torstai 23. tammikuuta 2014

Kansallisomaisuus myydään ja uutta yrittäjyyttä hehkutetaanOlemmeko me suomalaiset täysin päättömiä? En haluaisi niin uskoa, mutta siltä minusta todella näyttää.

Samalla kun Rautaruukki myydään SSABlle - joka varmaan on liiketaloudellisesti järkevä ratkaisu - hehkuttaa YLE taas yhtä tyhjänpäiväistä tutkimusta, Suomalaisessa asuu pieni yrittäjä, jota pelottaa.

Jos Rautaruukki olisi ensimmäinen, vaan kun ei ole. Se on vain viimeisin siinä pitkässsä, aivan pitkässä listassa, joka on poistanut vientituloja tuovaa teollista työtä Suomesta. Samalla se osaltaan poistaa elämisemme edellytykset. Ilman vientiä ei tuontia synny ja tunnetusti me tarvitsemme tuontia. Kun poliittiset päättäjät määrittelevät elämisemme ja hyvinvointimme edellytykset tuo aivan liian pitkä lista osoittaa, että puolueet ja niitä edustavat poliitikot ovat täysin epäonnistuneet tehtävässään.

Kyllähän suomalaisessa monenkokoisia yrittäjiä asuu. Väittäisin edelleen, että noin 10, no vaikkapa 20 prosenttia työvoimasta omaa yrittämisen edellytykset, yrittelijäisyyden edellytykset lähes jokainen. Mutta nykyisille hehkuttajille ei riitä, että kaikki mahdolliset yrittäjinä aloittavat. Heidän on ryhdyttävä kasvuyrittäjiksi. Mieluummin varmaan välittömästi työttömäksi jouduttuaan? Ja tätä vauhdittamaan suunnataan nyt kaikki huomio ja tuki.

Vaan kuinka kauan kestää, että vuonna 2014 syntyvistä startupeista kasvaa sen kokoinen vientiyritysten sektori, että sen varaan voi kansakunnan tulevaisuutta rakentaa. Ja kuinka monta alkavaa yrittäjää moinen vaatii?

Jaa, ettäkö nopeammin kun aloitetaan ollaan aiemmin perillä? Tuskin. Emmehän me osaa pitää hengissä edes entisiä. Yksin säästämällä ja leikkaamalla ei pitkälle pötkitä. Yhden myymisen voi vielä selittää rakennemuutoksella ja globalisaatiolla. Pitkää listaa se ei selvitä. Se selviää vain ratkaisemalla ongelmat.


PS.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/09/ala-lue-tata-1.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/10/ala-lue-tata-2.html

4 kommenttia:

Ekku kirjoitti...

Olet asian ytimessä.

Suurimmalla osalla niistä suomalaisista, jotka ryhtyvät yrittäjiksi, on tavoitteena lähinnä työllistää itsensä.

Siinä vaiheessa kun yhden ihmisen pyörittämä yritys palkkaa ensimmäisen työntekijänsä oman työpanoksen lisäksi, pitää liikevaihdon vähintään kaksinkertaistua, jos toiminnasta meinaa saada muutakin hyötyä kuin työllistämisen ilon.

Huomioimatta jätetään myös se, että kun entinen palkansaaja ryhtyy yrittäjäksi, voi samalla sanoa hyvästit palkallisille lomille ym. muille etuuksille, jotka työnantaja perinteisesti kustantaa.

On erittäin vaikea löytää sellaista yrittämisen alaa, jossa tuotto olisi niin suuri, että väkeä voi työllistää suurempia määriä.

Hakki kirjoitti...

Ekku, kiitti kommentista

Ja sanomastasi huolimatta tarvitsemme uusia yrittäjiä ja yrityksiä, ja paljon. Ja vaikka sellaisten alojen löytäminen varmasti on yrittäjänä vaikeaa, "jossa tuotto olisi niin suuri, että väkeä voi työllistää suurempia määriä" saattaa ainakin yrittäjänä sellaisia löytää. Katso vaan ympärillesi.

Kun poliitikkomme ja virkamiehemme keskittyvät omiin juttuihinsa - lisäarvon syntymisen estämiseen ja siitä huolimatta vahingossa syntyneen himoverottamiseen - on meidän muiden jollakin tavalla elätettävä itsemme ja perheemme.

Vähintään yrittelijäisyyttä tarvitaan elämässä joka puolella.

Anonyymi kirjoitti...

Rautaruukki ei toimintamuotonsa vuoksi pystynyt lähtemään Suomesta, joten se myytiin Ruotsiin. Muuntokurssisella kruunulla menee kaupaksi RR:nkin teräs. Voisikohan olla niin, että Ericson ja Nokia löisivät hynttyyt yhteen samasta syystä?

Hakki kirjoitti...

A no nymous, kiitti kommentista

Valitettavasti täkäläiseen omistajakuntaan saattaisi moinen ajatus helposti istuakin. Saisivat sitten paremman tuoton sijoituksilleen. Ainakin lyhyellä aikavälillä.

Meikäläinen, joka on edelleen vahvasti sitä mieltä, että tytäryhtiötaloudeksi jättäytyminen ei ole meidän juttumme, on asiasta täysin eri mieltä. Pantakoon se sitten vaikka sitten ns. huoltovarmuuden piikkiin, mutta kun paska seuraavan kerran osuu propelliin me olemme yksin ihmettelemässä, missä luuraa se vientiteollisuus, joka meidän väkemme työllistää ja kansakunnan elättää? Vaan enpä omista ensimmäistäkään osaketta.