torstai 19. heinäkuuta 2012

Vastuullisten puolueiden vastuuttomuudesta


Motto:

"You got to no when to hold´em,
know when to fold´em,
know when to walk away,
know when to run."



Itseään vastuullisiksi puolueiksi mainostavat puolueet, siis nykyiset hallituspuolueet, ovat ihan itse korottaneet itsensä tähän vastuullisten puolueitten asemaan. Tämä vastuullisuus on nostanut – YLEn uutisten mukaan - ulkomaisten takaussitoumustemme ja jo myönnettyjen tukilainojemme yhteismäärän 36,8 miljardiin euroon. Sama vastuullisuus kasvattaa julkisen sektorimme velkaa noin 10 miljardilla eurolla vuodessa, joka velka jo sekin lähentelee 100 miljardia. Millä ihmeen lihaksilla me aiomme vastuumme koskaan hoitaa?

Elämme itse velaksi ja annamme samalla nimitakauksia eräiden euro-maiden veloille. Euromaiden, joita emme ole juurikaan rahoittaneet ja joiden kanssa taloudellinen kanssakäymisemmekin on ollut kokonaisuuden kannalta merkityksettömän pientä. Ja tämä lähinnä siksi, että nuo maat voisivat saada lisää lainarahaa estääkseen oman maansa ja pankkiensa konkurssin. 

Ne molemmat taas saattavat seurata, jos lähinnä Saksan, Ranskan, Ison Britannian ja USAn pankit joutuvat ”alaskirjaamaan” näistä samoista maista olevat saatavansa toteutuneina luottotappioina. Tästä taas seuraisi oikeassa markkinataloudessa vähintäänkin vaikeuksia näiden maiden ”omille” pankeille ja sitä kautta näiden maiden hallituksille ja lopulta näiden maiden veronmaksajille. Vaan eipäs seuraakaan.

Me suomalaiset ja muutkin EUn ja EMUn pienet maat heitämme ropomme kolehtiin. Sillä oikeasti me suomalaisetkin maksamme kuluja, joiden viimekäteisinä vastuullisina ovat Saksan, Ranskan, Ison Britannian ja USAn veronmaksajat. Suomen 5,3 miljoonainen kansa rahoittamassa itseään noin 100 kertaa väkirikkaampia ja lähes yhtä moninkertaisesti varakkaampia kansoja. Kyllä meidän kelpaa.

Tätäkö me haimme liittyessämme Euroopan Unioniin ja hyväksyessämme euron valuutaksemme? Solidaarisuudella on aikansa, paikkansa ja kohteensa. Mikään näistä ei osu meidän kohdallemme. Ei nyt. Ei enää.

Tällä hetkellä Suomessa markkinoidaan vastuuttomuutta vastuullisuutena, Newspeakia konkreettisimmillaan. Samoin lienee käynyt Jyrki Kataisen selkäotteelle markkinavoimista? Tosiasiaa markkinavoimat ovat ottaneet ja saaneet selkäotteen Suomen hallituksesta. Selätys on enää ajan kysymys.

Kun vielä vajaa vuosi sitten antamiemme takausten loppusummaksi silloisen valtionvarainministerin siis nykyisen pääministerin suulla vakuutettiin 1,9 miljardia euroa, on kasvua vajaassa vuodessa ilmeisesti tullut noin 35 miljardia? Kyllä Suomi ja sen mainiot vastuulliset puolueet tästä vähintään mitalin ansaitsisivat?

Viime lama, siis se 1990 – luvun lama opetti, että annetuista takauksista joutuu vastuuseen, kun velallinen ei velkaansa hoida. Yksityishenkilöt ainakin. Pankinjohtaja, siis sen vanhan tutun tilalle valittu ”uusi nulikka”, ei ymmärrä muuta kuin oman työnsä vaateet, asetetut tavoitteet, kirjalliset sopimukset  ja saavutettavissa olevat bonukset. Ja saattoipa silloin jopa tapahtua, että laina oli jo siirretty roskapankille tai sen toimesta myyty ulkomaiselle ”perintätoimistolle”, kasvottomalle ja tunteettomalle ”sijoittajalle”? 

