tiistai 16. helmikuuta 2021

"Ostopalvelulääkäri ei oo tehnyt hommiaan

Eläkeläisenä olen jo vuosia ollut julkisen terveydenhoidon tyytyväinen asiakas. Palvelu on ollut ystävällistä, tehokasta, nopeaa ja asiantuntevaa. Siksi olen pitkälti kummeksunut ilmeisesti vallitsevaa, yleistä käsitystä julkisen terveydenhoidon ja erityisesti terveyskeskusten huonosta osaamisesta ja palvelusta Suomessa. Liekö syynä asuinpaikkani, ensin Helsingin Munkkiniemi nykyisin Töölö? 

Nyt tulin toisiin ajatuksiin. Perjantaina 5.2.2021 kävin Töölön terveysasemalla valittamassa vaivojani (kova, jo päiviä kestänyt kipu niskassa, pään oikealla puolella). Ajan olin saanut edellisenä päivänä ja lääkärintarkastuskin toimi moitteitta. Sain lähetteen kuvantamiseen (röntgen). Ilokseni sain HUSlab-Elielinaukiolla jopa ajan välittömästi, noin tunti lääkärikäyntini jälkeen. Taas moitteetonta palvelua ja 10-15 minuutin kuluttua poistuin.

Jäin odottamaan tulosta. En edes odottanut mitään tapahtuvaksi heti, olihan viikonloppu tulossa. Kun kipu oli kohtuullista kovempi taisin soittaa terveyskeskukseen ensimmäisen kerran seuraavan viikon keskiviikkona sitten perjantaina ja viimeksi eilen. "Tuloksia ei ole tullut" sanottiin. Tänään päätin itse soittaa  HUSlabiin ja vastaus näkyy otsikossa. Luvattiin laittaa kuvat Malmin pikalistalle ja tuloksia voisi odottaa viimeistään huomenna.

Tässäkö julkisen terveydenhoitomme perusvika? Yksinkertainen hallintotyö ei toimi, asiakaslähtöisyydestä ei saumakohdissa ole tietoakaan ja keikkalääkärien käyttö mättää? Tämänkö vuoksi meillä on valjastettu koko poliittinen koneistomme kohta pari kymmentä vuotta rakentamaan maahan turhaa, kallista ja tuhlailevaa poliittisen hallinnon kolmatta tasoa? Ainakin tämän tasoisten ongelmien varmaan riittäisi esimiesvalmennus ja johtamisen jämäköittäminen.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Jäin odottamaan tulosta. En edes odottanut mitään tapahtuvaksi heti, olihan viikonloppu tulossa. Kun kipu oli kohtuullista kovempi taisin soittaa terveyskeskukseen ensimmäisen kerran seuraavan viikon keskiviikkona sitten perjantaina ja viimeksi eilen. "Tuloksia ei ole tullut" sanottiin. +++

Minulla ei ole nyt Saksasta Suomeen muuttaneena omakohtaista kokemusta suomalaisesta terveyskeskusjärjestelmästä. Mutta aivan tuore kokemus ystäväni kallokasvaindiagnoosista: koepalat on otettu kymmenisen päivää sitten, mutta vieläkään ei ole diagnoosia potilaalle ilmoitettu. Olisiko tuo niin, että hoitava lääkäri on sanellut diagnoosin, mutta sitten sitä ei ole kukaan kirjoittanut. Lääkäri ei ilmoita puhelimitse potilaalle, vaan se tieto kulkee virasto-organisaatiota pitkin. - Omalla kohdallani käyttämieni lääkereseptien "suomalaistaminen" on sujunut ongelmitta ja ne on nyt siirretty tuohon omakantaan. Mutta tulevaisuus pelottaa.

Olisiko tässä terveyskeskusjärjestelmässä sellainen vika, että se on lähinnä virasto, jossa itse substanssi jää usein tuon red tape'n alle: liikettä kylläkin on mutta suunta on hapuileva. Aikanaan kun Suomeen kehitettiin julkinen terveydenhoito, malli haettiin entisestä DDR:stä, jolloin siihen jäi sellaista suunnitelmatalouden jäykkyyttä. Toinen vaihtoehto olisi ollut mallin hakeminen silloiseseta BDR:stä eli Länsi-Saksasta, joka järjestelmä on edelleen käytössä yhdistyneessä Saksassa. Siellä on käytössä perhelääkärijärjestelmä, joka käsittää muutaman lääkärin yksityisvastaanoton, jonka hallintorakenne on notkea. Perhelääkäri sitten tarvittaessa antaa lähetteen erikoislääkärille, joka tarvittaessa antaa lähetteen sairaalaan toimenpiteitä varten. Järjestelmä toimii erinomaisesti ja on tietenkin maksuton. Sairaala sitten raportoi toimenpiteestä erikoislääkäriä, joka taas raportoi perhelääkärille. Kaikki sujuu ongelmitta. Perhelääkärit, erikoislääkärit ja sairaalat laskuttavat eri sairaskassoja ennalta hyväksyttyjen taksojen mukaisesti.

Virasto on virasto, eikä sellaiselta jäykältä järjestelmältä millään sektorilla voi odottaa kovin ripeää toimintaa. Koko järjestelmä tulisi laittaa täysin uusiksi, mutta mahdollisesti siihen ei riitä intoa. Meillä on julkisen terveydenhoidon rinnalla yksityinen terveystalojärjeslmä: nämä kaksi pitäisi niputtaa yhteeen, jolloin resurssipohja olisi parempi. Minulla on nyt sellainen paha aavistus, että lääkärikunta vastustaa tätä. En ole voinyt välttyä havainnolta, että julkisen puolen lääkärit ahertavat myös ihan virka-aikana yksityisillä lääkäriasemilla ja tekevät siellä sen tilin. Vetävät siis samanaikaisesti kahta palkkaa, tosin ehkä pitkää päivää tehden. Mitä huonommin ja laiskemmin hoito ja diagnoosi sujuu julkisella puolella, sitä enemmän hakeudutaan oman terveyden nimissä yksityispuolelle ja saadaan hoito siellä. Tämän järjestelmän romuttaisin. Tällaista terveystalojärjestelmää ei ollut Saksassa, kaikki saivat samanlaisen hoidon varallisuustasosta riippumatta.

tutkija Pohjanmaalta


Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Tervetuloa takaisin kotimaahan, tai ainakin synnyinmaahan. Tuliko käymään tai peräti jäädäksesi? Kysyn, koska kokemukseni mukaan monet meistä aikuisista, minä mukaan luettuna tuppaavat palaamaan lapsuutensa ympäristöön....iltaruskon aikaan.

