perjantai 24. tammikuuta 2014

Suomalaista tuho- vai teollisuuspolitiikka

Myydään metsä ja metalli

Venäläiset ovat kuulleet maailmalta, että Pohjolassa asuu säästäväinen mutta primitiivinen kansa, joka myy kerran 10 vuodessa kaiken säästämänsä omaisuuden ulkomaaliselle puoleen hintaan. Tämä perustuu Suomalaisten kapitalistien omaksumaan muunnokseen siitä ikivanhasta uskomuksesta, että vainajan mukana haudataan kaikki käsille haalitut aarteet. Näin ne eivät lisäisi inflaatiota.

Hieno juoni venäläisiltä:

Ensin puutulleilla painetaan suomalaisen metsäteollisuuden hinta alas, sitten ostetaan niitä halvalla, ja sitten taas poistetaan puutullit esim WTOn suositusten mukaisina, jotta saadaan tehtaalle raaka-ainetta, ja hupsis, tehtaan arvo on taas palannut normaaliin. On se venäläinen omaksunut kapitalistien tavat.

En yhtään yllättyisi, jos jotain tällaisia ostoja tapahtuisi. Kursseja on poljettu niin alas, että miksi ihmeessä rikkaat venäläiset eivät tulisi ja ostaisi jotain hyviä firmoja puoli-ilmaiseksi? Nyt suomalainen metsäteollisuus olisi alennusmyynnissä. Olisiko metsän pyrittävä eu alueelta pois kun se on omiaan vaikeuttamaan metsän kilpailukykyä kilpailijoihin nähden.

Stora ja upm ei voi yhdistyä, mutta globaalissa onko tuolla yhdistymisellä mitään merkitystä eu:n kilpailulle muuta kuin vaikeuttaa yritysten toimintaa.

kuka sanoo että ne ostaa halvalla… ei kun kunnolla pätäkkää pöytään, kyllä venäjällä ruplia riittää..
esim. jos maksaisi m-realista 7€ osakkeelta niin johan kauppa kävisi..

Saattaahan juttussa piillä hyvät puolensakkin. Puutullit poistuisivat, työpaikoilla säästyttäisiin valtavilta yt-neuvotteluilta sekä suomen talous saattaisi lähteä taas nousuun puuteollisuuden perässä.

Venäläiset varmaan kiinnostuneita lähinnä tehtaista Suomessa - veikkaisin, että M-realin kartonkitehtaat tuskin ovat myynnissä ja paperitehtaista taas suurin osa on Keski-Euroopassa. Noin yleisellä tasolla kyseiseen tulisivat varmaan yksittäiset tehtaat/ jotkin osat yrityksissä. En ihan heti uskoisi, että kyse olisi kokonaisista yrityksistä.

UPM:n “hinta” on tällä hetkellä n. 5 mrd. Sillä rahallako saisi kasan tehtaita ja lisäksi suuret metsäalueet Suomesta? Samalla saisivat venäläiset myös huomattavan osan Suomen energiatuotannosta.

Valtion suhtautuminen suomalaiseen osakeomistukseen on johtanut siihen, että ulkomaiset ostavat Suomen pörssiyhtiöt ulos. Telakkateollisuus meni jo Koreaan. Meneekö puunjalostus nyt Venäjälle?

Olisi se aikamoinen shokki jos yksi yhtiö menisi venäläisten haltuun. Samalla aivan älytön kilpailuetu kilpailijoihin. Ei puutulleja halvan raaka-aineen maahan kehittämään metsäteollisuutta. Muut ulkopuoliset, kaikkihan tietävät miten niitä kohdeltaisiin sen jälkeen venäjällä. Tästä firmasta ei pitäisi jäädä pois, mukaan heti alkutaipaleella. Uskon myös että kiinnostusta suomalaiseen puunjalostusteollisuuteen Venäjältä nyt löytyy.

Stora tuskin on myynnissä ja umpin eli UPM:n kanssa taitaa olla samoin. Jollei venäläiset umppia onnistu ostamaan, niin joko siivuja kahdesta edellä mainitusta, taikka sitten yksittäisiä tuotantolaitoksia ( Stora, UPM tai Metsä-Botnia ) Metsäliittolaiset ei M-Realia helpolla myy, kun vaarana voisi ainakin teoriassa olla että metsäliittolaisten puut olisi jatkossa pakko myydä halvemmalla, kun venäläiset saisivat tuoduksi jatkossakin itä.puuta.

Mielenkiintoinen tieto tuli tänään Tullilta, jonka mukaan venäläinen koivukuitupuu arvostettaisiin rajalla 55 e / motti, kun samalla suomalaista saisi metsänreunasta 30 e. / motti. No asian taakse tod.näk. kätkeytyy paljon sellaisia logistisia ja liiketaloudellisia seikkoja, jotka selittävät miksi esim. umppi ostelee edelleen koivupuuta rajan takaa.

Venäläiset ovat jo ostaneet kaikki hyvät mökkitontit nyt ne ostavat teollistumisemme peruskiven metsäteollisuuden. 

Ihmettelen vaan, että miten kaveri joka on töissä Suomen Pankissa voi mennä jakelemaan tuollaisia lausuntoja, tietäen tasan tarkaan, että sillä on vaikutusta pörssiyhtiöiden osakekursseihin? Osakemanipulaatiota Suomen Pankin malliin? Miksi ja keiden pyynnöstä/vaatimuksesta tämänkaltainen huhu saatettu liikkeelle ?

Periaatteessa Sutelan ulostulo on korrektia, kun hän on saanut tällaisen tiedon haltuunsa.

Se miten SP on saanut haltuunsa tämän tiedon on tietenkin varmuudella vain SP:n tiedossa, mutta epäilempä että SP:hen tieto on tullut rahanpesukyselyjen kautta. Kun suuri summa rahaa on tulossa itärajan takaa, niin pörssivälittäjä / myyjätaho on velvollinen selvittämään rahan taustat. Ja kun kyse on todella suuresta summasta, niin SP:hen tieto varmasti menee.

Se tapahtuuko lopulta mitään kauppaa on toinen juttu, veikeää olisi kuitenkin tietää onko virkakunnassa olemassa sellaisiakin tahoja, jotka oman rahoituksen mahdollistamissa rajoissa ovat hankkineet jonkin metsäpuljun osakkeita.

Eikös juuri treidarit ole niitä ketkä valittavat vielä valtion hanskassa olevan liian paljon omistusta.

Vaatimukset vain yltyvät valtion omistusten pienentämisistä, joten Italialaisilla, Korealaisilla, Venäläisillä jne. on tulevaisuudessakin paljon ostettavaa Suomesta kunnes valtion kaikki omistukset on laitettu lihoiksi.

Turha puhua treidareiden isänmaallisuudesta mitään, laput lähtee käsistä samantien kun kurssi heilahtaa hiukan alamäkeen ja senjälkeen ne on vapaasti kenentahansa ostettavissa on raha sitten Venäjältä tai mistätahansa.

Minkähänlainen poru nousisi, jos puun takaa jonkun aamun uutisissa olisi maininta, että venäläinen taho on ostanut vaikka nyt UPM:n ilman ettei minkäänlaista ennakkotietoa asiasta olisi julkisuudessa? Nyt näköjään on otsikko käännetty että venäläiset hierovat suurta kauppaa metsäteollisuudessa, spekulointia vai totta.

Se nyt on varmaa että jotain metsäsektorilla tulee tapahtumaan, mutta mitä? Juuri sitenhän yrityskauppojen tulee tapahtua. Ei niistä sovi levitellä ennakkotietoja julkisuudessa.

Minä ehdotin jo noin 3 kk sitten tätä samaa venäläisille rahamiehille, niille samoille, joilla on valta pelata puutullien kanssa. Miksi ihmeessä rakentaa uutta kapasiteettia Venäjälle kun sen saa valmiina ja lähes ilmaiseksi täältä ? Tervetuloa ostoksille ! (Itse en tosin myy näillä hinnoilla).

Hieno juttu. Kun venäläiset jo ovat ostaneet asuntoja ja mökkejä yhä enenevässä määrin, niin nyt onkin jo aika ostaa suuria suomalaisia yhtiöitä.

Suomessa alkaakin jo olla sellainen venäläinen vähemmistö ja mahdollisten yrityskauppojen jälkeen sellaiset taloudelliset intressit, että niiden turvaaminen on välttämätöntä.

