perjantai 9. marraskuuta 2007

Laatua koulutukseen




9.11.2007 12.28 | hakki47 | Työelämä, Politiikka, Kasvatus, Virkamiehet, Ihminen

Olen pari kertaa joutunut jo sen kohteeksi, että kommenttiani ei uutisblogissa julkaista. Tässä taas sellainen. Nyt eilisen Ilkka Lammen jutun Yliopistoihin pitää lisätä kilpailupainetta yhteydessä. Katsotaan nyt sitten julkaistaanko se omana kirjoituksenani, muutamilla tarkennuksilla höystettynä?

”No nythän sinä jutun murjaisit. Oletko yhtään ajatellut miten pyhää järjestelmää sohasit? Kuinka monta poliittista satraappia joutuisi työttömäksi jos, tarkoitan todella jos rationaalinen ajattelu ohjaisi suomalaista koulutuspolitiikkaa? Me emme silloin puhu sadoista vaan tuhansissa.

Meillä koulutuspolitiikka on perinteisesti ollut aluepolitiikkaa. Ja niin kauan kun kolme suurinta puoluetta ohjaavat eduskuntaa niin kauan se myös sellaisena säilyy. Varaa meillä ei moiseen ole, mutta maksumiehinä toimivat onneksi vasta tulevat sukupolvet. Sen lisäksi, että meillä on liikaa yliopistoja, meillä on liikaa näiden eri yliopistojen paikallispisteitä. Kohta joka kylän varmaan saadaan kaikkien yliopistojen edustus.

Sen lisäksi jokaisella itseään kunnioittavalla yliopistolla, korkeakoululla ja ammattikorkeakoululla ja varmaan jo ammattikoulullakin on oma täydennyskoulutuskeskuksensa. Virallisesti niiden kai tulisi tarjota osaamista markkinaehtoisesti julkiselle ja yksityiselle sektorille. Eipä onnistu. Useissa tapauksissa niiden opetuksella ja työelämän käytännöillä on vain vähän, jos ollenkaan tekemistä toistensa kanssa. Raha vain haetaan valtion toiselta luukulta, esimerkiksi paikallisesta TE-keskuksesta. Ja loppujen lopuksi keskeisin yhteiskunnallinen lisäarvo on opettajina toimivien työllistäminen ja apparaatin hallinnoiminen.

Erilaisilla porkkanarahoilla ja muulla hallinnollisella painostuksella rakennetaan kaksin ja kolminkertaisia rakenteita nyt kai Helsinkiin, Kuopioon ja Turkuun. Sailas puhuu 500 miljoonasta eurosta joka ei kuulemma ole keltään muulta pois. Ja huvittavinta on, että me ilmeisesti nielemme moisen typeryyden?

Vaikka Raimolla olisi VVM:ssä yksityinen rahantekokone, jonka perusteella hän uskaltaisi näin väittää on muistettava, että rahalla on aina vaihtoehtoisia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi muun yliopistolaitoksen, korkeakoululaitoksen tai koko muun koululaitoksen kehittäminen? Tai vaikka sairaanhoitajien palkkoihin? Tai puolustuslaitoksen materiaalihankintoihin? Tai nuorten mielenterveyspalveluihin?

Kaikki ja alleviivaan KAIKKI edellytykset huipputulosten saavuttamiseen yliopistoissa ovat jo olemassa. Tarvitaan vain osaamista, halua ja yhteistyötä. Ei hallinnollinen kikkailu luo koskaan huippuja, pelkästään keskinkertaisuuksia ja lisää hallintovirkoja.

Kaikki saattaa kuitenkin osiltaan olla 1960 ja 1970 luvun hallinnonuudistushölmöilyn seurausta. Yhteiskunnallinen tilanne on muuttunut. Yliopistot tarvitsevat ulkopuolisen hallituksen, josta poliitikot, opettajat ja opiskelijat pysyköön poissa. Ehkä sillä tavalla voi saada aikaan todellista yhteiskunnan kehittämistä?”

Ei kommentteja: