sunnuntai 29. marraskuuta 2015
Tumppi on tolkuton
Kuusi vuotta sitten olin sitä mieltä, että Tumpissa on tolkkua. Vuodet ovat osoittaneet kuinka väärässä silloin oli. Viimeisenä silauksena hänen valtionvarainministerinä eduskunnassa antama todistus virkamiesten virallisista lausunnoista hänen ilmeiseen lempilapseensa, uuden hallintarekisterin tarpeellisuuteen. Iltasanomat uutisoi asiasta Stubb moittii hallintorekisterin arvostelijoita: "Eivät ymmärrä". Välittömästi kävi ilmi, että aivan ilmeisesti Tumppi oli se joka ei ymmärtänyt. Siitäkö tässä olikin kysymys? Ymmärtämisen puutteesta?
Kun valtionvarainministeri eduskunnassa, varsin keskeiseksi koetussa asiassa, omasta hallinnostaan väittää todeksi tietoa, joka lähes välittömästi osoittautuu kaikilta osin valheelliseksi pitäisi edes voida toivoa, että ymmärtämättömyydestä siinä vain on kysymys. Moista johtopäätöstä ei tue ministeriön päätös olla julkaisemasta oman vero-osaston lakiehdotukselle voimakkaan kriittistä lausuntoa. Tietoinen pimittäminen tulee auttamatta mieleen. Jotta moinen pimityspäätös on tehty siitä on taatusti ministeriössä sekä keskusteltu että päätetty.
Voi vain ihmetellä, onko Tumppi niin ymmärtämätön, että valitsee valehtelun lainvalmistelun välineeksi? Vai niin aatteensa ja ideansa sokaisema? Niin tai näin, lopputuloksena on luottamuksen menettäminen. Ei yksin tämän asian osalta vaan hänen toimiensa integriteettiin yleensä.
Luottamus voidaan menettää vain kerran. Sillä ei taas kovin paljoa ole väliä menetetänkö se ymmärtämättömyyden, osaamattomuuden vai valehtelun seurauksena. Anteeksipyyntö ei tällaisessa tapauksessa ole uskottava eikä se missään tapauksessa riitä. (Paitsi suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä?) Eipä siis ihme kun meillä politiikka on rikki.
Tunnisteet:
Ihminen,
johtaminen,
Moraali,
Oikeus,
Oppiminen,
Uutiset,
Yhteiskunta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
25 kommenttia:
Hakki, mies on globaalisti suuresti arvostetussa London School of Economics'issa väitellyt tohtori. Vaikka kuinka olisi suomalaisessa tai vaikka muun maalaisessa lukiossa ollut enemmän kielimies kuin matemaatikko niin kyllä tietellisten menetelmien aivan alkeet, jotka mielestäni tohtorismiehellä pitäisi olla, edellyttävät perustavaa laatua olevan prosenttilaskun osaamista.
Minusta asia on ihan päivänselvä. Mies on härskimpi puhumaan muunnettua totuutta (brutaalia ja vulgaaria kansankieltä: valehdellut) kuin yksikään kepulainen puoluejohtaja.
Lisäksi tieto, että ministeriön oma sisäinen lausunto on yritetty pimittää on jo osoitus tuosta mala fide tarkoituksesta.
Igor
Taisi mennä oman kommenttini täsmentämisen ja sinun kommenttisi ilmestyminen päällekkäin. Jotenkin minussa vahvistuu kanta, että kansakuntaa nyt revitään kahtia tietoisesti ja keinoista välittämättä. Seurauksista nyt puhumattakaan. Mala fide lienee jo todistettu.
PS.
Kyllähän tuo muunneltua totuutta puhuu, vaan ei mielestäni kuitenkaan kepuleiden normimäärään asti.
PPS.
Tämä kommentti kuuluu ajallisesti oman ensimmäisen kommenttini ja Igorin kommentin jäkeen. Minne se tässä korjailun kiireessä lopulta joutuu jää nähtäväksi.
Tämä on oikeasti kommenteista ensimmäinen:
Enpä malta olla lisäämättä muutamaa uutta näkökulmaa hallintarekistereihin ja niistä käytävään keskusteluun. Onko liikaa väittää, että kepun pukki on nyt saatu kaalimaan vartijaksi? Omaa lehmää on ojassa ainakin ihan riittävästi. http://yle.fi/uutiset/sipila_hallintarekisterista_kukaan_ei_ole_irtautumassa/8490391
Tosin oikeassahan Sipilä on, jos hallitus äänestää asiasta. Kaksi puoluetta kannattaa, yksi vastustaa. Enemmistöpäätöksellä lakiehdotus jätetään eduskunnalle päätettäväksi. Vasta sen jälkeen persuille pelin ja totuuden paikka koittaa; taipuako hallituksen enemmistön kantaan ja vaatia eduskuntaryhmänsä jäseniä äänestämään hallituksen enemmistöpäätöksen mukaisesti vai erotako hallituksesta? Jos yhtään saa ennustaa; velvollisuus vaikeina aikoina vaatii jatkamaan hallituksessa.... :-)
http://yle.fi/uutiset/stubb_johtaa_itse_mollaamaansa_viestintaa_valtiovarainministeriossa/8490310
Jälleen valioesimerkki suomalaisen poliitikon vastuunkannosta. On todella syytä kysyä onko Tumppi yksinkertaisesti tyhmä vai vain häikäilemätön valehtelija? Kumpaankaan ei meillä kuitenkaan ole varaa. Fiksu osaisi itse vetää johtopäätöksensä.
Varmaan tämäkin olisi liitettävissä perustellusti ensimmäiseen kommenttiini, mutta ei vaan ollut tiedossani silloin.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/145184-jyrahdys-hallintarekisterista-ylella-todella-kyseenalaista
Tässä jo Juhantalonkin koplaukset kalpenevat.
Ihan vaan siksi, että asiaan voisi tarvittaessa palata linkki hesarin artikkeliin Stubb on puhunut hallintarekisteristä mitä sattuu jo aiemmin – mistä rekisterissä on kyse?
http://www.hs.fi/politiikka/a1448768062458
Ja lisää sitä samaa, Valehtelijoiden klubi, Iltalehti.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015112820745174_uu.shtml
Oisikohan kuitenkin niin, että ulkomaille aiemmin sijoittaneet haluaisivat pääomat takaisin Suomeen, mutta eivät kateellisten ihmeteltäviksi?
A no nymous
Ei kai tässä ole kyse se, että aiemmin ulkomaille sijoittaneet, siis ainakaan veronkiertotarkoituksessa sinne sijoittaneet saisivat armon? Varmasti verolainsäädännössä on korjaamisen varaa, paljonkin, mutta jos omistaja kateellisten ihmettelyä pelkää, muuttakoon maata. (Eipä se Team Finlandkaan liehuvin lipuin onnistunut muussa, kuin verovaroja kuluttamaan.)
Valehtelusta kiinni jääminen ei edes poliitikon CVssä ole kunniamaininta.
Hakki,
eikös se ollut Paul Joseph Goebbels, Adolf Hitlerin Kolmannen valtakunnan kansanvalistus- ja propagandaministeri, joka on sanonut että "valhe on paras propagandan ase kun on kyse suurista kansanjoukoista". Näyttäisi siltä, että Stubb on nyt lähtenyt tälle tielle.
Kyse ei ole sen vähemmästä kun tietoisesta asioiden vääristelemisestä ja tämä on ministerinvalan vastainen menettely. Minusta tämä asia tulisi käsitellä valtakunnanoikeudessa.
tutkija Pohjanmaalta
Minusta oikeus ja kohtuus olisi, että VM Alexander Stubb vetäisi oikeasti todelliseen eurooppalaiseen tapaan poliittiset johtopäätökset ja eroaisi VM:n tehtävistä ja Kokoomuksen johdosta. Kokoomus voisi minun pouolesta pitää edelleen VM pallin ja jatkaa hallituksessa.