Kommenttisi on jälleen kerran ”spot on”. Terveyskeskusken vika on ilmeinen; kyseessä on poliittisesta järjestelmästä riippuva virasto. Valitettavasti malli haettiin mistä haettiin. Eikä sitä edes korjattu vaikka mallimaakin jo noin 30 vuotta sitten kuopattiin. (Ei muuten korjattu peruskouluakaan.) Silloin syynä oli ilmeisesti raha, jota riitti kun suuret ikäluokat olivat vielä ja elämänsä voimissa, sekä asiakaskunta joka ei parempaan palveluun ollut tottunut.

Ensisijaisia syyllisiä varmasti ovat etujärjestöt – lääkärit etunenässä - , poliitikot – tai oikeammin ehkä sittenkin puolueet - vähintään hallitukseen asti päässeet ja yksityiset ”terveystalot”, pörriäiset ja muut. Toissijaisina ja itse asiassa perussyyllisinä luonnollisesti me kaikki, jotka olemme poliitikkomme valtuuttaneet päätöksiä puolestamme tekemään. Nyt kehitys on jo kehittynyt tasolle sossa kirveellä olisi töitä, mutta intressenteillä on jo niin paljon liikaa menetettävän, että eivät edes hiekkpaperiin tunnu uskaltavan tarttua.

On jotenkin kuvaavaa, että kun akuutin ongelman ratkaisua on vuositolkulla yritetty on siihen aina kytketty yhden 10%-puolueen ikiaikainen märkä uni, maakuntahallinto ja/tai toisen, karvan verran isomman raajoittamattoman vapaan markkinatalouden kaikkivoipaisuuden ylistys ja/tai kolmannen, tällä hetkellä suurimman julkisen vallan kaikkivoipaisuuden ihannointi. Kokonaisuutta ei tunnu näkevän kukaan, periksi ei anna kukaan, eikä kukaan tunnu välittävän siitä, että vaikka karavaani jatkaa hidastuvaa kulkuaan, koirat ovat voitolla ja kohta popsivat karavaanin kitaansa.

Meillä ollaan kohta, ehkä ollaan jo tilanteessa, jossa asianmukaista hoita akuutteihin ongelmiin saavat ainoastaan yksityisen sektorin maksukykyiset asiakkaat – vakuutetut tai vakuuttamattomat - tai työikaiset työterveyshoidon piiriin kuuluvat ja ilmeisesti nykyään myös kaikki opiskelijat. Ongelma taitaa siis enää koskea meitä vakuuttamattomia eläkeläisiä. Eihän meitä montaa enää ole, yli seitsemänkymppisiä vaivaiset 874 000 vuoden 2019 tilaston mukaan.

Anonyymi kirjoitti...


Hakki,

++++ Tuliko käymään tai peräti jäädäksesi? Kysyn, koska kokemukseni mukaan monet meistä aikuisista, minä mukaan luettuna tuppaavat palaamaan lapsuutensa ympäristöön....iltaruskon aikaan. ++++
Meiltä meni vuokra-asunto alta ja sitten ajattelimme, että on aika rakentaa se viimeinen kotipesä, vielä kun on älli ja tolkku tallella. Jos tuo viimeksimainittu olotila häviää, sitä ei sitten enää ole kykenevä tuota kotipesää rakentamaan. Ja jos dementia iskee, ensimmäisenä häviää vieraitten kielten taito. Ko. kotipesä -määritteen olen lainannut Antti Eskolan viimeiseksi jääneestä kirjasta Vanhuus, jossa on hyviä kunnolla pureksittuja ajatuksia tästä elämän viimeistä vaiheista, alkavasta rollaattori-iästä.

++++ On jotenkin kuvaavaa, että kun akuutin ongelman ratkaisua on vuositolkulla yritetty on siihen aina kytketty yhden 10%-puolueen ikiaikainen märkä uni, maakuntahallinto ++++
Kun minä olen kohta melkein 20 vuoden ajan seuraanut erään pohjanmaalaisen rannikkokaupungin kunnallishallintoa, ei voi välttyä ajatukselta, että näitä pieniä kuntia hallitaan vähän samanlaisella kompetenssilla kuin mitä asunto-osakeyhtiöitä. Yhtiökokouksessa nostetaan tyhjät tynnyrit taloyhtiön hallitukseen ja se on sitten yhtä tyhjän kanssa mitä asiantunemukseen tulee. Pieni kunta on asioiden järkevän hoitamisen kannalta liian pieni yksikkö. Olen maakuntahallinnon kannalla, silloin olisi olemassa edes pieni mahdollisuus osaavampaan hallintotapaan. Suomen nykyinen kuntajako on peräisin ajalta, jolloin kirkkoon kuljettiin hevospelillä tai kirkkoveneellä. Nyt on kulkuneuvot toisenlaisia ja hallontoalueen keskuksen saavutettavuus toista luokkaa. Tämä maakuntahallinto on kylläkin Kepun märkä uni, mutta toteutuessaan siinä tuo puolue kyllä haukkaisi kapallisen sitä itteään, sillä eivät niissä maakuntakeskuksissa valtuustopaikat menisi nykyisten pienten kuntien paikkajakauman mukaisesti vaan ehkä enemmän samojen jakojen suhteen kuin mitä eduskunta. Kuntauudistuksessa voitaisiin ottaa käyttöön kanadalainen malli, kunnan hallintoaluetta olisi vain itse kuntataajamat, loppujen alueiden kuuluessa maakunnalle. Itse kunnalle jätettäisiin vain senkaltaiset tehtävät kuten kaupunki-infran kunnossapito ja suunnittelu, hiihtoladut ja vastaavat. Ja kaikki sosiaali&terveystoimi kuuluisi maakunnalle.

++++ Meillä ollaan kohta, ehkä ollaan jo tilanteessa, jossa asianmukaista hoita akuutteihin ongelmiin saavat ainoastaan yksityisen sektorin maksukykyiset asiakkaat – vakuutetut tai vakuuttamattomat - tai työikaiset työterveyshoidon piiriin kuuluvat ja ilmeisesti nykyään myös kaikki opiskelijat. ++++
Meillä on terveyspuolella nyt kahden kerroksen järjestelmä ja ne joilla on ilo kuulua siihen ylempään kerrokseen, eivät ole halukkaita järjestelmää muuttamaan. Eivätkä ne jotka sitä järjestelmää ylläpitävät.

++++ Ongelma taitaa siis enää koskea meitä vakuuttamattomia eläkeläisiä. Eihän meitä montaa enää ole, yli seitsemänkymppisiä vaivaiset 874 000 vuoden 2019 tilaston mukaan. ++++
Meidän vakuuttamattomien eläkeläisten määrä on ajan funktiona koko ajan kasvava. Ehkä poliittinen establishmentti ei juuri siksi haluakaan järjestelmää muuttaa kun tietää, että aina vain suurempi joukko putoaa meidän rupusakin hoitoluokkaan.

Tilanne vaikuttaa kovin hankalalta, koko terveydenhoidon suhteen ollaan putoamassa jonkinlaiseen sudenkuoppaan. Muista aikanaan kun terveyskeskusjärjestelmä polkaistiin käyntiin, siinä oli koko ajan rinnalla vaihtoehto, yksityislääkärien antamat palvelut ja noista lääkärinpalkkioista Kela hyvitti muistaakseni tuollaiset 40%. Se mitä Kela nykyisin noista palveluista hyvittää on lähinnä vitsi ja uutena tulokkaana on yksityislääkärillä tuo täysin käsittämätön toimistomaksu, joka on noin neljänneksen itse lääkärinpalkkiosta. Eihän suutarikaan saa kenkien korjaamisesta erillistä tyhuone ja -konemaksua.

Yksilön kannalta olisi suomalaisen terveydenhoidon kannalta menestykkäin ratkaisu menettää kansalaisuutensa, hakea takaisin Suomeen pakolaisena ja sen jälkeen siirtyä Terveystalon antamaan mallikkaaseen terveydenhoitoon :-)

tutkija Pohjanmaalta



Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Juu, varmasti kepuleiden märkä uni vielä pissii silmille; siis heidän ihan omille silmille ja ihan kuvailemastasi syystä.

Kuten ehkä muistat, olen itsekin ollut jo vuosia maakuntahallinnon vakaa kannattaja. (Lopetetaan kunnallinen itsehallinto. Tarpeettomana. 5.9.2011) En kuitenkaan nyt suunnitellulla tavalla. Se vain lisää yhden täysin turhan”poliittisen” suojapaikkatason meidän hallintohimmeliimme.

Tuo esittämäsi Kanadan malli sopisi hyväksi lähtökohdaksi vaikka oma ehdotukseni lähtee ihan suomalaisista käytännöistä: korvataan kunnallinen itsehallinto maakunnallisella itsehallinnolla. Nykyiset kunnat saisivat halutessaan jatkaa toimintaansa vaikkapa sitten kepun kotiseutuyhdistyksinä. Mitään julkista päätöksentekovastuuta en kyllä suosittelisi niille jättämään. Tarvittaessa toimintaa voisi vaikka valtio tukea tasolla 10 – 20 tuhatta per vuosi, entisen kunnan väestömäärästä lähtien. Kyllä sillä hiihtoladut hoitaa ja kesän tanhut järjestää...

Enpä ole tullutkaan ajatelleeksi, että establishmentti tietoisesti ei halua järjestelmää muuttaa vaan on ajamassa kasvavaa varttuneinta kansanosaa rupusakin hoitoluokkaan. Tämähän vastaisi seurauksiltaan jenkkien - lue amerikkalaisten republikaanien – rajoittamattoman, vapaan markkinatalouden aikaansaamaa amerikkalaista unelmaa.

Anonyymi kirjoitti...


Hakki,

+++++ korvataan kunnallinen itsehallinto maakunnallisella itsehallinnolla. Nykyiset kunnat saisivat halutessaan jatkaa toimintaansa vaikkapa sitten kepun kotiseutuyhdistyksinä. ++++

Tämä järjestelmä olisi helpompi syöttää sisään, jos kunnille jäisi edes luu kaluttavaksi, lihojen siirtyessä maakunnalle. Kunnalle voisi jättää teknisen toimen ja kultuurin, opetustoimi poislukien. Suurena kokonaisuutena sen osan, joka edellyttää paikallisten olosuhteiden tuntemusta. Kunnassa ehkä on parempi tietämys siitä, missä ihmiset haluavat talvella skimbata ja laittaa ne ladut sinne. Mutta sote ja opetustoimi ehdottomasti maakunnalle. Ehkä Pohjanmaalla näin saataisiin jotain rotia opetustoimeenkin niin että ei kannattaisi pitää kahta päällekäistä koululaitosta vähemmistökielen intressejä vastaten.

Ollessani aikanaan TKK:lla päivähoidossa, kävin tästä aiheesta keskustelua erään Kuntaliiton johtajan kanssa, mutta vaikka hän piti ajatusta mielenkiintoisena ei nähnyt sille poliittisesti onnistumisen mahdollisuuksia. Jo edelläkäsitellystä syystä. Olen näitä asioita runsaastikin pohdiskellut, sisimmässäni asuu myös yliopistotutkinnon suorittanut suunnittelumaantieteilijä.

++++ Enpä ole tullutkaan ajatelleeksi, että establishmentti tietoisesti ei halua järjestelmää muuttaa vaan on ajamassa kasvavaa varttuneinta kansanosaa rupusakin hoitoluokkaan. ++++
Olisiko tämä se Kokoomuksen märkä uni? Minulla on sellainen käsitys, että eduskunta on täysin sokea tällaisille päämäärille. Eduskunta on kansan peilikuva, valitettavasti. Suomea ollaan tekemässä pohjoismaiseksi pahoinvointiyhteiskunnaksi. Näitä asioita todennäköisesti ohjastetaan Etelärannan kautta. Suunta on tämä, me emme tule näkemään lopputulosta. Aika loppuu todennäköisesti kesken.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kieltämättä järjestelmäsi tuntuisi helpommalta syöttää sisään. Vaan kun ei. Mennet vuodet ja kohta vuosikymmenet osoittavat, että mikään ei tällä tavalla muutu. Pienten askeleiden politiikka ei yksinkertaisesti ole riittävän nopeaa globaalin talouden realiteettien maailmassa. Tätä hivuttavaa konsensus-menoa tavoitellessamme kohtaamme valitettavan nopeasti tilanteen, jossa sen osalta voimme parhaimmillaan todeta ”Operation gelungen, Patient tod.”

Taitaa se pohjoismainen pahoinvointivaltio todella olla kokiksien märkä uni. Ja persujen. Kokiksilla se lienee implisiittinen tavoite, persuilla mahdollisten toimien tulos. Sillä taas ei taida olla olennaista väliä, että ”eduskunta on kansan peilikuva”. Valtaa kun eivät pääsääntöisesti käytä ääniä saaneet kansanedustajat vaan heidän edustamansa puolueet ja yhä kasvavassa määrin muut elinkeinoelämän etujärjestöt ja kaiken maailman valtiorahoitteisten ja yleensä kai puoluesidonnaisten ajatuspajojen lobbarit.

”Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.” kirjoitti Aaro Hellaakoski pian jatkosodan jälkeen. Silloinkin meidän oli löydettävä uusi latu. Meidän on jälleen löydettävä uusi tie, raivattava uusi latu umpihankeen. Taitaa olla niin, että vakiintunut poliittinen järjestelmämme ei hevin moiseen muutokseen kykene?

Ei, ei minusta anarkistia vielä ole tullut.

Anonyymi kirjoitti...


Hakki,

++++ Ei, ei minusta anarkistia vielä ole tullut. +++
Ei minustakaan vielä, mutta minusta on tullut Persu. Vaikka nyt niputatkin Persut Kokkareiden kanssa samaan leiriin, vaikka ne edustavat polittisen janan eri päitä. Persuissa minua häiritsee se "esson baarin jengi", kaikenlaisten hakkaraisten esilläolo. Mutta siitä kohinan keskeltä kuuluu minusta positiivista signaalia, halla-aholaista asiallista argumentointia, joista minusta keskeisintä on motto: Suomi kuuluu suomalaisille, ei kaikenmaailman murjaaneille. Persut ovat isänmaallista väkeä, nationaalinen patrioottipuolue, joka jarruttaa hiljaa hivuttautuvaa EU-liittovaltiokehitystä, josta nyt tämä diilien diili, yhteisellä EU-velalla rahoitettava koronatukirahasto on hyvä osoitus: otetaan Suomen piikkiin 7 miljardia ja saadaan takaisin vajaat 3. Miksi ei oteta velkaa itselle tuo 7 miljardia samoilla ehdoilla kuin mitä EU nyt kaikkien nimissä on ottamassa ja kohennettaisiin vaikka tuolla rahalla julkista terveydenhoitoa? Persuilua siis on, että hoidetaan oman maan asiat kuntoon ensin. Sitä minä en ymmärrä, miksi muut puolueet ovat tämän EU-perseilyn kanssa niin innnokkaita? Miksi ei riitä sellainen EU, joka olisi vain vapaakauppa-alue? Mitä etua on siitä liittovaltio -EU:sta jossa määräysvalta on entistä keskittyneempi isoilla EU-mailla? Euronkin suhteen ovat Persut kriittisiä, mutta mitä tilalle? Markkaan ei ole enää paluuta.

Eikö tuo ole niin, että vanhoista puolueista ei mikään ole kykenevä korjaamaan tätä julkisen terveydenhoidon ja/tai kuntauudistuksen asiaa. Persuissa näen mahdollisuuden siihen, edellyttäen että kannatus on tarpeeksi suurta.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Voi, voi. Vai että ihan persu. Sitä taitaa olla taas liikkeellä... Viimeksi ”globaalina kansanliikkeenä” sama kai koettiin, varsinkin Euroopassa noin sata vuotta sitten?

Mielestäni persut eivät edusta minkään poliittisen janan mitään päitä ja vaihtoehtoisesti kaikkia mahdollisia. Kaikkia, joita kulloinkin valittu ”Leithammel” tai sen kuviteltu kangastus kulloinkin ohjeistaa ja johtaa. Lauma taatusti seuraa. Ihan menee kuin trumplandiassa.

Tästä nimittäin myös seuraa, että lauma pyrkii ”kultaiseen menneisyyteen” (Make Finland Great Again!), jota koskaan ei ole ollut ja jota ei siksikään voida koskaan saavuttaa. Eikä mielestäni pitäisikään. Sillä se johtaisi menneisyyteen jonka saavuttaminen johtaisi juuri siihen, menneisyyteen. Mihin yhteiskunnalliseen ympäristöön itse haluaisit palata; 1960, -50, -40, -30, vai peräti -20 luvulle? Sellaiseen meillä ei ole varaa sen paremmin taloudellisesti, kultturellisesti, poliittisesti kuin inhimillisestikään. Ei varsinkaan silloin kun maailman väkiluku lähenee 10 miljardia ja Suomen 5,6 miljoonaa.

Muistetaan lisäksi, että ensisijaisesti EU sittenkin on Euroopan rauhanprojekti, toissijaisesti maatalousprojekti ja vasta kolmanneksi vapaakauppa-alue. Sen luonnollinen kehityskulku on kohti liittovaltiota. Viime vuosisadan kaikkien kurjuuksien opettamana.

Varmaankin ”Persut ovat isänmaallista väkeä, nationaalinen patrioottipuolue, joka jarruttaa hiljaa hivuttautuvaa EU-liittovaltiokehitystä, ...” Finland first! Mutta paluuta sen paremmin talonpoikaismarssiin, lapualaisuuteen, IKLään, Akateemiseen Karjalaseuraan jne. jne. ei ole, eikä toivottavasti enää koskaan tule. Ja valitettavasti juuri sinne persujen latu väistämättä johtaa.

On valitettavaa, että tätä suomalaista puoluetta nyt johtaa sinänsä rationaalisen ja fiksun oloinen ”tieteilijä” vaikka äänestäjien valtaosa kuuluu ”esson baari”– jengiläisiin, huhtasaariin ja hakkaraisiin. Taisin jotain samanlaista kyllä valittaa myös Sipilän tullessa kepulien Leithammeliksi.

Viimeisestä johtopäätöksestäsi olen kyllä aivan eri mieltä. Persuista ei ole korjaamaan tätä julkisen terveydenhoidon ja/tai kuntauudistuksen asiaa, ja vaikka hetkeksi olisikin ongelmaksi muodostuisi sama kuin muissakin autoritaarisissa hallinnoissa. Heistä ei enää päästä säällisesti eroon jos he kerran valtaan pääsevät.

Siksi kannatan edelleen omaa ehdokastani JOKU MUU. http://eaglesflysingly.blogspot.com/2009/11/poistetaan-puolueilta-oikeus-edustaa.html . Hänenkin voittonsa kieltämättä edellyttää tarpeeksi suurta kannatusta. Siihen riittänee kuitenkin vain 5 – 10 % äänisaalis. Mutta päinvastoin kuin persujen voitosta, demokratia säilyy ja JOKU MUUsta on tarpeen tullen helppo päästä eroon.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

++++ Mihin yhteiskunnalliseen ympäristöön itse haluaisit palata; 1960, -50, -40, -30, vai peräti -20 luvulle? Sellaiseen meillä ei ole varaa sen paremmin taloudellisesti, kultturellisesti, poliittisesti kuin inhimillisestikään. ++++

Itse en halua palata mihinkään vanhaan, mutta jos johonkin vanhaan pitäisi palata, niin palaisin 1960 -luvulle. Silloin Suomi oli jo sotien jälkeen riittävästi vaurastunut, työllisyys oli hyvä ja paikallisuus vielä voimakkaampaa kuin eurooppalaisuus, puhumattakaan globalisuudesta.

