Matti Karvisen analyysi:
Kuten olen jo aikaisemmin sanonut, Trumpia ei voi ymmärtää logiikan säännöillä.
Ehdotin, että pohtimalla hänen arvojaan ja niistä johdettuja päämääriä, olisi mahdollista saada jonkinlainen järkevä kuva tapahtumista.
Löysin netistä Shalom H. Schwartzin arvoteorian, joka voisi auttaa asian hahmot-tamisessa. Seuraavassa on hänen teoriansa mukaan laadittu luettelo ja kuva ihmisen arvoista.
Schwartzin arvoteorian 10 perusarvoa
1. Itseohjautuvuus: itsenäinen ajattelu ja toiminta, vapaus, luovuus
2. Vaihtelunhalu: jännitys, haasteiden etsiminen, avoimuus uusille kokemuksille
3. Hedonismi: mielihyvän ja nautinnon tavoittelu
4. Suoriutuminen: saavutukset, henkilökohtaisen menestyksen tavoittelu
5. Valta: vaikutusvalta, status, dominointi
6. Turvallisuus: oman elämän ja yhteiskunnan harmonia ja vakaus.
7. Yhdenmukaisuus: mukautuminen (normeihin), haittaa tuottavien impulssien
rajoittaminen
8. Perinteisyys: mukautuminen vallitseviin (kulttuurisiin/uskonnollisiin) normeihin, sääntöjen hyväksyminen
9. Hyväntahtoisuus: toive läheisten hyvinvoinnista
10. Universalismi: kaiken luonnon ja ihmiskunnan arvostaminen ja suojelu
Ja alla on niistä tehty kuva
Kun arvioimme, mitkä edellä luetelluista arvoista olisivat Trrumpin kohdalla hallit-sevia, niin muistutan, että hän on kertonut Ayn Randin olevan hänen ihanteensa. Siis yksilön valtaa korostava Ayn Rand. Jos haluat tietää enemmän Randista, niin löydät sitä seuraavasta linkistä Donald Trump and Ayn Rand - Robert Reich
Kun katselemme edellä olevaa kuvaa ja luetteloa ja tiedämme Trumpin olevan ihastunut Ayn Randin filosofiaan, niin tuntuu selvältä, että hänen arvomaailmas-saan korostuvat:
Itseohjautuvuus, mielihyvä eli hedonismi, valta ja suoriutuminen eli kuvassa olevan ympyrän alaosa itsensä korostaminen –ja siitä saatava arvostus Trumpin arvoissa ovat pienessä osassa, jäävät kokonaan pois tai aiheuttavat inhoa:
Perinteisyys ja mukautuminen, hyväntahtoisuus, yhdenmukaisuus, universalismi ja siinä erityisesti normien hyväksyminen. Hänen käytöksensä ja toimenpiteensä tukevat edellä olevaa yhteenvetoa.
Edellä olevasta seuraavat egoistiset ja suorastaan narsistiset piirteet hänen käy-töksessään ovat selvästi havaittavissa. Erityisesti kiinnittää huomiota hänen suh-tautumisensa totuuteen. Se ei ole riippuvainen tosiasioista tai aikaisemmin sano-tusta vaan kulloisestakin tilanteesta.
Sama on ollut havaittavissa muidenkin autoritääristen johtajien ”totuuksista”. Määrittelihän Leninkin aikanaan totuuden ”asian esittämiseksi niin, että se hyödyttää sosialistista vallankumousta”.
Trumpilla on joitain päähänpiintymiä eli fix idéitä. Paras esimerkki on tällä hetkellä usko tuontitullien voimaan USA:n talouden – tai teollisuuden tuotannon kotimai-suuden – vahvistamisessa. Tuontitullien vahvistavaan voimaan hän uskoo huolimatta kaikkien makroekonomistien varoittelusta.
Toinen fix idé on USA:n maantieteellinen laajentaminen esimerkiksi liittämällä Kanada, Grönlanti ja Panama osiksi USA:ta. Merkillinen selvästi havaittava piirre on usko häneen kohdistuvan imartelun totuudenmukaisuuteen. Ja sitä käyttävät hyväkseen lähipiirin lisäksi ainakin Vladimir Putin.
Ayn Randilta saadun maailmankuvan seurausta ovat myös inho erilaisia yhteistyö-organisaatioita kohtaan, esimerkkeinä YK ja EU. Samasta lähteestä kumpuaa myös inho heikkoja auttavia organisaatioita kohtaan ja sorrettujen oikeuksien puolesta tehtävä työ. Samasta filosofiasta tulee myös usko kaiken yritysten voiton tavoitte-lua rajoittamisen vahingollisuudesta. Olkoon jälleen esimerkkinä pyrkimys poistaa YK:n asiakirjoista termit tasa-arvo, ilmaston muutos ja inkluusio.
Alkupiste Trumpin äärimmäisen koville arvoille on hänen saamansa kotikasvatus. Sen päälle Ayn Randin filosofia asettui loistavasti. Trumpin lapsuudesta löytyy kuvaus linkistä Vaativa isä vääristi poikansa maailmankuvaa ja oli ”kaiken kauhun alullepanija” – tällainen oli Trumpin synkkä lapsuus perheen ”valittuna poikana” - Ilta-Sanomat
Kun ajattelemme Trumpin koulutusta, niin on todettava, että kandidaattitason kauppatieteellinen tausta ei riitä toimien makrotaloudellisten seurausten ymmär-tämiseen. Hän tarvitsisi lisäopintoja ja hyviä neuvonantajia, joita hänen lisäksi olisi uskottava. Ei näytä siltä, että hänellä olisi jotain kokonaisuuden kattavaa visiota puhumattakaan strategiasta.
Kun edellä olevaan lisäämme Trumpin uskon omiin neuvottelu- ja sopimustenteko-kykyihinsä, näyttää selvältä, että merkillisiä käänteitä USA:n politiikassa on jatkossakin odotettavissa. – Mutta myös Trumpin vastainen toiminta USA:ssa ja maailmassa ihan varmasti lisääntyy. Ensimmäiset merkit ovat jo näkyvissä.
On kuitenkin syytä hartaasti toivoa, ettei jatkossa ole tarvetta tehdä samanlaista analyysia mahdollisen presidentti J. D. Vancen arvoista ja päämääristä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti