Politiikassa asiat ovat sitä miltä ne näyttävät? Myös geopolitiikassa.
Kyyneleet Syyrian kaasutetuista siviileistä saattavat toki olla aitoja. Mutta kaiken sen kurjuuden ja pelon rinnalla, mitä Trump on valtansa vajaan 100 päivän aikana maailmalla alkuun saattanut, ovat ne 100 kuollutta (lapset ja naiset ml.) kuitenkin aika pientä.
Ennalta arvaamattomasta valehtelijasta ja "diilien mestarista" on kehittymässä entistäkin itsekeskeisempi ja vastuuttomampi peluri aiempaakin korkeammalla jalostuneisuuden tasolla. Ja tämän miehen käytössä on vielä maailman selvästi voimakkain sotilaallinen voima. Eikä sormi suinkaan ole ajan hermolla vaan mielihalujen vietävissä laukaisunapin päällä. Amerikkalaisen tykkivenediplomatian uusi alku.
Ilmeisesti kansakunnan yhdistäminen vaatii nyt samaa medisiiniä, joita sekä ystävänsä Putler ja liittolaisensa Erdogan ovat viime vuodet menestyksellä käyttäneet kääntämään ns. suuren yleisön huomion pois omista ongelmista. Kohti uusia seikkailuja ja uutta rintamaa. Ja ennen Pohjois-Koreaa, mikä olisikaan parempi koekenttä?
Kaikki häneen, hänen perheeseensä ja hallintonsa toimiin kohdistuvat tutkimukset ja varsinkin niiden toimiin suhteessa Venäjään ja vaaleihin vaativat "sankarillista ja näyttävää johtajuutta". Muuten saattaa vasta kasvamassa oleva valta hävitä ennen kuin sitä on oikeasti edes saatu haltuun. Ja tässä lyödään monta kärpästä kerralla; erityisesti aiemmat sopuilut Venäjänkin kanssa tehdään kertaheitolle täysin epä-uskottaviksi.
Tapahtumia voi toki tulkita monella tavalla, mutta ensisijaisesti tältä tämä moraalisen ristiretken motivoima tilanne minusta näyttää.
PS.
Mutta täytyy Mestarin tyylitajua kyllä ihailla. Merkelin vierailua Trump kunnioitti esittämällä 350 miljardin laskun. Kiinan keisaria 59 risteilyohjuksen ilotulituksella. Hieno alku yhteistyölle?
7 kommenttia:
Trumpin puuhia on kiintoisaa seurata, koska se käyttää populismia ihan omalla tavallaan. Se on pitkälti sanahelinää, jolla tasapainotetaan sitä, ettei se ole kaikissa asioissa läheskään yhtä hienovarainen kuin poliitikot yleensä.
Kun Wikileaksin toiminta muuttui hyökkäävämmäksi, se muutti asennoitumistaan siihen heti, ja siitä huudeltiin sille siihen saakka, että alkoi tulla näitä CIA:n kikkoja, joilla voi ohittaa tietoturvaohjelmat.
Muut poliitikot eivät uskaltaneet muuttaa puheitaan vielä tässäkään vaiheessa ja nyt Trump on tapansa mukaan onnistunut pelastamaan nahkansa tajuamalla jotain, mitä muut eivät ole tajunneet, koska Wikileaks nakkasi nettiin Windowsin haavoittuvuudet ja tilanne rupeaa olemaan tosissaan paha. Seuraavaksi julkaistaan ehkä Linuxin tai iPhonen haavoittuvuudet ja sitä jännittäessä Trumpin asema vahvistuu itsestään, koska se muutti mieltään ajoissa eikä nyt tarvitse enää selitellä syitä siihen.
https://arstechnica.com/tech-policy/2017/04/wikileaks-just-dropped-the-cias-secret-how-to-for-infecting-windows/
Mun mielestä Trump on todiste siitä, ettei muutosta kannata hakea politiikan ulkopuolelta, koska se käyttäytyy kuin joku nettimekastuksella kunnanvaltuustoon päässyt pelle, joka yrittää säilyttää kannatuksensa ainoalla keinolla, minkä osaa.
