttömyys-, työvoima- yms. tilastoista, mutta löytää tiensä toimeentulotukien tilastoihin, jotain on aika pahasti vialla.

Samalla palvelut tökkivät kuukausi kuukaudelta yhä pahemmin. Ei yksin julkisella sektorilla vaan myös yksityisellä. Onko tuttua "paina yksi jos haluat palvelua suomeksi,...paina yksi jos kysymyksesi koskee uuden liittymän hankintaa ... paina yksi jos asiasi ....", onko tuttua joutua ottamaan palvelun odotusnumero pankissa, postissa, virastossa, puhelinmyymälässä, huoltopalvelussa..., onko tuttua jonottaa ties mitä, ties missä, ties minne? Ja miksi? Koska puuttuu työntekijöitä eivätkä yhteisöjen palvelujärjestelmät ole tilanteeseen sopeutuneet ja ilmeisesti jatkuvasti huonommin tilanteeseen sopeutuvat. 

Sata yhdeksänkymmentä neljä, kyllä 194 artikkelia markkinoista löytyy tältä blogilta. Ei markkinoinnista vaan markkinoista ja niiden toimivuudesta, valitettavan usein myös toimimattomuudesta. Pääosin Suomesta, osin myös muualta. Mitä erilaisemmilta aloilta ja sektoreilta ja tilanteista. Suurin osa kuitenkin ihmetellen miksi markkinat eivät meillä toimi. 

Miksi kaikesta säästämisestä, leikkaamisesta, tehostamisesta huolimatta talouden kokonaisuuden suunta Suomessa on alas? Ja näyttäisi, että edelleen kiihtyvässä määrin. Eikö kaiken säästämisen, leikkaamisen ja tehostamisen jälkeen olisi mahdollista toivoa, että Suomen talous alkaisi nousta?

Turha toivo. Meidän ongelmiemme perussyyhyn ei ole vielä edes kajottu. Ja ilman, että perussyy poistetaan ei todellista korjausta tapahdu. Huonosti toimivan talouden perussyy on huonosti toimiva demokratia. Markkinatalous ja politiikan toimivuus kulkevat demokratiassa käsi kädessä. Siis niiden pitäisi, vaan eivät meillä kulje. 

Meillä sokea opastaa kuuromykkää posliinikaupassa tai vaikkapa läpi Tuonelan virran. 

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Miksi kaikesta säästämisestä, leikkaamisesta, tehostamisesta huolimatta talouden kokonaisuuden suunta Suomessa on alas? Ja näyttäisi, että edelleen kiihtyvässä määrin. Eikö kaiken säästämisen, leikkaamisen ja tehostamisen jälkeen olisi mahdollista toivoa, että Suomen talous alkaisi nousta? +++

Älä unta näe. Toivoa ei ole. Eikä se ole demokratiasta kiinni. Pikemminkin ehkä johtuu siitä. Tavikset valitsevat kaltaisiaan ja saavatkin niitä.

Koko homman taustalla on öljyhuippu ja sen jälkeinen laskevien suhdanteiden aika. Tämä aika tullee kestämään kuluvan vuosisadan loppuun saakka. Tämä on fakta, jota nuo tavisten valitsemat, nuo kaikenkarvaiset poliittiset kellokkaamme, entiset missit ja mannekiinit, eivät pysty tai halua pystyä käsittämään. Aiheesta on kirjoitettu ja kirjoitetaan paljon, siitä löytyy infoa mm. tästä http://kaikenhuippu.com/category/oljyhuippu-peak-oil/ Samasta aiheesta luin juuri kahlaten kirjan SUOMI ÖLJYN JÄLKEEN ja jos tämän kirjasen sisältö olisi ns. talousviisaile ja poliitikoille edes vähäisessä määrässä tuttu, kaikenlainen pascapuhe taloudellisesta kasvusta ja muusta vastaavasta hömpästä unohdettaisiin pikimmiten ja käärittäisiin hihat ylös sekä ryhdyttäisiin todellisiin kansallistalkoisiin hyvinvointiyhteiskunnan rippeiden säilyttämiseksi. Nyt ei ole vielä liian myöhäistä mutta jos sopililauman tavoin kaikki ryntäämme jyrkänteeltä alas, kaiken toivon saa heittää.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Tavikset valitsevat niistä, jotka heille valittavaksi annetaan. Kun usko kansanedustajan itsenäiseen päätöksentekomahdollisuuteen on mennyt ja tiedetään puolueen joka tapauksessa päättävän, valitaan julkuin tai muuten söpö. Kyvystä ja osaamisesta viis. Tämän seurauksen päätöksentekijöiksi päätyy kansalaisten arkea tuntematon puolue-eliitti, joka keskittyy katsomaan arkisimpiakin asioita lehmänkauppojen materiaalina. Lehmänkaupoilla tämä maa ei enää nouse.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Lehmänkaupoilla tämä maa ei enää nouse. +++

Tämä maa ei nouse enää millään kaupoilla. Tavikset, heidän valitsemansa ja näitä valittuja ohjaavat puolueet eivät yksinkertaisesti ymmärrä, minkälaisessa hetteikössä Suomi - muiden maiden kanssa - nyt öljyhuipun jälkeisenä aikana rämpii.

Se että öljyn hinta on 2000 luvulla nelinkertaistunut, vaikuttaa ihan kaikkeen. Tämä hinnanousu on kulutuksesta pois, se heikentää kansantalouksia. Ja tätä vajetta on nyt jo vuosien ajan korvattu velalla, samalla uskotellen että hyvänä aikana velka kenties maksetaan pois. Tässä hommassa ovat nyt suomalaiset kakarapoliitikot täysin rinnoin mukana. Tämä velka on myönnetty keskuspankkien virtuaalirahan avulla. Ihan aikuisten oikeasti, koko maailmantalous on nyt täysin tyhjän päällä ja kunhan tämä homma laajemmalti ymmärretään, tulee katastrofien katastrofi, kaikkien taloudellisten katastrofien äiti.

Minulla ei ole aavistustakaan, miten tästä skeidasta noustaan ylös? Osaatko Hakki sinä sanoa?

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Sitä ollaan taas niin pessimistiä, niin pessimistiä, että. Nyt positiivisuutta kehiin. Heti.

Kyllä ihminen aikaansaamilleen ongelmille ratkaisut keksii. Mitä, jos myytäisi esimerkiksi eniten maksavalle, mutta kaukana olevalle kehitysmaalle? Tai vaihtoehtoisesti voisimme ilmoittaa nykyisille velkojille: "Lällällää, me ei makseta. Tässä jälkimmäisessä strategiassa on kieltämättä oleva varovainen ettei sellaisille lällättele, jotka saattaisivat tulla perimään.

Sanot " koko maailmantalous on nyt täysin tyhjän päällä" ja totta puhut. Kysehän on luottamuksesta. Sehän jo nyt täällä Euroopassa eri puolilla rakoilee. Mutta yksi kunnon sota sen kyllä taas oikeille raiteille palauttaa.

Per aspera ad astra. Kyllä se siitä sanoi yksikin presidentti aikoinaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

jo aikaisemmin mainitsemani kirja, SUOMI ÖLJYN JÄLKEEN alkaa näin: "Elämme maailmassa, joka on täydellisesti koukussa öljyyn. Ilman sitä ei mikään liiku. Talous romahtaa. Ruoantuotanto romahtaa. Muu energiantuotanto romahtaa. Teollistunut yhdyskunta nykymuodossaan romahtaa. Ja sitten kirjanen käsittelee tätä minulle jo aikaisemmin tuttua aihetta kohta kohdalta yli 300 sivun verran. Öljy on geologiaa ja sen kausaalit osittain maantiedettä. Molemmista tieteistä tutkinnon suorittaneena tämä on minulle selvää pässinlihaa. Jos tämän kaiken katsoo olevan vain pessimismiä, silloin pitää päätä tukevasti pensaassa. Ja näin juuri yhteiskunnat tekevät.

Olen jo aikaisemminkin näitä linkkejä sinulle lähettänyt, yksi hyvä selainen on http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159501-oljykriisin-paluu-ja-loppulama

Öljyn merkittävin kausaali on ollut väestöräjähdys, joka on meidän molempien elinaikana kolminkertaistanut globaalin väestön ja nytkin vielä joka kuukausi kasvattaa sit 6,5 miljoonalla. Ilman halpaa öljyä tätä porukkaa ei pidetä hengissä. Js globaali talouskone yskii tästä syystä.

Väännä minulle tästä kokonaisuudesta positiivinen kokonaisuus? Ehkä kunnon ydinsota ratkaisee ongelman, mutta sekään ei ole positiivinen ratkaisu, ei ainakaan ihmisen kannalta. Pessimismi, silloin kun ilmiön reunaehdot ovat tällaiset kun mitä ne ovat, ei ole pessimismiä vaan pelkästään realismia.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Olin kyllä aika varma, että tällä kerralla olisin onnistunut sarkastis-pirullisen mielipiteen kirjoittamisessa. Vaan kun ei.

Olet aiemmin kirjottanut ja olen jopa kanssasi samaa mieltä.

Muistan vain jostain, että Suomen pläntti pystyy elättämään noin 3,5 miljoonaa ihmistä ilman, että tuontia/vientiä tarvitaan. Elintaso ja sen laatu eivät taatusti ole nykyisiä, mutta elossa ollaan. Mitä niille ylimääräisille 2 miljoonalle tapahtuu ... en tiedä, enkä oikeastaan välitäkään tietää.

Mutta tämä aika edellyttää vain sitä, että seurataan pillipiiparia. Loppu selviää omia aikojaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

no hyvä, että juttusi oli "sarkastinen"; olen todella helpottunut.

+++ Muistan vain jostain, että Suomen pläntti pystyy elättämään noin 3,5 miljoonaa ihmistä ilman, että tuontia/vientiä tarvitaan. Elintaso ja sen laatu eivät taatusti ole nykyisiä, mutta elossa ollaan. Mitä niille ylimääräisille 2 miljoonalle tapahtuu ... en tiedä, enkä oikeastaan välitäkään tietää. +++

Mitä niille 2 miljoonalle todella tapahtuu, tai enemmällekin kun yhteiskunta nyt kainkenlaisine lapsentekobonuksineen kannustaa lisääntymään "huoltosuhteen ylläpitämiseksi". Ja EK Etelärannasta on huolissaan työvoiman riittävyydestä, jota paikkaamaan nyt raahataan kaikenkarvaista luku- ja kirjoitustaidotonta kamelikuskia eräistä nimeltämainitsemattomista maista, jotka puutteellisen ammattitaidon sijaan osaavat vain lisääntyä.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, ja kuten aikaisemmin joskus olen kirjoittanut, me olemme aitiopaikalla tätä performanssia seuraamassa.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kyllähän tänne väkeä mahtuu, kun maata ei pystytä enää sen paremmin pitämään kokonaan asuttuna kuin puolustamaankaan. Tosin siihen ovat ennen kaikkea syypäitä yksiniittiset poliitikkomme ja erityisesti heistä kuoriutuvat kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut.

Siirtolaisuuden ensimmäinen aalto on käsittääkseni aina ja kaikkialla vastaanottajavaltiolle lähinnä kuluerä. Hyödyt tulevat lähinnä seuraavista sukupolvista.