keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Juha Sipilän State of the Union

Vaikuttaa siltä, että Juha Sipilä osaa pokerinsa.

Täytyykin muuttaa aikaisempaa arviotani hänen 100 ensimmäisestä päivästään. ”Tämä hallitus on tähän mennessä saanut aikaan lähinnä kansalaisten eripuraa sekä asenteiden kärjistymisen ja kovenemisen työmarkkinoilla.” Yritettyään kaksi kertaa yhteiskuntasopimuksellaan (tai oikemmin ehkä sittenkin kepun yhteiskuntasopumuksella) hakata päätään ay-seinään, pääministeri ilmoitti että uutta yritystä ei tule. Luonteelleen uskollisesti STTK ja AKAVA alkoivat perääntyä etsimään uusia vaihtoehtoja jo ennen perjantain yhteistä voimannäytöstä SAKn kanssa.

Tämäniltaisella ”State of the Union”-puheellaan Sipilän mahdollisuudet uuteen alkuun heräävät jälleen. Ja entistä paremmasta asetelmasta. Pahimmillaan hän saa aikaan ay-liikkeen pannukakun. Parhaimmillaan uuden alun yhteisen kansallisen kehittämisohjelman synnyttämiseksi. Ehkä siinä yhteydessä suurin osa ay-sektorin painoarvosta samalla tuhoutuu? Tai ainakin sen painoarvo kolmikannan keskeisenä pelurina olennaisesti pienenee. Se ei välttämättä ole pahitteeksi Suomelle. Riippuen siitä, kuinka paljon.

Jäljelle meille jäisivät suomalaista yhteiskuntaa eteenpäin viemään vain puolueet. Olivatpa nämä vuorollaan sitten hallituksessa tai eivät. Ristus. Niitä me kansalaiset emme ole saaneet toimimaan yhteiskunnan puolesta tähänkään asti. Omaksi ja yksittäisen ryhmämme eduksi kyllä. Nyt on jo edetty siihen, Eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta. Miten todennäköistä on, että tulevaisuudessa onnistuisimme? Nykysäännöillä.

Kuitenkin meidän on aikaansaatava yksityiselle sektorille lisäarvoista työtä. Ja paljon. Ja nopeasti. Mieluiten sellaista, joista ulkomailla ollaan valmiita maksamaan. Valitettavasti sitä ei puolueiden ”hallitsemalla” ainoalla kehittämismoodilla, eli leikkaamalla ja oman äänestäjäkunnan etujärjestönä toimimalla luoda.

Esko Aho oli kuulemme hyvä pokerissa. Ilmeisesti Sipilä myös? Vai?



PS.

Toivottavasti Sauli Niinistön ilmeisen yllättävästi kokoon kutsuma ja juuri nyt meneillään oleva kokous puolueille ja puolueiden puheenjohtajille ulko- ja turvallisuuspolitiikasta koskee vain pakolaiskriisiä.


25 kommenttia:

Hakki kirjoitti...



Päätellen Sauli Niinistön tiedotustilaisuudesta, oikeammin sen alusta, tilanteemme on jopa huonompi kuin olen kuvitellut. Nyt Tasavallan Presidentti haluaa, tässä tapauksessa ainakin yhdentekevältä tuntuvan sanomansa julki, kun kansalaiset odottavat pääministerin State of the Union - puhetta tunnin kuluttua.

Hakki kirjoitti...

Nyt, kuunneltuani Juha Sipilää nämä parikymmentä minuuttia, olen pettynyt. Kun pääministeri projisoi suurimman osan viestistään vain siihen, mitä hän on tehnyt ja miksi jotain on pielessä. Jos hän kertoisi, mitä täytyy tehdä, mitä aikoo tehdä ja miten, uskottavuutta ehkä tulisi. Ja tarkastelis kokonaisuutta - poliitikkojen, työnantajien, julkisensektorin vastuualuetta, eikä pelkästään palkansaajien etujen leikkauksia hän saisi jopa aploodit.

Valitan, puhe oli Limbo. Jos kuvittelisin, Esko Ahon esikunnan raapustama.

duunari kirjoitti...

Puhe oli tarkoitettu maan yksinkertaisimmille. Niile, jotka eivät ole vielä huomanneet millaisessa kusessa ollaan ja niille, jotka ovat ajatelleet ay-liikkeellä olevan vain kerjäläisen rooli.
Toivottavasti työntekijät SAK:ssa ymmärtävät sen, minkä STTK ja Akava ovat sisäistäneet; pitää esittää jotain eikä aina vaan marista ja vaatia. Toivottvasti Lyly löytää jostain Kalhun, että SAK pääsisi lykkimään edes vähän eteenpäin tässä uudessa, vastasataneessa lumessa. Elleivät nuo SAK:n tunarit keksi mitään, joka koskisi mahdollisimman vähän heidän jäsenkenttäänsä tässä alamäessä niin sitten on parasta tehdä liitosta porkkananenäinen lumiukko.
Minä olen maksanut jäsenmaksuni yli 40 v. SAK:lle. Tunnen sen politisoituneen organisation kuin omat taskuni.

Hakki kirjoitti...

duunari, kiitti kommentista

Minä en ole maksanut SAKlle jäsenmaksua koskaan, vaikka yhden heidän liitoistaan katsonkin aikoinaan perustaneeni. Siitä ajasta ay-liike on toki muuttunut liikkeestä ammattiyhdistysten liitoksi. Sille on käynyt samalla tavalla kuin liikkeestä poliittiseksi puolueeksi muuttuneilla. Aate on kadonnut ja kusi noussut päähän. Ideasta on kasvanut etujärjestö, joka ajaa yksinomaan omiensa etuja. Tai useammin vielä eliittinsä etuja. Ja mikäs siinä. Mutta kun maassa ei enää muuta ole kuin etujärjestöjä, kukaan ei ole vastuussa kokonaisuudesta.

duunari kirjoitti...

Eikös hallitus yritä olla vastuussa kokonaisuudesta niillä eväillä kun sillä on?

Hakki kirjoitti...

En ole sellaista oman aikuisikäni aikana (runsaat 40 - 50 vuotta) havainnut. Valitettavasti oman ja puolueen edun ajaminen on ollut huomattavasti helpommin havainnoitavaa. Ja valitettavasti kasvavassa määrin. Vastuu ei kuulu politiikan vuorosanoihin, paitsi juhlapuheissa " maan yksinkertaisimmille." "Niile, jotka eivät ole vielä huomanneet millaisessa kusessa ollaan ja niille, jotka ovat ajatelleet ay-liikkeellä olevan vain" diktaattorin rooli.

Anonyymi kirjoitti...

"Diktaattorin rooli" taitaa olla parempi ilmaisu. Minusta toisilta mankuminen on kyllä kerjäämistäkin. Mun elämäni on vaan perustunut siihen, että teen itte enkä muilta manku. Ellei mulla ole rahat joskus riittäny mä olen tehnyt firabeliä tai ottanut toisen työpaikan. Ei mun kantti ole kestänyt mennä työnantajalta ruikuttamaan lisää kun kerran on aikoinaan sovittu mitä hommista maksetaan.
Tänään ihmiset on koulutettu sellaisiksi paskahousuiksi, että aina jonkun muun pitäis pitää heistä huolta. Vanhukset, lapset ja sairaat tarvitsevat hyysäämist ei terve ihminen.

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Mankuminen sanana koetaan ehkä erittäin negatiivisena. Tapoja parantaa omaa asemaa, olipa kyseessä palkka, työtehtävä, rooli tai mikä muu tahansa on varmaan yhtä monia kuin meitä ihmisiä. Niiden sopivuudesta voidaankin sitten olla yhtä montaa mieltä.

