torstai 6. helmikuuta 2014

Miinuskorolle ehkä ensi kuussa

Toivossa on hyvä elää. Hallitus on elänyt jo hallitusneuvotteluista alkaen yksin toivosta. Ei yksin vallan, vaan vientikysynnän kasvun toivossa. Nyt kun meiltäkin suuri osa vientiteollisuutta on menettäneet kilpailukykynsä ja yhä useammat äänestäneet jaloillaan vieden työn muille maille, meidän on saatava julkisen sektorin kulut pienemmiksi. Verojen lisääminen on itsensä pettämistä ja puolueiden päättämättömyyttä, rakenteellisten uudistusten välttämistä. 

Minullakin on toive. Toive siitä, että hallitus eilen vaihtuisi ja uusi alkaisitoissapäivänä toteuttaa Suomen(kin) kannalta järkevää rahapolitiikkaa. Jos EKPtä ei siihen saada suostumaan, meidän on irrottauduttava eurosta. Käytännössä muita mahdollisuuksia meillä ei enää ole.  
Taviksen yrityksiä herättää.... 


"Morgen, morgen nur nicht Heute, sagen alle faulen Leute." En tosin väitä, en myöskään usko, että Mario laiska olisi. Mutta pitäytymällä jatkuvasti vihjailun tasolla eikä toiminnan, hän ajaa euro-aluetta ja jopa EUta päivä päivältä yhä varmemmin perikatoon. 


“Ihmettelen suuresti mikseivät esimerkiksi Alankomaat, Suomi, Ranska, Kreikka, Italia, Espanja, Portugal, Tanska ja Irlanti eivät saa aikaan yhteistä EKPn rahapolitiikan muutosta? Ilman muutosta niistä jokainen kuihtuu, osa ainakin konkurssin partaalle. 


Euron tavoitteena ei ole toimia uuden tulevan Saksan kaikkien osavaltioiden valuuttana vaan Euroopan Unionin kaikkien jäsenmaiden valuuttana.”

Kun itse en ole sen paremmin poliitikko kuin ekonomistikaan kysyn sinulta: osaatko arvuutella miksi kysymyksessäni mainitut maat järjestään (ja miksei kaikki muutkin, Saksaa lukuun ottamatta) sallivat tämän pelin? Tiedän toki, että herran pelko on herran alku, muttei EU-virat eivät voi olla niin arvokkaita, että ne yksin lammasmaisuuden selittäisivät?

Bloginpitäjän vastaus oli selvä:

Poliittinen toiveajattelu, typeryys ja täydellinen vieraantuminen oman maan todellisesta tilanteesta. Onhan meilläkin selvästi nähtävissä se, että jotkut Juhana Vartiaiset (hänhän on muuten demari ja ilmeisesti edustaa demareiden virallista lipposlaista linjaa) ja Alexander Stubbit ihan avoimesti ovat sitä mieltä, että kun ihmisiä köyhdyttää, niin hyvä tulee.

Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Jotain on päättäjissämme todella pahasti vialla! Todella pahasti.


hakki47 kestolinkki
Ole hyvä ja huomaa: Kommenttisi on tarkistettavana.
“Ihmettelen suuresti mikseivät esimerkiksi Alankomaat, Suomi, Ranska, Kreikka, Italia, Espanja, Portugal, Tanska ja Irlanti eivät saa aikaan yhteistä EKPn rahapolitiikan muutosta? Ilman muutosta niistä jokainen kuihtuu, osa ainakin konkurssin partaalle. 
Euron tavoitteena ei ole toimia uuden tulevan Saksan kaikkien osavaltioiden valuuttana vaan Euroopan Unionin kaikkien jäsenmaiden valuuttana.”
Kun itse en ole sen paremmin poliitikko kuin ekonomistikaan kysyn sinulta: osaatko arvuutella miksi kysymyksessäni mainitut maat järjestään (ja miksei kaikki muutkin, Saksaa lukuun ottamatta) sallivat tämän pelin? Tiedän toki, että herran pelko on herran alku, muttei EU-virat eivät voi olla niin arvokkaita, että ne yksin lammasmaisuuden selittäisivät?
PS. TE ei vielä ole kommenttiani julkaissut.