Vaan eipähän sitten tarvita enää omia puolustusvoimia !

Usko tai älä. Yllä on kyseessä oma valikoimiani keskusteluja Kauppalehden keskustelupalstalta eilen. Herää kyllä kysymys millä tavalla itse kukin meistä, jolla on riittävästi täpäkkää, voi tuhota pienen maan selkärangan.

Tämän artikkelin julkaisin nimellä Suomen metsäteollisuuden loppu as we know it 26.syyskuuta 2008.

PS.

KL.fin pääkirjoituksen - napakka - innoittamana. Ja suulla suuremmalla; kyllä kansa tietää!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

mitäpä jos taloudellinen establishmentti tajuaakin Peak Oilin merkityksen ja on nyt suorittamassa "viimeistä rahastusta" eli ulosmittaamassa yhteiskunnista kaiken mahdollisen vielä kun jotain ulosmitattavaa on? Ei ne voi näin tyhmiä olla miltä nyt taviksesta näyttää, vaan kaikki onkin suunniteltua. Homma ehkä organisoidaan noiden bliderbergiläisten taholta ja nämä kakarapoliitikot ovat pelkkiä juoksutyttöjä ja -poikia, jotka heille luvatun palkkion toivossa hoitavat tätä annettua tehtävää.

tutkija Pohjanmaalta

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

mitähän mahdat fundeerata?

Löysin noista Peak Olin jälkeisistä ajoista oivallisen kuvauksen


http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book

http://globalisaatio.fi/2013/08/kirja-arvio-the-end-of-growth/

joista kannattaa repiä uudenlainen tulevaisuus. Eivät nämä asiat establismeteille yllätyksenä tule ja nyt on menossa varallisuuden uusijako ennen SUURTA lamaa. Kaikki talouspoliittiset ratkaisut tulisi ymmärtää tämän contexin valossa.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Maailman pahuuttahan minä. :-) Itse asiassa kuitenkin kiroan sitä, että käänteentekevä ja nerokas vastiineeni kommenttiisi otti ja häipyi bittiavaruuteen pari päivää sitten.

Silloin varmaan pidin ajatustasi lapsipoliitikkojen ylväästä tehtävästä mahdollisena joskin epätodennäköisenä. Syynä lähinnä se, että ei kukaan täysissä järjissään oleva, edes kansan mentaliteettia tunteva antaisi tälle joukolle sellaista tehtävää. Itse asiassa ei mitään tehtävää, korkeintaan nenänsä niistämisen.

Mutta valitettavan totta on, että vielä hetken aikaa ulosmitattavaa ehkä riittää, vaikka Wärtsilä taitaa olla seuraavana listalla?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

olen miettinyt tätä Fiat -rahaa, onko sekin samaa kokonaisuutta. Kun rahanpainajien Fiat raha pankin kautta lainataan tavikselle esim. asunnon ostoa varten, sitten se muuttuu varsinaiseksi rahaksi kun tavis maksaa sen selkänahastaaan. Näin taviksista tavallaan tulee rahanpainajien torppareita ja tietylle porukalle riittää vaurastumisen apparaatia jatkossakin, näinä tulevina muuten huonoina aikoina.

Tähän ehkä riittäisi kommenttia enemmänkin mutta helpolla se olisi antisemitismiä.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Onhan se, siis FIAT-raha samaa kokonaisuutta. Siitä lähtien kun kansallisvaltiot ulkoistivat pankkiireille rahan luomisen ne samalla tekivät poliitikoista pankkiirien juoksupoikia. Eikä juoksupoika ehtinyt sitä ennen huolehtia siitä, että rajoittamaton rahaliikenne olisi ehditty säädellä kansainvälisillä laeilla. Nyt pojat sitten pelaavat ristinollaa virtuaalirahoilla. Suomen suurimmat pelurit ovat valtio ja työeläkerahastot. Ja ne pojat pelaavat surutta ajan loppuun. Pelimerkkejä voi käytössä olla vaihtelevasti ja jos ne jostain syystä uhkaavat loppua, säädetään uusi laki.

Eikä tässä ole rasismin häivääkään.