tiistai 11. syyskuuta 2012

Tapa se kusipää

Muistan ajan, kun jääkiekko oli urheilua. Se oli aika ennen kuin lajista tehtiin ammatti harvoille ja business vielä harvemmille. Siitä tuli suuren rahan pelikenttä, palvelutoimiala muiden joukossa.

Siitä päätellen, mitä Ilta-Sanomat nyt uutisoi, se ei enää ole edes sitä. Lähinnä mieleen tulevat gladiaattorit, nuo Rooman valtakunnan ammattiviihdyttäjät. Edellisen linkin videosta voi itse kukin todeta mille  katsojat nyt osoittavat samalla tavalla suosiotaan kuin sirkushuveista nauttivat roomalaiset aikoinaan. Silloin kun veri roiskui areenalle.

On tekopyhyyttä väittää, etteikö jääkiekon väkivaltaisuus ole kaikkien tiedossa. Ja on ollut jo kauan. On myös riittävästi kokemuksia siitä, ettei tämänkertainen "Tapa se kusipää" taatusti ole ainutkertainen tapahtuma.

Samat huudot kuuluivat aikoinaan myös junnujen jääkiekkokaukaloiden laidalla. Myös sen, jossa Semir Ben-Amor aikoinaan lajia Espoossa aloitteli. Onneksi ne saatiin silloin heti karsittua. Mutta saatiinko ne todella poistettua, vai saatiinko ne vain painettua piiloon? Tallennettiin vain johtamismenetelmäksi Liigaan? Videosta päätellen, ne eivät hävinneet minnekään.

Käsitykseni mukaan yhteiskunta ja yritykset ovat tukeneet ja tukevat edelleen kymmenillä ja sadoilla miljoonilla suomalaista jääkiekkoa. Nollatoleranssin puolesta on kampanjoitu aika-ajoin, turhaan. Väkivalta - lievä tai törkeä, sillä ei väliä - hyväksytään lajiin kuuluvana periaatteella, kaikki on sallittua kun ei jää kiinni. Jos väkivalta lajista karsitaan, moni ammatti ja koko business loppuu. Ei mielestäni lainkaan hassumpi vaihtoehto.

Haluammeko todella suosia harrastusta, jossa lapsemme oppivat, että kaikki on sallittua, kun ei jää kiinni? Jossa vastustajan väkivaltainen rusikointi käskytetään johdon toimesta?


PS.

Kun sattuneesta syystä aikoinaan olin saman kaukalon laidalla, muistan aina vanhempien perustelut lasten harrastukselle; "ovatpahan pojat sitten poissa muusta pahanteosta." Vaan eivätpä välttämättä ole olleet ollenkaan. Sen paremmin kaukalossa kuin sen laidallakaan. Mieleen muistuu  Heinojen murhat yli 10 vuoden takaa. Saman kaukalon kasvatteja.
Ei kommentteja: