Onko meillä todellakin varaa nyt, tuhlattuamme jo vähintään kahdeksan vuotta poliittiseen fantsutteluun, odotella vielä vuosi - kaksi siihen, että "pojat" saavat rauhassa nauttia palkkaansa vielä muutaman vuoden rauhassa, irrallaan todellisuuden realiteeteista? Ja rakennella yhteiskuntasopimusta, joka on irti reaalimaailmasta jo syntyessään.
Tämän artikkelin vaihtoehtoinen otsikko voisi olla; Minä itse ja sen voittokulku. Tai miltä kuulostaisi Pähkähullut suomalaiset; Hullumpia kuin Hullu mies Huittisista
Ja kaikesta huolimatta; Suomi ei nouse leikkaamalla. Suomi nousee luomalla uutta ja yhteistä. Se mitä tarvitsemme on uskoa itseemme ja mahdollisuuksia toteuttaa itseämme. Sitä ei rakentamamme yhteiskunta mahdollista.
Olemme onnistuneet rakentamaan yhteiskunnan. jonka mahdollisuudet selvitä nykymaailmassa itsenäisenä valtiona itsenäisten valtioiden joukossa - tai edes osavaltiona eurooppalaisten valtioiden yhteisössä - heikkenee päivä päivältä. Valtaosa kansalaisista ja ilmeisesti jopa päätöksentkijöistä kyllä vakuuttaa ymmärtävänsä tilanteen vakavuuden. Käytännön mahdollisuudet muuttaa nykyistä suuntaamme olemme rakenteellisesti estäneet.
Menetetty vientikilpailukyky, velkaantumisen jatkuva kasvu, jälleen kasvava työttömyys jolle ei loppua näy. Kaikki tuo kertoo konkurssista. Ja miksi? Koska järjestelmä ei enää mahdollista kansakunnan kokonaisedun mukaista päätöksentekoa. Eikä kansalaisilla ole seitseman poliittisen katastrofivuoden jälkeen uskoa kansakunnan kykyihin. Nyt todella olemme ajopuu.
Maa on täynnä erilaisia intressenttejä; etujärjestöjä - puolueet, ammattiyhdistykset, työnantajaliitot, toimiala ja koulutusjärjestöt, vanhukset, naiset lapset ja muut vammaiset. Ei mikään näistä ryhmistä ja varsinkaan niitä edustavista järjestöistä voi jatkaa toimintaansa, jos sen nähdään luopuvan jäsenkuntansa etujen ajamisesta.
Puiolueemme ovat sallineet yhteiskunnan päätöksenteon lamaantua nurkkakuntaisten etujärjestöjen omien etujen osaoptioiniksi, Kukan ei kanna vastuuta kokonaisuudesta. Sn arvellaan toteutuvan " demokraattisin päätöksin", Arkadianmäellä. Mutta demokratia on jakautunut etujärjestöjen hoidettavaksi. Ei järjestelmästä ole kriisiajan kokonaisuuksien ratkaisijaksi. Meillä on vasta ollut eduskuntavaalit. Päätöksentekijät on valittu. Nyt vaan tekemään päätöksiä.
Hyvän kuvan kansakunnan tilasta saa lukemalla Kalle Isokallion hyvästejä hyvinvoinnille. Enkä nyt tarkoita yksin sitä osuutta, jonka Kalle on kirjoittanut. Kokonaisuus kommentteineen kertoo kansalaistemme sielunmaisemasta paljon. Hyvin paljon.
Työttömyyttä pukkaa ovista ja ikkunoista, eikä edes näkyvissä ole, että puheista päästäisi tekemisen tasolle. Kuitenkin; meillä itsellämme on tulevaisuutemme avaimet. Piti taas kerran kommentoida hyvää tarkoittavaa ja ihan asiallista kirjoitusta asian vierestä Talouselämässä otsikolla Meillä ei ole varaa päästää korkeakoulutettuja syrjäytymään. En voinut vain kirjoittaa niin kuin asian oikeasti on; kyllä meillä on. On aina ollut.
"Jotain tilanteesta
kokeneena ja ymmärtävänä sekä aikoinaan asialle jotain myös tehneenä väitän,
että ulkopuolisten mahdollisuus aikaansaada työttömien aktivoitumista,
työllistymisestä edes puhumattakaan on äärimmäisen pieni. Näin on varsinkin
kuin näiden ulkopuolisten kykyihin, tahtoon ja aikaansaannoksiin ei kukaan enää
luota. Erityisesti tämä koskee julkisen sektorin virkamiehiä, poliitikkoja ja
muita etujärjestöjä.
PS.
Otsikko on muuten
hurskastelua ja pahimman luokan itsepetosta. Oikeasti, ketään ei kiinnosta."
Suomi ei nouse leikkaamalla. Suomi nousee vain tekemällä.
2 kommenttia:
Kaikki merkit viittaavat siihen, ettei Suomi nouse. Kysymys on vin siitä kuinka alas se laskee.
Tässä tilantessa ei ole sinäänsä mitään uutta. Merkit tähän suuntaan ovat olleet jo kauan ilmassa.
Kävin tänään kuulemassa suosikkipoliitikko Paavo von Väyrysen selontekoa Euroopan ja ennen kaikkea euron tilasta. Eipä tullut apuja siltäkään suunnalta.
Mielenkkintoista Paavon kertomuksessa EMU:iin liittymisessä oli Lipposelle ja Niinistöllekin kiusallinen tosiasia.
Niinistö kun on esiintynyt oikeuden miehenä ja kertoo kuinka euro olisi ollut hyvä valuutta, jos kaikki maat olisivat noudattaneet Mastrichtin sopimusta.
Kertomatta jäi kuinka hänen valtionvarainministeriyden-ja Lipposen pääministeriyden aikana rikottiin Suomen perustuslakia kun hylättiin markka ilman asian parlamentaarista käsittelyä. Silloin rikottiin myös Mastrichtin sopimusta.
Yleisöstä kysyttiin "miten Saksa on pärjännyt näinkin hyvin näissä olosuhteissa, johon Paavo vastasi "Saksan tehneen hyvän yhteiskuntasopimuksen", jota me emme saaneet aikaiseksi.
Viimeinen sammuttaa valot!
Fundeeraaja
Ei näillä eväillä nouse, ei. Mutta jos edes jossain määrin rauhassa elää saadaan "Per ardua ad astra". Eli suurin piirtein työn, tekemisen ja vaikeuksien kautta voittoon. Ongelmaksi vain tulee, että tekijöistä on jo huutava pula. Puhujissa ja oman nurkkakunnan edun ajaissa sen sijaan kyllä piisaa.
Puolueista ja muista etujärjestöistä ei enää apua löydy. Pelkkää vitkaa. Nyt sitä Sven Tuuva-maista suomalaista sisua taas tarvittaisi.
Lähetä kommentti