Minä olen vaihtanut työnantajaa, kun olen tyytymätön nykyisen tarjoamiin mahdollisuuksiin, eihän työsopimuksia sovita tästä ikuisuuteen. Ei ole koskaan sovittu.

Anonyymi kirjoitti...

Minä taas otin ....reitten jäsenkirjan ja katso taivas alkoi aueta. Työpaikka tuli, tuli myös kunnan omakotitontti ja vielä lautakuntapaikka.
Liittykää puolueeseen niin elämä pelastuu!

Hakki kirjoitti...

A no nymous

"....reitten jäsenkirjan ja katso taivas alkoi aueta. Työpaikka tuli, tuli myös kunnan omakotitontti ja vielä lautakuntapaikka."

Tässähän se meidän keskeisin ongelma onkin. Sillä valitettavasti yhteiskunnan talous ei ole pelastunut. Eikä se moisella koskaan pelastukaan, koska ....reitten jäsenyys ei maan vientiteolliuuden kilpailukykyä lisää.

Valitettavasti ....reitten jäsenyys lisää vain joukon ja sen yksittäisten jäsenten tyhmyyttä.

Anonyymi kirjoitti...

Onkos se muka tyhmyyttä, jos pelkällä jäsenmaksulla saa koko perheensä kunnan tai valtion töihin? Tyhmiä on todella paljon, jos edunvalvonta yksilö-tai perhetasolla on sitä. Katos, meillä ostetaan äänet ja luottamus. Parhaiten se käy muodollisen sitoutumisen kautta ,jäsenmaksun maksamalla.
Minusta ne, jotka kiehuvat oman moraalinsa liemessä ovat masokisteja. Verosuunnittelu on laillista ja sitä on myös elämänsuunnittelu. Monet nuoret rassukat uhraavat parhaat vuotensa opiskeluun, tekevät velkaa ja valmistuvat työttömiksi. Sopivan puolueen jäsenmaksu on pieni sijoitus sille, että työpaikka löytyy heti valmistuttua.

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Olet varmaan tietoinen siitä, miksi olemme yhteiskunnallisesti ja erityisesti kansantaloudellisesti kusessa? ....reitten jäsenyys sen tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Lapsikin tietää miksi kansakunta on kusessa, mutta vika ei ole yksilön vaan järjestelmän. Vika on järjestelmän, jota kutsutaan demokratiaksi ja josta joittenkin mukaan kannattaa jopa maksaa.
Jotkut ovat myös sitä mieltä, että maahanmuutto on auvo ja autuus. Nyt ollaan punnitsemassa senkin asian älyllisyyttä. Kun viimeinenkin kesämökki otetaan mamujen asunnoksi alkaa kansa miettiä tarkemmin asiaa. Tuskin vielä silloinkaan kovapäisimmät ymmärtävät miksi olemme kusessa. Totuus on se, että olemme kusessa siksi, että meillä on niin paljon ihmisiä joitten kallossa lainehtii sama neste.

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Olen syyllisestä kanssasi osin eri mieltä. Järjestelmässä kieltämättä on vika, mutta järjestelmän ovat luoneet, siinä toimivat ja sen heikkouksia hyväksi käyttävät yksilöt.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Mä luulen, että romahdus on jo alkanut ja nyt kansalle keksitään muuta ajateltavaa, että sen voisi sitten selittää puolueiden kannalta parhain päin.

Pakolaistsunami taitaa olla osa tätä, koska se ei ota loppuakseen, vaikka meille on muodostumassa uusi suuri äärioikeisto.

Suomessa tätä virkaa näkyy toimittavan uusi Lapuan liike, joka on jo nyt liian iso uusnatsien kaapattavaksi, vaikka se keksittiin vasta lauantaina kesken mielenosoituksen.

Sekin pistää silmään, että jopa Hesari otti asiakseen jättää mainitsematta mielenosoituksista liian kiusallisia seikkoja. Videolta näkyy, että ne olisi ollut helppo mustamaalata, mutta tilaisuutta ei käytetty.

Ääriliikket on saatu kivasti sekaisin, mikä vaikeuttaa niiden järjestäytymistä jos kohta romahtaa.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Bloggaamiseni alkuaikoina rinnastin usein aikamme tapahtumia 1930-luvun tapahtumiin. Ehkä EUn syntyminen ja kokemusperäinen tietoisuus siitä mihin moinen kehitys saattaa johtaa on kehitystä hidastanut, mutta suunta on edelleen sama. Ja vauhti sen kun kiihtyy.

Yksi silmäänpistävä erokin kyllä löytyy. Orbanista, Penistä, Soinista tai Faragesta tuskin uutta Hitleriä kuoriutuu. Mutta Putlerihan meillä jo on, joten paikat Duceille ja Kosoloille ovat enää jaossa.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Mitä mä olen ymmärtänyt niin nyt ollaan hankkimassa maaorjia kepulaisille.

Ne ovat innostuneet pikkupalkalla marjoja keräävistä thaimaalaisista, ja jos risut meinataan muuttaa joksikin bioetanoliksi kilpailykykyiseen hintaan, niin tarvitaan lisää halpatyövoimaa.

Hommalla oli tästä äsken jotain juttua ja tunnen kepulaisia mielenmaisemia itsekin, eivätkä ne aina ole paraatikelpoisia.

Suvussakin on tätä maaseudun orjanomistajamentaliteettia. Onneks isän puolelta sentään tuli upseerin geenejä.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Täysin kaupunkilaiskakarana asenteeni kepuleihin on varsin selkeä. Siitä huolimatta en ole tullut ajatelleeksi asiaa orjatarpeen ja -markkinoinnin kannalta. Saatat olla ounasteluissasi ihan oikeassa. Historiasta osaamme hyvin päätellä ja lisääntyvästi jopa tiedämme mitä itsenäisille ja älykkäille itsenäisyyden alkuaikoina maaseudulla tapahtui ja miksi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Mä olen katsellut maalauksia kaskenpolttajista.

Samoja naamoja on politiikassa ja asennekin on sama. Nyt ne vain kaskeavat kansantaloutta.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Kasken polttaminen oli ja on kaikesta huolimatta progressiivista, rakentavaa tekemistä ja työtä. Se ei ole orjuuttamista, ennemminkin siitä vapautumista.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Se on epäedullinen tapa viljellä maata ja johti siihen, että junteilta loppuivat metsät, joita polttaa.

Hakki kirjoitti...

Niinpä kyllä. Mutta vaihtoehdot taisivat siihen aikaan olla vähissä?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Naapurimaissa ja sivistyneemmissä piireissä levitettiin paskaa pelloille eli vaihtoehto oli olemassa.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Me tulemme aina jälkijunassa. Meillä sitä levitetään vasta nyt, eikä yksin pelloille.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki.

Igorin viisaudet sopivat ajattomasti kaikkeen inhimilliseen typeryyteen. Ihmisen typeryydet ja etenkin sallittavavista typeryyksistämme, ovat kaikki muutkin typeryyttä ylläpitävät mielipiteet syntyneet ja ”sallimuksen” suojissa on typeryydet sitten laillistettu ja tehty oikeudenmukaisiksi, muutenhan emme voisi puolustetella typeryyttämme, emme edes oman edun tavoittelussa. Kysymys ”tykkäämisestä” on tullut ensiasiaisempi kuin itse asioiden käsittely, ja kun yksilöstä on tehty ”demokraattisesti” ylitärkeä kohde, yhteiskunta, mielipiteen yliarvioinnin tuloksena, ei olekaan enään mahdollinen, vaan surkastuu ja lopulta romahtaa. Tämä ei tapahdu realistisesta puutteesta, vaan, niin ihmeellistä kuin onkin, rekentamiemme herjahtumattomien uskonto/poliittisten mielipiteiden aikaan saanoksena.