keskiviikko 26. helmikuuta 2025

Pidetään fokus Trumpin tavoitteessa

USAssa on meneillään vallankaappausyritys, siis vasta yritys jossa istuva presidentti Donald Trump yrittää kaapata yhteiskunnan kaiken vallan itselleen.

  • Irtisanoo päteviä epäpoliittisia virkamiehiä vaikkapa kenraaleja Armeijan,Laivaston ja Ilmavoimien johdosta ja esimerkiksi niidenoikeussektorista. ja
  • Nimittää epäpäteviä lojalisteja esimerkiksi Kennedy, Hegseth, Patel, Gabbard,  (henkilöitä, joilla ei ole mitään muodollista tai kokemusperäistä osaamista) yhteiskunnan johtaville ja ratkaiseville paikoille
  • Suitsii sananvapautta esimerkiksi toimittajien lähdesuojaa ja median mahdollisuuksia (rajoittaa Valkoisen Talon lehdistötilaisuuksiin osallistuvia medioita) valvoa hallinnon toimia.
  • Pelottelee, kiristää ja uhkailee naapureitaan (Grönlanti, Kanada, Mexico, Panama) ja liittolaisiaan esimerkiksi Gaza, Jordanian kuningas, Ukrainan Mineraalisopimus
  • Ilmeisesti omien preferenssiensä vuoksi on ilmeisesti edistämässä USAn pikaista irtautumista NATOsta, sallimassa, ellei peräti tukemassa Muskin Saksan parlamenttivaalivaikuttamista ja vaikkapa päätöstä äänestää YKssa leimaamatta Putinin Venäjää syypääksi Ukrainaan kohdistuvasta hyökkäyksestä.

Tässä vaiheessa Trumpilla on kaksi vuotta aikaa pitää huoli siitä, että onnistuu. Kolmesta valtakeskuksestaExecutiveLegislative Judicial - hänellä on jo täysi valta ensimmäiseen, pitkälti toiseen ja kolmannesta Korkein oikeus. Mutta ote oikeuslaitokseen ja osavaltioiden vallankäyttöön vielä lipsuu. Ja sitten on vielä kansalaiset, joista noin puolet ei Trumppia ole valinnut.

Kun tarpeeksi spagettia seinään heittää, jotain jää aina kiinni. Ja nyt presidentin asetuksia käytetään sellaista vauhtia, jaa sellaisiin kohteisiin, että niiden kokonaisuuden alle voi hyvin piilottaa perustavoitteen: USAn demokratian romahduttaminen ja siirtymisen diktatoriseen yksinvaltaan. Ja kuten Trump jo ennen vaaleja lupasi; äänestäkää minua nyt, niin ei tämän jälkeen enää tarvitse äänestämään vaivautua.

Mihin me suomalaiset voimme luottaa kun keskeisin liittolaisemme on heittänyt yhteisiksi kokemamme arvot ylösalaisin? Luottamuksen voi menettää vain kerran. 

tiistai 25. helmikuuta 2025

Mitä Trump haluaa, mihin tähtää?

Noin kahdeksankymppisten äijien "Toriparlamentti" tapasi jälleen täysilukuisena. Yksi jäsenistä oli valmistautunut tilaisuuteen lähettämällä vuonna 2017 tammikuun 17. päivänä - siis ennen Trumpin ensimmäisen kauden alkamista kirjoittamansa ja silloin myös lähettämänsä - spekulaation tulevasta Trumpin kaudesta. Sen julkistamiseen nyt tällä blogilla, yli 7 vuotta kirjoittamisen jälkeen, olen saanut häneltä luvan.

Miltä osin analyysia pitäisi tai täytyisi tarkenta nyt toisen kauden alussa? Nyt kun ensimmäisen kauden tapahtumat ovat tiedossamme ja toista kautta edetty kuukausi. 


TRUMP SPEKULAATIO  15.1.2017

Jo vaalikampanjan aikana ihmettelin mielessäni, miksi Trump haluaa presidentiksi , mies joka ei ole koskaan ollut politiikassa, joten kaikki kokemus puuttui, eikä vahvaa poliittista ambitiotakaan ollut esiintynyt.

Nyt virkaanastumisen kynnyksellä on todella syytä ihmetellä ja jopa pelätä. Vaalipropagandan aika on ohi, mutta Trumpin ulostulo on jämähtänyt samaan uraan, joka indikoi, että kyse on miehen perusluonteesta, agressivisuus, hyökkäys, virheidenkiisto, arvaamattomuus, etc. Ei siitä eroon päästä, jokaisella hallitsijalla on egonsa ja tyylinsä. Virkanimitykset vahvistavat teamista luodun samanhenkisen, jolla pedataan diktaattorimaista valta-asemaa, jolle vaalituloksen ällistyttävän värisuora tarjoaa valtakirjan seuraaville 2 vuodelle. Trumpin kaudella USA:n perustuslaki joutuu kovimpaan sitä kohdanneeseen testiinsä.

Uskon, että nyt siintävä poliittinen linja tulee olemaan vaarallinen niin Euroopalle kuin Suomelle. Ahtisaari on myös säikähtynyt, ei hän muuten nostaisi NATO-hakemusta toistuvasti esiin.

Saarikoskien kirjasta ilmeni, että isä-Trumpilla on ollut ratkaiseva rooli Donaldin psyykkeeseen ja arvomaailmaan. Hän oli Hitlerin aikakauden saksalainen, joka varmasti kuului ihailijoihin ja omaksui Hitler-Jugendista kasvatusperiaatteensa. Sekä kotikasvatus että koulutus oli epäinhimillisen tiukkaa ja opetti katsomaan elämää ”Dealin teon” merkeissä, jossa oli kaksi optiota. Voita tai kuole, häviö oli valtava häpeä ja isältä tuli turpiin. Tavoite Pyhittää Keinot! Donaldin veli ei kestänyt rääkkiä ja ajautui alkoholistiksi ja taisi tehdä itsemurhan. Trumpien ideologiassa menestyksen aavuttamiseksi tulee tavoitella monopolimaista tai jopa diktaattorimaista ympäristön luomista, sehän nitistäisi vastaanhangoittelijat. Siinä työssä varmasti auttaa menestyneiden Grynderien tärkeä työkalupakki, ”Lahjonta – kiristys – väkivalta”, joka todennäköisesti on oleellisesti avittanut Trumpia bisnes-imperiuminsa luomisessa.

Koska inhimillisen toiminnan takaa löytyy aina motiivit, kuten

  1. ambitiot
  2. ahneus eli voitontavoittelu
  3. kunnian- ja vallanhimo
  4. Turhautuminen vallitseviin oloihin
  5. Nöyryytykset ja kostonhalu
  6. Ylevät yhteiskunnalliset asiat, kuten parantaa terveydenhoitoa, koulutusta ja kulttuuria, eläkkeitä, naisten ja lasten asemaa.
  7. maailmanparantajan halu (Make America Great Again) ja Rustbeltin duunareitten auttaminen etc. Kohentaa taloutta ja teolllisuutta.

Itsekukin voi miettiä, mitkä motiivit ja tavoitteet ovat Donaldin ajureita. Kolme ensimmäistä varmasti puhuttelee häntä, 4 ja 5 ovat vahvasti hänen sielussaan, 6 tuskin voisi vähempi kiinnostaa, mutta viimeisin, johon hänen kampanjansa fokusoi on vähiten uskottava. Se oli vain tarpeen voiton saavuttamiseksi. Ukko tuskin paskaakaan välittää duunareitten kohtalosta, jollei se edistä myös hänen omia bisneksiään.

Miltä hänen tavoitteensa näyttävät?

Tähän astinen tavoitteiden esittely on ollut niin holtitonta, että hänen puoluetoverinsakin ovat säikähtäneet. Mitt Romneylla oli samansuuntaista linjaa, mutta realistisella tasolla.

1 valtionvelan alasajo

2 verojen rajut leikkaukset

3 Puolustusmenojen suuret korotukset

4 Infrastruktuurin investointien raju lisääminen

5 vapaakauppasopimusten irtisanominen ja työpaikkojen palauttaminen USAan

6 duunareiden palkkatason nosto

7 Kiinaa koskeva Geopol. uhittelu ja tuontitullien palautus

8 Meksikon pakottaminen maksamaan muuri

9 Laittomien siirtolaisten raju palautusohjelma ja muslimien maahantulon blockaaminen.

10 Yhteistyö Putinin kanssa

o Nyt lähinnä sotilaallinen ISIS-vastainen toiminta, mutta sehän on Pandorran lipas, joka auettuaan saattaa levitä minne vain.

o Ei Hitlerkään kertonut uransa alussa, muita kuin kaikkien kannattamia tavoitteita. Ribbentropilla hämättin jonkun vuoden aikalisä

o Viime viikon CIA/FBI tietopaljastukset on järkyttäviä, en tajua miksei niitä levitetty jo ennen vaaleja.?!? Silloin ei olis näitä ongelmia.

o Yksi huolestuttavimmista oli tieto, että Trump on käynyt salaista kirjeenvaihtoa/yhteistyötä jo vuosituhannen vaihteesta. Ts. herää kysymys ovatko he jo vuosia suunnitelleet maailmanjärjestyksen muuttamista ja tietysti T-Tower bisnesten edistämistä.

Trumpin Geopoliittisesta linjasta on jo ilmennyt, että hän haluaa lisätä yhteistyötä Venäjän kanssa ja vähentää Kiinan kanssa, jota hän ilmeisesti inhoaa.

Kiinan estotonta kasvua globaalikaupan suhteen olenkin ihmetellyt jo 2000-luvun alusta alkaen, mutta kun siitä tuli globaali bisnes-dogmi, ei kukaan poliitikko lännessä ole uskaltanut poiketa linjasta, saatikaan kritisoida tai vaatia muutoksia. Länsi on todella ollut pahasti rähmällään Kiinan politiikassaan. Kauppatase oli Lännelle suotuisa noin Bushin talousromahdukseen asti, mutta sen jälkeen vaaka kallistui Kiinalle ja se ajaa jo kovaa vauhtia Lännestä ohi. Nyt WTO:n avulla ovia avattiin vielä lisää. Sen korjaamiseksi tiukka sopimusehtojen muutos olisi langennut tehtäväksi jo vuosia sitten, mutta kun maailman bisnes-eliitti näki sen suuryritysten voitontavoittelulle tärkeäksi, on ne aivopesseet poliitikot uskomaan sen autuuteen. 

Kiinan kustannustasolla ja nykyisellä kouluksella sekä modernilla teollisuudella, Euroopalla, eikä USA:llakaan ole mahdollisuuksia pitkässä juoksussa selvitä. Eurooppa on muuttumassa  ulkoilmamuseoksi. Trumpin voiton taustalla ollut Rustbeltin Redneck- kansa nousi ensimmäisenä barrikaadeille Globalisaatiota vastaan, mutta jatkoa seurannee, vaikka Euroopan kansojen painoarvo ei järkytä mannerlaattoja.

Kiinan kasvun vakavampi uhka on kuitenkin sotilaallinen, armeijaa varustetaan nopeasti. Monet siellä asuneet bisnesihmiset ovat kertoneet miten valistuneet kiinalaiset pitävät jo sotaa Amerikan kanssa todennäköisenä. Etelä-Kiinan meren varustelu on jo uhkaavan pitkällä. Se on sotilaallinen uhka niin USA:lle kuin Venäjällekin. Trumpin Taiwan avaus ja ulkomin. Tillersonin kommentit Spratly-saarista ovat todennäköisesti signaaleja tulevasta.

Entä miten tästä eteenpäin?

Nykyisen tiedon varassa voin hyvin spekuloida, että Trump ja Putin liitoutuisivat, ja sen lopullinen tavoite on Kiina. Ei Trumpia voi kauheasti kiinnostaa Arabien keskinäiset sodat kunhan ne pidetään ulkona USAsta.

Trumpin bisnesten kannalta hän ja Amerikka voi saavuttaa paljon enempi Venäjällä. Molemmilla on paljon toista osapuolta kiinnostavaa, Teknologia ja raaka-aineet. Heillä on myös yht.nimittäjä öljy, jonka tuotantoteknologiaa kehittämällä molemmat hyötyvät, USA vie kalustoa ja teknologiaa sinne. Tämä olisi sellainen Megapommi, joka jo ajatuksena saa Trumpin ratkeamaan innosta. 

Huom! Trumpilla on 2 vuotta aikaa rakentaa Presidentti-imperiuminsa. Normaalien demokraat-tisten toimien avulla Washington-DC:ssä hän ei millään ehdi saavuttamaan riittäviä tuloksia voidakseen jatkaa värisuoralla koko 4-v kautensa.

Dramaattisten silmänkääntötemppujen mestarina hänen ohjelmansa täytyy turvautua johonkin ennen-näkemättömään. Täytyy myös olettaa Demokraattien lopulta heräävän koomastaan ja käynnistävän massiivisen vastahyökkäyksen, kenties jopa turvautuen Trumpilaiseen propagandaan.

- Hiili- ja öljyteollisuuden paluu on takuuvarmaa, niiden avulla voi luoda kymmeniä tuhansia uusia (paluu)työpaikkoja ja tärkeimpänä juuri pahimmin kärsineille alueille.

- Suuryritysten uhkailu lisäveroilla, tulleilla, etc. jollei ne palauta tuotantoansa USA:n tulee myös auttamaan kohtuullisesti, mutta sitä rajoittanee yritysten kilpailukyvyn lasku. Sen vuoksi tuskin palkoissa nähdään parannusta, vain lisää paikkoja. Ekonomistit, mm. Paul Krugman väittää, että nämä toimet, vaikkakin näyttäviä ovat täysin riittämättömiä. 

- Vapaakauppasopimusten lopettaminen tuskin tuo mitään nopeita investointirynnäkköjä, joten niistä saatava hyöty kestää, jos toteutuu lainkaan.

- Infran rakentaminen varmasti luo paljon hyvää, koska maan infra on jo lähes mätää. Sitähän olisi korjattu jo vuosia sitten, mutta kun republikaanit on aina torpanneet sen kongressissa. Ilmeisesti niillä oli strategia, että siihen ryhdytään vasta heidän valtakaudella, jotta kunnia tulee heille.

- Armeijan investoinnit ja aseteollisuus saa ison boostin, joka myös tuo kontribuutionsa.

- Budjettien paisuminen yli äyräiden ja raju velkaantuminen tulee olemaan seurauksena.

- Näillä toimilla on varmaan huomattava vaikutus, mutta miten ne tulevat näkymään tavallisen kansan elämässä? Tuskin riittävästi, että värisuora saataisiin jatkumaan toiselle 2 vuoden kaudelle. 

SUUR- SPEKULAATION PAIKKA

Trumpin tausta panee minut uskomaan, että ei häntä Presidentin virkaan e.m. perinteiset poliittiset tavoitteet ole houkutelleet, nehän on kovin banaaleja ohjelmia, joita on jo kokeiltu vuosikymmenten ajan , aina välillä suuntaa muuttaen. Siihen tarvittiin paljon suuremmat Megatrendit, joita hän on lähtenyt ajamaan. Hän on taitavasti analysoinut ja ymmärtänyt maailman kipupisteet ohi perinteisen ekonomistien, analyytikoiden, poliitikkojen, etc. ajatusmallien. Kuten aina hän on lähtenyt kehittämään projektejaan epäortodoksisesti erilailla kuin käypä malli on ollut, siten yllättäen vastustajat. Ensin on pedattu ja modifioitu infraa hänelle sopivaksi ja siinä on poliitikkoja, virkamiehiä ja kaikkia esteenä olleita kypsytetty hänelle ominaisella työkalupakilla, joka tuskin päivänvaloa kestää, ei edes veroilmoituksen paljastamisen vertaa. Presidentin viran myötä aukeaa hänelle niin huikeat pelimerkit sekä omien bisnestensä kuin siinä ohessa maansa etujen ajamisessa (ns. ”Trickle Down”), että vanha kettukin sähköistyy.

Tällä tasolla asioita kypsytellessä mahdollisuudet tuntuvat kasvavan giganttisesti ja siksi Hän varmasti myös heräsi ottamaan koko maailman uuteen arviointiin,

- miksi Venäjä olisi USAn 1-vihollinen, nehän on valkoisia, joista voi myös hyötyä

- miksi Kiinaa pidetään USAn partnerina? Sehän on pahin kilpailija. Sitäpaitsi ne on jo sijoittaneet rahansa FED-lainapapereihin, mutta tuskin jatkavat niiden ostoa Trumpin aikana. Koska ylisuuresta rahoituksesta riskit kasvavat on velkojan syytä olla kiltisti. Trump on velkaviputemppujen Champion. Tällä agendalla hän tulee herkuttelemaan dealin teossa niin, että Kiinalaisetkin hämmästyvät.

- Kiinalaiset ovat pahimpia kilpailijoita, Länsi perusti JV-yrityksiä Kiinalaisten kanssa ja siten joutui luovuttamaan KnowHownsa sinne, jonka seurauksena ne nykyään tuottaa kaiken halvemmalla, jopa paremmin. Ei ne enää tarvi lännestä mitään, kuhan poliittisten suhteiden ylläpitämiseksi jotain ostavat.

- Kiinan, kuten muidenkin suurvaltojen menestyessä ennenpitkää nousee esiin sotilaalliset ambitiot. Ne ovat jo nyt vähintäin yhtä huolestuttavia kuin Arabimaailman ongelmat, eiku paljon vaarallisempia.

Lopputulos

Tätä kirjoittaessa ja viimeisen vuoden aikana koettuun perustuen luulen saaneeni pienen otteen Trumpin strategiasta.

Eikö ole hänelle tyypillistä panna kaikki entinen ylösalaisin, kuten jo Presidenttikampanjassa. Hän on myös tarkoituksella arvaamaton, koska silloin voi aina iskeä yllätyksellä. Yllätyshyökkäys on aina tehokkain keino yksittäisvoittojen saavuttamiseen.

Eihän hänellä ole aikomustakaan pelata millään perinteisen Politiikan ja vielä vähempi normi-diplomatian pelisäännöillä kuten yleensä demokratian ja perustuslakien sääntökirjaa noudattavat tekevät. Sehän on regulaatiota ja hänen linjansa on deregulaatio, kuten muillakin diktaattoreilla. Kun/jos saa vapautettua itsensä näistä kahleista rupeaa jo tuloksiakin syntymään, ja Putinin sekä Xi Jinpingin kanssa pääsee ikäänkuin samalle viivalle.

Uusi maailmanjärjestys

Uskon Trumpin jo sopineen Putinin kanssa uudesta maailmanjärjestyksestä. Hehän ovat molemmat perehtyneet Hitlerin toimintaan, Putin jo seuraakin sitä.

Nyt Trump tulee omaksumaan sitä soveltuvin osin.

- USA ja Venäjä käynnistävät valtavan yhteistyötoiminnan, se auttaa molempia välittömästi ja mahdollisesti luo riittäväästi Taloushyvää amerikkalaisille seuraavan välivaalin voittamiseksi.

- Kiinan kehityksen hillitseminen

- Yhdessä maat hyvinkin pystyvät siihen, Kauppasopimukset rukataan uusiksi, Teollisuuden ja kaupankäynnin painopisteet muutetaan.

Kiinan teollisuusmahtia ruvetaan rajoittamaan.

Globaalikentällä YK:ssa etc. tehdään yhteistyötä

Venäjä siirtää sotakalustoaan enempi Kiinan suuntaan ja myös keskinäistä yhteistyötä Aasiassa kehitetään.

Tätä spekulaatiota voisi jatkaa pitkäänkin, mutta siihen voisi nyt osallistua kaikki kiinnostuneet. Asiahan uhkaa muuttua nopeastikin amerikkalaisesta poliittisesta näytelmästä Globaalin tason ottelutantereeksi, joka varmasti tulee heijastumaan meidänkin arkeen.

Suomen kannalta kehitys ei välttämättä ehkä olekaan kovin paha. Hope so!

maanantai 24. helmikuuta 2025

Kolme vuotta Venäjän sotaa ja NATOn artikla 5

Tänään on kulunut 3 vuotta siitä kun Putler alias Vladimir Putin komensi venäjän joukot hyökkäämään Ukrainaan. Kyseessä oli kaikin puolin provosoimaton sotatoimi, jota syyllinen itse kauan kutsui kaunistellen nimellä ”sotilaallinen erikoisoperaatio.” Mutta sota mikä sota.

Eri lähteiden mukaan Putler arvioi sen kestoksi enintään muutaman päivän tai korkeintaan muutaman viikon. Nyt noin 1.000.000 ihmisen kuolemaan tai vammautumiseen johtanut Putlerin egotrippi jatkuu kiihtyvällä voimalla. Viime yönä Venäjä ampui Ukrainaan noin 270 droonia, joista suurin osa kuulemma onneksi torjuttiin.

Maailmanlaajuisesti ukrainalaisia pakolaisia on yli 10 miljoonaa. Ukrainasta on tällä hetkellä lähes 6,5 miljoonaa pakolaista, jotka ovat hakeneet turvaa ulkomailta, ja noin 3,7 miljoonaa ihmistä on edelleen pakkosiirtolaisina maan sisällä. Nyt väkiluku on noin 37 miljoonaa sen oltua 1990-luvun alussa yli 50 miljoonaa.

Sotaan syyllinen on tällaisen tavallisen tallaajan tietojen perusteella yksiselitteisesti Venäjä tai vielä tarkemmin Putler. Sodan jatkumiseen näin kauan – vaikka ihan aikuisten oikeasti vihollisuuden alkoivat, Putlerin provosoimana jo vuonna 2014 - vaikuttavat monet syyt, joista keskeisin on ukrainalaisten puolustustahto. Toissijaisesti ilmeisesti länsivaltojen ml. EUn valtioiden antama henkinen ja materiaalinen tuki. Ja kolmantena länsivaltojen ml. EUn valtioiden eskalaatiopelko. Ydinasepelko, jota Putler on taitavilla ulostuloillaan istuttanut päättäjien mieleen. Samalla on koko ajan kuitenkin luvattu apua ”niin kauan kuin on tarpeen”.

Transaktionaalisen geopolitiikan perususkovainen Donald Trump sitten räjäytti potin. Avusta, jota sitäkään ei ole tarkkaan ilmaistu eikä määritelty, hän vaatii 50% Ukrainan mineraalivaroista. Tai ehkä jopa kaikista varoista kun sitäkään ei ole yksityiskohtaisesti tarkennettu. Jos mukaan vielä otetaan Trumpin vallassaolon ensimmäisten viikkojen muut uhkailut ja teot on selvää, että USAn varaan ei Ukraina voi tukeaan laskea.

Muut länsimaat, siis poislukien USA, alkavat olla totisen paikan edessä; Jatkaakko ja jos, niin millä tavalla Ukrainan tukemista?

Ukraina taistelee kunniakkaasti itsenäisyytensä puolesta. Mutta samalla vähintään Baltian maiden – Viron, Latvian, Liettuan –, Puolan, Moldovan, Suomen ja Georgian puolesta, Ne kun ovat maita, jotka kaikki joskus ovat olleet osa Venäjän Imperiumia. Ja ainakin kaikki nämä Putler haluaa palauttaa Äiti Venäjän mustankippeeseen yhteyteen. Implisiittisesti kaikkien muidenkin EU-maiden puolesta. Siis kaikkien niiden, jotka eivät ole vielä ymmärtäneet Putlerin visiota palauttaa Äiti Venäjän imperialistinen kunnia kukoistukseensa ja Pietari Suuren unelma; jäistä vapaat satamat Atlannilla. Ei hän huvikseen ole hehkuttanut Neuvostoliiton hajoamista viime vuosisadan pahimpana tapahtumana.

On kai täysin selvää, että yksin jätetty Ukraina tulee häviämään Venäjän aloittaman sodan ja tavalla tai toisella, se pakotettaisi vähintään osaksi sen etupiiriä tai jopa sen osaksi? Samalla Putler saa vahvistuksen visiolleen: lännen valtiot ovat vellihousuja ja niitä tulee kohdella sen mukaisella tavalla. Syödä kukin siten kuin elefantti syödään. Pala kerrallaan.

Ja kun USAan ei enää Trumpin aikana voi luottaa, uskaltaako Ukrainassa NATOonkaan? Kannattaa lukea tarkkaan se ”Musketti soturien” viides artikla. 5. artikla edellyttää yksimielistä päätöstä artiklan soveltamisesta ja kunkin jäsenmaan omaa päätöstä siitä tavasta, millä aikoo sitä soveltaa. Yksimielisyyden merkitys jo konkretisoitui Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä päätettäessä, eikö vain? Ja kyllä Trump ja Orban sen pelin osaa.

Yksittäin ja yllätettäessä kaikki Euroopan valtiot ovat samassa tilanteessa; Venäjä voi laskea voittavansa jokaisen. Ainoa takuuvarma tapa puolustautua Venäjää vastaan menestyksellä, on tehdä se yhdessä. Eikä yllätettynä. Mieluiten ennalta estäen tarpeen joutua tarttumaan aseisiin.



lauantai 22. helmikuuta 2025

Meidät on heitetty bussin alle - miltä nyt tuntuu?

Ehtiikö Eurooppa herätä ennen Ukrainan tuhoa? Viimeiset kolme vuotta Eurooppalaisten valtioiden ns. vastuulliset johtajat ovat mantran tavoin hokeneet: ”Tuemme Ukrainan taistelua (itsenäisyytensä puolesta) Venäjän hyökkäystä vastaan niin kauan kuin tarvitaan”.

Kukaan ei ole tainnut julistaa ” Tuemme Ukrainan taistelua (itsenäisyytensä puolesta) Venäjän hyökkäystä vastaan niin kauan, että Ukraina voittaa.” Ei myöskään ole kuulunut julistuksia ...niin kauan että Venäjä ei voita tai ...niin kauan, että Venäjä häviää.”

Nyt kun Donald Trump on heittänyt NATOn ja Euroopan bussin alle, sännätään paniikissa sinne tänne, kuin lammaslauma suden päästyä juhlimaan. Kieltämättä alkaa olla kiire kun joudutaan kohtaamaan tulevaisuus, jonka ei uskottu koskaan tapahtuvan.

Ainoa Euroopan eliitistä, joka tuntuu toimivan määrätietoisesti ja tehtävänsä mukaisella vastuuntunnolla taitaa olla Volodomir Zelensky. Vaikka Trump on yrittänyt kusettaa jo edellisen presidenttikautensa aikana. Silloin Trump joutui virkasyytteeseen. Ilmeisesti siitä lähtien, arvaamattomaksi, äkkipikaiseksi ja pitkävihaiseksi tunnettu Trump myös on kantannut kaunaa Zelenskylle.

Silloin hän vaati palvelusta - oikeammin kiristi - kongressin päättämän sotilasavun lähettämisestä. Nyt 50% Ukrainan luonnonvaroista. Oliko kysymys mafioson ”I´m going to make you an offer you cannot refuse” vai ote hänen menestysteoksestaan The Art of the Deal? Toimillaan hän sai aikaan ainakin eurooppalaisten luottamuksen romahtamisen. Sitä ei enää helposti korjata. Luottamuksen kun voi menettää vain kerran. Se siitä Pax Americanasta.

Pax Americana on nyt kuollut ja kuopattu. Olemme siirtyneet toiseen todellisuuteen. Mitä nopeammin johtajamme tämän ymmärtävät sitä todennäköisempää on Euroopan säilyminen oikeusvaltioina ja liberaaleina demokratioina. Muutama mätä omena löytyy jo täältäkin. Mutta diktatuurien nousut ja tuhot on jo katkerasti koettu vajaat sata vuotta sitten. 

Todella, kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen. Ja sitten toimeen ja äkkiä.

torstai 20. helmikuuta 2025

Risto Ryti ja Dallapee orkesteri esittävät kappaleen ”kusessa ollaan”.

YLEn sivuilla Erkki Tuomioja on tänään konkretisoinut nykytilanteen: Suomi ei voi enää luottaa Naton turvatakuisiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vuoksi. Ja hän jatkaa:

    On aika ilmeistä, että Trump ei tule vaarantamaan mitään amerikkalaisia etuja Suomen eikä minkään muunkaan maan vuoksi. Ei voi luottaa siihen, että amerikkalaisia joukkoja lähetettäisiin Suomeen, jos tänne joku yrittäisi tulla.

    Nyt nähdään, että Ukrainaa heitetään bussin alle. Kyllä sinne voivat mennä Baltian maat ja Suomikin, Tuomioja sanoo Ylelle.

Trumpin käyttäytyminen Ukrainaa kohtaan ja hänen uhkailunsa Nato-kumppani Tanskalle Grönlannin ottamisesta osoittavat, ettei häneen voi luottaa, Tuomioja sanoo Ylelle.”

Risto Ryti ja Dallapee orkesteri esittävät kappaleen ”kusessa ollaan”. Tiedä häntä mistä moinen fraasi on mieleeni jäänyt. Mutta mielessä se on edelleen, kun itse lähestyn kahdeksaakymmentä, eikä kohdalleni ole onneksi sotia sattunut.

Nyt alan olla pohteissani. En itseni vuoksi vaan lasteni, lastenlasteni ja kaikkien meidän suomalaisten, myös kaikkien kanssa-eurooppalaisten vuoksi. Sillä kaiken sen ja kaikki ne Trump asettaa, hänen määrittämän diilin kohteeksi, kaupankäynnin kohteeksi.

Yrittäessäni löytää tolkkua nykytapahtumista, käännyn usein historian tarkasteluun. Eihän historia toista itseään, kyllähän minä sen tiedän, ei koskaan ole, mutta ajatus siitä miten on aiemmin toimittu ja mitä siitä on todistetusti seurannut, toivottavasti auttaa minua jäsentämään nykyisiä tilanteita.

Tässä kaksi somesta kaapattua, satunnaista helmeä.

Adel Aalin The History Behind News Podcast Is America Repeating Germany's Past Mistakes?

Timothy Snyderin essee Substackillä The Weak Strongman



keskiviikko 19. helmikuuta 2025

Its time for the Comeuppence of the Donald

Mar-a Lagon Oranssimonsteri vaatii Euroopalta johtajuutta maanosan puolustamisessa. Johtoasemaa ei saavuteta reagoimalla, ei edes myötäilemällä. Miten sitten? Hyökkäys on väitetysti paras puolustus. 

Ei tavoitteena voi olla tyynnytellä Yhdysvaltoja, tavoitella puolustuksen 5% BKTstä, mielistellä Trumppia tai oman maan populistisia opportunisteja. 

Strategisena tavoitteena on oltava ”Eurooppa vastaa omasta puolustuksestaan”.

Vastuuhan meillä konkretisoituu Putlerin ja Trumpin visioiden realisoitumisessa.

Tässä muutamia ideoita

  1. Vuonna 2011 kuopattu WEU (vast.) rakennetaan Euroopan ja mahdollisesti yhdessä Kanadan varaan”Euroopan NATOksi”, Euroopan operatiiviseksi puolustusvoimaksi.
  2. Uuden WEUn jäsenmaihin aletaan kehittää yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa puolustusta.
  3. Yhteisvelkaa otetaan puolustuksen ylös ajamiseksi. Yhteisvelkaa materiaalihankintoihin, rekrytointiin ja harjoitteluun Venäjän uhkaa vastaan. Materiaalihankinnoissa annetaan painotettu prioriteetti eurooppalaiselle teollisuudelle ja tuotannolle.
  4. Trumpin tulleihin vastataan koordinoidusti, kohdennetusti ja voimakkaasti.
  5. USAn tukikohdat Euroopassa irtisanotaan päättymään ”viivytyksettä”.
  6. Annetaan ne nyt suljetuilla tileillä olevat Venäjän noin 200-300 mrd varat Ukrainan puolustuksen välittömään käyttöön.
  7. Tanska ja Ruotsi ”sulkevat” Itämeren Venäjän varjolaivastolta tarkastamalla jokaisen epäilyttävän aluksen vakuutusturvan. Muut Itämeren ympärysvaltioiden laivastot osallistuvat operaatioon.
  8. EUn jäsenvaltiot ilmoittautuvat tukemaan Tanskaa Grönlannin säilyttämiseksi osana Tanskaa. Tanska irtisanoo USAn tukikohdan olemassaolon Grönlannissa. Norja, Iso Britannia, Saksa ja Ranska siirtävät laivastonsa Grönlannin vesille.

Eiköhän näillä aloitteilla alkuun päästä. Tärkeintä eivät kuitenkaan ole ideat vaan yhteistyö, päätökset ja tekeminen ja Trumpin toimintaa kompaten nopeus. Öykkäröintiin on vastattava nopeasti ja voimalla.

Tuo mies on seinähullu

 Olen nyt muutaman vuoden ylläpitänyt käsitystä, että NATOon, JEFfiin, DCA-sopimuksiin liityttyämme, olemme valtiona ja kansana tehneet kaiken sen minkä rauhan aikana voimme itsenäisyytemme turvaamiseksi. Nyt alkaa osoittautua, että olemme tehneet emämunauksia liittyessämme NATOon, JEFfiin, DCA-sopimuksiin ja luottaessamme länsimaiseen arvopohjaiseen realismiin.

Zeitenwende on tapahtunut. Ja se on tapahtunut USAn sisäpolitiikassa. MAGA monsterit ovat päässeet irti ja heidän messiaansa Donald Trump on vahvistunut seinähulluksi hirviöksi. Ei yksin niiden aikaansaannosten vuoksi, mistä eilen kirjoitin vaan jo yksin tämän viimeisimmän ulostulon johdosta.

Mar-a-Lagon monsteri on Ilta-Sanomien mukaan ilmeisesti eilen illalla avannut sanaisen arkkunsa:

Trump syytti Ukrainaa sodasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kritisoi tiistai-iltana julkisesti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä, ja vaikuttaisi syyttäneen Ukrainaa nykyisen sodan syttymisestä. Asiasta kertovat esimerkiksi BBC ja Guardian.

Trump kertoi Mar-a-Lagossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa ”pettyneensä” Ukrainan johtajan reaktioon, sillä Zelenskyi oli julkisesti ihmetellyt, miksei Ukraina ollut mukana Saudi-Arabiassa pidetyissä neuvotteluissa sodan päättämiseksi.

Trump vaikutti syyttävän Ukrainaa Venäjän laajamittaisesta hyökkäyksestä. Hän kertoi, että Ukraina olisi voinut estää sodan ”tekemällä sopimuksen” ja syytti maata sodan aloittamisesta.

- Tänään kuului väite ”no, meitä ei kutsuttu”. No, ette olleet valmiina kolmeen vuoteen.. Teidän ei olisi koskaan pitänyt aloittaa sitä. Olisitte voineet solmia sopimuksen, Trump sanoi.

Puhuessaan tiistai-iltana hän suositteli jälleen Ukrainaa pitämään presidentinvaalit, mikä on ollut yksi Venäjän hartaista toiveista. Trumpin mukaan, jos hän olisi ollut vallassa, hän olisi voinut neuvotella sopimuksen, joka olisi antanut Ukrainalle lähes kaikki alueensa ilman uhreja tai tuhoa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio tapasivat tiistaina Saudi-Arabian Riadissa ja sopivat, että neuvottelut sodan lopettamiseksi aloitetaan.

Riadin kokouksen jälkeen Trump kertoi olevansa ”luottavaisin” mielin.

- Venäjä haluaa tehdä jotain. He haluavat lopettaa julman barbaarisuuden.

- Luulen, että minulla on valta lopettaa tämä sota, hän lisäsi.

Zelenskyi on kertonut olevansa huolissaan siitä, että päätöksiä saatetaan tehdä ilman Ukrainan mielipidettä. Maa on vahvasti riippuvainen Yhdysvaltojen tuesta sodassa.”

Tuo mies on seinähullu MOT ja vaarantaa maailmanrauhaa. Laitokseen hänet sulkea pitää. 

tiistai 18. helmikuuta 2025

Is America Repeating Germany´s Past Mistakes?

Dale Carnigien kirja ”Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa”, ei taatusti kuulu öykkäreiden kuninkaan Donald Trumpin kirjahyllyyn. Jos se siellä kuitenkin on, sen täytyy olla koskematon tai täysin pölyttynyt. Mutta arvailujen mukaan Trumpilla tuskin edes kirjahyllyä on. Tai edes kirjoja.

Donald Trump on useaan otteeseen väittänyt, että hän voisi lopettaa Ukrainan sodan nopeasti, mutta hänen keinonsa ovat jääneet epämääräisiksi. Hänen lähestymistapansa perustuu usein kovisteluun, painostukseen ja epäsuoraan uhkailuun, jotka ovat tyypillisiä öykkärimäiselle vallankäytölle.

Trumpin tyyli ja öykkäröinti Ukrainan sodassa

  1. Painostus ja neuvottelutaktiikka

    • Trump on vihjannut, että hän painostaisi sekä Venäjää että Ukrainaa sopimaan sodan lopettamisesta, mahdollisesti Venäjälle myönnytyksiä tarjoamalla.

    • Hän on sanonut, että "puhelinsoitolla" hän saisi sodan päättymään nopeasti – mutta ilman yksityiskohtia siitä, mitä tämä tarkoittaisi käytännössä.

  2. USA:n tuen horjuttaminen

    • Trump on kritisoinut Ukrainan avustamista ja vihjannut, että hän voisi rajoittaa sotilaallista tukea.

    • Tämä voisi pakottaa Ukrainan hyväksymään Venäjän vaatimuksia.

  3. Öykkäröinnin vaikutus liittolaisiin

    • Trumpin tapa käsitellä kansainvälisiä suhteita perustuu usein epäsuoraan uhkailuun ("jos ette tee kuten haluan, tuen vetäminen voi olla vaihtoehto").

    • Hän on myös vähätellyt Naton merkitystä ja ehdottanut, ettei USA puolustaisi liittolaisia, jotka eivät "maksa tarpeeksi".

Toimiiko öykkäröinti geopoliittisessa kriisissä?

Trumpin taktiikka saattaa toimia yritysmaailmassa tai sisäpolitiikassa, mutta kansainvälisessä diplomatiassa se voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin.

  • Putin ei välttämättä taipuisi uhkailulle, vaan näkisi USA:n heikentyneen tukensa Ukrainalle mahdollisuutena edetä entistä aggressiivisemmin.

  • Ukraina ei todennäköisesti hyväksyisi rauhaa, joka tarkoittaisi alueidensa luovuttamista.

  • Euroopan liittolaiset voivat menettää luottamuksensa USA:han, jos Trump käyttää öykkäröintiä Ukrainan tukemisen sijaan.


Öykkärin neljän vallassaolon viikon kohdeluettelo

Guatemala

Mexico

Kanada

Panama

Grönlanti/Tanska

Ukraina

Gaza

Jordania

Egypti

EU

Eurooppa

Tullit kaikelle

Mutta tuskinpa Trump sen paremmin kuin hänen neuvonantajansa ChatGPTn neuvoja kuuntelee. Vaihtoehdoksi tarjoaisin YouTubesta löytämääni oivallista kanavaa The History Behind the News ja sen episodia Is America Repeating Germany's Past Mistakes? 



Hei! Perustetaan kansanliike. Ohjelma meillä jo on.

Millä tavoilla länsimaista demokratiaa tulisi kehittää Suomessa?

Näin Chat GPT vastasi:

Suomen demokratia on monella mittarilla vahva, mutta sitä voidaan silti kehittää vastaamaan paremmin nykyajan haasteisiin. Tässä muutamia keskeisiä kehityskohteita:

1. Kansalaisten osallistumismahdollisuuksien lisääminen

  • Suoran demokratian vahvistaminen: Kansanäänestysten lisääminen ja niiden vaikutusvallan kasvattaminen voisi vahvistaa kansalaisten tuntemusta siitä, että heillä on suora vaikutus politiikkaan.

  • Osallistava budjetointi: Kunnat ja valtio voisivat antaa kansalaisten päättää suoraan osasta julkisia varoja, kuten Helsingin osallistavassa budjetoinnissa on jo tehty.

  • Digitaaliset osallistumismuodot: Parempia verkkopohjaisia alustoja, joissa kansalaiset voivat tehdä aloitteita, keskustella päätöksenteosta ja seurata lakihankkeita reaaliajassa.

2. Edustuksellisen demokratian kehittäminen

  • Äänestysaktiivisuuden nostaminen: Äänestämisen helpottaminen esimerkiksi lisäämällä sähköisiä äänestysmahdollisuuksia ja madaltamalla kynnystä rekisteröityä äänestäjäksi.

  • Parempi kansanedustajien tilivelvollisuus: Enemmän läpinäkyvyyttä eduskunnan toimintaan ja päätöksentekoon esimerkiksi selkeämmillä raportointijärjestelmillä ja paremmalla viestinnällä kansalaisille.

  • Puoluerahoituksen avoimuus: Vaalirahoituksen ja puoluerahoituksen entistä tarkempi valvonta, jotta varmistetaan poliittisen päätöksenteon riippumattomuus.

3. Media ja informaatioturvallisuus

  • Valeuutisia vastaan taisteleminen: Koulutusta ja tiedotuskampanjoita medialukutaidosta, jotta kansalaiset osaavat tunnistaa disinformaatiota ja propagandaa.

  • Riippumattoman journalismin tukeminen: Julkisen palvelun median, kuten Ylen, resursseista huolehtiminen ja vaihtoehtoisten mediakanavien tukeminen demokratian turvaamiseksi.

  • Sosiaalisen median sääntely: Algoritmien läpinäkyvyys ja mahdollisesti tiukemmat säännöt valeuutisten ja vihapuheen leviämisen estämiseksi.

4. Polarisaation ja populismin ehkäisy

  • Monipuolinen keskustelukulttuuri: Erilaisten näkemysten kohtaamista edistäviä foorumeita, joissa voidaan käydä rakentavaa ja faktapohjaista keskustelua.

  • Puolueiden yhteistyön edistäminen: Poliittisen järjestelmän kehittäminen siten, että kompromisseihin ja laajapohjaisiin hallituksiin kannustetaan.

  • Kansalaiskeskustelujen järjestäminen: Fasilitoidut keskustelutilaisuudet, joissa kansalaiset voivat yhdessä etsiä ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

5. Koulutus ja demokratiaosaaminen

  • Poliittisen kasvatuksen vahvistaminen: Koulutuksessa tulisi panostaa enemmän siihen, miten päätöksenteko toimii ja miten kansalaiset voivat vaikuttaa yhteiskuntaan.

  • Nuorten aktivoinnin tukeminen: Lisää nuorisovaltuustoja, vaikuttajakouluja ja muita keinoja, joilla nuoria rohkaistaan osallistumaan politiikkaan.

6. Julkisen hallinnon tehokkuus ja avoimuus

  • Byrokratian keventäminen: Päätöksenteon nopeuttaminen ja hallinnon selkeyttäminen, jotta kansalaiset kokevat sen helpommin lähestyttäväksi.

  • Tekoälyn ja datan hyödyntäminen: Julkisen päätöksenteon tukeminen älykkäillä tietojärjestelmillä, jotka voivat analysoida kansalaisten näkemyksiä ja ennakoida poliittisia tarpeita.

  • Avoimemmat päätöksentekoprosessit: Helpompi pääsy hallinnollisiin asiakirjoihin ja päätösperusteisiin.

7. Taloudellisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden parantaminen

  • Eriarvoisuuden torjuminen: Poliittisen päätöksenteon tulee varmistaa, että yhteiskunnan kaikilla kerroksilla on yhtäläiset mahdollisuudet vaikuttaa.

  • Demokraattinen työelämä: Työpaikoilla voitaisiin kannustaa enemmän työntekijöiden osallistumiseen päätöksentekoon esimerkiksi yritysdemokratian ja ammattiliittojen roolin vahvistamisen kautta.

Miten näitä voisi toteuttaa käytännössä?
Monet näistä uudistuksista vaativat poliittista tahtoa ja kansalaisten aktiivista osallistumista. Mitkä näistä kehitysehdotuksista tuntuvat sinusta tärkeimmiltä?





maanantai 17. helmikuuta 2025

Algoritmin analyysi

Yhdysvaltain varapresidentin J.D. Vancen varsin raju hyökkäys Müncheniin kokoontuneen Euroopan turvallisuuseliitin arvomaailmaa vastaan, pakotti miettimään arvojen kehittymistä trans-atlantisessa ympäristössä. Miksi länsimaiden demokratia on kriisissä?


Näin kysymykseen vastasi Chat GPT

Länsimaiden demokratian kriisistä puhutaan paljon, ja sille on useita syitä. Tässä muutamia keskeisiä tekijöitä:

1. Luottamuksen heikkeneminen instituutioihin

Monissa länsimaissa kansalaisten luottamus hallituksiin, mediaan ja muihin demokraattisiin instituutioihin on laskenut. Syitä tähän ovat esimerkiksi poliittinen korruptio, päätöksenteon hitaus ja kokemus siitä, että valta on etääntynyt kansasta.

2. Polarisaatio ja populismi

Poliittinen kenttä on monessa maassa jakautunut jyrkästi kahtia, mikä vaikeuttaa kompromissien syntymistä ja päätöksentekoa. Populistiset johtajat hyödyntävät tätä jakautumista esittäytymällä "eliittiä" vastaan taistelevina kansan äänenä, mutta heidän ratkaisunsa voivat olla demokraattisia instituutioita heikentäviä.

3. Sosiaalinen media ja disinformaatio

Nopea informaation leviäminen on tehnyt valeuutisten ja propagandan levittämisestä helpompaa. Algoritmit suosivat tunteisiin vetoavaa sisältöä, mikä voi syventää polarisaatiota ja lisätä epäluottamusta perinteiseen mediaan ja poliittisiin instituutioihin.

4. Talouskriisit ja eriarvoisuus

Globaalit finanssikriisit ja kasvava tuloerojen kasvu ovat johtaneet siihen, että monet kokevat poliittisen järjestelmän palvelevan vain eliittiä. Tämä on ruokkinut tyytymättömyyttä ja lisännyt radikaalien vaihtoehtojen suosiota.

5. Demokratian byrokratisoituminen

Demokraattinen päätöksenteko on usein hidasta ja monimutkaista, mikä saa osan kansalaisista tuntemaan, ettei järjestelmä toimi tehokkaasti. Tämä voi lisätä halua autoritaarisempaan johtajuuteen, joka voi tehdä "nopeita päätöksiä".

6. Geopoliittinen paine ja ulkopuoliset vaikutukset

Autoritaariset valtiot, kuten Kiina ja Venäjä, ovat pyrkineet vaikuttamaan länsimaiden politiikkaan esimerkiksi tukemalla ääriliikkeitä ja levittämällä disinformaatiota. Samalla länsimaiden perinteinen asema globaalina johtajana on heikentynyt.

7. Osallistumisen ja aktivismin muutos

Perinteinen poliittinen osallistuminen (äänestäminen, puolueiden jäsenyys) on monissa maissa laskussa, mutta vastaavasti aktivismi ja ruohonjuuritason liikkeet ovat kasvussa. Tämä voi tarkoittaa, että ihmiset eivät enää luota edustukselliseen demokratiaan vaan etsivät muita vaikuttamisen keinoja.

Onko demokratia pelastettavissa?
Demokratian kriisi ei välttämättä tarkoita sen loppua, vaan järjestelmä voi kehittyä ja vahvistua, jos luottamusta pystytään palauttamaan, poliittista järjestelmää uudistetaan ja kansalaisten osallistumista vahvistetaan.

Mitä mieltä sinä olet – mikä näistä syistä tuntuu tärkeimmältä?

sunnuntai 16. helmikuuta 2025

Kaiken maailman viisauksia

 EUn väitetään kehittyvän parhaiten kriiseissä. Valitettavan usein se lienee näyttäytynyt suurimpien valtioiden kykynä vetää välistä itselleen etuja muiden jäsenten kustannuksella. Osataan siis pelata nollasummaa. Miten mahtaa onnistua MAGA - mielisten geopolitiikan kolmiulotteinen shakki?