Ihmettelen suuresti mikseivät esimerkiksi Alankomaat, Suomi, Ranska, Kreikka, Italia, Espanja, Portugal, Tanska ja Irlanti eivät saa aikaan yhteistä EKPn rahapolitiikan muutosta? Ilman muutosta niistä jokainen kuihtuu, osa ainakin konkurssin partaalle. 


Euron tavoitteena ei ole toimia uuden tulevan Saksan kaikkien osavaltioiden valuuttana vaan Euroopan Unionin kaikkien jäsenmaiden valuuttana.

Jos poikia pelkästään kohti tunnekylmää aikuisuutta potkittaisi olisi poikien kasvamisen osalta asiat vielä kohtalaisesti. Mutta kun sen lisäksi aktiivisesti potkitaan syrjäytymään, on se jo vähän liikaa. Kun ensimmäisen potkun yhteydessä ei välttämättä hyväksytä, että pojallakin on tunteet ja oikeus niitä käyttää ja näyttää eivät toisen potkun antajat tahdo ymmärtää, että tyttöjä ja poikia eivät samat asiat, samanaikaisesti samalla tavalla kiinnosta. Eivätkä taatusti samalla tavalla opi. Yhdistelmänä kova ja ilman positiivisia oppimisen ja onnistumisen elämyksiä aivan liian useiden poikien tulevaisuuden ennuste ole ruusuinen.


Vaan valitettava jokaisen aikuisen havaitsema totuus ei meidän peruskoulumme vallitsevaan "tasa-arvon" / tasapäisen / samanlaisuuden ainoaan oikeaan totuuteen istu.
Välttämätön uudistus. Pankkien kannalta vaihtoehdoksi voi heittää sen, että pankit maksavat valtion erikseen uudelleen luotavan henkilötunnistusjärjestelmän sen tilalle, josta valtio luopui pankkien nopean "markkinoille tulon" seurauksena.

Nimimerkki:

Jokainen ihminen on merkityksellinen, jokainen pankki ei.

Jotain uutta tarvittaisi, mutta EUn poliitikot, komissaarit ja euro-maiden valtionvarainministerit ja keskuspankit menettäisivät kasvonsa jos joutuisivat myöntämään, että vuosikausia on sammutettu väärin. Mutta niin vaan on.

Ei kai kirjoittaja oleta minun iloitsevan siitä, että Suomen 1990-luvun lama ei kuulunut 35 vakavimman joukkoon? Sen läpi eläneenä, en toivo pikauusintaa 2010-luvulla. Mutta pahalta näyttää. Syykin on pitkälti sama. Meillä ns. päätöksentekijöiltä puuttuu kokonaisnäkemys, visio. Kokonaisnäkemys kansalaisten ja kansakunnan todellisesta tilanteesta ja ympäristön muutoksen merkityksestä. Sen sijaan saattaa löytyä tarkkaakin tarkempi kokonaisnäkemys kuvitellun ideologian ja puolueen valtapyrkimysten vaateista.


Aiheellinen muistutus ja täsmennys. Millä ymmärryksen saisi siirtymään myös puolueita edustaville poliitikoille? Pelkkien säästöjen ja leikkauksien myötä meille kaikille käy kuin mustalaisen hevoselle. Kasvu saattaa syntyä tehostamalla huomio olennaiseen. Kuten esimerkiksi asiakkaaseen.


hakki47 kestolinkki
Ole hyvä ja huomaa: Kommenttisi on tarkistettavana.
Mielenkiintoinen dilemma.
Tärkeintä on kuitenkin äänestää, eli pitää kiinni demokraattisista oikeuksistaan. Jos ei muuta niin ainakin siten, että ei leimaudu nukkujaksi. Oma valinta on kaikissa vaaleissa jo pitkään ollut kirjoittaa lippuun JOKU MUU. On myös seuraavissa. Perusteluja olen aika ajoin joutunut esittelemään.

  Miten tämä noin vuoden teksti on löytänyt tiensä TEn sivuille juuri nyt, on minulle arvoitus. Mutta päällimmäisen ministerin tavisten kriittisyysajatuksiin viitaten, se varmasti puolustaa paikkaansa. Meillä nimittäin tavikset eivät elä luovuuden puutteessa. Sitä negatiivisuutta ja ideoiden tappamista löytyy sen sijaan kyllä läjäkaupalla etujärjestöistä, kuten puolueista.

Nyt kun itse tapahtumasta, josta on noin 5 vuotta ei muuten kannattaisi enää puhua, kun hätä on housuissa. Mutta pitäisi panna miettimään. Pääministerinkin, mitä laukoo.


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Jos EKPtä ei siihen saada suostumaan, meidän on irrottauduttava eurosta. Käytännössä muita mahdollisuuksia meillä ei enää ole.
++++

Toissavuoden lokakuussa olit vielä rakentamassa Euroopan liittovaltiota....

http://eaglesflysingly.blogspot.de/2012/10/eusta-euroopan-alueiden-liittovaltio.html

Nyt et näe enää käytännössä muuta mahdollisuutta kuin eurosta eroamisen. Tervetuloa samoille linjoille. Mutta mitä ehdotat tilalle? Minusta pitäisi alkaa kehitellä (ei kehittämään) uutta pohjoismaista kruunua, vaikkapa vai aluksi Ruåtsin kruunun pohjalta.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kyllähän olin ja olen edelleenkin, vaikka kaverit ei leiki kunniallisesti. :-(

Euro taas tuskin olisi ongelma ollenkaan, jos EU olisi liittovaltio, jonka kaikki osavaltiot luonnollisesti käyttäisivät yhtä ja samaa valuuttaa?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Mutta mitä ehdotat tilalle? Minusta pitäisi alkaa kehitellä (ei kehittämään) uutta pohjoismaista kruunua, vaikkapa vai aluksi Ruåtsin kruunun pohjalta. +++

Et ottanut tähän kantaa? Mitäpä jos EU-liittovaltion sijasta ruvettaisiin ajaa :-) Pohjoismaista liittovaltiota. Ja valuutaksi pohjoismainen kruunu. Tällöin saisi pakkoruotsikin perustellun sisällön. Olisimme viisi samansisälötistä ja arvomaailmaltaan samankaltaista valtiota yhteisen maantieteellisen intressin ympärillä. Ruotsilla olisi tietenkin väestöpohjaltaan johtomaan rooli, tämä saattaisi toimia täkynä ruotsalaisten suuntaan. Eikös Paavo Väyrynen ole jotain tämänsuuntaista ehdottanut, mutta hänen ehdotuksensa tietenkin aina torjutaan kun ehdotuksen tekijänä on ollut Paavo Väyrynen.

tutkija Pohjanmaalta

Anonyymi kirjoitti...

Pohjan Poika! Hakilla on tuota kameljontin vikaa. Muistan vuosien takaa kuinka innostunut hän oli EU:sta ja eurosta. No, sen kyllä ymmärtää, tukivathan molemmat Saksan hegemoniaa Euroopassa.
Luulenpa, että luopuminen eurosta toisi vielä suuremman kaaoksen. Kruunu olisi meille yhtä hankala kuin eurokin. Rupla sitävastoin on vahvasti devalvoitunut, joten siinä saattaisi olla meidän toivomme!
Tosiasia on kuitenkin se, että meidän tulisi saada aikaan sisäinen devalvaatio. Sitä odotellessa syöksytään deflaatioon ja sitä kautta korkojen nousuun ja superibflaatioon.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymille,

Kemeleontille ei ole huono ominaisuus muuttua, kun ulkoiset olosuhteet muuttuvat. Se on tuolle otukselle keino selviytyä. Se, että onko se Hakille hyvä ominaisuus, onkin sitten toinen juttu :-)

Mutta jotain tarttis eurolle tehdä. Nykäys eteenpäin saattaa olla Saksan perustuslakituomioistuimen päätös asettaa EKP:n rajaton eurobondien ostamisen lainvoimaisuus EU -tuomioistuimen ratkaistavaksi. Otaksun, että ei tuo tuomioistuinkaan saa sellaista kannanottoa, että laiton muuttuisi lailliseksi.

Minusta näyttää siltä, että euron perusta mätänee sisältä päin, ulkokuoren säilyessä ennallaan. Mitä pitempää prosessi voi jatkua, sitä traagisempi on lopputulos. Kysymys kuuluu, kannataako Suomen roikkua siinä katkeraan loppuun asti? Euron vaihtoehdosta ei käydä yhteiskunnallista keskustelua. Pitäisi käydä.

Suomessa saattaa keskustelu alkaa ensi toukokuun jälkeen kun demarit ovat käyneet puoluekokouksensa ja uusi puheenjohtaja onkin eri linjoilla kuin tämän nykyinen Verkkosukka. Käteisen ja Verkkosukan tasatahti loppuu siihen ja mahdollisesti eduskunta hajoitetaan. Eurosta voisi tulla seuraavien eduskuntavaalien teema.

Mutta vaihtoehtojen suhteen, mitä ne ovat? Ehdottamani eurosta poislähteminen ja euron korvaaminen kruunulla ei ole vaihtoehdoista erinomainen, mutta olisiko se kuitenkin parempi kuin eurossa, tai sen jälkeen mahdollisesti tulevassa uudessa D-markassa roikkuminen? Ruplaa tuskin kannattaa kukaan ja paluu omssn markkaan olisi vaikeaa myös. Vai onko?

Hakki, missä olet, hiihtolomallako jossain?

tutkija Pohjanmaalta

Anonyymi kirjoitti...

Olin jostain lukevinani, että EU:n kauppatase on positiivinen. Vienti tuntuu vetävän vahvallakin eurolla. Saksa vie pää märkänä. No, tämähän merkitsee sitä, ettei euron kurssi heikkene vaan Suomen kaltaiset maat joutuvat devalvoimaan sisäkautta. Deflaatiota alkaa pukkaamaan Saksassa. "Miinuskorolle" taidetaan mennä.
Öljyn hinta ei ole noussut pitkälläkään juoksulla. Sen takaa halpa dollari.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika ja yhdistyneet anonyymit kameleontit

Ei hätä eikä loma ollut syynä vaitonaisuuteen vaan täydellinen tympääntyminen politiikkaan, poliitikkoihin ja blogaamiseen niistä.

Politiikassa ja asenteessani sitä kohtaan ei toki ole olennaista uutta. Mutta joskus tulee hetkiä, jolloin ei vaan enää jaksa. Minulla se hetki koitti vähitellen kuun alussa. Ei yksinkertaisesti vain huvittanut.

En kyllä vieläkään ole varma viitsinkö jatkaa, vaikka tämä on niin kivaa niin kauan jo ollut.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/02/itsetilitys-elamastani-blogistina.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2011/10/taa-on-kivaa.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2011/10/ensimmainen-kuukausi-on-takana.html


PS.

Kun Olli-poika ja kumppanit lupailevat pelastavansa yli 40 miljoonaisen Ukrainan taloudenkin, syytämällä sinne jo nykyisellään liian vähäisiä eurojamme ja Saksa keskittyy tiukasti omaan talouteensa ja luomaan uutta Suur-Saksaa meidän muiden kustannuksella, ei meillä kansallisesti ole ensimmäistäkään järkeä jatkaa köyhdyttämistalkoitamme, jollaiseksi johtomme on Suomen roolin EMUssa ja EUssa kehittänyt.

Vaan meillä ei vallassa oleva kakaralauma tätä ymmärrä ja ilmeisesti ne asiantuntijat, joita he kuuntelevat eivät enää ajattele omilla aivoillaan ollenkaan. Strategiana on; viekää tuhkatkin meidän pesästä.

Olemme ehkä mekin jo Ukrainan tiellä.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Ei hätä eikä loma ollut syynä vaitonaisuuteen vaan täydellinen tympääntyminen politiikkaan, poliitikkoihin ja blogaamiseen niistä. +++

vedä kunnon arhinmäet niin kyllä se siitä. Ei tuo suomalainen päivänpolitiikka - tai pikemminkin sen puute - jaksa jatkuvasti kiinnostaa, jos se on vain nykyisenkaltaista paskanpuhumista.

tutkija Pohjanmaalta