Ilmeisesti vastuullisten puolueittemme eliitti on vakuuttunut siitä, että sama ei voi koskea valtiota?  Itsepetos on pahinta mahdollista laatua, mutta petos siitä huolimatta. Uutta Taloutta ei ole, ei ole ollut, eikä edes ole tulossa. Kun rahasta on kyse, olipa se sitten kultana, velkapapereina tai vaikkapa bitteinä, sääli on sairautta. Ja ulosmittaajana voi olla kuka tahansa, joka saamisen sen erääntyessä omistaa. Maksajana on Suomen valtio, siis viime kädessä suomalainen veronmaksaja. Tavalla tai toisella, ja millä tavalla tahansa. Sillä pienen on maksettava.  Yhteisvastuullisesti.

Takuutusten vakuutukset, vakuudet ja takaukset ovat jo menneet sekaisin muiltakin kuin nykyiseltä valtionvarainministeriltä Jutta Urpiaiselta. Viimeisin neuvottelu- ja/tai torjuntavoitto, siis se josta Eduskunnan puolueet tänään suurella asiantuntemuksellaan ja hallituksen ehdotusta tarkkaan harkittuaan päättävät, jättää kaikkien saamiemme vakuuksien kokonaisarvon alle 10% antamiemme takausten ja lainojen summasta. 

Haluamatta millään lailla vähätellä noitten muutaman takuutusmiljardin merkitystä, on meidän kannaltamme aivan yksi lysti, onko vastuumme 33 vai 36 miljardia euroa. Moisia varoja meillä ei ole. Ei yksin langenneitten takuutusten osalta, ei varsinkaan yhdessä julkisen sektorin ulkomaisen velan kanssa, tuskin edes niiden korkojen maksuun.

Yli 30 miljardin lisävastuut vuodessa. Mitä seuraavat puoli vuotta tuo? Entä vuosi? Jossain vaiheessa pitää vain osata lopettaa pelaaminen ja luopua jaloista periaatteistaan yhteisen Euroopan synnyttämiseksi. Se aika on nyt. Meillä ei ainakaan ole mahdollisuuksia vastata meiltä vaadituista sitoumuksista.

 "You got to no when to hold´em,
know when to fold´em,
know when to walk away,
know when to run."

Nyt tarvittaisi Eduskunnassa itsenäisesti ajattelevia ja päättäviä, vastuunsa ymmärtäviä Suomen kansan edustajia. Siis sellaisia, jotka kunnioittavat Suomen perustuslakia, erityisesti sen 29 §. Vaan mistä niitä tähän hätään löytyisi, kun ei aiemminkaan ole näkynyt? 


Huonosti toimivan talouden syy 
on huonosti toimiva demokratia.


PS.

Olisiko sittenkin mahdollista, että vastuullisten puolueiden eliitti ei tee tätä kaikkea vain tietämättään ja tyhmyyttään vaan ihan tarkoituksella? Vaan miksi? Miten me olemme heitä vastaan rikkoneet?


PS.

Ja kaikesta huolimatta, kuitenkin. On ehkä sittenkin meidän onnemme, että hallituksemme johtokaksikko on joutunut keskittymään EUn, euron ja Pohjois-Atlantisen rahoitusjärjestelmän kriisiin? Mitä kaikkea he ja heidän edustamiensa puolueiden eliitti olisikaan saanut täällä Suomessa aikaan, jos olisivat kerenneet täkäläisiin pohteisiin paneutua?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

+++ PS.

Olisiko sittenkin mahdollista, että vastuullisten puolueiden eliitti ei tee tätä kaikkea vain tietämättään ja tyhmyyttään vaan ihan tarkoituksella? Vaan miksi? Miten me olemme heitä vastaan rikkoneet? +++

Hakki,

tätä minäkin olen miettinyt. Ja jo aikaisemminkin tarjonnut vastaukseksi, että kyseessä on bilderbergiläinen cusetus, jolla saadaan asiat niin tukalaksi, että "ainoa mahdollisuus" on eurooppalainen tulonsiirtoliittovaltio. Tämä koko homma kulkee jonkun "suunnitelman" mukaan ja mahdollista on, että koko homman takana ovat Rotschildit, Rockefellerit ja monet muut. Mutta se olisi mielenkiintoista tietää, millä ne "maksavat" tästä suomalaiselle puolue-eliitille?

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Pohjan poika

Oletat "saadaan asiat niin tukalaksi, että "ainoa mahdollisuus" on eurooppalainen tulonsiirtoliittovaltio." Ainakin valitut toimenpiteet saattaisivat viitata tähän.

Oma käsitykseni suunnitelmasta on ennemminkin, että annetaan asioiden ajautua tilanteeseen, jossa pienet euro-maat ovat kyynärpäitään myöten "cusessa", että ne suorastaan pyytävät mahdollisuutta päästä jäävien suurten raaka-aine ja työvoimareserviksi omien kansalaisten kansalaisoikeuksista ja ihmisarvosta piittaamatta.

Maksutapa on perinteinen; virat ja maata, verotusoikeuksin.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Olemme useinkin puhuneet muuttumisen pakosta ja siitä kuinka sellainen, psykologisella tasolla ihmisessä, on ainoa tie uuden tulemiselle. Odottaa parempaa kuin tekijä itse on, on typeryyden ilmentymä, eikä sitä voida koskaan poistaa niillä arvoilla joilla tätä peliä pelaamme. Ihmisyys, kuten kaikki muukin, on kehityksenalainen tapahtuma, jossa olemme evolutionääristen siteiden otteessa. Halusimme tai emme ja yleisesti ottaen emme halua läpikäydä siihen sisältyvää ”negatiivisuutta” ja siksi pyrimme katsomaan asiota ”positiivisesti” mikä jälleen johtaa - "mutkan kautta" - paluuseen negatiiviseen. Sitä leikkiä olemme harrastaneet, kunnes kuten nytkin, olemme törmänneet omaan haluttomuuteemme nähdä ja tehdä radikaalisia muutoksia käyttäytymisessämme niin rahan kuin monen muunkin asian suhteen. Meidät on koulutettu, opetettu mitä ajatella, mutta tuskin koskaan miten ajatella, mitä ajatus on ja miksi se poikkeutsetta koulutetun, konemaisen toimintansa tuloksena, voi päätyä vain opitun, meihin ohjelmoidun kaavan mukaiseen - vanhan toistamiseen. Kuten kaikki kaavamaisuus – psykologisella tasolla – pyrkii seuraamaan - ja voi seurata vain opittua ja siksi ”muutokset” ”vaihtoehdot” mitä siinä voi tapahtua, ovat pokkeuksetta pintapuolisia, näennäisiä muutoksia opittujen kaavojen mukaisia sovitelmia. Löydä siitä sitten jotakin UUTTA is - non-posso.

Hakki kirjoitti...

Karl

Evolutiivisesti ihminen lienee vain eräillä tavoilla pitkälle erikoistunut mutta ylen samalla hyvin sopeutuvainen laumaeläin. Ja edelleen evolutiivisesti kehitys tapahtuu vähitellen - hissun, kissun - eri ominaisuuksia muuttaen. Mutaatiokin on osa evolutiivista kehittymistä, ei osa revoluutiota.

On turhaa haikailla täydellistä, ihmisen ominaisuuksien kaikkinaista ja kerralla tapahtuvaa vapaaehtoista muuttumista. It's never going to happen, unless you count extinction. Joten meidän mahdollisuutemme on vain rakentaa osaamisemme, kokemustemme ja visioittemme varaan.

Valitettavan usein "massojen" positiivisuus on vain halua olla ajattelematta ikäviä tai vaikeita asioita. Pää pensaaseen on niin paljon helpompaa. Positiivisuutta toki tarvitaan lajin lisääntymisen turvaamiseksi, mutta taitaa tuo onnistua myös ilman sitä.

Ajatteleminenkin, siitä riippumatta kohdistuuko se siihen mitä ajatellaan tai siihen miten ajatellaan, on niin hankalaa, että useimmat eivät edes moiseen vaivaudu. Toisaalta maailman ja siinä tapahtuvien muutosten, niiden syitten ja seurauksien yksityiskohtien ja kokonaisuuksien hahmottaminen taitavat muodostaa useimmille meistä niin vaikeasti hallittavissa olevan möykyn, että emme edes viitsi vaivautua?

Mutta Rudyard Kiplingiä ainakin mukaellen;

I have six honest serving men, they taught me all I know.
Their names ar what and why and when, and how and where and who.

Jo niitten avulla löytyy riittävästi sellaisia uusia vaihtoehtoja, joiden avulla tulevaisuuttamme voitaisi ihan kelvolliseksi kehittää.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

”On turhaa haikailla täydellistä” Mitäs muuta sellainen haikailu voisi ollakaan? Sitähän teemme kaiken aikaa ja sellaisesta lähtökohdasta voi tehdä vain yhden loogillisen johtopäätöksen - olemme lakkauttaneet kehittymisprosessin tahtoperäisesti - pelon pakottamina yleensä - tai olemme ”löytäneet” turvallisen selityksen, henkisen lepotuolin jonka mukavuudessa ei tarvitse ajatella, sillä meille on ”kerrottu” Kiplingin, tai jonkun muun pitemmälle kehittyneen ajattelijan kautta niin perusteelliset johdannaiset ettemme - näennäisesti - kykene tai tarvitse mennä pitemmälle. By saying ”it is never going to happen, unless you count extinction” With other words, you have blocked the possibility, not just transformation in human mind, but even evolutionary advancement in it?
“Emme viitsi vaivautua” on varmaankin suurin syy moiseen velttouteen, koska vaivautumiseen sisältyy mukavuuksien kieltäminen ja juuri mukavuuksien saavuttamiseksi teemme työtä, jopa silloinkin kun se maistuu ”tervan juonnilta”. Ajatuksen luonteelle on ominaista konemainen, vanhan tottumuksen mukainen käyttäytyminen, koskapa tuolloin ei tarvitse ylirasittaa ”henkisiä kykyjään”. ”Vanhassa turva vakavin” oli äidilläni tapana sanoa ja näinhän on, mutta, kas kun se vanha joutuu ulkonaisten paineiden alaiseksi - ennemmin tai myöhemmin - niin ”taivu tai katkea” ovat ainoat vaihtoehdot. Taipuminen on ainoa älyperäinen mahdollisuus, siitäkin huolimatta, että suomalainen väittää pääsevänsä ”läpi harmajan kiven” - tahdonvoimallaan. Mitä heistä olen havainnut, on , että he, ja jokainen heistä ovat päätyneet ”harmajan kiven” - alle.

Hakki kirjoitti...

Usein se "läpi harmajan kiven" varmasti johtaa sen alle, tai ainakin joukosta ensimmäiset yrittäjät, mutta joskus tai jossain vaiheessa joku tai jotkut pääsevät läpi. Sitä varmaan kutsuttaisi amerikoissa termillä quantum leap? Ja onhan edes silloin vähintäänkin vaivauduttu?

Rudyardin pikku värssy on mielenkiintoinen lähinnä siksi, että se osoittaa sitä käsitteellistä välineistöä, jonka ihminen on itselleen vuosisatojen kuluessa kehittänyt kerätäkseen informaatiota ympäristöstään ja sen tapahtumista. Onhan se vähän vajavaista, mutta kyllä kyseenalaistaminen aina sattuman voittaa, tai vastauksen löytäminen ainakin suo tekemistä sitä etsiessämme?

Kun sanot "With other words, you have blocked the possibility, not just transformation in human mind, but even evolutionary advancement in it?" vastaan Hardly, isn' t that what you are doing?

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki
I cannot see how you arrive to that kind of conclusion? No – it is not what I am doing. Actually, there is not doing at all, for the simple reason that the doer could not be different, cannot be separated as a separate element from what he is doing, but is the same entity, and hence inseparable part from what he is doing.

There is only one thing, when it comes to doing, or rather being, and it is awareness. Simply knowing what the mind is doing without directing its action one way or the other. Only then you can see what is taking place in the mind. The beauty of it is that you are not following instructions of no-one - not even your own - but just being aware.

Hakki kirjoitti...

Karl

Eihän se tekemistä todellakaan ole, mutta minulta "katosi" sana, purpot.

Minusta yksinkertaisesti ei vain ole "tahdottomuuden" meditoijaksi jo siksikin, että kaikki se mikä aivoissa tapahtuu on sinne joko perimän tai ympäristön toimesta sinne toimitettu.

Meditoiminen sinänsä on varmasti rentouttavaa, haastavaa ja hyödyllistäkin. Mutta jo sen aloittaminen on tahdonilmaisu. Ja sen esittämiseen on tekijällä olemassa jokin syy, joista tietoisuuden kehittäminen voi olla yksi. Mutta lajin säilymisenkin kannalta pelkkä tietoisuuden lisääntyminen ei riitä. Tarvitaan harkittuja tekoja, ellemme halua vain seurata vierestä oman kulttuurimme sammumista.