Neljä viikkoa Trumpin toista kautta on pannut maailmanpolitiikan päälaelleen. Sääli, että se vielä tapahtuu hetkellä, jolloin Eurooppa kaipaisi sekä ryhtiä että johtajuutta. Rapakon toiselta puolelta heitellään ilmaan lausumia, jotka osoittavat ns, trans-atlantisen arvopohjan uppoamisen ainakin seuraavaksi 4 vuodeksi. Ja jotkut jo arvuuttelevat kolmatta kautta.

Nyt sitten nautitaan vuonna 2011 lakkautetun WEUn seurauksista.  Siihenhän Zelensky Münchenissä viittasi Euroopan armeijan perustamiseen vetoamalla. Taidettiinpa silloisessa päätöksenteossa unohtaa sekä Josef Stalinin että Augustin Ehrensvärdin viisaudet; ensimmäinen totesi ”Kaikki muuttuu. Se, mikä oli totta eilen, voi olla tänään valhetta.” Ja toinen ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun.” Ehrensvärdistä tuskin päätöksentekijöistä kukaan ollut kuullutkaan, mutta Stalin lienee ollut tuttu nimi kaikille. Taisipa silloin jenkkien intressi olla tehdyn päätöksen mukainen?

Nyt puhutaan hyökkäämättömyys sopimuksista ja turvatakuista kuin meillä aikoinaan YYAsta. Mutta vanhaa viisautta vääntäen; Missä ihminen siellä ongelma. Niin yksiselitteistä ja pitävää sopimusta ei ihminen osaa tehdä, etteikö siitä tarvittaessa eroon pääsisi. Auttamatta tulevat mieleen esimerkiksi Suomen ja Venäjän hyökkäämättömyyssopimus vuodelta 1932, Münchenin sopimus vuodelta 1938, Molotov - Ribbentrop sopimus 1939, Chamberlainin Peace for our time 1938, Neuvostoliiton ja Suomen YYA-sopimus 1948 jne. jne.

Ja entä ne turvatakuut? Niitä aina vaatii heikompi osapuoli suojakseen isomman mielivallalta. Esimerkkeinä käyvät vaikkapa Budapestin sopimus/muistio 1994, NATOn peruskirjan 5. artikla, Srebrenican joukkomurha 1995 (YKn julistama suoja-alue huhtikuussa 1993 ), Minsk ja Minsk II 2014, 2015, Taas Stalinia kompaten: "Luottamus on hyvä asia, mutta kontrolli on parempi." tai "Ne, jotka haluavat elää, taistelkoon, ja ne, jotka eivät halua taistella, ansaitsevat kuoleman."

Ihmisessä ei mikään muutu.  Atomipommin omistus näyttää sittenkin olevan ainoa pienen kansan turvatae. Ja siitä Ukraina luopui vuonna 1994 Yhdysvaltojen, Iso Britannian ja Venäjän seireenilaulujen vakuuttelemana. Taitaa todella olla niin, että kauhun tasapaino on maailman ainoa turvatae. Eikä turvaa anna sekään.

Siitä vaan pommia pykäämään.

perjantai 14. helmikuuta 2025

Kohti uutta Mŭncheniä?

Jos EUn haluaa polvilleen oikea aika on juuri nyt. Ja ilmeisesti Trump haluaa. Vaan mistäpä kukaan meistä Trumpin mielen liikkeitä tuntee. Hänen entinen turvallisuusneuvonantajansa John Bolton kuitenkin totesi Times Radiolle, että Trumpilta puuttuvat periaatteet, strategia ja moraali, että häntä motivoi pelkästään ja yksinomaan oma etu. Jotain siis tiedämme, mutta aivan liian harva meistä uskaltaa ymmärtää sen seuraukset.

Saksassa vaalit ja todennäköinen uusi Zeitenwende, Iso Britanniassa vasta valtaan valittu työväenpuolue alkaa olla kriisikypsä kun brexiteeri Faragen populismi nostaa hänet haastajaksi, Ranskassa Macron on epäsuositumpi kuin koskaan vaikka hänen nimittämänsä valtionvarainministeri saikin kasaan budjetin. Italiassa vallassa on jo Trumpin hengenheimolainen Meloni ja Espanja on ikuinen kysymysmerkki. Pienet Unkari ja Slovakia ovat jo trumpistien taskussa ja selkeitä riskitekijöitä Eussa ja NATOssa vahvojen, yhteisten päätösten syntymiselle.

Väkirikkaista valtioista ainoastaan Puolalla on tällä hetkellä sotilaallista kykynä puolustautuminen Putlerin agressioita vastaan. Mutta sielläkin on muistettava, että Kaczynskin ajasta ei kovin kauan ole, eikä Tuskin voitto mikään maanvyörymä ollut.

Aika´ajoin olen tällä blogilla NATOn roolista Suomen koskemattomuuden tukena kirjoitellut.  Yli 10 vuotta sitten varsin skeptisesti. Kovasti ovat ajat ja ajatukset muuttuneet. Niin myös NATOsta ja USAsta. Vaan voisihan sitä edes toivoa, että odottamatta ja pyytämättä jostain löytyisi se ritari valkeassa haarniskassa, joka ottaisi joukot johtoonsa ja poistaisi populismin lian. Ja Mŭnchenkin maineensa.

Edit 14.2.2025 klo 19.00:

"Geopolitiikassa" minulle tulee Mŭnchenistä "" mieleen lähinnä kolme tapahtumaa viimeisten sadan vuoden ajalta.

1              Bierstubenputsch 1923 

https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/beer-hall-putsch-munich-putsch

            Mŭnchenin sopimus 1938  

https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchenin_sopimus

            Mŭnchenin kokous 2007 . jossa Putler ensi kerran paljasti karvansa ja josta alkoi elämäni blogisferessä 

https://eaglesflysingly.blogspot.com/2007/02/putin-ja-isovenalainen-itsetunto.html

https://eaglesflysingly.blogspot.com/2007/02/kommentti-putinin-munchenin-karvistelyyn.html



torstai 13. helmikuuta 2025

Elämme vaarallisia aikoja – vi lever farliga tider

Mutta ei Putler vielä voittanut ole, eikä Ukraina hävinnyt. Mutta Trump on jo kärsinyt tappion. Luottamus hänen arvoihinsa, jopa hänen itsensä korkealle hypetettyihin "Art of the Deal" - taitoihin katosi hetkessä. Haisevana taivaan tuuliin molemmat. Taidot osoittautuivat säälittäviksi Apprentice - tasoisiksi.

Euroopan valtioitten huippujohtajat (if any) joutuvat nyt koville. Johan nuo ovat kolme vuotta osallistuneet maanosamme puolustamiseen lähinnä tyhjästä kauniita jauhaen. Alkaisi olla omien arvojen ja päätöksentekokyvyn osalta näytön paikka, sillä kyse on Euroopan tulevaisuudesta. Selvästi Trump yrittää palauttaa Jaltan tapaa sopia Euroopan ja sen osien rauhasta muiden diktaattorien kanssa yli kohteiden päiden. Hän on selvästi osoittanut, että 50-vuotista ETYJä ei ole syytä juhlia. Se on kuopattu.

Putler on vetänyt punaisia viivojaan ja Euroopan valtioiden poliittinen johto on keskittynyt lähinnä sotatoimien eskalaatiota pelkäämään. Nyt sitten kasakka uhkaa viedä kaiken irti lähtevän ja lännen Oranssi Monsteri komppaa ja vie loput,  murusetkin.

Viimeisen vuoden aikana Tasavallan Presidentti on, ulkopolitiikan ja erityisesti turvallisuuspolitiikan osalta ollut vahvasti esillä. Joidenkin mielestä liiankin. Nyt Aleksanterista ei ole havaintoa. Mŭncheniin on lähdössä Orpo. Selkeimmin tilanteeseen on reagoinut ulkoministeri Valtonen, jonka reaktio on mielestäni valtiomiesluokkaa. 