Mä olen seurannut maahanmuuttokeskustelua tiiviisti vuosikaudet ja suurin osa osanottajista on jotain kunnallispoliitikkoja tai wannabe-poliitikkoja. Jotkut pääsevät eduskuntaan asti ja useimmat rauhoittuvat siinä vaiheessa, koska työ vie voimat, mutta osa loistaa poissaolotilastoissa ja energiaa riittää nettiinkin.
Se ei ole mitään kansalaiskeskustelua vaan sitä, että kansaa hemmotellaan demokratialla. Sille tarjotaan suuren urheilujuhlan tuntua ja se valitsee parhaat pelaajat päättäviin elimiin. Muut jäävät kampittamaan toisiaan ja miettimään strategioita seuraavia vaaleja varten.
Valituiksi tulleet ovat täynnä itseään ja katselevat muita alaspäin, vaikka ihan samanlaisia trolleja ne olivat ennen kuin onni potkaisi ja pönöttäminen alkoi. Silloin vittuiltiin muille urakalla ja uhriuduttiin kun joku suuttui, koska se oli helpoin keino ylittää uutiskynnys.
Nämä ihan kerjäävät jotain tappouhkauksia ja maalailevat hurjia uhkakuvia poliittisesta väkivallasta, vaikka tähän mennessä on jo tullut selväksi, että suomalaisia ei pahemmin kiinnosta sellainen. Jos tulee hyvä tilaisuus sisällissotaan, niin se on eri asia, mutta ei poliitikkoa tapeta sen takia, että se vituttaa jotain pyrkyreitä.
Trump on tajunnut homman luonteen täydellisesti ja sen takia se on huomion keskipiste. Maailmassa ei ole enää muuta tärkeää vaan se pyörii Trumpin ympärillä, koska keskustelua maailman asioista pyörittävät sen vähemmän menestyneet kollegat. Kaikki eivät pidä siitä, mutta kaikki ovat sille kateellisia.
Jos poliitikoilta ja sellaisiksi haluavilta kiellettäisiin netin käyttö kokonaan, maailmasta tulisi hetkessä ihan erilainen paikka, koska pahimmat kusipäät eivät voisi enää osallistua keskusteluun vapaasti.
Täähän nyt edistyy hienosti. Ranskaan valittiin samanlainen pressa.
Ei ole kokemusta paljon mistään, ympärillä on fanikerho, parlamentissa ja virkamieskunnassa ei ole kannattajia paljon tai ollenkaan, lupaa suuria muutoksia, politiikka on niin omaperäinen, ettei sille löydy nimeä, ja tykkää vissiin riskeistä, koska aikoo syytää rahaa elvytykseen, vaikkei se ole toiminut kunnolla aikaisemminkaan.
Erityismaininnan saa se idea, että maahanmuuttajien radikalisoitumista voisi estää antamalla niille muutama satanen ranskalaiseen kulttuuriin tutustumista varten.
Paljonkohan näitä vielä tulee?
Mahdatko sä olla enää elossa kun edes Persujen sähellys ei näy kiinnostavan.
Mun mielestä tää on hyvinkin kiinnostavaa, koska Soini ei näköjään ole kertonut suunnitelmista kuin ihan lähipiirilleen ja ne on näköjään tehty Sipilän ja Orpon kanssa.
Mä heitän ihan arvauksena, että tää liittyy siihen, että Juncker on rappioalkoholisti ja Katainen on hyvä ehdokas sen seuraajaksi. Nyt on sitten pummeillakin mahkuja päästä sen mukana niin hyviin virkoihin, ettei Suomesta moista edes löydy, ja halla-aholaiset uhkasivat jotenkin sotkea suunnitelmat äänestämällä mestarinsa puheenjohtajaksi.
Soinille ainakin täytyy olla tarjolla jotain tosi isoa, että se hajottaisi vaivalla rakentamansa puolueen ja jättäisi rakkaan säätiönsä, jonka rahoja se on jemmannut kuin omiaan. On vaikea nähdä, miten Halla-aho olisi voinut tehdä suurempaa vahinkoa johtamalla puhetta, koska päätöksistä täytyy kuitenkin äänestää.
Nyt Soini on kumminkin siinä asemassa, että se voi kuitata EU-vastaiset vuosikymmenet sillä, että puolueessa oli jotain ääriaineksia, joista se ei oikeasti pitänyt ollenkaan, ja uusi eduskuntaryhmä onkin EU-myönteinen.
Häntä heiluu nyt siihen mallin, että se on mielestään saamassa jotain.
Hakki,
muistikirjassani on: 30.1.2017
Palaa Hakin blogiin 30.7.2017
https://draft.blogger.com/comment.g?blogID=3017017033111483985&postID=4335329375174722589&page=1&token=1485713385141&bpli=1
Niinpä. Trump on ollut nyt vallassa puoli vuotta ja kyllä nyt minunkin täytyy myöntää, että yhä hullummaksi hänen hallintotapansa muuttuu. Ei tule tästä kankaasta takkia, tuleeko edes tuluskukkaroa. Trump on osoittautunut nepotismiin taipuvaiseksi paranoidiseksi narsistiksi, sairaaksi mieheksi.
Minusta amerikkalaisilla oli presidenttiä valitessaan mahdollisuus "valita ruton ja koleeran" välillä. Maailmanrauhan kannalta en usko, että Hillary Clinton olisi ollut yhtään parempi valinta. Jos Trumpista jotain positiivista etsii, niin se oli äskeinen Hampurin G20 kokous, joka osoitti että hän oli kykenevä dialogiin Putinin kanssa. Mutta tämäkin asia näytti olevan myrkkyä establishmentille.
Minulla ei ole aavistustakaan, kuinka tämä kupletti jatkuu. Mahdollista on, että Trump ajautuu yhä pahemmin vastakkain amerikan pimeimmän estabishmentin kanssa ja rumalla tavalla hänet eliminoidaan pois tästä tehtävästä. Mutta villakoiran ydin on, että pullon henki on jo päästetty vapaaksi: Trumpin valitsivat lähinnä Amerikan keskivaltioiden hätääntynyt keskiluokka, joka on aiheellisesti peloissaan tulevaisuutensa suhteen. Globalisaatio, automaatio, digitalisaatio ja tulevaisuuden tekoälyn sovellutukset ovat viemässä ja jo vieneet työn kekiluokalta, ja tässä maassa ei ole kehitetty mitään sosiaalisia hyvinvointivaltion turvajärjestelmiä (koska sellainen olisi kommunismia).
Osana suurempaa kokonaisuutta: Amerikka on vakavien yhteiskunnallisten ongelmien edessä ja en usko, että Trumpin valinnut keskiluokka on valmis palaamaan entiseen menoon, siihen mitä Hillary Clinton edusti. Jos Trump eliminoidaan, tämän keskiluokan reaktio voi olla raju. Amerikka saattaa olla sisällissodan tiellä. Ehkä tähän on jo varauduttukin, ehkäpä internetissä vellova tieto eri puolille Amerikkaa rakennetuista Fema Camps'eista on sittenkin totta. Saattaa olla, että menossa on prosessi, joka mädännyttää Amerikan sisältä päin; keskiluokalta häviää työ ja samaan aikaan kun yhteiskunnan fyysinen infra tuhoutuu käyttökelovottomaksi. Amerikka ehkä luhistuu sekä toiminnallisesti että fyysisesti. Jää nähtäväksi.
tutkija Pohjanmaalta
Lähetä kommentti