++++ Muistetaan lisäksi, että ensisijaisesti EU sittenkin on Euroopan rauhanprojekti, toissijaisesti maatalousprojekti ja vasta kolmanneksi vapaakauppa-alue. Sen luonnollinen kehityskulku on kohti liittovaltiota. Viime vuosisadan kaikkien kurjuuksien opettamana. ++++
Minusta EU:n alkuperäinen idea - oliko se Hiili ja teräsunioni - oli rauhanprojekti, jolla niputettiin entiset viholliset keskenään. Mutta mitä sen jälkeen, on minusta saksajohtoinen talousprojekti.

Ajattelen tuota EU:ta, että se on muodostunut ryhmästä kovin erilaisia kansakuntia, joilla kullakin kovin erilainen oma tahto, menneisyys ja kulttuuri. Minusta näiden niputtaminen liittovaltioksi on sellainen mission impossible. Toisin kun esim. USA, Kandada tai Australia, jotka ovat kaikki anglikaanisen kulttuuritaustan muodostamia liittovaltioita. EU on nyt liimattu yhteen eurolla ja kun se rakoilee, yritetään lisätä liimaa yhteisellä velalla ja näin laittaa nämä maat tavallaan pakkoavioliittoon keskenään. Koko euro on varmaan pitkälle saksalainen keksintö kun jos D-markka olisi vielä olemassa, se olisi aivan liian kallis valuutta Saksan vientiä ajatellen. Siihen siis tarvitaan EU:n reunavaltiota, joilla menestys jo christallerilaisessa (Walter Christaller) keskus-periferiakehyksessä on maantieteellis-lähtökohtaisesti heikompaa. Euroalue kokonaisuutena laimentaa valuutan arvoa ja suhdetta dollariin sekä muihin keskeisiin valuuttoihin. EU:n reuna-alueille se taas haitta kun euro on niille liian kallis eikä devalvoida voi. En usko tälle EU- ja eurohimmelille kovin pitkää ikää. Muutenkin, koko eurotalous on EKP:n katteettomien shekkien tyhjän päälle rakennettu kokonaisuus ja nämä katteettomat shekit saattavat olla se apparaatti, jolla euron ulkoista arvoa heikennetään. Dosentti Tuomas Malisella, joka pitää blogia Uudessa Suomessa, on raikkaita mielipiteitä näistä asioista. Kannattaa lukea hänen kirjoituksiaan https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/tmalinen/ .

jatkoa seuraa .....

Anonyymi kirjoitti...

jatkoa tässä ....

Minusta Persut on Suomessa tällä kertaa ainoa puolue, joka ajaa Suomi ensin ideologiaa ja minusta siinä ei ole mitään huomauttamista. Suurin osa kansaa ajattelee samalla tavalla. Kyllä Suomi tarvitsee yhteistä talousaluetta, mutta osana EU-liittovaltiota tulevaisuus ei olisi kovin auvoinen, se olisi lähinnä vasallivaltion osa ilman omaa päätöksentekoa. Aikaisemmin meillä oli vastaava osa Venäjän suurruhtinaskunnassa, siihenkö nyt haluamme Berlini-Pariisi johtoisesti? Kun kuuntelen Halla-Ahon argumentointia, minulla ei ole siihen mitään huomauttamista. Eikä muillakaan kansallisesti ajattelevilla suomalaisilla. Monikin taho Suomessa rinnastaa Persut kansalliaatteen pohjalta natseiksi, mutta tämä osoittaa vain kyseisen argumentinantajan pelkoa Persuja kohtaa. Osuva on sananlasku, Persun pelko on viisauden alku.

++++ Sellaiseen meillä ei ole varaa sen paremmin taloudellisesti, kultturellisesti, poliittisesti kuin inhimillisestikään. Ei varsinkaan silloin kun maailman väkiluku lähenee 10 miljardia ja Suomen 5,6 miljoonaa. ++++
Ja - arvoisa vastaväittäjä - siihen meillä juuri pitäisi olla varaa. Vuoteen 2050 maailman väkiluku on tuota luokkaa, Suomen väkiluku on jo käytännössä 5,6 miljoonaa. EU-euroopasta näyttää tulevan afroarabialaisen väestöräjähdyksen paisuntasäiliö, varsinainen kulttuurinen sekamelska. Olen asununt vuodesta 1980 Kanadassa eri ajanjaksoina kymmenen vuotta, viimeksi siirtolaisena 2003 ja palannut takaisin, kun en voinut enää sietää sitä kulttuurista ja rodullista sekamelskaa mikä siellä vallitsi. En usko siihen, että hyvin erilaiset ihmislaumat voivat asua sovussa keskenään, minkä USA:n esimerkki hyvin osoittaa. Sama juttu jos yritetään sopeutta susi- ja lammaslauma keskinäiseen harmooniseen yhteiseloon. En halua, että Suomesta tehdään väestöräjähdysen ryskeessä tällainen kyeenalainen "onnela", jossa autot kaupungeissa sytyvät itsestään palamaan ja nuoret naiset eivät uskalla rauhassa kulkea iltamyöhällä kotiinsa.

Näistä näkökohdista Persuilla on Suomessa yhteiskunnallinen tilaus tämänkaltaisen rauhallisen tulevaisuuden rakentajana. Se on varsinainen kansallinen rauhanprojekti. Miksi eivät muut puolueet ole tätä samaa agendaa ajamassa? Tai ehkä se on niin, että ei vielä mutta muutosta on kenties ilmassa kun laput putoavat pois silmien edestä.

Hakki, näet Persut menneisyyden palauttavana puolueena, mutta nimenomaan näissä väestöräjähdyksen ryskeissä se on tulevaisuuden puolue - edellyttäen että pysyy kasassa - jonka keskeinen poliittinen agenda on pitää Suomi meille suomalaisille asuinkelpoisena maana, jossa on hyvä ja turvallista elää ja olla. Kun pidetään Suomi suomalaisena, riittää myös enemmän varoja oman sosiaalisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Siitä huolimatta, että 1960-luku on keskeisin osa omaa aikuistumistani piti oikein Wikipediasta katsoa mitä silloin maailmassa ja Suomessa tapahtui. (https://fi.wikipedia.org/wiki/1960-luku#Suomi_ja_1960-luku) Taidan pitäytyä senkin osalta aiemmassa arviossani. Onneksi ei pidä palata.

Hiili- ja teräsunionista se taisi lähteä. Silloin sen lähtökohta kai oli selkeästi rauhan”pakottamis” - projekti ja osallisia kuusi. Vuosien myötä löydettiin uusia yhteistyön mahdollisuuksia, intressejä ja uusia kiinnostuneita tahoja, intressenttejä. Tunkua on riittänyt. Nyt jäseniä lienee 27. Suomen liittymiseen kai voimakkaimmin vaikuttivat ensimmäisen, toisen ja kolmannen tasavallan kokemukset; taloudellisen, poliittisen ja sotilaallisen yksin jäämisen pelko. Monien mielissä se pelko on viime aikoina jälleen osoittautunut ajankohtaiseksi.

Kieltämättä Eurooppa muodostuu arabien ja afrikkalaisten kansojen ylivuodon paisuntasäiliöksi, tai oikeammin hukkaputkeksi. Kerro ihmeessä miten moinen kansainvaellus olisi estettävissä? http://eaglesflysingly.blogspot.com/2011/08/viha-vie-ihmisyyden.html

Toisaalta omaa syytämme; sekä maanosamme imperialististen siirtomaavaltojen että ihan meidän kaikkien, nykyisten halpatuote-kuluttajien. Onneksi perille pääsevät lähinnä yrittelijäimmät, rikkaimmat tai osaavimmet, olipa valintatavat kuinka anglosaksisia tahansa. Koronavuosi on varsin – valitettavan? - hyvin paljastanut miten taloutemme selviäisi ilman maahanmuuttajia, minkä värisiä, minkä historian omaavia tahansa. Sitä paitsi, kukapa meistä ei olisi tavalla tai toisella maahanmuuttajien jälkeläinen?

Euroopalla – ja Suomi kai edelleen kuuluu Eurooppaan – ei juurikaan ole konekivääreitä ja kaasuttamista tehokkaampia tapoja ehkäistä moista vaellusta? Suomella yksinään ei niitäkään. Äitini aikoinaan opetti, että jos on tarpeen taivu, älä taitu. Ehkä siitä olisi jotain opittavaa? Niin meillä suomalaisilla kuin monilla muillakin ns. rikkailla länsimailla on vielä paljon opittavaa kotouttamisesta, tavoista saada moinen aikaan, sen eduista ja siitä ”win-win” hyötymisestä. Ei meillä ole vaihoehtoa. Ei ole ollut historian pitkässä juoksussa, eikä ole nyt. Sopeudu tai kuole.

En minä näe persuja yksin ”menneisyyden palauttavana puolueena” pidä. Itse asiassa tarkoitin sitä kultaiseksi koettuun, täysin imaginääriseen menneisyyteen pyrkiväksi puolueeksi. Suhteessa historiallisiin rinnastuksisiin se on lähinnä protofasistinen puolue, joko Lapuan liikkeen tai IKL:n kaltainen ”esson baarin”– jengiläisiin, huhtasaariin ja hakkaraisiin nojautuva ”kansanliike”.

Heistä ei päästä siististi eroon, kun heidän aatemaailmansa muuttuu kansakunnan säilymisen painolastiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

++++ Suomen liittymiseen kai voimakkaimmin vaikuttivat ensimmäisen, toisen ja kolmannen tasavallan kokemukset; taloudellisen, poliittisen ja sotilaallisen yksin jäämisen pelko. Monien mielissä se pelko on viime aikoina jälleen osoittautunut ajankohtaiseksi. ++++
Tätä olen viime aikoina kovasti ajatellut. Onko tämä ehkä se kaikkein tärkein vaikute olla EU-eurojengissä mukana. Samasta syystä olen kääntynyt natokriittisestä natokannattajaksi. Tuo suuri Itä näyttää tulleen taas entistä arvaamattomaksi.

++++ Kieltämättä Eurooppa muodostuu arabien ja afrikkalaisten kansojen ylivuodon paisuntasäiliöksi, tai oikeammin hukkaputkeksi. Kerro ihmeessä miten moinen kansainvaellus olisi estettävissä? ++++
Minä kerron sen sinulle: meillä on viranomainen nimeltä Rajavartiolaitos jonka tehtävänä on rajojen rauhanaikainen turvaaminen. Annetaan sille tarpeelliset valtuudet matuinvaasion estämiseksi. Tarvittaessa keinot voivat olla rajujakin, mutta .... kansakunnan etu ensin. Ja siitä mihin Rajavartiolaitoksen voimat loppuvat, siitä sitten jatkaa puolustusvoimat. Yksinkertaisesta ja suoraviivaista. - Mielenkiintoista muuten, Baltian maihin ei ole kovasti matutunkua näkynyt?

++++ Äitini aikoinaan opetti, että jos on tarpeen taivu, älä taitu. Ehkä siitä olisi jotain opittavaa? ++++
Viisas neuvo. Oliko tässä YYA -Suomen keino selvitä vaikeasta ajasta?

++++ Niin meillä suomalaisilla kuin monilla muillakin ns. rikkailla länsimailla on vielä paljon opittavaa kotouttamisesta, tavoista saada moinen aikaan, sen eduista ja siitä ”win-win” hyötymisestä. Ei meillä ole vaihoehtoa. Ei ole ollut historian pitkässä juoksussa, eikä ole nyt. Sopeudu tai kuole. ++++
En näe asiaa näin: ennen kaikea meillä on paljon opittavaa kotiuttamisesta. Minusta se on niin, että islamilainen kulttuuri ei sopeudu vaan haluaa jatkaa sitä samaa menoa, jonka vuoksi joutui lähtemään omasta maastaan. Helpolla tässä tapahtuu niin, että maahanpyrkijöiden määrä ylittää jo maassa olevien kestokyvyn. Siinä tilanteessa ei ole enää hyvinvointivaltiota, on vain arabi- ja afrikkalaismaahantunkeutujien hallitsematon kaaos. Ruotsi on tällä tiellä. Niin ja Ranska.

++++ Sitä paitsi, kukapa meistä ei olisi tavalla tai toisella maahanmuuttajien jälkeläinen? ++++
Mitähän tuolla oikein mahdat tarkoittaa? Ei tarvitse katsoa kuin Frankfurtin lentokentällä ihmisiä, heti huomaa kuka on suomalainen. Meidän kefaali-indeksimme ovat sellaisia, jotka osoittavat että jostain sieltä pitkospuiden takaa olemme kotoisin, kantasuomalaisten jälkeläisiä.

++++ Suhteessa historiallisiin rinnastuksisiin se on lähinnä protofasistinen puolue, joko Lapuan liikkeen tai IKL:n kaltainen ”esson baarin”– jengiläisiin, huhtasaariin ja hakkaraisiin nojautuva ”kansanliike”. ++++
En näe Persuissa fasistisia ominaisuuksia, se on heikkenevien olosuhteiden paineissa kansallishenkinen demokraattinen ryhtiliike. Joskin siellä on kannattajissa tuota "esson baarin jengiä". Sellaisia jotka ovat vallassaolevaan polittiseen establishmenttiin lopen kyllästyneitä. Mutta tiedän siellä olevan myös professori- ja suurlähettilästasoisia henkilöitä. Siinä ei ole samanlaista ääriajattelua kuin saksalaisessa AfD:ssä, joka mm. kieltää Holokaustin olemassaolon. Persut edustavat oikeutettua vaihtoehtoa siihen, että meidän vähiä resursseja käytetään muiden kun suomalaisten hyvinvoinnin edistämieen.

++++ Heistä ei päästä siististi eroon, kun heidän aatemaailmansa muuttuu kansakunnan säilymisen painolastiksi.
Heistä pääsee eroon äänestämällä ja kirjoitamalla äänestyslippuun ehdokkaan numero eikä tekstiä "joku muu". Persujen aatemaailma ei minusta tosiaankaan muutu kansankunnan säilymisen painolastiksi vaan kansakunnan säilymisen edellytykseksi matuinvaasiota ja överieurooppalaisuutta vastaan. Mutta totuuden nimissä täytyy kyllä sanoa, että äänenkannattajassaan Suomen uutisissa tuo esson baarin jengi on lukijakommenteissa liikaa äänessä ja hyvin ikävällä tavalla. Rajukin moderointi olisi puolueelle eduksi.

Jatkuu

Anonyymi kirjoitti...

jatkoa

ään odottamaan seuraavia eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluja noiden vaalien jälkeen. Niistä voi tulla vaikeat. Sitä ennen ehtii tapahtua yhtä sun toista. Ehtii vaikka EU ja euro hajota omaan mahdottomuuteensa. Tuo Malinen muistaakseni ennusti, että tässä suheessa kuluvan vuoden toisella kvartaalilla tapahtuisi jotain suurtakin merkittävämpää.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Persun lisäksi vielä Nato-kannattajaksikin? Gimme a break. Et todellakaan itseesi tai meihin muihin suomalaisiin taida uskoa? Optio on ihan poikaa, jäsenyys ei oikein puhuttele. Eiköhän yritetä pitää päätösvalta itsellämme mahdollisimman pitkään?

Onhan meillä Rajavartiolaitos. Vaan miten mahtaavat toimia kun, ihan vaan esimerkin vuoksi itärajan ylittää 10.000 mutiaista yhden vuorokauden aikana? Ja 20.000 seuraavan aikana? Kutsutaanko puolustusvoimat paikalle? Tai jos vastaavat määrät muita maahantunkeutujia - naisia, lapsia, vanhuksia ja muita "mutiaisia" (kieltämättä tässä yhteydessä tarkoituksellisesti käytetty rasistinen ilmaus) ylittää läntisen maarajamme. Muistatko mitä tapahtui viimeksi?

PS. Kansallinen etumme edellyttää ” massiivisen”, mieluiten työperäisen maahanmuuton sallimista. Ei altruistisista vaan hyvin itsekäistä, oman hyvinvoinnin syistä.

PPS. Eipä ole suomalaisia mamuja juurikaan tavattu Fär- tai Falkland- saarilla, ei ainakaan tällä vuosisadalla.

Huolimatta siitä, että en juurikaan luota suomalaiseen parlamentarismiin normaalitilanteessa, minulla on aika kova usko siihen, että kriisissä – siis todellisessa eksistentiaalissa kriisissä – we will rise to the occasion. Pienellä kansakunnalla ei ole muuta turvaa kuin toisensa, millä tarkoitan meitä kaikkia, ml. Suomeen asettautuneita viimeaikaisia maahanmuuttajia. Kannattaisi varmaan meidänkin keskittyä siihen, että ”Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen ja siihen, että ihminen on ihminen (vaikka sen voissa paistais).

”En näe Persuissa fasistisia ominaisuuksia...” Ilmeisesti et. Minä sensijaan näen. Sillä taas, keitä henkilöitä -professoreita, suurlähettiläitä tai muitakaan merkillisyyksiä - siellä tällä hetkellä on, ei ole seurausten kannalta merkitystä. Siitä on näyttöä jo 1930 luvulta. Ongelmana on, että kun se riittävän selvästi yleisesti havaitaan on jo liian myöhäistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

++++ siellä tällä hetkellä on, ei ole seurausten kannalta merkitystä. Siitä on näyttöä jo 1930 luvulta. Ongelmana on, että kun se riittävän selvästi yleisesti havaitaan on jo liian myöhäistä. ++++

Persujen nousun vertaaminen 1930 luvun (saksalaisiin) tapahtumiin on pelokasta disinformaatiota, tahallista väärinymmärtämistä ja leimakirveen heiluttamista siinä tilanteessa kun vanhat perinteiset isot puolueet eivät enää aja oman kansakuntansa vaan omaa ja eturyhmiensä etua ja ovat huomanneet jäävänsä Persujen jalkoihin. Maamme puoluekentässä on etenkin nyt Kepussa tapahtumassa tästä johtuvaa poliittista siirtymää.

Näytät sekoittavan käsitteet mamu ja matu. Mamu on maahanmuuttaja, matu on maahan tunkeutuja. Jälkimmäiselle ei ole meillä mitään käyttöä. Ne ovat näitä vastaanottokeskusten makoilijoita vailla minkäänlaista kykyä rikastuttaa maamme osaamistaitoa; halventavasti sanotaankin heitä "moniosaajiksi". Kamelinkuljettajilla ei tosiaankaan ole Suomessa minkäälaista käyttöä:-) Mamu tarkoittaa maahanmuuttajaa, sellaista joka yleensä tulee paikkaamaan maassamme jotain puuttuvaa ammattiosaamista. Heidän tuloaan en mitenkään vastusta, edellyttäen että vastaavaa osaamista ei ole löytynyt omista osaajistamme. Itsekin olen ollut mamu kun siirtolaisena saavuin Kanadaan.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Fasistien nousu valtaan Saksassa 1930-luvulla on, kuten varmasti tiedät hyvin dokumentoitu ja tutkittu. Ilmeisesti yhtä hyvin kuin oppi-isänsä IL Ducen edellisellä vuosikymmenellä. Se ei ole disinformaatiota vaan historiallista faktaa. Vaikka toki yksittäisten tutkijoiden asenteet voivat vaikuttaa tuloksiin, niiden kokonaisuus varmaan antaa riittävän selkeän kuvan tapahtumista, jossa väärinymmärryksillekin jää vielä tilaa?

En tunne Euroopa historiaa niin hyvin, että osaisin asettaa muita esimerkkejä rinnalle, mutta aika oli silloin autoritaarista hallintotapaa voimakkaasti suosiva ja diktatuureja (vast.) syntyi kuin sieniä sateella kansakuntien turhaannuttua, aiemman autoritaarisen kuningas- ja keisarikulttuurin tilalle syötetyn demokratian päätöksenteon ”hidasliikkeisyyteen”, miellettyyn johtajavajeeseen ja pikälti kai otaksuttuun itsekääseen, korruptiiviseen käyttäytymiseen. Osaa jälkimmäisestä voisi kai myös kutsua kompromissihalukkuudeksi? Toisen maailmansodan alkaessa näitä diktatoorisia nationaalisia, ainoan oikean totuuden hallituksia taisi olla valtaosa Euroopan valtioista? ( Esimerkiksi Viro, Latvia, iettua, Puola, Espanja, Portugal...)

Toki olen kanssasi samaa mieltä siitä, että ”vanhat perinteiset isot puolueet eivät enää aja oman kansakuntansa vaan omaa ja eturyhmiensä etua”. Ratkaisumallimme poikkeaa toisistaan siinä, että sinä ilmeisesti uskot nykyisen järjestelmän poliittisten rakenteiden hyväksikäyttöön. Minä taas uskon vain rakenteiden muuttamisen vaikutukseen. Meillä on ihan riittävästi osaavia ja ajattelevia ihmisiä kaikissa puolueissa. Meidän keskeisin tehtävämme on saada nämä ihmiset toimimaan heidät valinneiden kansalaisten ja suomalaisen yhteisön eduksi ohi puolueintressien,. Se on pitkällä aikavälillä ainoa pysyvyyttä tarjoava kansalaisten edun turvaava ratkaisu. Siihen en ole muuta rauhanomaista keinoa löytänyt kuin sen, minkä JOKU MUU tarjoaa. Keskeisimmästä perusteesta taisin jo mainita.

Mamu ja matu ovat – kumpikin - minulle lähes synonyymejä; kumpikin voi olla kumpaakin katsojan silmästä, ajatellusta aikajänteestä ja asenteista riippuen. Sinäkin, ja isäni aikanaan olivat molempia. Mielestäni maahanmuuton ja sallitun ”maahantunkeutumisen” hyödyissä on kyse lähinnä aikajänteestä. Molempia jopa tarvitaan, minkä sinunkin ”nomaadi”-historiasi (no offence intended) osoittaa. Sillä kaikki eivät kuitenkaan jää hyödyttämään vastaanottajaa työpanoksellaan. (Kamelinkuljettajat ml.) Nopea, tehokas kotouttaminen, työn löytyminen ja osoittaminen sekä mentoroinnin tyyppinen vapaaehtoistyö ovat ainakin joitakin helposti käynnistettäviä korjaustoimenpiteitä.

PS. En minä ainakaan persuja pelkää. Pelko lamaannuttaa tai aiheuttaa paniikkia. Yritän lähinnä huolehtia siitä, että he tietävät valitsemansa ladun seuraukset ja Trumpin johtajuuteen viitaten, jäävänsä lopulta tyhjän päälle.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ että ”vanhat perinteiset isot puolueet eivät enää aja oman kansakuntansa vaan omaa ja eturyhmiensä etua”. Ratkaisumallimme poikkeaa toisistaan siinä, että sinä ilmeisesti uskot nykyisen järjestelmän poliittisten rakenteiden hyväksikäyttöön. +++

Minä näen vanhat isot puolueet lähinnä eräänlaisena virkakorruption apparaatteina, Kokoomus lisäksi EK:n etäpäätteenä. Ihan selvää on, että näissä puolueissa on myös varsinaisia teräviä kyniä, mutta ne eivät demokraattisissa penaaleissa pääsen näkyville.

+++ En minä ainakaan persuja pelkää. Pelko lamaannuttaa tai aiheuttaa paniikkia. Yritän lähinnä huolehtia siitä, että he tietävät valitsemansa ladun seuraukset ja Trumpin johtajuuteen viitaten, jäävänsä lopulta tyhjän päälle. ++++

Persujen latua tehdään nyt umpihankeen. Tarkalla silmällä minäkin sitä seuraan ja asetan toivoni myönteiselle muutokselle. Sitä olen miettinyt, olisiko Halla-ahossa presidenttiainesta ja mitä sen jälkeen? Kuka sen jälkeen johtaisi Persuja? Toivottavasti ei Hakkarainen. Oma veikkaukseni on Purra, terävä tyttö.

Tuosta Natosta vielä: jos sitä todella tarvitaan, sitten on jo myöhäistä hakea siitä turvaa. Joskin isäntämaasopimus on jo puolikas liittymistä. Ehkä kulisseissa on tehty jotain pidemmälle menevää sopimusluonnosta. Ei tarvitse kuin että Lähi-Idässä Välimeren pohjukassa ja/tai Persianlahdella Venäjän ja USA:n vastakkainasettelu kiristyy, samalla hetkellä kiristyy tilanne Itämerellä. Ja siitä on sitten yksi hujaus siihen, että vihreät miehet rantautuvat Ahvenanmaalle varmistaen Venäjän herruuden Itämerellä.

Jos Suomi kuuluisi kriisitilanteessa Natoon ja Pietarin asema vaarantuisi, helpolla se merkitsisi Etelä-Suomen infran tuhoamista. Mutta sekin olisi pieni hinta siitä, että maamme pysyisi itsenäisenä. Juuri äsken karhu ärähti siitä, että Suomi on hankkimassa amerikkalaisia vähän pidemmän matkan ohjuksia. Meillä niitä ei saisi olla, sensijaan Venällä saa. Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi, sanoo vanha suomalainen mutta ajankohtainen sananlasku.

Aika kauaksi eksyimme varsinaisesta teemasta, terveyskeskuksen toimimattomuudesta, mutta kaikki liittyy kaikkeen kun on valtiolaivasta kysymys.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Aika kauaksi todella, mutta hauskaa oli. Tuskinpa kumpikaan meistä valintojaan sen perusteella muuttaa.

Se on tässä nyt.