torstai 27. marraskuuta 2008

Vihreitä arvoja

Köyhtyvien Maakuntien Suomi nousee kuin fenix – lintu. Ajankohtaisohjelma 45 minuutin mukaan Nova-group on kuulemma maksanut osan Ilkka Kanervan 60 – vuotisjuhlista. Samoihin aikoihin noin 40 kansanedustajaa lähinnä Kepusta ja Kokkareista jäi kiinni lahjoman vastaanottamisesta. (Kyllä. Jättäessään vaalirahoituksen ilmoittamatta ja yrittäessään sitä osittain kaikin keinoin pimittää, kyseessä oli lahjus.) Seuraukset näille 40? Seurauksia ei ollut.

Ellei ao. henkilöt ja heidän puolueensa kanna asiaan kuuluvaa vastuuta itse säätämänsä lain rikkomisesta, ne rapauttavat kansalaisten moraalin ja uskon demokratiamme toimivuuteen.

Olen tähän asti uskonut, että vihreät eivät vielä ole ryvettyneet varsinaiseksi puolueeksi. Olen mitä suurimmalla todennäköisyydessä ollut väärässä jo jonkin aikaa? Kun katsoo mihin kaikkeen he hallituksessa suostuvat ja mitä he sietävät johtaa ajattelemaan, että heistäkin on kasvanut puolue.

Sillä täytyyhän heillä olla edes jotain ”aatteellista hyötyä” olemisestaan hallituksessa? Eihän pelkästään Crohnbergin ja Braxin palkka (sekä niitä seuraavat avustaja yms. nimitykset) voi selittää heidän toimettomuuttaan? Hehän ovat hiljaisina sivusta seuranneet Kepun irtiottoja Merentutkimuslaitoksen tuhoamisessa, Ympäristöministeriön haltuun ottamisen, Kollajan ja Vuotoksen allashankkeiden edistämisen, Ellun kehittämisen, MaVin siirtäminen Seinäjoelle, Lääkelaitoksen siirtohankkeet Kuopioon, Pallaksen kaavamuutoshankkeet jne. jne. osalta. Kaikki toimia, jossa tuhotaan vanhaa osaamista aluepolitiikan verukkeella.

Kepu on ottanut suvereenisti haltuunsa kaikki substanssiministeriöt, minkä seurauksena ympäristönäkökulman huomioon ottaminen päättyy. Aivan samalla tavalla kuin käytännössä muun yhteiskunnan kyky enää ottaa edes kantaa maatalouteen. Saman aikaan romutetaan vauhdilla vanhoja demareitten pesäpaikkoja, työvoimahallinto, opetusministeriö, liikenneministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja kauppa- ja teollisuusministeriö.

Vai olisiko sittenkin vain niin, että sekä Crohnberg että Brax ovat sisäistäneet Soininvaaran madonluvut Vihreiden erottua ydinvoiman vuoksi Lipposen hallituksesta niin perusteellisesti, että he eivät enää uskalla tehdä mitään? Eivät edes pitää kiinni omista arvoistaan?

Yhä suurempi syy äänestää seuraavissakin vaaleissa Kirkkovenettä.

11 kommenttia:

jousimies kirjoitti...

Esitetyn perusteella lie jättäneet sen 60v tarjoilunkin pystyyn? Toisaalta eilisen perusteella ne pari "sikarintuojaakin" sai uuden merkityksen, ehkä.

helanes kirjoitti...

Vaalilaki kirjoitettiin tahallaan tulkinnanvaraiseksi. Muodollista ja juridista virhettä ehdokkaat eivät tehneet mutta kylläkin moraalisesti kestämättömän. Läpinäkyvyys olisi pitänyt olla kirkas alun alkaen.

Keskustalla ja SDP:llä on ollut maassamme, osin yhtaikaa, osin yksin kaikki valta. Kokoomus on päässyt mukaan vasta varsin myöhään, se ei ole maamme rakenteita luonut.

Mutta toden totta, puhdasta pulmusta ei enempää puolueista kuin poliitikoistakaan löydy. Vihreätkin ovat ajaneet itsensä umpikujaan, tehtyään sitä ennen kuitenkin enemmän hallaa kuin hyvää maallemme niin täällä kotona kuin EU-parlamentissa (Hassi).

Soini on riekkuja, taitava kyllä ja aika sympaattinenkin. Nyt rasistiensa kanssa enemmän kuin lirissä.

hakki47 kirjoitti...

Jousimiehelle

Kun en itse ohjelmaa nähnyt, niin mitä tarkoittaa "sikarintuojaa". Et varmaan viittaa maailaman luokan poliitikkoihin?

Eikö ollekin hauskaa kun meidät on saatu taivastelemaan kaiken kmaailman kakkosia, sukareita ja kumppaneita? Eiväthän he ole tässä varkaita. Ensi käden rosmot istuvat Arkadianmäellä. Ja puoluetoimistoissa.

hakki47 kirjoitti...

helanes

"Muodollista ja juridista virhettä ehdokkaat eivät tehneet." Perustele. Käsitykseni mukaan ilmoitusvelvollisuus erittelyineen oli täysin selvä.

jousimies kirjoitti...

Liittyi moottoripyöriin ja eilisessä ohjelmassa esitettyyn lausuntoon jossa yrityksen omistaja oli kertonut jollekkin "hankalaksi heittäytyneelle" tuntevansa "tiettyjä tahoja". Toimittajan kysyessä yrityksen omistaja kiisti jyrkästi sanoneensa sellaista.

helanes kirjoitti...

En ole juristi. Arveluni lähtee siltä pohjalta, että jos muodollisia ja/tai juridisia rikkeitä olisi, niihin puututtaisiin. Koska ei puututtane, laki on sen verran ylimalkaisesti kirjoitettu, niin kuin usein tapahtuu, että porsaanmeneviä reikiä jää.

hakki47 kirjoitti...

helanes

en minäkään ole juristi, vaikka laudaturin olen oikeustieteestä aikoinaan suorittanutkin. Eikä siihen lakiin jäänyt porsaanreikinä muuta kuin sanktioitten puuttumisen osalta.

"Koska ei puututtane," - tässä kai se perusongelma on. Siihen ei kukaan ulkopuolinen ole vaivautunut puuttumaan. Ulkopuolinen siis suhteessa eduskuntaan, kansanedustajiin, puolueisiin. Ja luulisimpa, että siksi kun tietää puuttumisen turhaksi. Viimeksi riitti, että kahden puolueen puoluekokousta antoi "luottamuslauseen". Ja asia oli sillä muka hoidettu.

Rahaa vastaanottaessaan kansanedustajaehdokkaat (silloin vielä) eivät menetelleet lain vastaisesti. Siitä tuli lahjoma sen jälkeen, kun he laiminlöivät ilmoitusvelvollisuutensa ja osin toistuvasti kielsivät lahjoituksia vastaanottaneesa. Ja siitä kansalaiset eivät vaadi edustajiaan vastuuseen.

Se jos mikä ihmetyttää.

helanes kirjoitti...

Juuri siinä se porsaanreikä on, ettei sanktioitu. Kun ei sanktioida mitenkään, ei kannata nostaa kannetta. Ja se poliittinen vastuu on mitä on. Ja samoin ihmisten muisti. Paitsi ehkä sinun. ;)

hakki47 kirjoitti...

helanes

Sanktioimattomuus on porsaanreikä vain määrätyllä tavalla. Rikoksentekijöitä ei saa tuomittua mihinkään muuhun, kuin siihen, että he ovat rikkoneet lakia. Tässä tapauksessa se riittää vallan mainiosti. Kukaan, joka vähänkään on halukas kunnioittamaan tosiasioita ei kiellä, etteivätkö asianomaiset noin 40 edustajaa olisi syyllisiä itse säätämänsä lain rikkomiseen.

Se, että ei ole sanktiota esimerkiksi siitä, että lakia rikkoneet pannaan Kakolaan 10 vuodeksi, ei poista sitä, etteivätkö ao. henkilöt olisi lakia rikkoneet. Ja jos heidät joku panisi toimistaan vastaamaan, saataisi Suomen politiikasta poistettua siihen pesiytynyt mätä.

Poliittinen vastuu on se ja vain se minkä äänestäjät päättävät. (Eikä yksinomaan äänestäessään.) Joku voisi oikeasti tulkittuna kutsua sitä jopa sakinhivutukseksi, vertaisten kunniaoikeudenhoidoksi tai tie miksi...

GranpaIgor kirjoitti...

1980-luvun lopussa havaitsivat eräät oikeustaistelijat että eduskunnan oikeusasiamiehen sai kuka tahansa haastettua vastaamaan heidän tekemikseen epäilemistään rikoksista rikoksentekopaikkakunnan alioikeuteen. Lakiin oli jäänyt kansalaisten oikeuksien kannalta erinomainen porsaanreikä. Lähes vastaavaa laillisuusvalvontaa suorittavan oikeuskanslerin osalta syytefoorumiksi oli laissa säädetty valtakunnanoikeus samoin kuin ministereille.

Kun ensimmäinen haaste silloisen eduskunnan oikeusasiamiehen haastamiseksi Helsingin raastuvanoikeuteen oli tapahtunut eduskunta sulki "porsaanreiän" hiljaa ja nopeasti lainmuutoksella. Suurin osa kansanedustajista ei tiennyt miksi lainmuutos ajettiin niin nopeasti muutamassa viikossa läpi.

Seurattuani lainsäädäntöä hiukan yli 20 vuoden ajan minulle on jäänyt ihan selvä käsitys että lainsäädäntö huolehtii erinomaisesti meitä hallitsevien poliitikkojen ja virkamiesten vapauksista ja oikeuksista. Kyllä lakeihin jätetään selvästi erilaisia porsaanreikiä näille henkilöstöryhmille.

Tavallisen rivikansalaisen oikeuksia ja vapauksia on sen sijaan havainnoimani 20 vuoden aika koko ajan asteettain huononnettu. Ja kun ne tehdään usein pienin askelin niin kansalaiset eivät sitä aina edes huomaa. Tämän näkökohdan taisi joskus Paavo Lipponen ihan reilusti mediassa myöntääkin.

Anonyymi kirjoitti...

Voi vittu ja saatanat