Miksi? Minne?
Sanovat,että vanhemmuus ei riitä. EI RIITÄ? Jos sitä on, se kyllä riittää. Mutta jos sitä ei ole? Miksi?
Maksammeko nyt Summerhillin laskua? Vapaa kasvatus, joka perustui uskoon, että vanhempien rooli oli siittää, kantaa ja ehkä ruokkia? Ja siinäkin piti yhteiskunnan avittaa. Sillä lapsihan oli yhteiskunnan tuleva tuotannon tekijä.
Vastuuttoman vanhemman epistola? "Kyllä lapset vapaasti ja itseksensä kasvavat". Nyt on menossa toinen polvi.
"YLE Uutisten kyselyn mukaan Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa oli viime vuonna lastensuojelun asiakkaana yli 21 000 lasta. Tämä tarkoittaa 7,5 prosenttia alle 18-vuotiaista." Ja sitten pitäisi vielä hoitaa vanhukset, lapset, sairaat, työttömät?
Kuka tämän kaiken maksaa? Mikä on meidän vanhempien vastuu? Vai heitetäänkö tuleva sukupolvi suoraan yhteiskunnan kasvatettavaksi? Voitaisiko samalla siirtyä lasten teolliseen tuotantoon? Pulloihin?
perjantai 11. syyskuuta 2009
Lapsemme otetaan huostaan
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Olen aina ihmetellyt nuoriin liittyvien kriisien uutisointia. Esim. koulusurmissa ampujasta on annettu syrjäytynyt kuva. Dokumenteissä, kirjoituksissa, tutkimuksissa joissa etsitään syy-seuraus suhdetta penätään vastuuketjua päivähoidosta koulujen rehtoreihin. Syytä haetaan kavereista, yhteiskunnasta, terveydenhuollosta, resurssipulasta, jopa Facebook tuntuu olevan enemmän syyllinen kuin ihmisen vanhemmat. Kaikkein käsittämättömin ilmiö on "sen poliisin" julkilahtaaminen, joka teki työtään. Hänellä ei ollut kuin lose-lose vaihtoehdot. Tapahtunut tragedia oli toinen, toinen oli omien valtuuksien ylittäminen ottamalla ase pois ihmiseltä, jolla ei rikosrekisteriä tiettävästi ollut, nettipilan takia.
En sano, että tällaisen kriisin kokeneita vanhempia tulisi sormella osoittaa ja syyttää, tai syyllistää, mutta ei kasvattajan roolia voi marginalisoida, kuten nykyisin tehdään.
Elämmekö niin holhousyhteiskunnassa, että vanhemmuus ja vanhemmat ovat vastuuvapaudessa, koska eivät ole ammattilaisia. Keltään, jolla ei ole tutkintoa tai pätevyyttä, ei voida edellyttää vähäisintäkään järjen käyttöä. Ja Herra paratkoon, jos erehtyy järkeään käyttämään, astuu aina jonkun muodollisesti pätevän varpaille.
Väitän, että em. on yhteydessä yhteiskuntamme koulutusvääristymään. Meillä on pula putkimiehistä, mutta ei tohtoreista. Ottaen huomioon kokoisemme maan yliopistoverkon, akateeminen paperi on huomattavasti yliarvostettu. Tätä kehitystä jatketaan kun periaatepäätöksellä teemme yhden maailman parhaista yliopistoista, eli ainakaan ihan lähivuosina ei ole odotettavissa muutosta.
Tiedän hyvin keitä saan kimppuuni tämän todettuani, mutta let's face it, pohjoismainen yhteiskunta on vääristyneen tasa-arvoinen. Kuinka monta prosenttia se olikaan kun Helsingin ruokakunnista oli yksipäisiä? 50%? Yhteiskunnassa jossa jokaiselle pitää saada keinotekoisesti tasavertaiset mahdollisuudet olemme jo antaneet lapsemme yhteiskunnan kavatettavaksi.
eurooppalainen
"Elämmekö niin holhousyhteiskunnassa, että vanhemmuus ja vanhemmat ovat vastuuvapaudessa, koska eivät ole ammattilaisia." Kyllä. Ja auta armias, jos lapseensa koskevat, tekeepä hän mitä tahansa.
"Yhteiskunnassa jossa jokaiselle pitää saada keinotekoisesti tasavertaiset mahdollisuudet olemme jo antaneet lapsemme yhteiskunnan kasvatettavaksi." Ja virkamiesten kuvitellaan saaneen vastuun lastemme kasvattamisesta. Ja auta armias, jos lapseensa koskevat, tekeepä hän mitä tahansa.
Ja lainsäädäntö heijastelee Summerhilliläistä arvomaailmaa edelleen.
Lähetä kommentti