Ei koulukiusaajia kuriin saada periksi antamalla. Ei liioin hyssyttelemällä tai nuhtelemalla. Aikuisia öykkäreitä vielä vähemmän. Toisen posken kääntäminen ei tehokasta liene sekään?


keskiviikko 12. helmikuuta 2025

Öykkäri vai koulukiusaaja, sano sinä

Ei koulukiusaajaa kuriin saada periksi antamalla. Ei myöskään hyssyttelemällä tai nuhtelemalla. Aikuista öykkäröijää vielä vähemmän. Toisen posken tarjoaminen ei tehokasta liene sekään?

Tahtoo: Guatemala ottakoon vastaan karkoittamani (mahdollisesti) laittomat siirtolaisensa, Tahdon Grönlannin, Panaman kanavan, Kanadan, Gazan omaksi kiintiestökehitysalueeksi, tullit kaikelle mahdolliselle suojelemaan USAlaista valmistusta. Ja kun kerran kaikki aina meitä kiusaa jatkoa seuraa...

Viimeiset viikot Donald Trump on toiminut puhtaaksiviljellyn koulukiusaajan tai öykkärin tavoin. Tuo ”aikuisten öykkäröinti” on otettu tähän vain siksi, että 78-vuotiasta tuskin enää voi koulukiusaajksi leimata? Hän heittelee vaatimuksia ja uhkauksia tahtomistensa runsaudensarvesta geopolitiikan ilmaan oikealle ja vasemmalle nopeammin kuin Helsingin penkkariajelijat karkkeja. Ja ainakin ennen kuin kukaan ehtii niitä tarkemmin miettimään tai analysoimaan.

Se saattaa myös olla toiminnan tarkoitus. Kun kukaan ei mukaan viitsi tai kerkiä, joku tai jotkut hänen kuolemattomista ajatuksistaan saattavat toteutua, olipa peruste miten kohtuuton tai pähkähullu tahansa. Varsinainen innovaatio; Temper tantrums as a geopolitical tool?

NATOn toiseksi keskeisimmäksi jäsenyyskriteeriksi hän kuulemma haluan puolustusmenojen osuudeksi 5% ao. valtion BKTstä. Tärkein mahdollisesti voisi olla edelleen jäsenten yksimielinen kannatus? Tai ehkä hänen mielestään USAn, tai USAn presidentin ääni riittäisi? 

Iltalehden artikkelissa 18.6.2024 oli kaikkien NATO valtioden suorituskyky tässä suhteessa yksinkertaisessa vertailussa.

USAn sijoitus oli 3. heti Puolan ja Viron jälkeen. Jenkit käyttivät 3,38 %. Mutta jenkkien intressit ovat globaaleja, eivät pelkästään sen paremmin Pohjois-Atlantista kuin Euroopan aluetta koskevia. Ja omien intressien valvomiseen, pysyviin tukikohtiin ja paikalliseen läsnäoloon Lähi-Idässä, Kauko-Idässä, Afrikassa tai muilla mantereilla tai valtamerillä kuluu muutama ropo niihinkin suhteessa BKThen. Muistan kuulleeni jostain arvion, että vähintään puolet. Sillä panostuksella USA sijoittuisi jäsenten häntäpäähän jonnekin Kroatian tai Portugalin välimaastoon, seitsemänneksi viimeiseksi.

Ainoa kerta kun NATOn artikla 5. on vedottu oli tunnetusti USAn toimesta, sen aloittaessa sodan terrorismia vastaan. Vaikka NATOn rooli Irakissa ja Afganistanissa ylittää ainakin himpun verran Pohjois-Atlantisen alueen. Naton jäsenistä sotiin osallistuivat tavalla tai toisella kuitenkin 10 europpalaista NATO-valtiota. Ei tuo 20-vuotinen kampanja ilmainen ollut heillekään. Mutta suoranaisesti panostusta oman maan puolustukseen kustannukset kyllä karsivat.

Eipä tämäkään artikkelimahdollisten neuvottelujen loppuulosta tule muuttamaan. Kunhan palauttaa mieleen Axel Oxenstiernan kuuluisan lauseen, joka kiteyttää politiikan ja vallankäytön todellisuuden:

"An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?"

Suomeksi:
"Etkö tiedä, poikani, kuinka vähällä järjellä maailmaa hallitaan?"

Hän kirjoitti tämän pojalleen Johan Oxenstiernalle 1648, kun tämä oli huolissaan kansainvälisistä neuvotteluista. Lause on jäänyt elämään, koska se osuu yhä kohdalleen – monet maailman johtajat tekevät päätöksiä ilman syvällistä viisautta tai pitkän tähtäimen harkintaa.

Voi hyvin sanoa, että maailmaa hallitaan edelleen enemmän ahneudella, egolla, valehtelulla, pelolla ja kiusaamisella kuin järjellä tai viisaudella. MOT

lauantai 8. helmikuuta 2025

Alalivonnan mestariluokka

Voi aikoja, voi tapoja.

Netanjahu lahjoittaa Trumpille kultaisen beeperin eli hakulaitteen. Meidän eurooppalaisten näkökulmalta jo vanhentunutta tekniikkaa. Mahdollisesti sitä samaa sarjaa, joita laitteita Mossad räjäytteli Gazassa joku aika sitten. Kenelle antaa käyttökoodin? Halukkaita varmaan maailmassa piisaa.

Seuraavana hän varmasti korottaa panoksia ja luovuttaa raunioituneen Gazan Trumpin uuden liikeidean KylpyläRivieran perustaksi joko Jared Kushnerille tai suoraan Donaldille

Mikä ihmeen tarve tällä Oranssimonsterilla on vielä vaatia Panamaa, Grönlantia, Kanadaa ja Ukrainan harvinaisia maametalleja itselleen? Koska mahtavat olla tähtäimessä Iso-Britannia, Gotlanti tai peräti Ahvenanmaa. Nuolijoita ilmeisesti löytyy tarvittava määrä aina.


perjantai 7. helmikuuta 2025

Tiedättekö miksi olette täällä?

Kävin eilen paristonvaihdossa HUSissa. Tai ehkä täsmällisemmin ilmaistuna sydämentahdistimen vaihdossa HUSsin Meilahden kolmiosairaalassa.

Otsikon kysymys minulle esitettiin ennen  kuin varsinainen puukotus - siis itse leikkaus – aloitettiin. Hieman minä hämmennyin ja unohdin ajatelleeni jo etukäteen lohkaisevani tullessani ”muistakaa, että tarkoituksena on vain vaihtaa tahdistin, ei sydän.” Vara kun ei venettä kaada ja vääristä amputoiduista elimistä kiertää riittävästi kertomuksia.

Vaan eivätpä loppuneet hämmästelyni aiheet tuohon ensimmäiseen. Itse leikkaukseen valmistauduttaessa ja sitä toteutettaessa ryhmän – taisi olla kirurgi ja 3 – 4 muuta osaavaa tekijää – toiminta tapahtui kuin liikennekoneen lentoon lähtö. Tarkistuslista käytiin kohta kohdalta ääneen läpi ja vastuuhenkilö totesi ao. asiantilan, niinikään ääneen.

Ilmeisesti ilmailun käytännöistä on otettu oppia. Ja hyvä niin. Yksinkertaisella tavalla on sekä lisätty toimenpiteen potilasturvallisuutta, että – koska chekkauslistan läpikäynti ilmeisesti nauhoitettiin – hyvien käytäntöjen muodostumista, koulutusta ja mahdollisuutta kehittää alan toimintaa. Eikä vähimmäisenä hyötynä varmaankaan ole selkeän näytön syntyminen mahdollisia riitatapauksia silmällä pitäen.

Varsinainen leikkaus kesti vajaat puoli tuntia ja prosessi kokonaisuudessaan – tahdistimen säätöjen asettaminen mukaan luettuna siirtyminen osastolta toiselle – noin tunnin.

Enpä voi kuin kehua sekä hoitavan henkilökunnan osaamista, toimintaprosesseja ja palveluasennetta läpi linjan. Kiitos niistä.

Taitavat ne nyky - Soten ongelmat löytyä muualta kuin suorittavalta tasolta. Vaikkapa byrokratiasta ja johdosta.