sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Toivon vuosi 2020



"Kun tulevaisuuden historioitsija rakentaa syy-seuraussuhteitaan, koronapandemia on ketjussa se syy. Tässä vaiheessa kukaan ei vielä tiedä, mikä on sen seuraus. Epätietoisuuden takia tilanne tuntuu nyt niin pelottavalta" Sattuma ja sähläys selittävät paljon. Niin selittävät mutta ei minua ainakaan pelota.

Herätin tämän blogini keskellä koronakriisiä ja siitä meille aiheutuvien seurauksien johdosta. Koronavirus ja Mario Draghi  Olen joutunut havaitsemaan elämäni aikana valitettavan usein milloin yhteisö, me kaikki ajaudumme kriiseihin. Eikä sen merkitystä tulevaan arkipäivään tunnuta tajuttavan, hyväksymisestä nyt puhumattakaan. 

Mielestäni tuolloin, siis maaliskuun lopulla ei tämän kriisin vakavuutta meillä Suomessa todellakaan vielä laajasti ymmärretty.  Siksi olinkin positiivisesti yllättynyt, kun havaitsin saaneeni tukijan ajatuksilleni. Helikopterirahaa vai koronabondeja. Vihdoin joku "ymmärtää" tilanteen vaatimukset. (Vuonna 1992 syksyllä olin kokenut saman keskusteltuani silloisesta tilanteesta Jaakko Kianderin kanssa.)

Mutta olihan se arvattavissa. Reseptinä tarjotaan leikkauksia ja verojen korotuksia. Vihriälän raportti nostaa esiin toimia koronakriisin hoitamiseksi: kiinteistöveron ja alvin korottaminen, polttoaineveron nosto, eläkekannusteiden poisto, lukukausimaksut Samaa vanhaa paskaa, samassa vanhassa paketissa. Se siitä "laatikon ulkopuolelle" suuntautuneesta ja luovasta ajattelusta. 

Jo varsinaisena blogaamiseni aktiiviaikana seurasin Jan Hurrin artikkeleita ainakin siitä lähtien kun vuoden 2010 kesän korvilla - herranjestas siitä on jo kymmenen vuotta - kirjoitin artikkelin Pankkijärjestelmä sanoi poks! Pelureiden Ponzi-pyramiidi. Nyt hän palautti mieleen taas perusasioita. Raha on velkaa, muuhun sitä ei ole sidottu. Kommentti: Jälkipolville perinnöksi jäävä velkataakka on harhainen myytti

16.03.2020 CNBCn Kelly Evans haastatteli Ian Bremmeriä, Eurasia Groupin perustajaa hänen ajatuksistaan siitä, miten coronavirus vaikuttaa USAn talouteen. Political response to coronavirus outbreak is dysfunctional. (Ilmeisesti törmäsin tähän YouTubessa aprillipäivän tienoilla?) Selväksi tuli ainakin, että kyseessä voi, varsinkin pitkällä aikavälillä olla yhteiskunnan perusteita ravistava kokemus. Ja niinhän siinä ilmeisesti, ja toivottavasti käykin. Meillä Ilta-Sanomat uutisoi nyt, noin kuukautta myöhemmin samasta asiasta. USA:ssa keskustellaan nyt vakavasti kansalaispalkasta ja työläisten oikeuksista – mullistaako koronakriisi amerikkalaisen yhteiskunnan?

Yhteisöllinen kysymys–vastaus-sivusto Quora  antaa kenelle tahansa mahdollisuuden esittää vastattavaksi mitä tahansa kysymyksiä. Kuka tahansa voi vastata. Hyödyllisyyden perusteella annettu palaute määrittää sijoituksen. Mielestäni harvinaisen perusteellisen ja monipuolisen vastauksen alla olevan linkin kysymykseen antoi Matti Mäkelin jo huhtikuun alussa, viimeisin päivitys 28.04.2020 
Millä tavalla luulet koronakriisin muuttavan yhteiskuntaa? Analyysi on kaiken lisäksi pitkä, printattuna 19 sivua, mutta varsin hyvin perusteltu; suosittelen. Ainakin itselläni se herätti monia mietteitä.

Monia vuosia sitten olen tallettanut kirjanmerkkeihin TED-luennon vuodelta 2013, joka jo silloin puhutteli. Chrystia Freeland: The rise of the new global super-rich. Se kertoi siitä taloudellisesta epätasa-arvon kehityksestä, jonka seurauksien herättämisessä koronavirus on ilmeisesti ollut parhaana mahdollisena katalyyttinä. Se oli jo aikana ennen Thomas Pikketyn läpilyöntiteosta Pääoma 2000- luvulla. 

Nyt olen sitten löytänyt uutta: The Collapse of the American Empire

Kävisikö ihmiskunnalle niin hyvin, että korona herättäisi havaitsemaan?
















2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

näistä kausaalisuhteista: Koronaepidemian eräänä syynä pidetään biodiversiteetin muutosta. Tästä aiheesta löytyy tämänsuuntainen ajatus mikrobiologien piiristä. Sen eräänä syynä on ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, jonka aiheuttajana taas on väestöräjähdys joka meidän elinikämme aikana on yli kolminkertaistunut maapallon väkiluvun ja saavuttaa nyt joka 12. vuosi uuden miljardiluvun.

Ja vestönkasvuhan se on ollut eräänä merkittävänä syynä talouskasvullekin, jolle talousviisaat (lue taloustyhmät) eivät ole antaneet mitään ylärajaa ja ajatellaan, että rajallisessa tilassa (maapallo) talouskasvun tulee jatkua hamaan tappiin. Niinpä ... kun biodiversiteetin muutos näistä syistä myöskin jatkuisi ja uudenlaista "koronaa" pukkaa, ja näiden ilmiöiden haittojen poistamiseksi haetaan uutta rahaa talouskavun keinoin, itse asiassa näin menetellen vain kiihdytetään sitä apparaatia, joka näitä haittoja aiheuttaa.

Tämä asia ei mene poliittiselle ja taloudelliselle establishmentille jakeluun. Ehkä on saavutettu ne taloudellien kasvun rajat kun sellaisselle ei ole enää väestönkasvun=talouskasvun olosuhteissa maapallolla tilaa. Suljetussa purkissakin bakteeripopulaatio ei voi kasvaa rajattomasti. Tämä kasvun loppumisen vaihe on kenties menossa ja kone yskii nyt meneillään olevan koronapandemian muodossa. Jossa vasta on alkuakkordit soitettuna.

EU:n piirissä ollaan nyt jakamassa haittojen korjamiseksi virtuaalirahaa - rahaa jota ei ole olemassa - ja arvelen, että EU-euroeuropalla on oleva Weimarin tasavallan kohtalo, jossa kirjeen postimerkki saattaa kohta maksaa miljoona euroa. Lähtisin pohtimaan näitä koronan jälkeisiä aikoja tältä pohjalta, ja mahdollisesti myös siitä lähtöpisteestä, että tätä koronaa ei voiteta tai jos voitetaan, seuraava vieläkin ovelampi luuraa jo nurkan takana.

tutkija Pohjanaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Olen samaa mieltä kanssasi; "Tämä asia ei mene poliittiselle ja taloudelliselle establishmentille jakeluun." Vaan mikä on vaihtoehto? Ikkävät päätökset eivät tuo lisää ääniä.

Tulee mieleen Junkerin lausahdus, "kyllä me poliitikot tiedämme mitä pitäisi tehdä vaan sen ilmaisessamme, miten tulisimme uudelleen valttua." (jotain vastaavaa)

Tuosta rahan arvosta; se, jos mikä on katsojan silmässä. Virtuaalirahaa se on kaikki. Vaan muuta ei ole edes tarjolla. Tähän me olemme sopeutuneet. Barteri, vaihdantatalous taitaa olla edessä?

Nykyregiimin perusteella kansantaloudet on saatavissa nopeasti käyntiin vain biljoonia numeroita julkistamalla. Valitettavasti jopa vastikkeitta. Laastaria toki nekin.

Tiedä häntä millä lopettelisin; "Der Untergang des Abendlandes"; aika luultavasti. (Johan tuo 500 vuotta kesti.)