Kyllä ajat ovat sellaiset, että sen jälkeen oliis mahdollista palauttaa jonkinlainen rauha maahan.
Miknä jotenkin uskon, ettö siinä olisi riittävästgi kurinpalautusta nöinä vaikeina aikoina ja päästäisiinn rämpimään eteenpäin. Ettei tässä enempää uhreja tarvita ja enempi on jo tarpeetonta verenhimoisuutta. Kyllä kokoomustakin tarvitaan, mutta minusta ei Stubbia.
PohjanPoika, kivaa nähdä jälleen.
Kyllä valtakunnanoikeus ihan hyvältä kuulostaisi, mutta KMS-vaalirahalahjonta - revohkaan viitaten, enpä usko moista nähtävän. Pitäisi toki ja voitaisikin, mutta se edellyttäisi hyvin vahvaa kansalaisviestiä, eikä sellaista ole luvassa. Meiltä kun aivan riittävästi löytyy niitä, jotka eivät näe toimivana kuin olevan vaihtoehdon ja kammoavat kaikkea muutosta.
Sen sijaan olen vakuuttunut siitä, että Tumpin toiminnan seurauksena syntyy politiikan johtamisen uusi normaali, sientenviljelyoppi. Se vain kiihdyttää demokratiamme rapautumista ja poliittisen rälssin etuoikeuksia. Ehkä se sitten joskus... räjäyttää kaiken lian.
Igor
Ei tässä todellakaan ainakaan ensisijaisesti ole kyse puolueesta vaan ihmisestä Alexander Stubb ja hänen tavastaan toimia. Hän valehteli useampaankin otteeseen ja lehtitiedon mukaan syyttää nyt virkamiehiään epäonnistuneesta viestinnästä. Ministerin suoraselkäisyyttä a la Finland?
Vaikka Jäätteenmäki sentään ymmärsi itse lähteä ja jouduimme siksi mahdollisesti ojasta allikkoon se oli ainakin poliittisen moraalin ja uskottavuuden kannalta tarkoituksenmukainen teko. Ja edessämme olevat ajat vaativat poliitikoilta ja erityisesti poliittisilta johtajilta uskottavuutta, luotettavuutta ja edes näennäistä korkeaa poliittista moraalia.
Hakki, varakkaat vievät rahansa ulkomaille ja niinkuin toivot paráikaa itsensäkin. Hallintarekisteri auttaisi piilottamaan varallisuutta kotimaahan, mutta ei verottajalta. Kenen intressiä palvelee tämä loppuvuodesta julkaistava eniten ansanneide suomalaisten lista? Kateelliset ja katkerat hyppivät seinille kun näkevät nokkelien pärjäävän itseään paremmin. Sekös tätä yhteiskuntaa auttaa. Ne, jotka pärjää maksavat myös eniten veroa ja pitävät tätä sirkusta pystyssä. Niistä kun vielä eroon päästään niin kaaos on valmis.
SAKilainen Suomesta
syö rautaa ja paskantaa kettinkiä.
A no nymous, kiitti kommentista.
Saattaa muuten auttakin. En oikein ymmärrä, miksi " loppuvuodesta julkaistava eniten ansanneiden suomalaisten lista" olisi haitallinen. Väittäisin jopa päinvastoin. Kun on olemassa julkinen, joillain yhteisesti hyväksytyillä kriteereillä laadittu julkinen selvitys tuloista ja varallisuudesta palvelee se kateuden lisäksi myös motivaattorina tasolla, "jos tuo niin miksen minäkin". Samalla se antaa selkeän vertailukohdan, josta ei kovinkaan pahasti kannata herneitä nenäänsä ottaa. Ellei erikseen syytä löydy.
Sitä paitsi, mitä hyvää saadaan tulojen ja varallisuuden piilottelulla aikaan? Kuten eräs ystäväni usein muistaa painottaa, kääriliinoissa ei ole taskuja. Lisäksi rahan arvo ei ole absoluuttista vaan suhteellista. Ja sen määrä perustuu pankkien ja valtion väliseen sopimukseen, velkaan ja sen määrään. Sitä taas jotkut saavat käyttöönsä selvästi enemmän, kuin jotkut muut. (Ja varsinkin nykyisin EKPn setelirahoitus olisi pakolla osoitettava palkaksi töistä niille, joilla työtä ei nyt ole ja jotka rahaa saadessaan joutuvat pakosta sen myös kuluttamaan. Nythän EKPn 60 miljardia setelirahoitusta kuukaudessa EU-tasolla menee sijoittajien, spekulanttien ja pankkiirien pelimetkeikei luomatta pätkääkään sitä troppia, mitä potilas todella tarvitsee. Vastikkeellista, lisäarvoa tuovaa työtä.
Kun rahan määrä ja arvo ovat sopimusperusteisia on sitä tulonjako yhtälailla. Ja jokainen ryhmä, vaikkapa ne joita ystävämme anglosaksi nimittää nimillä "the haves" and "the have nots" on mielestäni oikeutettu tarkistamaan sopimusoikeuden perusteiden säännöt. Vain avoimmuudella - ja tietysti keskinäisellä luottamuksella - voi demokratia toimia. Ja haluammepa sitä tai emme, se taitaa sittenkin edelleen olla se taviksen kannalta vähiten huono hallintojärjestelmä, kuten ystävieni kanssa tänään taisimme jälleen kerran todeta.
Jos demokratia - määriteltynä miten tahansa - todetaan hallintojärjestelmänä huonoksi, tehottomaksi tai tuloksettomaksi, minkälaiseksi pitäisi sitten kuvata erään ystäväni toivekuvaa valistuneesta diktaattorista? Siinä kun ei parasta ennen päivän mentyä jää enää muuta vaihtoehtoa, kuin nauttia siitä mitä tarjolla on.
Demokratia on siitä hieno asia, että se antaa mahdollisuudet monenlaiselle käytökselle. Jos katsotaan, ettei niille ihmisille voida antaa arvostusta, jotka yrittävät ja menestyvät on heillä oikeus olla yrittämättä ja menestymättä. Demokraattisin päätöksin ollaan saatu aikaan pääomien liikkuvuudelle. Näitä demokraattisia päätöksiä on kaikilla oikeus soveltaa ihan aikuisen oikeasti. Ellei Suomessa kannata rikastua niin mikään ei estä rikastumasta jossain muualla. Ellei Suomessa kannata kerätä pääomia niin niitä voi kerätä jossain muualla ja ellei suomessa kannata asua niin asua voi vaikka Virossa.
Nämä demokraattiset oikeudet verottaa kovimman mukaan saavat aikaan vaan se, ettei käärinliinoissa tarvitakaan taskuja. Nyt Reitala valmistaa kuitenkin taskullisia käärinliinoja ja
elleivät ne poislähtevää tyydytä niin vielä toistaiseksi lähtevälle jää
mahdollisuus jättää perintö.
SAKilainen
duunari evp
Suomalainen kateuden kulttuuri on johtanut siihen, että menestyväkin häpeää menestymistään. "Jos tuo niin miksen minäkin..." olisikin oikea toimintamalli, mutta ei se meillä noin mene. Jos menisi niin meillä olisi verotuksen taso paljon alempi.
SAKilainen, kiitti kommentista
Ei suomalainen kateuden kulttuuri ole johtanut siihen, että menestyvä häpeää menestymistään. Taitaa olla tuollaisen menestyjän ihan ikiomaa kompleksiaan moinen. Sitä paitsi, meillä verotuksen suuruus määräytyy lähinnä yhden puolueen aluepolitiikan kuviteltujen tarpeitten, ei kateellisten kansalaisten tarpeitten kautta. Kansalaisille on jätetty vain maksajan rooli.
Mitä taas tulee demokratian avaamiin oikeuksiin muuttaa maahan tai maasta on ihmeteltävä, että niinkin harva suomalainen todella maasta muuttaa. Kannattaisi varmaan, nyt kun se vielä on mahdollista. Syitä kun on aivan riittämiin.
Hakki,
+++ Mitä taas tulee demokratian avaamiin oikeuksiin muuttaa maahan tai maasta on ihmeteltävä, että niinkin harva suomalainen todella maasta muuttaa. Kannattaisi varmaan, nyt kun se vielä on mahdollista. Syitä kun on aivan riittämiin. +++
Tuota minäkin ihmettelen ja etenkin, miksi eläkkeellä olevat eivät jätä Suomea ja muuta toiseen EU-maahan? Tällöin mahdollistuu 1) parempi terveydenhoito 2) edullisemmat elintarvikekustannukset 3) edullisempi asuminen 4) parempi ilmasto 5) halvempi auto. Sensijaan jäädään Suomeen narisemaan ja marisemaan kun parempi vaihtoehto elinympäristöksi olisi jo valmiina olemassa. Muuttaminen EU:n sisällä ei ole sen suurempi loikka kun muuttaminen Pihtiputaalta Helsingin seudulle.
tutkija Pohjanmaalata
PohjanPoika
Kyllä minä aikoinaan yritin, mutta pitkälti minusta riippumattomista syistä se ei vaan onnistunut. Edelleen syy on samanlainen. Eikä minua Pihtipudas houkuta, eikä koskaan ole houkuttanutkaan, ellei ihan aseella uhata. Tuskin silloinkaan. ;-)
Täytyy vaan tyytyä siihen, että yhdessä elämässä ei voi ihan kaikkea saada.
Tutkija Pohjanmaalta tarkastelee ihmistä kuin kyse olisi taloudellisesta robotista, jonka ainoa järkevä tehtävä olisi optimoida missä rahat venyvät pisimmälle.
Saa tänne jäädä marisemaankin jos siihen tarvetta tuntee. Avainsana on tässä "tuntea". Ihminen on ainakin minun kokemusteni mukaan myös tunteva olento. Kotimaa, synnyinmaa tai isänmaa sisältää ison latauksen tunteita herättävää.
Voi tuon myydä pois rahasta jos se mudostaa ainoan arvon. Minä en ole sitä valmis vaihtamaan. Tosin en minä kovin paljoa maristakaan viitsi. Mitä nyt kpotitarpeiksi.
Igor
Hyvä pointti. Vaan mitäs sitten, kun maa ei pysty tai kansakunnan päätöksentekijät eivät halua kansalaisiaan elättää? Sitä hetkeä hallitus aivan ilmeisesti on kovaa vauhtia luomassa. Se kuuluisa efelantti toimi oleellisesti varovaisemmin siinä kuulussa posliinikaupassa. Nykyhallitus kummallisine avauksineen näennäisin perusteluin ja usein puskan takaa ja jopa valehdellen - kuten on nähty - keskittyy voimallisesti ja yksioikoisesti parantamaan omistajien ja yritysjohtajien etuja. Meille muille jää maksajan rooli. Kun kansalaisten luottamus poliittiseen johtoon katoaa - ja sen aika lähenee koko ajan - toimintavaihtoehdot rajautuvat todella vähiin. Kuten tiedetään järjellä on silloin nykyistäkin vähemmän merkitystä. Siinä sitä sitten saadaan tunteilla.
Igor,
+++ Kotimaa, synnyinmaa tai isänmaa sisältää ison latauksen tunteita herättävää.
Voi tuon myydä pois rahasta jos se mudostaa ainoan arvon. Minä en ole sitä valmis vaihtamaan. Tosin en minä kovin paljoa maristakaan viitsi. Mitä nyt kpotitarpeiksi. +++
Silloin jos eläkkeen suuruus, kuten minulla, lähenee köyhyysrajaa, kotimaan, synnyinmaan tai isänmaan antama arvolataus alkaa saada vähenevän merkityksen, jos tuolle on olemassa taloudellisesti siedettävämpi vaihtoehto. Ja samalla jos/kun huomaa, mihin suuntaan tuon ns. isänmaan asioita ollaa hoitamassa, arvomaailma kyllä mukautuu olemassa olevien faktojen mukaan, kun ruoho aidan toisella puolen on selvästi vihreämpää.
Tämän prosessin tuloksena Suomessa on menneinä vuosikymmeninä pilvin pimein vaihdettu isänmaata ja siirrytty siirtolaisiksi suurten merten taa. Eikä tuossa ole mitään huomautettavaa, kun entinen isänmaa on "lapsensa" näin hylännyt. Tässä ei tule moraalisesti syyllistää yksilöä, joka tuon päätöksen on tehnyt vaan sitä järjestelmää, joka päätöksen on aiheuttanut. Oma virheeni on ollut, etten korkeasti kouluttautuneena ymmärtänyt tehdä tuota liikettä tarpeeksi ajoissa, vaan liian pitkään uskoin siihen, että kyllä tuo isänmaa omistaan huolen pitää.
tutkija Pohjanmaalta
No, anteeksi Tumppi osasi pyytää. Eipä ole jurrilan eduskunnassa moista ennen nähty eikä varsinkaan kuultu.
Fun(deeraaja)
Uransa jatkuvuudesta kunnon poliitikko tekee ihan mitä vaan, mitä taustajoukot toivovat.
PS.
Luottamus voidaan menettää vain kerran.
Minua alkoi nyt jälkikäteen hiukan hävettämään. Hiukan taisin olla ylimielisen tuntuinen vastauksessani Pohjan pojalle. En tarkoittanut niin pahaa kuin miltä se tuntui. Halusin vain muistuttaa että taloudellisten arvojen ohella on myös tunnearvoja. Mutta en missään nimessä halunnut vähätellä taloudellisia asioita.
Mutta mitä tapahtuu jos maamme ajetaan hallituksen ja eduskunnan toimesta karille ja ihmisten elämän taloudellinen pohja romuttuu.
Muistelen v 1992 laman jälkeen kun erään kuopiolaisen kansanedustajan (KOK) kanssa keskusteltiin yhteiskuntarauhasta. Minä muistutin inhorealistisesti, että kaikki tukiaiset jos lopetettaisiin astuisi kuvioihin raaka eloonjäämistaistelu. Sen ilmenemismuodot voisivat olla myönteisiä mutta myös kielteisiä. Meillä käynnistyisi usomaton taloudellinen toimeliaisuus. Kerjääminen, pullojen keräys ja mummojen ja pappojen ryöstely pimeissä puistoissa. Myönteisiä puolia voisi olla yhteisöllisyyden lisääntyminen. Kauounkilaisetkin ryhtyisivät viljelemään parvekkeila ja katoilla ja omakotiensa ja rivitalojensa pihoissa. Loput sukulaiset maalla alkaisivat nousta korkeaan arvoon. Yhteiskunnan kaksinapaisuus lisääntyisi. Rikkaat palkkaisivat turvavartiointeja ja rakentaisivat asumustensa ympärille korkeita aitoja, joita vartioitaisiin peräti ehkä asein 24/7. Katsotaan vaan Yhdysvaltojen slummeja ja köyhien elämää. Siinä sitä tulevaisuuden skenaariota. En minä ainakaan sellaista halua meille.
Epäilen kovasti pm Sipilän ymmärrystä. Minulle on alkanut avautua karmea totuus. Ei mies ole todennäköisesti ole edes fiksu. Ei hän sillä ole rikastunut vaan sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oli sopiva ostaja tarjolla. Mutta hänen yhteiskunnallinen näkemyksensä näyttää olevan jostain kumpujen yöstä.
Igor,
mitä sitä mielipidettään häpeämään. Yliopistokoulutusta saaneena olen tottunut kritiikkiin; esitetäään teesi ja annetaan siihen antiteesi. Ja ihan sulassa sovussa. Ja tiedän olevani kykenevä vasta-argumentaatioihin; "härifrån tvättas". Mutta kiva kun kerroit tunnontuskistasi ja haluan vapauttaa sinut siitä taakasta.
tutkija Pohjanmaalta
Lähetä kommentti